FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Ο μαέστρος Τσούμπερ έφτιαξε την πιο απειλητική Ένωση της σεζόν

Ο Στίβεν Τσούμπερ πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στον Βόλο
Ο Στίβεν Τσούμπερ πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στον Βόλο INTIME

Η ΑΕΚ πέρασε από τον Βόλο με τον Στίβεν Τσούμπερ να κάνει και πάλι τη διαφορά και να βοηθάει με τα γκολ και τις ασίστ να παρουσιαστεί στο γήπεδο η πιο απειλητική Ένωση της σεζόν.

Η ΑΕΚ επικράτησε 3-1 του Βόλου για την 7η αγωνιστική της Super League Interwetten και ανέβηκε στη 2η θέση της βαθμολογίας και στο -1 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Οι παίκτες του Αργύρη Γιαννίκη, με μπροστάρη τον Στίβεν Τσούμπερ, έφυγαν με το τρίποντο από μία δύσκολη έδρα, εκμεταλλευόμενοι την ποιότητα που διαθέτουν μεσοεπιθετικά.

Ο 41χρονος τεχνικός έδωσε φανέλα βασικού στον Πέτρο Μάνταλο, ο οποίος έδειξε να έχει καλή συνεργασία με τον Τσούμπερ, ενώ την ίδια στιγμή ο Νορντίν Άμραμπατ βοήθησε σημαντικά τόσο ως δεξιός εξτρέμ όσο κι ως φορ, δημιουργώντας διαρκώς ρήγματα και προβλήματα στους αμυντικούς του Βόλου.

Η πιο απειλητική ΑΕΚ της σεζόν με υπογραφή Τσούμπερ

Τη διαφορά, ωστόσο, όπως προείπαμε, έκανε ο Τσούμπερ. Ο Ελβετός εξτρέμ είχε καταλυτική συμβολή προκειμένου να δούμε στο γήπεδο την πιο απειλητική ΑΕΚ της σεζόν. Συγκεκριμένα, οι "κιτρινόμαυροι" δημιούργησαν ευκαιρίες που είχαν ως "αξία" 2.73 xGoals, με τον 30χρονο μεσοεπιθετικό να έχει συμμετοχή και στα τρία γκολ.

Η αμέσως καλύτερη επίδοση της Ένωσης ήταν τα 1.76 xGoals στην πρεμιέρα με τον Ιωνικό (3-0) στο ΟΑΚΑ, με τον Τσούμπερ να έχει και πάλι συμμετοχή στα δύο απ' τα τρία τέρματα της ομάδας του. Προφανώς και το στυλ παιχνιδιού του Βόλου βοηθάει τις ομάδες που διαθέτουν ποιότητα να ξεδιπλώσουν τις επιθετικές αρετές τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι εύκολο να συμβεί σε κάθε παιχνίδι.

Φόβος και τρόμος στο αντίπαλο μισό

Γενικότερα, πάντως, ο Ελβετός δείχνει πως είναι φόβος και τρόμος για τις αντίπαλες άμυνες. Μάλιστα απέναντι στον Βόλο, όπως φαίνεται κι από το γράφημα της Opta/Stats Perform, ήταν πρώτος σε επιτυχημένες πάσες στο αντίπαλο μισό (15), με τον Σιμόες να ακολουθεί με 11, καθώς και σε επιτυχημένες πάσες στο τελευταίο τρίτο (11), με τους Μάνταλο και Ρότα να ακολουθούν με 6.

Η ικανότητα που έχει, λοιπόν, στους τομείς της ανάπτυξης, της δημιουργίας και της εκτέλεσης τον καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό στα πλάνα του Γιαννίκη. Ήταν φανερό, άλλωστε, εξ αρχής πως διαθέτει την ποιότητα για να ξεχωρίσει στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και για να ανεβάσει επίπεδο την ΑΕΚ, σε μία θέση που τα προηγούμενα χρόνια είχε ξεκάθαρο πρόβλημα.

Ο Λε Ταλέκ ήταν το "γαλλικό κλειδί" του Γιαννίκη

Το σημαντικότερο, ωστόσο, για την ΑΕΚ -σε αγωνιστικό επίπεδο- ήταν πως, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα παιχνίδια, κατάφερε να "σβήσει" το ματς στα τελευταία λεπτά και να μην απειληθεί στην ουσία από τον Βόλο, παρότι οι γηπεδούχοι έψαχναν το γκολ της ισοφάρισης. Η είσοδος του Λε Ταλέκ στα μισά του δεύτερου μέρους αποδείχθηκε "κλειδί" για την εξέλιξη του αγώνα.

Ο Γάλλος χαφ αγωνίστηκε στη θέση "6", πίσω από τους Σιμάνσκι και Σάκχοφ, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην αμυντική και τη μεσαία γραμμή και μην επιτρέποντας στους παίκτες του Βόλου να παίξουν κάθετα και να απειλήσουν την εστία του Τσίτσαν Στάνκοβιτς. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το 2-1, οι γηπεδούχοι είχαν μόλις μία τελική, η οποία προήλθε από εκτέλεση κόρνερ, με τον Φαν Βέερτ να αστοχεί σε κεφαλιά.

Στην πραγματικότητα, ο Γιαννίκης κόντρα στον Βόλο έδειξε και κάποιες από τις προθέσεις του, αφού όπως ανέφερε κι ο Βαγγέλης Αρναούτογλου στο "Show Must Go On" με τον Παντελή Διαμαντόπουλο, υπάρχει ως σκέψη να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ο Γάλλος ως τρίτος στόπερ, σε διάταξη 3-4-2-1. Αλλά αυτά θα τα δούμε σε βάθος χρόνου.

Προς το παρόν η ΑΕΚ έχει δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια με τον Γιαννίκη στον πάγκο, ο οποίος κερδίζει χρόνο προκειμένου να περάσει την αγωνιστική φιλοσοφία του, έχοντας για σύμμαχο τον Τσούμπερ που προσφέρει λύσεις και βαθμούς.

Στην Game Night της Κυριακής, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ σχολίασαν τον Στίβεν Τσούμπερ που ανεβάζει επίπεδο την ΑΕΚ:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ