ΑΕΚ

ΑΕΚ: Τα χρήματα που θέλει να "σώσει" από συμβόλαια - βαρίδια

Ο Εμάνουελ Ινσούα
Ο Εμάνουελ Ινσούα EUROKINISSI SPORTS

Οι αποχωρήσεις του Ιανουαρίου αποτελούν μεγαλύτερη μεταγραφική προτεραιότητα για την ΑΕΚ από τις μεταγραφές, αν υπάρξουν τέτοιες. Το SPORT24 τα βάζει κάτω με ποσά για τα συμβόλαια που είναι αγκάθια.

Χαμηλοί οι τόνοι στα μεταγραφικά, υψηλοί στις (υπό συζήτηση) αποχωρήσεις. Η ΑΕΚ δεν προβλέπεται να προχωρήσει σε σημαντικές προσθήκες τον ερχόμενο Ιανουάριο, άλλωστε όπως είχε αποκαλύψει το SPORT24, η εκτενής συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ του προπονητή Αργύρη Γιαννίκη και των δύο διευθυντών Γιάννη Παπαδημητρίου και Παναγιώτη Κονέ, είχε μετατεθεί για μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όπως επιβεβαίωσε χθες η ΠΑΕ.

Εν τέλει η κουβέντα αυτή δεν θα γίνει ούτε την τρέχουσα εβδομάδα καθώς οι τρεις άνδρες συναποφάσισαν να περάσει και το δύσκολο παιχνίδι με τον Αστέρα στην Τρίπολη το ερχόμενο Σάββατο και να τα βάλουν κάτω από Δευτέρα, λογικά πριν από το παιχνίδι της ερχόμενης Πέμπτης με τον Ιωνικό στη Νίκαια.

Τούτο καταδεικνύει ότι εντός της ομάδας δεν υφίσταται μεταγραφική πρεμούρα, άλλωστε από την πλευρά της ξεκαθαρίστηκε ότι επείγουν άλλα θέματα ενόψει Γενάρη κι αν εν τέλει προκύψει κάποια προσθήκη, αυτή θα αποφασιστεί μετά από ενδελεχή μελέτη και σιγουριά ότι θα πρόκειται για ποδοσφαιριστή -προφανέστατα μέσο- ο οποίος θα γίνει αμέσως βασικός. Με την (εκ ΠΑΕ καταγραφείσα) υποσημείωση ότι δεν θα είναι εύκολο ούτε και απλό κατά το χειμερινό παζάρι να βρει αυτό που θέλει.

Προφανώς και διαφαίνεται μια μορφής στρατηγική πίσω από αυτή τη στάση, η οποία είναι σαφώς εξηγήσιμη. Η ΑΕΚ ξεκαθαρίζει από την πλευρά της προς τον κόσμο -και καλά κάνει- το πως ακριβώς αντιμετωπίζει την κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα έχει κατασταλάξει σε περιπτώσεις παικτών που θα την απασχολήσουν με το... πάσο της. Ταξίδια δε, έχουν γίνει αρκετά όπως αυτά των Κονέ - Παπαδημητρίου σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία και του Στάθη Ταυλαρίδη στη Λατινική Αμερική.

Τα συμβόλαια που δεν θέλει άλλο και πως θα τα χειριστεί

Για την ΠΑΕ, προέχει σε αυτή τη φάση να βγει ο Δεκέμβρης έχοντας υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη με τις ανοιχτές υποθέσεις ποδοσφαιριστών που δεν υπολογίζονται. Μετά και το βαρύ πέλεκυ από την UEFA για τις παραβιάσεις κανονισμού του Financial Fair Play, το 1,5 εκατ. ευρώ που έχει διακανονιστεί είναι μια πληγή που πρέπει να κλείσει. Χρήματα τα οποία -στο ακριβές ποσοστό τους- είναι εφικτό να εξοικονομηθούν εφόσον η ομάδα απεμπλακεί από συμβόλαια που τη βαραίνουν.

Αυτό του Εμάνουελ Ινσούα συνιστά την πιο "αιμορραγούσα" ανοιχτή πληγή καθώς αμείβεται με 450.000 ευρώ ετησίως κι έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2023. Δεν προκύπτει καν απαίτηση για πώληση, αρκεί να βρεθεί τρόπος να βγει η ΑΕΚ από την υποχρέωση, κοινώς θα τον άφηνε ελεύθερο εφόσον έβρισκε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ακόμα και η τρίτη για εκείνη επιλογή πάντως, δηλαδή ένας εκ νέου ένας δανεισμός σε ομάδα που θα καλύπτει τις αμοιβές του, θα ήταν μια καλή λύση.

Τα ίδια ισχύουν και για τον Όλεγκ Νταντσένκο ο οποίος έχει υπογράψει στην ΑΕΚ έως το 2024 με ετήσιες απολαβές κάπου στις 200-250.000 ευρώ. Το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι η Ένωση δαπάνησε τον περασμένο Γενάρη 400.000 ευρώ για να τον αγοράσει από την ΟΥΦΑ, χρήματα που είναι αδύνατον να λάβει πίσω, ιδιαίτερα μετά από τόσο καιρό απραξίας του ποδοσφαιριστή.

Οι Έλληνες και η ξεχωριστή περίπτωση

Από εκεί και πέρα, λύσεις αναζητούνται και για τους Μιχάλη Μπακάκη (συμβόλαιο έως το 2023) και Στράτο Σβάρνα (ανανέωσε έως το 2025). Αμφότεροι δεν υπολογίζονται από τον Αργύρη Γιαννίκη, απλώς ο δεύτερος συμπληρώνει την ανάγκη -όποτε αυτή παρουσιάζεται- για την ύπαρξη ενός στόπερ στον πάγκο όταν ένας εκ των Βράνιες, Μήτογλου ή Τζαβέλλα δεν είναι διαθέσιμος. Ο πρώτος λαμβάνει 300.000 ευρώ ετησίως και ο δεύτερος περίπου 200.000 συμπεριλαμβανομένων κάποιων μπόνους.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Μουαμέρ Τάνκοβιτς. Αφενός διότι δεν προκύπτει αυτή τη στιγμή απόφαση περιθωριοποίησής του, από την άλλη μετά χαράς θα τον παραχωρούσε η ΑΕΚ με πώληση, καθώς έχει πολύ καλό βιογραφικό κι έχουν υπάρξει κατά καιρούς ομάδες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον Σουηδό, όμως έως σήμερα για το δανεισμό του και μόνο. Οι αποδοχές του υπολογίζονται σε 350.000 ευρώ ετησίως.

Εν κατακλείδι, αν η ΑΕΚ έβρισκε τον τρόπο να απαλλαγεί από τα πέντε προαναφερθέντα συμβόλαια, τότε θα εξοικονομήσει -σε ετήσια βάση και συμπεριλαμβανομένης της εφορίας που δεν υπολογίζεται στα νούμερα που παραπάνω διαβάσατε- ποσό σημαντικά μεγαλύτερο του 1,5 εκατ. ευρώ που καλείται να πληρώσει ως καμπάνα στην UEFA για τις όποιες παρασπονδίες της.

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ