FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Η διαφορά είναι πάνω από έξι βαθμούς

Μάνταλος και Φορτούνης μονομαχούν σε αγώνα ΑΕΚ - Ολυμπιακός
Μάνταλος και Φορτούνης μονομαχούν σε αγώνα ΑΕΚ - Ολυμπιακός EUROKINISSI SPORTS

Η βαθμολογία λέει πως ΑΕΚ και Ολυμπιακός έχουν έξι βαθμούς διαφορά. Το χορτάρι λέει πως η απόσταση των ομάδων είναι μεγαλύτερη και ο Θέμης Καίσαρης την παρουσιάζει.

Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό (19.30, NOVASPORTS 1 HD) στο ντέρμπι που ορίστηκε για την πρώτη αγωνιστική κι αναβλήθηκε για να γίνει κάποια στιγμή αργότερα. Αυτή η στιγμή ήρθε και βρίσκει τις δύο ομάδες σε διαφορετικά μομέντουμ.

Η ΑΕΚ είναι στην 4η θέση, προβληματισμένη από την παρουσία της στον όμιλο του Europa League, από την ήττα από τον Παναθηναϊκό και τα αγωνιστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα.

Ο Ολυμπιακός είναι στην κορυφή, ικανοποιημένος από την παρουσία του στον όμιλο του Champions League, αήττητος με μόλις μια ισοπαλία στη Super League Interwetten. Έχει κι αυτός τα δικά του ζητήματα, αλλά μάλλον χαμογελάει βλέποντας πως αυτά των αντιπάλων του είναι μεγαλύτερα.

Η ματιά στη βαθμολογία και τα αποτελέσματα είναι ο πρόχειρος τρόπος για να συγκρίνει κανείς ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Εμείς βέβαια δεν θα αρκεστούμε σε αυτό, αλλά θα σας δείξουμε πως έχουν φτάσει οι δύο ομάδες στο ντέρμπι με βάση τα στατιστικά της Opta.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μια πραγματική σύγκριση των επιδόσεών τους στο χορτάρι, σε άμυνα και επίθεση. Και για να μη σας κουράζουμε με πολλά γραφήματα, συγκεντρώσαμε δέκα βασικές κατηγορίες σε ένα infographic για να τα έχετε όλα μπροστά σας με μια ματιά.

Σύγκριση ΑΕΚ - Ολυμπιακού πριν το ντέρμπι
Σύγκριση ΑΕΚ - Ολυμπιακού πριν το ντέρμπι SPORT24

Οι διαφορές στα χρώματα έγιναν για να βλέπετε πιο εύκολα ποια ομάδα υπερτερεί σε κάθε τομέα. Όμως, στο συγκεκριμένο infographic υπερτερεί σε όλα ο Ολυμπιακός, γι'αυτό και η δική του στήλη είναι γεμάτη με το κίτρινο χρώμα.

Η ομάδα του Μαρτίνς έχει μεγαλύτερη κατοχή (63%-53%), αλλά το σημαντικότερο είναι τι κάνει με αυτήν. Ο Ολυμπιακός είναι η πιο απειλητική ομάδα του πρωταθλήματος, με 1.85 xGoals ανά αγώνα, πολύ μπροστά από το 1.29 της ΑΕΚ, που είναι η τρίτη επίδοση της Super League, πίσω από τον ΠΑΟΚ.

Ταυτόχρονα ο Ολυμπιακός απειλείται λιγότερο από όλους, με μόλις 0.58 xGoals Κατά ανά παιχνίδι. Το 0.71 της ΑΕΚ δεν είναι κακό, αλλά δεν παύει να είναι η 5η επίδοση του πρωταθλήματος: ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Άρης απειλούνται λιγότερο από την Ένωση.

Ο Ολυμπιακός εκτελεί περισσότερο, ενώ οι τελικές που δέχονται οι δύο ομάδες είναι η μοναδική κατηγορία που η ΑΕΚ δεν είναι χειρότερη, αφού έχει την ίδια επίδοση με τους ερυθρόλευκους, δέχεται κι αυτή 8.1 τελικές ανά παιχνίδι.

Της Ένωσης βέβαια είναι πιο απειλητικές οι τελικές που δέχεται, όπως είδαμε στα xGoals Κατά.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Οι ερυθρόλευκοι είναι οι βασιλιάδες των μεγάλων ευκαιριών, αφού έχουν φτιάξει 32(!) στα 10 παιχνίδια τους στην Ελλάδα, με την ΑΕΚ να έχει 20, 3η επίδοση πίσω από τις 22 του Παναθηναϊκού.

Εννοείται πως ο Ολυμπιακός είναι μπροστά στις εύστοχες πάσες στην επίθεση με 107 ανά παιχνίδι και 70% ευστοχία σ'αυτές τις μεταβιβάσεις και έχει εντονότερη παρουσία στις αντίπαλες περιοχές.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν κατά μέσο όρο 24 ενέργειες με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, πάνω από το 19 της Ένωσης.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Τέλος, η Ένωση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στις εναέριες μονομαχίες, το είδαμε και σε σχετικό θέμα την προηγούμενη εβδομάδα. Έκτοτε η κατάσταση χειροτέρευσε, με την ΑΕΚ να κερδίζει αυτή τη στιγμή μόλις το 42% των εναέριων μονομαχιών, επίδοση που είναι η χειρότερη του πρωταθλήματος.

Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός με 60% κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα έχει την καλύτερη επίδοση του πρωταθλήματος.

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Όλα τα παραπάνω εννοείται πως δεν προδικάζουν αποτέλεσμα στο ντέρμπι. Μετά το σφύριγμα της έναρξης, τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Σας δίνουν όμως μια εικόνα, μια "φωτογραφία" για το πως πάνε οι ομάδες σ'αυτό το ντέρμπι, για όσα έχουν δείξει στις πρώτες δέκα αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ