ΑΕΚ

ΑΕΚ: Οι νέοι δείχνουν το πρόβλημα με τους παλιούς

Απογοητευμένοι οι παίκτες της ΑΕΚ για την ήττα
Απογοητευμένοι οι παίκτες της ΑΕΚ για την ήττα EUROKINISSI SPORTS

Οι ποδοσφαιριστές που προστέθηκαν στο ρόστερ της ΑΕΚ, την οδηγούν σε αγωνιστικό step-up, αρκεί και ο προπονητής να αντιληφθεί ότι αυτοί που έπονται δεν είναι του ίδιου επιπέδου.

Μετά από καιρό, η ΑΕΚ ήταν αυτή που δημιουργούσε σε όσους την παρακολουθούσαν να παίζει στο "Γεντί Κουλέ", την επιθυμία να μην τελειώσει το ματς. Μια κυριαρχική αύρα, ποδοσφαιριστές με ωραίες ιδέες στο γήπεδο, παιχνίδι από τον κεντρικό άξονα, ανεβάσματα των μπακ από τις πτέρυγες, ποικιλία και αίσθηση ανωτερότητας.

Μέχρι το 60ο λεπτό όλα αυτά, όταν άρχισαν να συντελούνται από τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς οι αλλαγές που -ατυχώς για την ομάδα- απομάκρυναν από το παιχνίδι τα πιο ποιοτικά στοιχεία της.

Το ευχάριστο νέο της υπόθεσης είναι ότι πολύ γρήγορα, μόλις από τη 2η αγωνιστική, αρχίζουμε άπαντες να διαπιστώνουμε ότι οι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν είναι τόσο καλύτεροι από εκείνους που έπαιζαν πέρυσι ώστε να εξελιχθούν πολύ γρήγορα σε σημεία αναφοράς.

Ειδικότερα ο Νορντίν Άμραμπατ και ο Στίβεν Τσούμπερ, έχουν οδηγήσει τη μεσοεπιθετική σκέψη και λειτουργία της ομάδας σε επίπεδα που θυμίζουν πολύ την ταυτόχρονη συνύπαρξη των Χριστοδουλόπουλου, Λιβάγια, Μπακασέτα και Αραούχο, τη σεζόν που η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα. Με τη διαφορά ότι οι νεοαποκτηθέντες βρίσκονται εδώ και πολύ μικρό χρονικό διάστημα με τους υπόλοιπους, γεγονός το οποίο αυξάνει την προσμονή για ακόμα πιο εποικοδομητικές συνεργασίες, συν το χρόνω.

Η εξάρτηση από τους νέους είναι ήδη εμφανής και αναμφίβολα ενθαρρυντική. Η ομάδα είχε ανάγκη από παίκτες ανώτερης ποιότητας και όλοι πλέον διαπιστώνουμε ότι δεν αποτελούσε ευθύνη των προγενέστερων προπονητών -και ειδικότερα του μόνιμου εξιλαστήριου θύματος Μανόλο Χιμένεθ- η ανημποριά της προηγούμενης φουρνιάς παικτών, η οποία έχει ακόμα αρκετό πασπάλισμα που χρειάζεται ξεσκόνισμα. Αντιθέτως, αν και ο Μιλόγεβιτς δεν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να περιορίσει ακόμα περισσότερο τη δράση τους, θα το βρει μπροστά του...

Ήδη οι πρώτες αλλαγές, του έδωσαν να καταλάβει

Όταν παίρνεις την απόφαση να βγάλεις από το παιχνίδι τον Άμραμπατ, πρέπει να έχεις επίσης γνωματεύσει ότι δεν θα κάνεις το ίδιο με τον Τσούμπερ. Ή το ανάποδο. Το κακό άρχισε να συμβαίνει όταν ο Μαροκινός εξήλθε του αγωνιστικού χώρου στο "Γεντί Κουλέ" για να περάσει στη θέση του ο σαφώς πιο αργός Σάκχοφ. Αποχώρησε ένας δυναμίτης για να εμφανιστεί στο γήπεδο ο πιο αργός ποδοσφαιριστής του ρόστερ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ο Μιλόγεβιτς επέλεξε να αποσύρει από το παιχνίδι και τον Τσούμπερ για χάρη του Μάνταλου.

Ενδεχομένως, αν είχε στη διάθεσή του τον Γαλανόπουλο και τον Σιμόες -και τους δύο μαζί ή έστω έναν εκ των δύο- να είχαν νόημα οι συγκεκριμένες αλλαγές. Να θυσίαζε δηλαδή τους δύο κορυφαίους του μεσοεπιθετικούς για χάριν της σκοπιμότητας, παίρνοντας ως ανταλλάγματα τα τρεξίματα, την πίεση, τα κοψίματα, τις αλληλοκαλύψεις.

Επακριβώς δηλαδή, όλα αυτά που δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν ο Μάνταλος και ο Σάκχοφ με αντεπιχείρημα ότι ξέρουν να κρατούν μπάλα. Μα ο σκοπός δεν θα έπρεπε να είναι αυτός, αλλά το πως θα θα διατηρήσει η ομάδα το πλάνο της με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στην παραγωγή.

Έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λες. Όμως εδώ μιλάμε για ένα ξεκάθαρο υπέρ της 3-0, το οποίο η ΑΕΚ δεν κατάφερε να διαχειριστεί επειδή έφυγαν από το γήπεδο οι καλύτεροι για να μπουν εκείνοι που αφενός δεν μπορούσαν να της προσφέρουν τα ίδια πράγματα και αφετέρου δεν έχουν την ικανότητα να μεταδώσουν στους υπόλοιπους παρόμοια σιγουριά και αποφασιστικότητα.

Σύμφωνοι, η διαιτησία προέβη σε αλλοίωση αποτελέσματος. Εξ αιτίας αυτής ωστόσο, δόθηκε η ευκαιρία στον προπονητή να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση. Και δεν το έπραξε με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

TAGS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ