FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Η απόλυτη σύγκριση των δύο μονομάχων του μεγάλου ντέρμπι της OPAP Arena

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Η απόλυτη σύγκριση των δύο μονομάχων του μεγάλου ντέρμπι της OPAP Arena

Η ΑΕΚ κοντράρεται με τον Ολυμπιακό στο μεγάλο ντέρμπι της 26ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League και ο Ηλίας Καλλονάς κάνει την απόλυτη σύγκριση μεταξύ των δύο μονομάχων της OPAP Arena.

Η κανονική διάρκεια της Stoiximan Super League ολοκληρώνεται με ένα μεγάλο ντέρμπι. Το βράδυ της Κυριακής (12/03, 19:00, COSMOTE SPORT 2HD, LIVE από το SPORT24) η πρωτοπόρος ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό για την 26η αγωνιστική, με τις δύο ομάδες να θέλουν όσο τίποτα τη νίκη για διαφορετικούς λόγους.

Η Ένωση θέλει το τρίποντο για να μπει από θέση οδηγού στη μάχη των playoffs και παράλληλα να στείλει μήνυμα στους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου πως είναι πλέον το "αφεντικό". Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός σε περίπτωση νίκης όχι μόνο μένει ζωντανός για το πρωτάθλημα, αλλά αποκτά μεγάλη αυτοπεποίθηση ενόψει της συνέχειας, αφού θα μειώσει τη διαφορά με τους κιτρινόμαυρους στους τρεις βαθμούς και παράλληλα θα καταστήσει σαφές πως θα πάει μέχρι το τέλος.

Τόσο οι γηπεδούχοι όσο και οι ερυθρόλευκοι έχουν κάποια ερωτήματα για την ενδεκάδα. Ο Λιβάι Γκαρσία μπορεί να μπήκε στην αποστολή, αλλά το πιθανότερο είναι να προφυλαχθεί ενόψει των playoffs, ενώ ο Γιαν Εμβιλά είναι τραυματίας και στοχεύει στην 1η αγωνιστική του μίνι πρωταθλήματος την επόμενη Κυριακή (19/03). Δύο ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία των δύο ομάδων καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Καλύτερη ομάδα η ΑΕΚ, ανεβασμένος ο Ολυμπιακός

Πάμε, όμως, με τη συμβολή της Opta/Stats Perform να δούμε συγκριτικά τις δύο ομάδες μέσα στο γήπεδο. Η ΑΕΚ, λόγω και της αγωνιστικής συνέπειας που έχει απ' την αρχή της σεζόν εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό που είχε αρκετές μεταπτώσεις στην απόδοσή του στο πρώτο μισό, υπερέχει σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες.

Η απόλυτη σύγκριση ΑΕΚ και Ολυμπιακού
Η απόλυτη σύγκριση ΑΕΚ και Ολυμπιακού SPORT24/OPTA STATS PERFORM

Και δεν είναι μόνο ότι υπερέχει έναντι του αντιπάλου της, αλλά είναι και γενικότερη η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Όπως φαίνεται και στο γράφημα, η ΑΕΚ υπερτερεί στο κομμάτι της κατοχής, με 63% κατά μέσο όρο έναντι 60% των ερυθρολεύκων, ενώ είναι καλύτερη επίσης τόσο στον τομέα της απειλής (1.35 xGoals ανά 90') όσο και στον αμυντικό τομέα, δεχόμενη 0.39xGoals ανά 90' έναντι 0.58 της ομάδας του Μίτσελ.

Αντίστοιχα, οι κιτρινόμαυροι έχουν δημιουργήσει περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες στο πρωτάθλημα (54 έναντι 44), ενώ την ίδια στιγμή έχουν δεχθεί και λιγότερες σε σχέση με τον αντίπαλό τους (14 έναντι 24). Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρώτο κομμάτι της σεζόν, ο Ολυμπιακός υπερτερούσε στις μεγάλες ευκαιρίες κατά, καθώς είχε δεχθεί μόλις 8 έναντι 10 των κιτρινόμαυρων. Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν μέσα σε ένα γύρο, με την Ένωση να δέχεται μόλις 4(!) σε 12 αγώνες.

Ποια αγωνιστική φιλοσοφία θα βρει νικήτρια;

Στον αντίποδα, το στατιστικό που κάνει τον Ολυμπιακό να ξεχωρίζει και αποτελεί την αγωνιστική σφραγίδα του είναι οι κατοχές με περισσότερες από 10 πάσες. Εκεί, οι παίκτες του Μίτσελ έχουν 14.3 κατοχές με 10+ πάσες ανά 90' λεπτά, ενώ η ΑΕΚ 10.2. Είναι εμφανές και επιβεβαιωμένο πως ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που θέλει να έχει την μπάλα στα πόδια του και γνωρίζει τι να κάνει με αυτήν.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, η ΑΕΚ αποτελεί την ομάδα που δέχεται τις λιγότερες κατοχές με 10+ πάσες από τους αντιπάλους της. Συγκεκριμένα, δέχεται μόλις 2 ανά 90', ενώ ο Ολυμπιακός 5.8. Επομένως, θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε ποιο απ' τα δύο στυλ παιχνιδιού θα υπερτερήσει. Στον αγώνα του πρώτου γύρου στο "Γ. Καραϊσκάκης" είχε επικρατήσει το Almeyda-ball, αλλά πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά, αφού κι ο Μίτσελ δουλεύει πολύ μεγαλύτερο διάστημα την ομάδα του.

Επιπλέον, μπορεί η ΑΕΚ να είναι ξεχωρίζει και στις ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή (30.8 έναντι 22.7), αλλά η πιθανή απουσία του Λιβάι Γκαρσία -τουλάχιστον- από το αρχικό σχήμα δεν αποκλείεται να την επηρεάσει στον συγκεκριμένο τομέα, αφού ο 25χρονος φορ είναι με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος σε αυτή την στατιστική κατηγορία.

Το σίγουρο είναι πως το ντέρμπι θα μας δώσει πολλά θέματα προς συζήτηση, καθώς πρόκειται για δύο εκ των κορυφαίων ομάδων του πρωταθλήματος που διαθέτουν ποδοσφαιριστές που είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά με μία ενέργειά τους. Όπως και να έχει, το πρωτάθλημα έχει ακόμα πολύ μέλλον.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ