FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Το πρώτο δείγμα του Χατζισαφί στον άξονα και ο απροσπέλαστος Μοχαμάντι

Ο Εχσάν Χατζισαφί
Ο Εχσάν Χατζισαφί INTIME

Ο Εχσάν Χατζισαφί χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για αρκετό διάστημα στον άξονα, αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα με την παρουσία του, στη θέση στην οποία είχε καθιερωθεί πριν την ΑΕΚ. Πέραν των σκόρερ της Ένωσης κόντρα στον Αστέρα, θετική παρουσία είχε και ο Μοχαμάντι στο ανασταλτικό κομμάτι, κάνοντας επιδόσεις ρεκόρ.

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε με το δεξί της υποχρεώσεις της για την κανονική διάρκεια της Super League Interwetten, επικρατώντας με 2-1 του Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ, έχοντας πρωταγωνιστή για ένα ακόμα παιχνίδι τον Σέρχιο Αραούχο, ενώ ο Γιώργος Τζαβέλλας σημείωσε το νικητήριο γκολ.

Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος προχώρησε στην πρώτη του "τομή" στην ομάδα, χρησιμοποιώντας τον Εχσάν Χατζισαφί στη μεσαία γραμμή από την αρχή του παιχνιδιού. Αυτό δεν το τόλμησαν οι δύο προκάτοχοί του (Μιλόγεβιτς, Γιαννίκης), οι οποίοι τον χρησιμοποίησαν συνολικά τρεις φορές σε ολιγόλεπτες συμμετοχές στον άξονα.

Ο Οφρυδόπουλος τού έδωσε για πρώτη φορά μια ευκαιρία σε μια θέση που έπαιζε περισσότερο τα τελευταία χρόνια (και με την εθνική Ιράν), παρόλο που στην Ελλάδα έγινε γνωστός ως αριστερός μπακ με τις φανέλες του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού.

Στο πρώτο του ουσιαστικό δείγμα (το οποίο διήρκησε 57 λεπτά, καθώς ήταν στο πρώτο γκρουπάκι αλλαγών του Οφρυδόπουλου) ο Χατζισαφί δεν τα πήγε άσχημα, αλλά σίγουρα έχει κάνει καλύτερες εμφανίσεις με τη φανέλα της ΑΕΚ, όπως αυτή με τον Ιωνικό στη Νίκαια.

Συνδετικός κρίκος άμυνας και επίθεσης

Μέχρι τη στιγμή της αποχώρησης του Χατζισαφί από τον αγωνιστικό χώρο, ο 32χρονος διεθνής ήταν ο τέταρτος παίκτης της ΑΕΚ σε πάσες, συνολικά 32 και δεύτερος στις πάσες στο μισό του Αστέρα, έχοντας συνολικά 17. Στο 1/3 του Αστέρα ήταν δεύτερος, πίσω μόνο από τον Μάνταλο, έχοντας 7/9 εύστοχες μεταβιβάσεις.

Στο γράφημα της Opta Stats/Perform βλέπουμε τις εύστοχες μεταβιβάσεις του Χατζισαφί. Η ευστοχία στις μεταβιβάσεις του ήταν στο 90% σε όλο το γήπεδο και 88.6% στο μισό του Αστέρα. Είχε το μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας σε πάσες από κάθε άλλον παίκτη της ΑΕΚ, πλην μόνο του Σβάρνα, που πέρασε στο 90+2' στον αγωνιστικό χώρο και είχε μια εύστοχη πάσα.

Κατά κύριο λόγο ο Χατζισαφί συνδυάστηκε με παίκτες που είχε στο πλάι του. Ελάχιστες μακρινές μπαλιές επιχείρησε (συνολικά έξι) και μόλις μια ήταν επιτυχημένη.

Στο γράφημα με το δίκτυο μεταβιβάσεων της Ένωσης, βλέπουμε μεταξύ άλλων και τους παίκτες με τους οποίους συνδυάστηκε ο Χατζισαφί. Πλην του Σιμόες, με τον οποίο αντάλλαξε τις περισσότερες πάσες τις μοίρασε σε παίκτες που βρίσκονταν κοντά του, όπως ο Μάνταλος, ο Μήτογλου και ο Μισελέν, ενώ τροφοδότησε τρεις φορές τον Αραούχο.

Η θετική παρουσία του Μοχαμάντι στο ανασταλτικό κομμάτι

Καλό αλλά εξίσου αθόρυβο παιχνίδι έκανε και ο Μίλαντ Μοχαμάντι, ο οποίος όμως προσέφερε ελάχιστα στην επίθεση. Ο Ιρανός μπακ πήρε πρωτοβουλίες και είχε συνολικά 27 πάσες στο μισό του Αστέρα.

Παράλληλα, πήρε αρκετά καλό βαθμό στα ανασταλτικά καθήκοντα, με δύο επιδόσεις που αποτελούν προσωπικά ρεκόρ. Ήταν ο πρώτος σε ανακτήσεις κατοχής μπάλας (8), κάτι που για τον ίδιο αποτελεί ρεκόρ. Η προηγούμενη καλή του επίδοση ήταν στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ, στο οποίο ανέκτησε την κατοχή της μπάλας επτά φορές.

Παράλληλα έκανε πέντε πετυχημένα τάκλιν (κανένα δεν ήταν αποτυχημένο), ενώ είχε και δύο κλεψίματα. Ως προς το δεύτερο στατιστικό εκείνος που κυριάρχησε από τους παίκτες του Οφρυδόπουλου, ήταν μόνο ο Σίμος Μήτογλου, που έκλεψε την μπάλα τρεις φορές. Τα πέντε τάκλιν του Μοχαμάντι αποτελούν προσωπικό του ρεκόρ, ενώ τον ίδιο αριθμό πετυχημένων τάκλιν είχαν ο Χατζισαφί απέναντι στον ΟΦΗ στο Ηράκλειο και ο Σιμάνσκι με τη Λαμία στο ΟΑΚΑ.

Η ΑΕΚ είδε τους δύο Ιρανούς να παρουσιάζουν θετική εικόνα, τον Χατζισαφί να λειτουργεί σε μία διαφορετική θέση και τον Μοχαμάντι να επανέρχεται στις καλές εμφανίσεις μετά από αρκετό καιρό. Ενόψει και των playoffs, τα συγκεκριμένα μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά για τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ