ΑΕΚ

ΑΕΚ: Πέρασε με άριστα τον σκόπελο του Ιανουαρίου και πηγαίνει ενισχυμένη στην επόμενη πίστα

Ο Μίγιατ Γκατσίνοβιτς
Ο Μίγιατ Γκατσίνοβιτς EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ έβγαλε σχεδόν αψεγάδιαστα το πρώτο απαιτητικό τεστ του Ιανουαρίου και πλέον περνάει στην νέα πιο απαιτητική πίστα, στην οποία όμως θα είναι ενισχυμένη.

Ο Ιανουάριος ήταν ένας σκόπελος για όλες τις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο της Stoiximan Super League και η ΑΕΚ κατάφερε να τον ξεπεράσει παίρνοντας "άριστα".

Το μοναδικό "ψεγάδι" της Ένωσης ήταν στο ξεκίνημά της στο 2023 στους ομιχλώδεις Ζωσιμάδες, όπου ηττήθηκε με 2-1 από τον ΠΑΣ Γιάννινα και μετά έχτισε ένα νικηφόρο σερί το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα και με το οποίο θα πορευθεί στη νέα σειρά σημαντικών αγώνων που δίνει, μεταξύ άλλων τις τρεις μονομαχίες με τον Ολυμπιακό σε διάστημα περίπου ενός μηνός.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έδωσε οκτώ παιχνίδια μέσα στον πρώτο μήνα του νέου έτους και μπήκε για πρώτη φορά στη χρονιά σε αυτή τη διαδικασία να δίνει παιχνίδια "Κυριακή - Τετάρτη". Μπορεί οι απαιτήσεις στο Κύπελλο να μην ήταν υψηλές αλλά φάνηκε για μια ακόμα φορά το βάθος που διαθέτει στον πάγκο της.

Δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις αλλά ξεπέρασε τα εμπόδια που συνάντησε

Η αρχή για την ΑΕΚ στον "σκόπελο" του Ιανουαρίου δεν ήταν εύκολη. Ο Ματίας Αλμέιδα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα τραυματισμού ειδικά στη μεσοεπιθετική γραμμή. Στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα ο Πάολο Φερνάντες έκανε για πρώτη φορά ντεμπούτο και παρότι έκανε προπονήσεις με τους κιτρινόμαυρους από τον Νοέμβριο δεν τα πήγε αρκετά καλά και δεν συνεργάστηκε αρκετά καλά με τον Σιντιμπέ.

Την ίδια στιγμή ο Βίντα έπαιξε το πρώτο του παιχνίδι μετά το Μουντιάλ 2022 (στο οποίο δεν έπαιξε καθόλου και παρέμεινε στον πάγκο σε όλα τα ματς της Κροατίας) και δεν απέφυγε τα λάθη, ενώ για πρώτη φορά βασικός έπαιξε και ο Άμραμπατ μετά το χειρουργείο που έκανε στο γόνατό του.

Η ΑΕΚ ηττήθηκε, αλλά κατάφερε να ανασυνταχθεί ενόψει του ντέρμπι κορυφής. Ο Αλμέιδα παρέταξε μια πιο συντηρητική εκδοχή της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και πήρε ένα πολύτιμο τρίποντο, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην πρώτη θέση, ενώ μετά από μερικές αγωνιστικές τον άφησε πίσω της και εκμεταλλεύτηκε τα δικά του λάθη μέσα στον Ιανουάριο.

Η κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet και τα εμπόδια που έθεταν η Κηφισιά στους "16" και ο Πανσερραϊκός στους "8" επέτρεπαν στον Ματίας Αλμέιδα να διαχειριστεί πιο εύκολα το ρόστερ του, σε αντίθεση με τους αντιπάλους της που αναμετρήθηκαν μεταξύ τους στα προημιτελικά του θεσμού (ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός - Άρης).

Κομβικής σημασίας νίκη ήταν και αυτή που πέτυχε στη Νεάπολη κόντρα στον Ιωνικό. Δεν ήταν μόνο ο τρόπος που ήρθε με ανατροπή στις καθυστερήσεις, αλλά και το γεγονός ότι από αυτό το ματς "κέρδισε" δύο παίκτες. Ο Τσούμπερ είχε επιστρέψει από τις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση και επηρεάστηκε και η απόδοσή του. Το γκολ με το οποίο λύτρωσε την Ένωση, "λύτρωσε" και τον εαυτό του και ξεκίνησε μια νέα αρχή.

Ο δεύτερος ήταν ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ο οποίος αγωνίστηκε για πρώτη φορά μετά την επέμβαση στους κοιλιακούς και έβαλε πλώρη για την επιστροφή του στην ενδεκάδα. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η νίκη στο ντέρμπι με τον Άρη. Το 3-0 δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του αγώνα, μιας και δεν ήταν τόσο εύκολη η επικράτηση της Ένωσης, όμως ακόμα και σε ένα μέτριο βράδυ μπόρεσε να πετύχει τρία γκολ κόντρα σε μια ποιοτική, αλλά με πολλά προβλήματα, ομάδα.

Ακολουθεί η επόμενη πιο απαιτητική πίστα στην οποία πηγαίνει ενισχυμένη

Πλέον η ΑΕΚ έχει αφήσει πίσω της τα παιχνίδια του Ιανουαρίου και τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και τον Άρη, τους οποίους θα ξαναδεί στα playoffs και την τελική φάση του πρωταθλήματος.

Πλέον ακολουθούν τρεις μονομαχίες με τον Ολυμπιακό σε διάστημα περίπου ενός μηνός, με τις μάχες για το Κύπελλο Ελλάδας Novibet να προηγούνται χρονικά και φυσικά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Προέχει όμως η δύσκολη έξοδος στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο, μια ομάδα που είναι σκληρό καρύδι για όλους και έχει βλέψεις ακόμα και για τα playoffs.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο πρόγραμμα της ΑΕΚ παρακάτω, πλην του Περιστερίου και του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα το μοναδικό ματς που θα δώσει μακριά από την OPAP Arena για το πρωτάθλημα είναι με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο.

Το πρόγραμμα της ΑΕΚ μέχρι τα playoffs:

  • 5 Φεβρουαρίου , 17:30, Ατρόμητος - ΑΕΚ
  • 9 Φεβρουαρίου, 20:30, ΑΕΚ - Ολυμπιακός (Κύπελλο Ελλάδας Novibet)
  • 13 Φεβρουαρίου, 18:30, ΑΕΚ - Λεβαδειακός
  • 19 Φεβρουαρίου, 20:30, ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
  • 25 Φεβρουαρίου, 17:30, ΑΕΚ - Αστέρας
  • 28/02 - 02/03, Ολυμπιακός - ΑΕΚ (Κύπελλο Ελλάδας Novibet)
  • 5 Μαρτίου, 19:30, ΟΦΗ - ΑΕΚ
  • 12 Μαρτίου, 19:00, ΑΕΚ - Ολυμπιακός

Ο Αλμέιδα έχει στη διάθεσή του εδώ και μερικές ημέρες τον Γκατσίνοβιτς (από το παιχνίδι με τον Ιωνικό), αλλά και τον Ελίασον που επέστρεψε στο παιχνίδι με τον Άρη. Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός είναι πιο έτοιμος με περισσότερες προπονήσεις στα πόδια, έπαιξε βασικός στη ρεβάνς με τον Πανσερραϊκό και στο Περιστέρι αναμένεται να πάρει φανέλα βασικού για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα κόντρα στον Ατρόμητο μετά την επέμβαση στους κοιλιακούς.

Η στιγμή της επιστροφής του Νίκλας Ελίασον στην ενδεκάδα δεν αργεί. Βέβαια ο Αλμέιδα δεν βιάζεται να ρισκάρει με τον Σουηδό μεσοεπιθετικό. Μένει να επιστρέψει και ο Μοχαμάντι για να είναι πλήρες το ρόστερ με τον Ιρανό μπακ να μπαίνει στην τελική ευθεία της επιστροφής του.

Χωρίς εκείνους η ΑΕΚ ανταπεξήλθε στο πρώτο κομμάτι του 2023 κάτι που δεν ήταν απλό, μιας και μιλάμε για τους δύο βασικούς ακραίους επιθετικούς της ΑΕΚ. αλλά με τους δύο βασικούς της εξτρέμ η ΑΕΚ μπορεί να θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την "προ-Μουντιάλ ΑΕΚ" σε ένα κρίσιμο στάδιο της σεζόν.

Η επιστροφή τους θα επαναφέρει τον Πινέδα στον άξονα, μπροστά σε έναν εκ των Σιμάνσκι - Γιόνσον και ο Άμραμπατ στον ρόλο του game changer στον οποίο ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στο πρώτο μισό της σεζόν.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ