FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Το Giannikis' ball έπνιξε για 20 λεπτά τον Παναθηναϊκό και ήταν αρκετό για την Ένωση

Ο Ντάμιαν Σιμάνσκι πανηγυρίζει με τον Μίλαντ Μοχαμάντι το γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό
Ο Ντάμιαν Σιμάνσκι πανηγυρίζει με τον Μίλαντ Μοχαμάντι το γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ πήρε τη νίκη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, με τον Αργύρη Γιαννίκη να στοχεύει στα αριστερά και να δικαιώνεται, έστω κι αν το Giannikis' Ball κράτησε μόλις 20 λεπτά.

Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, επικρατώντας 1-0 στο ΟΑΚΑ για την 12η αγωνιστική της Super League Interwetten. Η Ένωση παρέμεινε στη δεύτερη θέση και στο -6 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και έδειξε -μετά και τη νέα ήττα του ΠΑΟΚ- πως είναι η μοναδική ομάδα που θα προσπαθήσει να κοντράρει μέχρι το τέλος τους "ερυθρόλευκους".

H στόχευση ήταν συγκεκριμένη από τον Αργυρή Γιαννίκη. Ο τεχνικός της Ένωσης γνωρίζει πως -προς το παρόν- δεν είναι εφικτό οι παίκτες του να ακολουθήσουν για μεγάλη διάρκεια του αγώνα το στυλ παιχνιδιού του. Γι' αυτό το λόγο επιλέγει να μπαίνει δυνατά στις αναμετρήσεις και να "πνίγει" τον αντίπαλό του στα πρώτα 20 λεπτά της αναμέτρησης.

Στόχευση στα αριστερά με Μοχαμάντι - Γκαρσία

Με αυτό τον τρόπο νίκησε τον Άρη, αυτό επέλεξε και κόντρα στην ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Όπως φαίνεται κι από το γράφημα της Opta Stats/Perform οι "κιτρινόμαυροι" στα πρώτα 20 λεπτά επιτέθηκαν κατά 71.1% από τα αριστερά, με τους Μίλαντ Μοχαμάντι και Λιβάι Γκαρσία να μπαίνουν δυνατά στο παιχνίδι και να κάνουν τη διαφορά για την ομάδα τους.

Απόδειξη η φάση στο 1-0 της ΑΕΚ. Ο Γκαρσία πίεσε ψηλά, εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Γιάννη Κώτσιρα, βγήκε στην αντεπίθεση, με την μπάλα να φτάνει -μετά από συνεργασία με τον Πέτρο Μάνταλο- στον Μοχαμάντι, ο οποίος έδωσε μία εξαιρετική ασίστ στον αμαρκάριστο Νταμιάν Σιμάνσκι.

Ήταν ξεκάθαρο πως ο Γιαννίκης είχε στοχεύσει στον Κώτσιρα, με τον Μοχαμάντι να κάνει διαρκώς overlapping, δημιουργώντας προβλήματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού, αφού ο Παλάσιος δεν ακολουθήσε τα ανεβάσματα του Ιρανού μπακ. Παράλληλα, η πίεση των "κιτρινόμαυρων" δεν έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα του Γιοβάνοβιτς να αναπτυχθεί σωστά. Αποτέλεσμα, να υπάρξουν αρκετά κλεψίματα ψηλά στο γήπεδο, με τον Γκαρσία να έχει μία καλή στιγμή στο 8' και τον Μπρινιόλι να προβαίνει σε μία εξαιρετική επέμβαση.

Δημιουργία κεντρικά και αριστερά

Γενικότερα, πάντως, τη φετινή σεζόν η ΑΕΚ επιτίθεται, αναπτύσσεται, δημιουργεί από τα αριστερά. Σ' αυτό σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι Μίλαν Μοχαμάντι, Στίβεν Τσούμπερ και Πέτρος Μάνταλος, οι οποίοι κινούνται σε αυτούς τους χώρους.

Στο γράφημα της Opta Stats/Perform φαίνονται οι χώροι δημιουργίας ευκαιριών για την ΑΕΚ.

Οι χώροι δημιουργίας ευκαιριών για την ΑΕΚ
Οι χώροι δημιουργίας ευκαιριών για την ΑΕΚ OPTA STATS/PERFORM

Πέρα από τα αριστερά, το γεγονός πως η Ένωση δημιουργεί ευκαιρίες και από κεντρικά είναι ένα πολύ καλό σημάδι, με τους Νόρντιν Άμραμπατ (κυρίως) και Λιβάι Γκαρσία να έχουν παίξει κι αυτοί το ρόλο τους. Μεσοεπιθετικά η ΑΕΚ δείχνει πως διαθέτει την ποιότητα να βρει τα γκολ, αλλά τα κενά διαστήματα κατά τη διάρκεια των ματς είναι μεγάλα και δεδομένα θα πρέπει να ανησυχούν τον Γιαννίκη. Προφανώς το γρήγορο γκολ απέναντι στον Παναθηναϊκό τον βοήθησε να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του, περιμένοντας τον αντίπαλο και χτυπώντας στην κόντρα επίθεση.

Μεγαλύτερη διάρκεια και βελτίωση στην άμυνα

Ωστόσο, θα πρέπει η Ένωση να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι της, μεγαλύτερα ποσοστά κατοχής (κόντρα στον Παναθηναϊκό είχε μόλις 33%) προκειμένου να μπορεί να διαχειριστεί πιο εύκολα τους αγώνες, ειδικά από την στιγμή που θα υπάρξουν και παιχνίδια (όπως συνέβη και απέναντι στο Τριφύλλι) που δεν θα βρει δεύτερο γκολ.

Τα 20 λεπτά Giannikis' Ball αποδείχθηκαν αρκετά με τον Παναθηναϊκό, αλλά θεωρείται δεδομένο πως δεν θα "φτάσουν" σε αγώνες που είτε θα στραβώσουν νωρίς είτε το γκολ δεν θα έρθει γρήγορα. Αυτό που θα πρέπει σίγουρα να πονοκεφαλιάζει τον 41χρονο προπονητή είναι ξανά τα αμυντικά προβλήματα που έκαναν την εμφάνισή τους, αλλά και οι 18 τελικές με τις οποίες ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Παναθηναϊκός.

Ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς ήταν γι' ακόμα μία αναμέτρηση σταθερός, κράτησε όρθια την ομάδα του με 2-3 καλές αποκρούσεις, αλλά ήταν φανερή η έλλειψη αμυντικής συνοχής σε αρκετά σημεία του αγώνα. Η ΑΕΚ του Γιαννίκη δείχνει πως έχει τον τρόπο να παίρνει τις νίκες, έστω κι αν δεν πιάνει υψηλά επίπεδα απόδοσης. Παρ' όλα αυτά, το μυστικό κρύβεται στη διαρκή εξέλιξη και βελτίωση. Εκεί οφείλει να στοχεύσει ο Γιαννίκης. Πέρα από τα αριστερά...

Παρακολουθήστε την Game Night για τη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ