FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Τσούμπερ, ο ηγεμόνας της μεγάλης περιοχής

Ο Στίβεν Τσούμπερ
Ο Στίβεν Τσούμπερ EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ ενεργοποίησε την οψιόν του Στίβεν Τσούμπερ και θα τον διατηρήσει στο ρόστερ της για άλλα τρία χρόνια. Ο Ελβετός ήταν ίσως ο μόνος παίκτης που ήταν από τους "κυρίαρχους" σε εκτέλεση και δημιουργία της Ένωσης και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που κέρδισε (και) τον Αλμέιδα. Ακόμα και αν δεν είχε συνέπεια στις καλές εμφανίσεις

Η ΑΕΚ αποφάσισε να κρατήσει τον Στίβεν Τσούμπερ, ενεργοποιώντας την οψιόν αγοράς 1.6 εκατομμυρίου ευρώ από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, με τον Ελβετό μεσοεπιθετικό να μένει μέχρι το καλοκαίρι του 2025, κάτι που ανακοίνωσε η Ένωση.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε (και) με τη σύμφωνη γνώμη του νέου της τεχνικού, Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας και ήρθε στην Ελλάδα για μερικές ημέρες, μέχρι να επιστρέψει "μόνιμα".

Η εκκίνηση του Τσούμπερ προκάλεσε κρότο, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό, τον ποδοσφαιριστή του Euro 2020, που ήταν μάλιστα και πρώτος σε ασίστ, μοιράζοντας συνολικά τέσσερις ασίστ.

Μετά τους πρώτους δύο μήνες ο 31χρονος μεσοεπιθετικός είχε μια πτώση στην εμφάνισή του, ωστόσο στις καλές του μέρες έδειξε την ποιότητα που έχει και που μπορεί να προσφέρει στην Ένωση τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε στη γενική σούμα ήταν εκ των διακριθέντων σε δημιουργία και εκτέλεση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είναι ο ποδοσφαιριστής με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής, 2.383 λεπτά.

Πίσω μόνο από τον Αραούχο σε γκολ και απειλή

Ο Τσούμπερ στη φετινή σεζόν πέτυχε επτά γκολ, όντας πίσω μόνο από τον Σέρχιο Αραούχο, που πέτυχε 12 γκολ, ξεπερνώντας τα 11 της πρωταθληματικής σεζόν.

Χωρίς το πέναλτι που αστόχησε, ο Τσούμπερ είχε 5.76 xGoals, ωστόσο η αστοχία του στη μόνη φορά που εκτέλεσε πέναλτι, του ανέβασε αυτό το νούμερο στο 7.33 xGoals, όπως βλέπουμε και στο παραπάνω γράφημα της Opta Stats/Perform.

Ο Αραούχο έχει 7.34, ενώ δεν έχει εκτελέσει κάποιο πέναλτι. Από τα σουτ που εξαπέλυσε και τα xGoals που είχε φαίνεται ότι θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα γκολ και όντως αν ήταν πιο προσεκτικός και πιο τυχερός θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα γκολ.

Ο παίκτης που πατάει περιοχή περισσότερο από κάθε άλλον στη Super League

Την ίδια στιγμή ήταν ο ποδοσφαιριστής που τον ένιωσαν περισσότερο από κάθε άλλον οι αντίπαλες άμυνες. Ίσως περισσότερο και από τον Αραούχο. Ο Ελβετός μεσοεπιθετικός είναι ο ποδοσφαιριστής, όχι μόνο της ΑΕΚ, αλλά όλου του πρωταθλήματος, με τις περισσότερες ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, έχοντας συνολικά 144 ενέργειες.

Πίσω του ακολουθούν ο Ελ Αραμπί (119) και ο Φαν Βερτ (117). Δεύτερος κιτρινόμαυρος είναι ο Αραούχο με 104.

Από τους μπροστάρηδες στην ανάπτυξη και τη δημιουργία της ΑΕΚ

Ο Τσούμπερ φέτος έδειξε όπως και στο Euro 2020 ότι μπορεί να βοηθήσει στο κομμάτι της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Μέχρι στιγμής είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες πετυχημένες πάσες στο μισό του αντιπάλου, έχοντας συνολικά 454 πάσες. Από αυτές, λίγες παραπάνω από τις μισές, 276 πάσες, κατέληξαν στο τελευταίο τρίτο του αντιπάλου, μια επίδοση ρεκόρ στην Ένωση και τέταρτη σε όλο το πρωτάθλημα.

Η καλύτερή του επίδοση ήταν στο ντεμπούτο με τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ. Τότε έπαιξε 45 λεπτά και όμως αυτή η εμφάνιση ήταν από τις καλύτερές του αν όχι η καλύτερη. Σε εκείνο το παιχνίδι είχε τις περισσότερες εύστοχες πάσες στο αντίπαλο μισό και το τελευταίο 1/3 του Ιωνικού.

Έχει μοιράσει τέσσερις ασίστ με τον Πέτρο Μάνταλο να είναι ο μόνος μπροστά του ασίστ έχοντας 10. Ο Ελβετός μεσοεπιθετικός είναι τρίτος σε δημιουργία ευκαιριών. Έχει δημιουργήσει 40 τελικές, μια λιγότερη από τον Λιβάι Γκαρσία και έξι από τον Μάνταλο.

Ο Τσούμπερ κατά κύριο λόγο δημιουργούσε από τα αριστερά και σε παιχνίδι κανονικής ροής και όχι στατικών φάσεων. Από τις 40 τελικές, οι 37 ήταν σε παιχνίδι κανονικής ροής, δύο λιγότερες από τον Λιβάι. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησε κατά κύριο λόγο ο Μάνταλος, που έχει δημιουργήσει 26 από τις 46 με στατικές φάσεις.

Φυσικά ξεχωρίζει και στις ντρίμπλες με 21 πετυχημένες ντρίμπλες. Η συγκεκριμένη είναι κορυφαία επίδοση ανάμεσα στους παίκτες της ΑΕΚ και τέταρτος στο πρωτάθλημα (πίσω από Πάολο Φερνάντες, Γιώργο Βαλεριάνο και Αϊάς Άοσμαν).

Ο Τσούμπερ ήταν από τους καλύτερους στη φετινή σεζόν σε εκτέλεση και δημιουργία, κάτι που κανείς άλλος ποδοσφαιριστής δεν το έχει κάνει στον βαθμό που έκανε αυτός. Ο Αραούχο ήταν ο εκτελεστής της Ένωσης, αλλά όχι από τους διακριθέντες της δημιουργίας. Οι Μάνταλος και Λιβάι τα πήγαν καλά στη δημιουργία, όχι όμως στην εκτέλεση.

Το γεγονός ότι έκανε μια μεγάλη "κοιλιά" οφείλεται ενδεχομένως (και) στη μέτρια εικόνα όλης της ομάδας, κάτι που δεν γίνεται να αφήνει ανεπηρέαστους τους ποδοσφαιριστές. Την επόμενη ιστορική σεζόν της ΑΕΚ, η ομάδα επιδιώκει να έχει καλύτερη εικόνα στα μετόπισθεν. Αν το πετύχει τότε θα δούμε και έναν καλύτερο και πιο συνεπή στις καλές του ημέρες, Στίβεν Τσούμπερ.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ