ΑΕΚ

ΑΕΚ: Σιμάνσκι, ο κατηφής ή ευτυχισμένος πατριώτης

Ο Ντάμιαν Σιμάνσκι
Ο Ντάμιαν Σιμάνσκι EUROKINISSI

Ένας διαφορετικός άνθρωπος είναι ο Νταμιάν Σιμάνσκι, όταν αναγνωρίζεται ως μέλος της Εθνικής Πολωνίας. Ισχύει για πολλούς, όμως για εκείνον η φανέλα με το εθνόσημο καθορίζει και την ύπαρξή του στο ποδόσφαιρο.

Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν λίγα περισσότερα πράγματα για τον Νταμιάν Σιμάνσκι, τα οποία δεν άπτονται των ποδοσφαιρικών δυνατοτήτων ή αδυναμιών του μέσα στα γήπεδα, ξέρουν για την πολύ ξεχωριστή θέση που κατέχει στην καρδιά και στο μυαλό του η ομάδα που είναι πάνω από όλες όσες έχει αγωνιστεί ή ενδεχομένως υπηρετήσει στο μέλλον. Δεν είναι υπερβολή το να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι ένας πολύ διαφορετικός άνθρωπος όταν αποτελεί μέλος της Εθνικής Πολωνίας, από όταν βρίσκεται εκτός αυτής.

Ασφαλώς και αποτελεί ύψιστη τιμή για την συντριπτική πλειοψηφία των απανταχού διεθνών ποδοσφαιριστών (και αθλητών) η φανέλα με το εθνόσημο, δεν είναι κάποιο μονοπώλιο που προσπαθούμε να του πιστώσουμε. Σε αυτό που δίνουμε μεγαλύτερη σημασία, είναι η επίδραση που έχει στον συγκεκριμένο παίκτη και ειδικότερα στην ψυχολογία του, η παρουσία του στην Εθνική Πολωνίας. Είναι ένας κατηφής άνθρωπος όταν είναι εκτός αυτής και ο βασιλιάς της ευτυχίας όταν αποτελεί μέλος της.

Κάποιοι, εμπαθείς προφανώς, είχαν χαρακτηρίσει "βυσματική" την κλήση του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, όταν στις 7/9/2018, ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός Γέρζι Μπρζέτσεκ του έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην Εθνική Πολωνίας σε ματς απέναντι στην Ιταλία για το Nations League. Ήταν ο τεχνικός που τον είχε αναδείξει στην άσημη Βίζλα Πλοκ όπου συνυπήρξαν, πριν ο Σιμάνσκι πάρει μεταγραφή στη Ρωσία για να παίξει στην Αχμάτ Γκρόζνι. Οι συνειρμοί του είχαν δημιουργήσει οργή και απογοήτευση.

Έκτοτε, λόγω της παρουσίας του Πάουλο Σόουζα στον πάγκο της Εθνικής αλλά και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε στον αχίλλειο τένοντα, ο διεθνής χαφ της ΑΕΚ έχασε τη σύνδεση με την ομάδα που αγαπά περισσότερο από κάθε άλλη. Και μάλιστα, στα τελευταία δύο ματς που βρέθηκε ξανά στην παρέα της για να πρωταγωνιστήσει, η κλήση του έγινε από... ανάγκη καθώς έμειναν εκτός δράσης λόγω τραυματισμών, τρεις κεντρικοί χαφ που -μέχρι πρότινος τουλάχιστον- είχαν προτεραιότητα στη σκέψη του Πορτογάλου προπονητή.

Ο πανηγυρισμός του μετά το γκολ με την Αγγλία, οι δηλώσεις του για το όνειρο που έγινε πραγματικότητα, η ζωγραφισμένη ευτυχία στο πρόσωπό του όταν μιλούσε για την Πολωνία, απέδωσαν μόνο μια μικρή εικόνα από όσα έχει στην ψυχή του.

Οι συμπαίκτες του στην Ένωση γνωρίζουν καλά την αγωνία και τη στεναχώρια του όταν έχασε την επαφή, το πείσμα και τη σκληρή ατομική δουλειά σε πνεύμα και σώμα για να επιστρέψει σε αυτήν. Ένας καθαρός πατριώτης, που βρίσκει τη χαρά της ζωής, μάχεται και ονειρεύεται, διατηρεί το "keep fighting" μέσα από την Εθνική.

Η σημαντικότητα που η ΑΕΚ οφείλει να αναδείξει

Ξέχωρα από την πληθώρα ποιοτικών μεσοεπιθετικών λύσεων που προστέθηκαν στο τελευταίο κομμάτι της μεταγραφικής περιόδου, άνεση η οποία του παρέχει την ευχέρεια να επιχειρήσει με περισσότερο τολμηρές ιδέες στο σχηματισμό της μεσαίας γραμμής, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς είναι προπονητής ο οποίος δίνει μεγάλη σημασία -μάλλον και προτεραιότητα- στη σωστή ανασταλτική λειτουργία, ειδικότερα στο γρήγορο αμυντικό transition.

Ο Σέρβος τεχνικός παρουσιάζεται ως γνώστης και υπέρμαχος της άποψης ότι η ΑΕΚ, ενόσω ακόμα προσπαθεί να δημιουργήσει ανταγωνιστική ομάδα εκκινώντας από το σημείο μηδέν, δεν έχει ιδανικό έδαφος για ρίσκα και εξεζητημένες αποφάσεις στα δύσκολα ματς, ας μη λησμονούμε άλλωστε ότι την 4η αγωνιστική -σε δυο εβδομάδες ουσιαστικά καθώς υπάρχει και η εμβόλιμη 3η μεσοβδόμαδα- θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και έως τότε, θα πρέπει να έχει αποκτήσει αγωνιστική ταυτότητα που θα της εξασφαλίζει ασφάλεια στη μεσαία γραμμή της.

Δίπλα στον Λε Ταλέκ ή τον Σιμόες που θα εναλλάσσονται στη θέση του αμυντικού χαφ, ο Μιλόγεβιτς θέλει να καθιερώσει έναν κεντρικό μέσο με τρεξίματα και ένταση στην πίεση του αντιπάλου, κάτι που αυτή την περίοδο ο Σιμάνσκι κάνει καλύτερα από όλους τους χαφ της ομάδας (ασφαλώς και ο Γαλανόπουλος όταν θα αποκτήσει ρυθμό και θα απαλλαχθεί εντελώς από ενοχλήσεις και σκέψεις που τον φρενάρουν). Ο Πολωνός χαφ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, πήρε ακόμα περισσότερο τα πάνω του μετά τα όσα κατάφερε με την Εθνική Πολωνίας και η ανάδειξη της σημαντικότητάς του μέσα στο σύνολο, είναι απαραίτητη.

Ο Μιλόγεβιτς αναγνωρίζει ότι έχει στη διάθεσή του ένα "πολυ-εργαλείο" της μεσαίας γραμμής, το οποίο θα λειτουργήσει ακόμα καλύτερα τώρα που έχει προστεθεί σημαντική ποιότητα στον τομέα της δημιουργίας και δεν θα υπάρχει από εκείνον η έξτρα απαίτηση να αναλαμβάνει επιπλέον δημιουργικές ευθύνες, έξω από το ρερπερτόριό, στο παιχνίδι της ομάδας. Με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, κομμένες και ραμμένες πάνω στα χαρακτηριστικά του, ο Σιμάνσκι μπορεί να κάνει σπουδαίες εμφανίσεις με την ΑΕΚ.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ