ΑΕΚ

ΑΕΚ: Τα "όπλα" του Αλμέιδα για το ντέρμπι με τον Άρη

Ο Σέρχιο Αραούχο με τον Λιβάι Γκαρσία
Ο Σέρχιο Αραούχο με τον Λιβάι Γκαρσία INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ δίνει το δεύτερο της ντέρμπι στη σεζόν (ξανά εκτός έδρας) κόντρα στον Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης (09/10, 21:30, NOVA Sports Prime και Live SPORT24) και ο Ματίας Αλμέιδα γνωρίζει ότι κόντρα στους Θεσσαλονικείς έχει δύο "όπλα", αλλά και έναν σημαντικό κίνδυνο να αντιμετωπίσει. Οι σκέψεις του Αργεντινού τεχνικού για την ενδεκάδα με τον Άρη.

Η ΑΕΚ έχει αφήσει πίσω της το εορταστικό τετραήμερο της επιστροφής στην OPAP Arena με τα εγκαίνια που σηματοδότησαν την επιστροφή της στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και τον πρώτο ιστορικό αγώνα με τον Ιωνικό, στον οποίο πέτυχε μια ευρεία νίκη.

Πλέον μπροστά της έχει μια δύσκολη δοκιμασία απέναντι στον Άρη (09/10, 21:30, NOVA Sports Prime και Live SPORT24), έναν αντίπαλο και ένα γήπεδο που πέρασε δύσκολα την περσινή σεζόν. Και μάλιστα στη δεύτερη επίσκεψη έγινε το τελειωτικό χτύπημα της περσινής αποτυχημένης σεζόν και με ένα "σκληρό" τρόπο. Ωστόσο τώρα η ΑΕΚ είναι αυτή που πάει με καλύτερο μομέντουμ, δίχως αυτό να την καθιστά απαραίτητα φαβορί. Έχει όμως τις προϋποθέσεις για να πάρει ένα πολύ σημαντικό διπλό.

Οι λόγοι προφανώς δεν είναι μόνο βαθμολογικοί. Η Ένωση κόντρα στον Άρη τεστάρει τις δυνάμεις ενόψει της συνέχειας της χρονιάς, απέναντι στους μεγάλους εγχώριους αντιπάλους. Άλλωστε δίνει το δεύτερο ντέρμπι μετά από την ήττα που υπέστη από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Και φυσικά στοχεύει στο να διατηρηθεί στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Ο Αλμέιδα έχει περισσότερες πλέον λύσεις σε σχέση με το παιχνίδι με τον Ιωνικό. Στη διάθεσή του είναι ο Γενς Γιόνσον που έχει προπονηθεί όλη την εβδομάδα σε φουλ ρυθμούς, αλλά και ο Εχσάν Χατζισαφί που ξεπέρασε την ίωση και προπονήθηκε από την Παρασκευή (07/10).

Την ίδια στιγμή ο Τσούμπερ διεκδικεί τις πιθανότητές του για την ενδεκάδα (σε αντίθεση με το ματς με τον Ιωνικό), ενώ ανεβάζει στροφές και ο Σιντιμπέ. Φυσικά υπάρχει και η "απώλεια" της τελευταίας στιγμής με τον Στάνκοβιτς, όπως και των Φαν Βερτ και Γαλανόπουλου. Στη θέση του Αυστριακού κίπερ θα καθίσει ο Γιώργος Αθανασιάδης. Οι περισσότερες λύσεις σε σχέση με το ματς με τον Ιωνικό δεν θα είναι το μοναδικό όπλο του Αλμέιδα στο ντέρμπι με τον Άρη.

Η δύναμη του άξονα και της γραμμής κρούσης μπορούν να κάνουν τη διαφορά απέναντι στον Άρη

Στο πρώτο δείγμα της ΑΕΚ σε σχέση με την περσινή σεζόν, είναι μια άλλη εικόνα στους χαφ που διαθέτει. Ο Πινέδα έχει μια πολύ καλή εικόνα, συνεισφέροντας αρκετά στην ανάπτυξη της Ένωσης, ενώ στο ρεπορτόριό του έχει και το γκολ.

Ο Γκατσίνοβιτς έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο και ειδικά στο παιχνίδι με τον Ιωνικό απέδειξε ότι είναι ένα χρήσιμο όπλο στη φαρέτρα του Αλμέιδα για την αμυντική (ιδιαίτερα την πίεση ψηλά) και επιθετική λειτουργία. Ο Γιόνσον αναβάθμισε σημαντικά την ΑΕΚ στο "έξι" και ο Σιμάνσκι που παίζει στους ίδιους χώρους έχει ανταποκριθεί πλήρως στον ρόλο που του έχει αναθέσει ο Αργεντινός τεχνικός με θετικές εμφανίσεις, ειδικά στα δύο τελευταία ματς.

Απέναντί τους στην ίδια θέση βρίσκονται οι Νταμπό - Ντιόπ (αυτοί είχαν χρησιμοποιηθεί στα προηγούμενα ματς), μιας και ο Ντουκουρέ είναι στα πιτς λόγω τραυματισμού, ενώ ο Ετέμπο έχει λίγες ημέρες με την ομάδα και δύσκολα θα χρησιμοποιηθεί ως βασικός, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πάρντιου.

Σε αυτή την εξίσωση μπαίνει και ο Ματέο Γκαρσία, ένας παίκτης με αρετές στην επίθεση, όχι όμως στον ίδιο βαθμό και στην άμυνα. Στα "ματσαρίσματα" φαίνεται ότι η ΑΕΚ έχει προβάδισμα όμως τα πάντα θα κριθούν στο χορτάρι. Μπορεί και ο Άγγλος τεχνικός του Άρη να ανακατέψει την τράπουλά του για να κρύψει ή να μετριάσει αυτή την "αδυναμία".

Το άλλο όπλο της ΑΕΚ είναι η πίεση ψηλά που το κάνει με επιτυχία. Ο Αλμέιδα θέλει η ΑΕΚ να βγάζει ένταση και να πιέζει τον αντίπαλο στην περιοχή του αυξάνοντας σταδιακά τη διάρκεια που το κάνει.

Ο Άρης έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι η άμυνά του δεν είναι απροσπέλαστη και δεν αποφεύγει τα λάθη, ενώ θα απουσιάζει και ο Μπράμπετς (ο ένας εκ των βασικών στο κέντρο της άμυνας) και πολύ πιθανό να επιστρατευτεί για πρώτη φορά ο Ενκουλού. Η Ένωση θα έχει τη δυνατότητα πιέζοντας ψηλά να εκμεταλλευτεί τα όποια λάθη και να έχει τις στιγμές της. Αρκεί φυσικά να τις αξιοποιήσει.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει και οι σκέψεις του Αλμέιδα για ενδεκάδα

Η ΑΕΚ στα πρώτα έξι επίσημα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι στιγμής στέκεται ψηλά στο γήπεδο, αφήνοντας κενούς χώρους πίσω. Ο Άρης μπορεί να μην είναι στα καλύτερά του στη μεσαία και την αμυντική γραμμή, δεν ισχύει το ίδιο και για την επίθεση.

Διαθέτει εξαιρετικούς παίκτες στην αιχμή, όπως οι Μαντσίνι, Γκρέι, Πάλμα, Ιτούρμπε και Μάνου Γκαρθία, οι οποίοι μπορούν να κάνουν εύκολα τη ζημιά (δεν αποκλείεται κάποιος από αυτούς να μείνει στον πάγκο). Δεδομένα ο Αλμέιδα πρέπει να βρει λύση στο πώς θα σταματήσει την επίθεση του Άρη, με το πλάνο που έχει επιλέξει για να υπηρετήσει (την πίεση ψηλά στο γήπεδο) για να μπορέσει αυτός και οι παίκτες του να φύγουν με τους τρεις βαθμούς από τις αποσκευές τους.

Σε αυτό πρέπει να συμβάλλει και ο Γιώργος Αθανασιάδης, ο οποίος θα αγωνιστεί για πρώτη φορά βασικός και έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τη θέση του κάτω από τα δοκάρια της ΑΕΚ.

Ως προς την ενδεκάδα το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο Αργεντινός κόουτς θα παρατάξει την Ένωση με συνταγή Παναιτωλικού - Ιωνικού, καθώς αυτοί οι παίκτες είναι σε καλή κατάσταση αυτή τη στιγμή. Ωστόσο δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αλλαγές και ανακατατάξεις, όπως η χρησιμοποίηση του Γιόνσον αντί του Σιμάνσκι ή και των δύο μαζί σε ένα πιο αμυντικογενές σχήμα.

Κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο Γιώργος Αθανασιάδης. Το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας θα συντελέσουν ο Βίντα με τον Μουκουντί. Στο αριστερό άκρο της άμυνας θα αγωνιστεί ο Μοχαμάντι και στα δεξιά ο Ρότα, με τον Σιντιμπέ να έχει και αυτός τις πιθανότητές του.

Στη μεσαία γραμμή είναι πολύ πιθανό να είναι η ίδια τετράδα με τον Ιωνικό, ήτοι οι Σιμάνσκι, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς και Ελίασον. Ο Γιόνσον διεκδικεί τη θέση του Πολωνού διεθνούς μέσου, ενώ αν αγωνιστούν και οι δυο τότε το πιθανότερο είναι να μην ξεκινήσει βασικός ο Ελίασον. Στην κορυφή της επίθεσης θα αγωνιστούν οι Σέρχιο Αραούχο και Λιβάι Γκαρσία.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ