FOOTBALL ANALYSIS

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα πήγε στο Φάληρο και δεν άφησε ούτε μία φορά τον Ολυμπιακό να αλλάξει 10 πάσες

13/11/2022 Olympiacos Vs AEK for Superleague season 2022-23 in Karaiskaki Stadium in Piraeus - Greece

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
13/11/2022 Olympiacos Vs AEK for Superleague season 2022-23 in Karaiskaki Stadium in Piraeus - Greece Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει πως η ΑΕΚ κυριάρχησε με πρωτόγνωρο τρόπο επί του Ολυμπιακού στη λευκή ισοπαλία στο Φάληρο.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε Ολυμπιακό και ΑΕΚ να μένουν στο 0-0 και τον Παναθηναϊκό να είναι ο μεγάλος “νικητής”. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έκλεισε τον πρώτο γύρο πρώτη, αήττητη με την καλύτερη διαφορά τερμάτων και οκτώ βαθμούς διαφορά από τη 2η θέση.

Η ισοπαλία στο Φάληρο δεν μπορεί να άφησε ικανοποιημένη καμία από τις δύο ομάδες. Η ΑΕΚ είδε τον Παναθηναϊκό να ξεμακραίνει, ο Ολυμπιακός έπεσε στο -12 από την κορυφή και είδε τον ΠΑΟΚ να του παίρνει την 3η θέση στην ισοβαθμία.

Η ΑΕΚ δεν έχει σχέση με τον κλεφτοπόλεμο

Όμως, εκτός από το τελικό αποτέλεσμα και τη βαθμολογία, έγινε και ένας αγώνας. Και σ’αυτόν η ΑΕΚ ήταν απόλυτη κυρίαρχος.

Η Ένωση δεν έφυγε από το “Καραϊσκάκης” με τη νίκη και τους τρεις βαθμούς. Έφυγε όμως με το δικαίωμα να λέει πως πήγε στην έδρα του Ολυμπιακού και έδειξε ποια είναι.

Κι αυτό που είναι η ΑΕΚ του Αλμέιδα δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον κλεφτοπόλεμο που η Ένωση έπαιζε στα περισσότερα ντέρμπι των προηγούμενων χρόνων.

Οι τελικές και τα expected goals στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ
Οι τελικές και τα expected goals στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ

Τα xGoals λένε πως στην απειλή μέσω των τελικών το πράγμα ήταν μοιρασμένο. Όμως, το νούμερο του Ολυμπιακού έφτασε στο 0.93 μέσα από τις δύο τελικές σε λίγα δευτερόλεπτα, στην εξ επαφής κεφαλιά του Σωκράτη και την προβολή του Γκάρι Ροντρίγκεζ.

Μία φάση, δύο στιγμές, ενώ η ΑΕΚ ήταν “εκεί”, στην απειλή, από την αρχή του ματς μέχρι και το φινάλε των καθυστερήσεων.

Οι χειρότερες επιδόσεις στην έδρα του

Και τα xGoals δεν είναι οι μοναδικοί αριθμοί, υπάρχουν κι άλλοι. Ο Ολυμπιακός τελείωσε το ματς με 37% κατοχή μπάλας, είχε μόλις 69% στις μεταβιβάσεις του, μόλις 179 εύστοχες πάσες, μόλις 80 εύστοχες πάσες πάνω από τη σέντρα και μόλις 34 εύστοχες στην επίθεση.

Ο,τι διαβάσατε, όλες αυτές οι επιδόσεις, είναι οι χειρότερες που είχε ποτέ ο Ολυμπιακός στο γήπεδό του από το καλοκαίρι του 2019, όταν και η Opta άρχισε να καλύπτει τη Super League. Σε 58 αγώνες στο Φάληρο, αυτά δεν έχουν ξαναγίνει.

Η ΑΕΚ είχε 25 ενέργειες στην περιοχή του Πασχαλάκη

Και δεν είναι μόνο αυτά. Πριν γίνει η σέντρα στο ντέρμπι, ο Ολυμπιακός δεχόταν κατά μέσο όρο μόλις 8.8 ενέργειες αντιπάλων στην περιοχή του στη φετινή Super League, την καλύτερη επίδοση του πρωταθλήματος.

Όταν τελείωσε το πρώτο ημίχρονο, το “σκορ” στις ενέργειες στη μεγάλη περιοχή ήταν Ολυμπιακός 3 - ΑΕΚ 19. Στο τέλος ήταν 13-25.

Ούτε μία φορά δεν άλλαξε 10 πάσες ο Ολυμπιακός

Πριν γίνει η σέντρα στο ντέρμπι, ο Ολυμπιακός κατά μέσο όρο έκανε 14.2 κατοχές με 10 ή περισσότερες πάσες, την καλύτερη επίδοση του πρωταθλήματος. Ξέρετε πόσες φορές άλλαξαν οι παίκτες του Μίτσελ 10 ή περισσότερες πάσες απέναντι στην ΑΕΚ;

Καμία. Ούτε μία. Ζερό.

Κυρίαρχη απέναντι σε Εμβιλά, Χουάνγκ και Χάμες

Ο Ολυμπιακός δεν τα “έπαθε” μόνος του όλα αυτά. Τα πέτυχε η ΑΕΚ με το ποδόσφαιρό της. Πιέζοντας χωρίς την μπάλα, παίζοντας με αυτήν.

Η Ένωση πήγε στο Φάληρο, άφησε μόλις το 37% της κατοχής στον Ολυμπιακό, είχε 25 ενέργειες με την μπάλα μέσα στην περιοχή των ερυθρόλευκων και δεν τους άφησε ούτε μία φορά να αλλάξουν την μπάλα δέκα φορές συνεχόμενες.

Και δεν τα έκανε απέναντι σε έναν κακό Ολυμπιακό. Τα έκανε απέναντι σε μια ομάδα που πριν από μία εβδομάδα πήγε στη Λεωφόρο, έπαιξε καλύτερα από τον Παναθηναϊκό και έχασε το διπλό στις καθυστερήσεις.

Τα έκανε απέναντι σε μια ομάδα που είχε τον Εμβιλά στο 6, τον Χουάνγκ στο 8 και τον Χάμες στο 10. Περίσσευμα κλάσης, μία από τις κορυφαίες τριάδες που είχε στην ιστορία του ο Ολυμπιακός.

Οπότε, ναι, η ιστορία έγραψε 0-0, η ΑΕΚ δεν νίκησε, ο Παναθηναϊκός ξέφυγε κι άλλο. Αλλά πόσο εγκληματικό θα είναι να εστιάσουμε μόνο σ’αυτά και να αγνοήσουμε όσα είδαμε στο χορτάρι.

Καμία σχέση με το ποδόσφαιρο του 2018

Ό,τι είδαμε, το πέτυχε η ΑΕΚ με το ποδόσφαιρό της. Εμφατικά, κυριαρχικά, με θάρρος και ταυτότητα. Στο μόλις 14ο επίσημο παιχνίδι με τον Αλμέιδα στον πάγκο της. Στο γήπεδο που συνήθως υποφέρει, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος.

Στο γήπεδο που έφυγε τελευταία φορά νικήτρια το 2018, τη χρονιά του τίτλου, με τα γκολ του Τσιγκρίνσκι και του Γιακουμάκη στο τέλος.

Τώρα δεν νίκησε, ήρθε 0-0. Έχει όμως καμία σχέση η εικόνα της, η προσέγγισή της με αυτήν που είχε το 2018;

Έχει καμία σχέση το “το φάγαμε, οπότε τώρα βγαίνουμε μπροστά” με το “ήρθαμε να παίξουμε ως καλύτερη ομάδα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό”;

Η ΑΕΚ τότε νίκησε και στο τέλος πήρε και το πρωτάθλημα. Φέτος έμεινε στο 0-0 και κανείς δεν γνωρίζει αν θα καταφέρει να διεκδικήσει τον τίτλο μέχρι το τέλος.

Το μέλλον θα δώσει τις απαντήσεις. Αλλά δεν χρειάζεται να τις περιμένουμε για να σχολιάσουμε τη φετινή ΑΕΚ. Άλλο το τι θα πετύχει στη συνέχεια κι άλλο το τι βλέπουμε στο χορτάρι.

Με δύο λέξεις, επιτέλους ΑΕΚ

Σύγχρονο ποδόσφαιρο, αγωνιστική ταυτότητα, εμπιστοσύνη στα “μπορώ” της ομάδας. Κι ας παίζει ο Γιόνσον στη θέση του Σιμάνσκι κι ας είναι δύσκολο για τον Άμραμπατ να δώσει αυτά που έδινε ο Ελίασον κι ας μην υπάρχουν στον πάγκο οι λύσεις που είχε ο Μίτσελ στον δικό του.

Με έναν Γκατσίνοβιτς να ζωγραφίζει, έναν Πινέδα να τρώει το γήπεδο, έναν Αραούχο να κάνει τα πάντα και έναν Γκαρσία να κάνει ο,τι θέλει στην επίθεση, εκτός από το να εκτελεί σωστά.

Με δύο λέξεις, επιτέλους ΑΕΚ.

Παρακολουθήσετε την Game Night:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ