ΑΕΚ

ΑΕΚ: Το πρότζεκτ Λιβάι Γκαρσία έχει πολύ δρόμο ακόμα

Ο Λιβάι Γκαρσία με τη φανέλα της ΑΕΚ
Ο Λιβάι Γκαρσία με τη φανέλα της ΑΕΚ PHOTOS CREDITS: INTIME SPORTS

Η πρόταση των 7 εκατ. ευρώ + μπόνους από τη Βόλφσμπουργκ για την αγορά του Λιβάι Γκαρσια δεν ήταν κακή, ήταν απλά ασύμφορη. Μπορεί όμως να γίνεται συζήτηση για 15 εκατ. ευρώ; Το SPORT24 δίνει απαντήσεις.

Εμφανίστηκε ομάδα να προσφέρει 7 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ για να αγοράσει τον Λιβάι Γκαρσία το τρέχον καλοκαίρι και ήταν η Βόλφσμπουργκ. Είχε εικόνα από την περυσινή σπάνια αναλαμπή της Ένωσης, όταν απέκλεισε τη γερμανική ομάδα επιτυγχάνοντας την είσοδό της στους ομίλους του Europa League.

Ο Γκαρσία αγωνίστηκε για 81' λεπτά, ήταν πολύ ενεργητικός και απειλητικός, έκανε "κλικ" στους ανθρώπους του συλλόγου που η ΑΕΚ πέταξε εκτός θεσμού. Και αυτοί έναν χρόνο μετά, έδειξαν αποφασισμένοι να σπάσουν τον κουμπαρά του, καθώς το πόσο που προσέφεραν, μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι.

Με μια σεζόν στην Ελλάδα και όχι ιδιαίτερα υψηλά στατιστικά επιτεύγματα στη διάρκειά της, διότι δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ο Λιβάι έκανε και μαγικά -ήταν αδύνατον άλλωστε σε μια τόσο κακή ομάδα- είναι ιδιαίτερα κολακευτικό για την ΑΕΚ και εκείνον ότι ήρθε μια τόσο σημαντική πρόταση. Η οποία ορθώς από την Ένωση κρίθηκε ως ασύμφορη, όχι επειδή ήταν υποτιμητική, αλλά περισσότερο λόγω του καθεστώτος που αποκτήθηκε και των χρημάτων που εκείνη δαπάνησε για να τον εντάξει στο δυναμικό της πέρυσι το καλοκαίρι.

Ο 23χρονος ακραίος επιθετικός από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο δεσμεύεται με συμβόλαιο έως το 2025 και η ΑΕΚ κατέχει το 60% των δικαιωμάτων του έχοντας καταβάλει πέρυσι 2.4 εκατ. ευρώ στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει το υπόλοιπο 40%. Άρα το να συναινέσει σε μια πώληση ύψους 7 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι θα συμβιβαζόταν με ένα μικρό κέρδος.

Για κάθε ευρώ άνω των 2.4 εκατ. ευρώ που η Ένωση δαπάνησε ισχύει το 60-40, άρα σε μια τέτοια πώληση το καθαρός κέρδος της ΑΕΚ θα ήταν 2.7 εκατ. ευρώ. Όχι μικρό, όμως όχι και τόσο μεγάλο για να κάνει άνω κάτω την ομάδα της, σε μια περίοδο μάλιστα που πρέπει να ενισχυθεί με παίκτες επιπέδου σαν και αυτό του Λιβάι και ακόμα υψηλότερου.

Πολύ μακρινό το να σκέφτονται τα 15 εκατ.

Ο δυναμικός εξτρέμ πρέπει να δουλέψει πολύ σε ατομικό επίπεδο για να πλησιάσει τα στάνταρ που απαιτούνται ώστε να κάνει καριέρα σε ένα πρωτάθλημα πολύ πιο απαιτητικό και ανταγωνιστικό από το ελληνικό, μαχόμενος εναντίον αμυντικών υψηλότερου επιπέδου εν συγκρίσει με αυτούς που ευδοκιμούν τη χώρα μας. Το γεγονός ότι διαθέτει τρομερή ταχυδύναμη, καθώς επίσης το ότι είναι δουλευταράς, οδηγούν στο συμπέρασμα πως χρόνο με το χρόνο θα βελτιώνεται και θα παρουσιάζει πιο αποτελεσματικό ρεπερτόριο στις καθοριστικές αποφάσεις.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που ομάδες οι οποίες εδράζονται σε ανώτερες λίγκες, παρακολουθούν την πρόοδό του. Ωστόσο η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πρώιμη για να έρθει μια πρόταση σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή της Βόλφσμπουργκ και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στα διπλάσια χρήματα που αξιώνουν οι άνθρωποι της ομάδας.

Για να φτάσει στο σημείο κάποιος σύλλογος να καταθέσει τέτοια προσφορά για την αγορά του Λιβάι Γκαρσία, ώστε να έχουν σημαντικό κέρδος τόσο η ΑΕΚ όσο και η κάτοχος του 40% Μπεϊτάρ, σε μια σεζόν δίχως Ευρώπη για την ελληνική ομάδα, θα πρέπει να προηγηθεί μια πολύ δυνατή χρονιά από την πλευρά του ποδοσφαιριστή, να κάνει δηλαδή θραύση στις εγχώριες διοργανώσεις. Η περυσινή των 6 γκολ και 7 ασίστ σε 36 παιχνίδια, δεν είναι μεν κακή, όμως όχι και κάτι ιδιαίτερο. Ασφαλώς θα πρέπει να μείνει μακριά από τραυματισμούς, στους οποίους δείχνει να είναι επιρρεπής.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων και με πολλή αισιοδοξία και τύχη, μια πρόταση που θα μπορούσε να έρθει το επόμενο καλοκαίρι για την Ένωση -εφόσον ο Γκαρσία κάνει φέτος πράγματα και θαύματα- θα έχει ταβάνι τα 10 εκατ. ευρώ. Μια τέτοια προσφορά ενδεχομένως και να δελέαζε τους ανθρώπους της ομάδας. Διότι στην περίπτωση αυτή το καθαρό κέρδος θα ανερχόταν σε 4,5 εκατ. ευρώ συν την επιστροφή των 2.4 εκατ. που δαπάνησε για να τον αποκτήσει από την ομάδα του Ισραήλ.

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ