STOIXIMAN SUPER LEAGUE

ΑΕΛ-Ολυμπιακός 0-1

ΑΕΛ-Ολυμπιακός 0-1
INTIME SPORTS

Ένα καλό πρώτο ημίχρονο και ένα αυτογκόλ του Κατσιαρού, ήταν ικανά να δώσουν το τρίποντο της νίκης στους Πειραιώτες κόντρα στην ΑΕΛ και να ξεφύγουν στο +5 από τον Παναθηναϊκό και στο +13 από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Αρνήθηκε πέναλτι στους "βυσσινί" ο Σπάθας στο 1-0.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε με την φωτιά, αλλά αυτή την φορά δεν κάηκε. Οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε μπήκαν δυνατά στο ματς, είχαν την απόλυτη κυριαρχία στο πρώτο μέρος, κατάφεραν να σκοράρουν, όμως στην επανάληψη δεν... εμφανίστηκαν στο "AEL FC Arena" και παραλίγο να το πληρώσουν.

Οι "βυσσινί" προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την... αδιαφορία των "ερυθρολεύκων", όμως λίγο ο Σπάθας που δεν καταλόγισε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Ουρτάδο στον Μετίν, λίγο ο Πάρντο, λίγο κάποια ένταση που δημιούργησαν ανεγκέφαλοι οπαδοί της ομάδας και χάλασαν τον ρυθμό, έφεραν την ήττα.

Όπως και να 'χει, οι Πειραιώτες κατάφεραν χωρίς να εντυπωσιάσουν, να φύγουν από την Λάρισα μ' ένα σπουδαίο τρίποντο και μάλιστα μια αγωνιστική που το ήθελαν πιο πολύ από ποτέ. Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρης ηττήθηκαν, όμως οι "ερυθρόλευκοι" δεν τους... μιμήθηκαν και στέφθηκαν πρωταθλητές χειμώνα με +5 από τον δεύτερο Παναθηναϊκό. Αδιαμφισβήτητα τέτοιες νίκες δίνουν πρωτάθλημα!

Πάντως είναι σημαντικό πρόβλημα, το γεγονός πως οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε, ενώ στο πρώτο μέρος μπήκαν και έκαναν αμέσως το... παιχνίδι τους, στην επανάληψη πάτησαν φρένο δίχως λόγο και ουσία. Απ' την πλευρά του, ο Ισπανός προπονητής, προσπάθησε να βοηθήσει την ομάδα του, βάζοντας στον αγωνιστικό χώρο παίκτες με αμυντικούς προσανατολισμούς (Χολέμπας, Μοδέστο, Γ. Παπαδόπουλος) και αυτό σίγουρα κρίθηκε επιτυχημένο βάσει αποτελέσματος.

Όσο για την ΑΕΛ, χαράμισε τσάμπα ένα ολόκληρο πρώτο ημίχρονο, έδειξε περισσότερο σεβασμό απ' ότι έπρεπε στον Ολυμπιακό και το πλήρωσε. Στο δεύτερο μέρος, οι "βυσσινί" αφυπνίστηκαν, όμως δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση.

Δικαιολογημένα παράπονα από τους γηπεδούχους στον διαιτητή Σπάθα, που κακώς δεν έδωσε πέναλτι στο 54', όταν ο Ουρτάδο γκρέμισε μέσα στην περιοχή τον Μετίν.

Το δυσάρεστο βέβαια για την ΑΕΛ, είναι πως παραμένει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου και πλέον τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Πάντως το δεύτερο μέρος, αλλά και η έλευση του Άντερσεν είναι αισιόδοξα μηνύματα για την συνέχεια.

Αναλυτικά η βαθμολογία εδώ

Γήπεδο: "AEL FC ARENA"

Διαιτητής: Η. Σπάθας

Βοηθοί: Δ. Σαραϊδάρης, Χ. Μπαλτάς

Κίτρινες: 72' Μιραλάς / 20' Ιγκλέσιας, 42' Κατσιαρός, 72' Σίμιτς

Γκολ: 35' Κατσιαρός αυτ.

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΑΕΛ (Γιόρν Άντερσεν): Αμπάρης, Ταυλαρίδης, Σίμιτς (83' Γκέρεμι), Κουζέν, Μετίν, Βελάσκο (90' Αμπουχατζίρα), Κολοβέτσιος, Πούρι, Ιγκλέσιας, Κατσιαρός, Μπλάζεκ (72' Φαλάγγας).

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Πάρντο, Ραούλ Μπράβο, Μέλμπεργκ, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Ουρτάδο, Ιμπαγάσα (84' Μοδέστο), Ζαϊρί, Ριέρα (61' Χολέμπας), Φουστέρ (89' Γ. Παπαδόπουλος), Μιραλάς.

Τα πλάνα των προπονητών

Με νέο προπονητή, τον Γιόρν Άντερσεν, στον πάγκο της η ΑΕΛ, ξεκίνησε με σύστημα 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Αμπάρης, σέντερ μπακ οι Κολοβέτσιος, Ταυλαρίδης, δεξιά ο Βελάσκο και αριστερό μπακ ο Κατσιαρός. Η τριάδα στα χαφ απαρτιζόταν από τους Ιγκλέσιας, Πούρι και Σίμιτς, ενώ στην επίθεση ήταν οι Μετίν, Μπλάζεκ και Κουζέν.

Με το αγαπημένο του και συνάμα επιτυχημένο 4-2-3-1 παρέταξε την ομάδα του ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ξεκινώντας βασικό τον Άλμπερτ Ριέρα. Ο Ισπανός που οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο πως θα επιστρέψει από το 2011, τελικά κατάφερε να είναι έτοιμος και να παίξει με ΑΕΛ. Στην απέναντι πτέρυγα (δεξιά) ξεκίνησε ο Ζαουάντ Ζαϊρί, που μετά από την καλή εμφάνιση κόντρα στον Ατρόμητο, ξεκινά για δεύτερο σερί ματς βασικός.

Όσο για την αριστερή πλευρά της άμυνας, προτιμήθηκε ο Ραούλ Μπράβο από τον Χοσέ Χολέμπας, ενώ στις υπόλοιπες θέσεις ήταν οι εξής: Πάρντο (τερματοφύλακας), Μέλμπεργκ (σέντερ μπακ), Αβραάμ Παπαδόπουλος (σέντερ μπακ), Τοροσίδης (δεξί μπακ), Ουρτάδο (αμυντικό χαφ), Ιμπαγάσα (χαφ), Μιραλάς (σέντερ φορ).

Από τα πρώτα λεπτά, ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο και την κυκλοφορία της μπάλας και έψαχνε τρόπους και κενούς χώρους προκειμένου να φτάσει στην εστία του Γιώργου Αμπάρη. Οι Πειραιώτες προσπαθούσαν κυρίως από τα πλάγια, πότε με τον Ζαϊρί και πότε με τον Ριέρα να απειλήσουν την "βυσσινί" άμυνα, όμως τα πράγματα δεν ήταν και τόσο εύκολα.

Από την άλλη, οι γηπεδούχοι είχαν μικρή κατοχή της μπάλας, παρακολουθούσαν τους "ερυθρολεύκους" να κάνουν παιχνίδι και όποτε έβρισκαν ευκαιρία απειλούσαν με αντεπιθέσεις. Φυσικά, ούτε αυτό ήταν εύκολο, αφού η άμυνα των Πειραιωτών, ήταν προσηλωμένη στον στόχο της και σχεδόν αλάνθαστη.

"Ερυθρόλευκη" κυριαρχία

Κάπως έτσι περνούσαν τα λεπτά, με τις δύο ομάδες να μην δημιουργούν αξιόλογες φάσεις και το θέαμα ήταν μετριότατο. Ήταν ξεκάθαρο βέβαια, πως αν μια ομάδα μπορούσε να απειλήσει την αντίπαλη εστία, αυτή ήταν ο Ολυμπιακός.

Κι όμως, στο 12ο λεπτό, η ΑΕΛ κατάφερε να φτιάξει την πρώτη καλή φάση, με τον Μπλάζεκ να βγαίνει στην αντεπίθεση, όμως την σέντρα του έδιωξε σε κόρνερ με κεφαλιά ο Μέλμπεργκ. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν άργησαν να απαντήσουν και στο επόμενο λεπτό (13') ο Ζαϊρί έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα κόντραρε και κατέληξε κόρνερ.

Από 'κει και πέρα, χρειάστηκε να περάσουν αρκετά λεπτά για να δούμε την επόμενη καλή φάση, αφού το κόψιμο του Ιμπαγάσα στον Σίμιτς, δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης μισής ώρας αγώνα, ο Ολυμπιακός δημιούργησε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ. Ο Ζαϊρί εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά, ο Μέλμπεργκ πετάχτηκε στην καρδιά της άμυνας της ΑΕΛ, όμως ο Αμπάρης, έδιωξε με υπερένταση.

Ο φορ Μέλμπεργκ και ο... μοιραίος Κατσιαρός (0-1)

Αυτή πάντως δεν ήταν η πρώτη φάση που δημιούργησε ο Όλοφ Μέλμπεργκ, αφού και στο 35ο λεπτό, ο Σουηδός σε ρόλο επιθετικού έκανε το σουτ, ο Κατσιαρός προσπάθησε να διώξει, προ του Τοροσίδη, όμως τελικά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του και έτσι το σκορ άνοιξε. Ο Ολυμπιακός εξαργύρωσε την ανωτερότητά του, έστω και με αυτογκόλ. Ήταν φανερό άλλωστε πως και αυτογκόλ να μην έμπαινε, κάποιος "ερυθρόλευκος" θα τα κατάφερνε.

Και ενώ όλα έδειχναν, πως οι "βυσσινί" δύσκολα θα αντιδράσουν, ο Κουζέν είχε την πρώτη τελική προσπάθεια για την ομάδα του και έχασε τεράστια ευκαιρία στο 41' να φέρει το ματς στα ίσα. Ο επιθετικός της ΑΕΛ, επωφελήθηκε από ένα λάθος του Μέλμπεργκ, όμως δεν κατάφερε να νικήσει τον Πάρντο, που έδιωξε σωτήρια με το δεξί πόδι και κράτησε το μηδέν στην εστία του. Έτσι, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάει στο ημίχρονο μ' ένα προβάδισμα που άξιζε.

Στην επανάληψη το σκηνικό άλλαξε άρδην, με τους "βυσσινί" να μπαίνουν δυνατά και να μην αργούν να πάρουν τα ηνία της αναμέτρησης. Οι γηπεδούχοι ήταν φανερό πως αφυπνίστηκαν και έψαχναν τρόπους να απειλήσουν εστία του Πάρντο.

Από την άλλη, οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε φάνηκε πως επαναπαύτηκαν από το προβάδισμα που είχαν από το πρώτο μέρος και κυκλοφορούσαν άσκοπα την μπάλα. Ήταν φανερό πως αν συνέχιζαν σ' αυτό το στυλ, θα το πλήρωναν.

Η "βυσσινί" αντεπίθεση και το λάθος του Σπάθα

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο 54', όμως ο Σπάθας λανθασμένα δεν έδωσε πέναλτι, σε μαρκάρισμα του Ουρτάδο στον Μετίν, μέσα στην περιοχή. Απόλυτα δικαιολογημένα, οι άνθρωποι της ΑΕΛ, τα έβαλαν με τον διαιτητής της αναμέτρησης, αφού θα είχαν τεράστια ευκαιρία να ισοφαρίσουν.

Βλέποντας πως η ομάδα του χρειάζεται βοήθεια, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έβαλε στην θέση του μέτριου Ριέρα τον Χολέμπας, προκειμένου να δυναμώσει ανασταλτικά η αριστερή πτέρυγα των φιλοξενούμενων.

Παρόλα αυτά, οι "βυσσινί" εξακολουθούσαν να απειλούν και να βγαίνουν με άγριες διαθέσεις στην επίθεση. Στο 65' ο εξαιρετικός Μετίν, προσπάθησε να παίξει το 1-2 με τον Μπλάζεκ, όμως ο Πάρντο πρόλαβε να μπλοκάρει την μπάλα.

Μικροένταση υπέρ του... Ολυμπιακού

Και ενώ οι γηπεδούχοι, είχαν βρει ρυθμό και δημιουργούσαν αρκετά προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα, κάποιοι ανεγκέφαλοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να κάνουν κακό στην ομάδα τους. Συγκεκριμένα, λίγο πριν το 70', ο Τοροσίδης πήγε να εκτελέσει ένα πλάγιο, όμως δέχτηκε μια... χιονόμπαλα. Ο Έλληνας αμυντικός δεν ήθελε να ξαναπάει στο σημείο και έπειτα υπήρξε ένταση.

Ένας άνθρωπος της ασφάλειας του γηπέδου, κινήθηκε προς τον Τοροσίδη, ο Ιμπαγάσα τον απώθησε προσπαθώντας να προστατέψει τον συμπαίκτη του, ενώ οι Σίμιτς και Μιραλάς είχαν ένα καβγαδάκι. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν μια πεντάλεπτη διακοπή και από μια κίτρινη κάρτα σε Μιραλάς και Σίμιτς.

Μ' αυτά και μ' αυτά, οι παίκτες του Άντερσεν έχασαν και πάλι το ρυθμό και βρήκαν τον Ολυμπιακό πιο... υποψιασμένο και πιο οργανωμένο στην άμυνα. Στο 80 λεπτό μάλιστα, οι Πειραιώτες θα μπορούσαν να... καθαρίσουν το ματς, όμως το σουτ του Φουστέρ μέσα από την περιοχή, πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Αμπάρη.

Οι γηπεδούχοι δεν άργησαν να απαντήσουν, όμως η κεφαλιά του Κουζέν, έπειτα από σέντρα του Κατσιαρού, πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Πάρντο.

Και ενώ τα λεπτά κυλούσαν και οι γηπεδούχοι ήταν έτοιμοι να κάνουν την ύστατη προσπάθεια, ο Ολυμπιακός έχασε άλλη μια σπουδαία ευκαιρία για να τελειώσει το ματς μια ώρα αρχίτερα. Αυτή την φορά ήταν ο Χολέμπας στο 89', που από τα αριστερά κοντά στο τέρμα ήταν ανενόχλητος, όμως το σουτ του κατέληξε άουτ. Η συγκεκριμένη φάση ήταν η τελευταία του ματς, με την ΑΕΛ να μην απειλεί τα 5 λεπτά των καθυστερήσεων.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ