FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Ο Λιβάι Γκαρσία έκανε (ξανά) ό,τι ήθελε ως φορ και ως εξτρέμ απέναντι στον Βόλο

Ο Λιβάι Γκαρσία
Ο Λιβάι Γκαρσία PHOTO CREDITS: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Λιβάι Γκαρσία έπαιξε κόντρα στον Βόλο ως εξτρέμ και ως φορ και υπηρέτησε δύο ρόλους, του δημιουργού και του εκτελεστή αντίστοιχα. Και στα δύο τα πήγε περίφημα.

Το 2022 έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για την ΑΕΚ. Η Ένωση επικράτησε του Βόλου στο Πανθεσσαλικό 4-0, με τους φίλους της Ένωσης να δίνουν βροντερό "παρών" στο θεσσαλικό γήπεδο.

Οι απουσίες που είχε η Ένωση σε ένα ακόμα παιχνίδι ειδικά στη μεσοεπιθετική γραμμή δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα να κάνει ό,τι θέλει απέναντι στον Βόλο κάτι που φάνηκε και στο εύρος του σκορ.

Για τους κιτρινόμαυρους έλαμψε για ένα ακόμα παιχνίδι ο Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος έπαιξε όλο το ματς και χρησιμοποιήθηκε σε δύο θέσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αρχικά ξεκίνησε στο δεξί άκρο της επίθεσης και μετά το 65ο λεπτό, όταν αποχώρησε ο Φαν Βερτ από τον αγωνιστικό χώρο, μετατοπίστηκε στην κορυφή και τη "φυσική" του θέση επί Αλμέιδα.

Ο Γκαρσία (7) κινήθηκε κατά κύριο λόγο στο δεξί άκρο της επίθεσης και ψηλά στον αγωνιστικό χώρο και περίπου στο ίδιο ύψος με τον Τομ Φαν Βερτ (9), όπως βλέπουμε και στο παρακάτω γράφημα της Opta Stats/Perform. Στα αριστερά κινήθηκαν κατά κύριο λόγο ο Αραούχο (11), παίζοντας ουσιαστικά σαν αριστερός εξτρέμ και ο Πινέδα (13) πιο εσωτερικά στον άξονα.

ΑΕΚ: Ο Λιβάι Γκαρσία έκανε (ξανά) ό,τι ήθελε ως φορ και ως εξτρέμ απέναντι στον Βόλο
Το δίκτυο μεταβιβάσεων και ο μέσος χώρος δράσης των παικτών της ΑΕΚ SPORT24

Ο Λιβάι παίζοντας στο δεξί άκρο της επίθεσης στο πρώτο ημίχρονο κινήθηκε κυρίως στο φτερό και δεν συνέκλινε αρκετά προς τον άξονα (θυμίζοντας ως ένα μεγάλο βαθμό τις κινήσεις του Νίκλας Ελίασον). Από εκεί μπόρεσε να δημιουργήσει αρκετά ρήγματα στην άμυνα του Βόλου και φυσικά να "φτιάξει" αρκετές ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του.

Στο ματς απέναντι στον Βόλο είχε συνολικά 52 ενέργειες με την μπάλα και μόλις οι τέσσερις εξ αυτών (η μια ήταν το γκολ που πέτυχε) στην περιοχή του Κλέιμαν. Παίζοντας πιο μακριά από την περιοχή στο μεγαλύτερο κομμάτι του ματς μπόρεσε να ξεχωρίσει στο κομμάτι των μεταβιβάσεων και της δημιουργίας.

Ο 25χρονος φορ είχε συνολικά 23/28 πάσες και τις περισσότερες στην επίθεση (16). Χρησιμοποιώντας ένα από τα φυσικά του προσόντα (έκρηξη), μπόρεσε να βρει "χώρο" και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του.

Συνολικά έφτιαξε τέσσερις τελικές για τους συμπαίκτες του, η μια εξ αυτών η ασίστ για το δεύτερο γκολ του Ορμπελίν Πινέδα. Όπως μπορούμε να δούμε και στο παρακάτω γράφημα, οι περισσότερες πάσες του προέρχονται από τα δεξιά προς τον άξονα (όπως και στο γκολ του Μεξικανού.

Οι πάσες του Λιβάι Γκαρσία κόντρα στον Βόλο
Οι πάσες του Λιβάι Γκαρσία κόντρα στον Βόλο SPORT24

Μέχρι και το 65ο λεπτό (στο οποίο έπαιζε στα δεξιά), ο Λιβάι Γκαρσία δημιούργησε τις περισσότερες τελικές για τους συμπαίκτες του. Με το που μετατοπίστηκε στην περιοχή άλλαξε ο ρόλος του και από δημιουργός έγινε σκόρερ. Στην πρώτη του ενέργεια στο ματς ως φορ σκόραρε έπειτα από τη γλυκιά σέντρα του Άμραμπατ (που μόλις είχε μπει στο παιχνίδι).

Ο Λιβάι Γκαρσία κατάφερε να σκοράρει με μόλις δύο τελικές προσπάθειες στο παιχνίδι, οι οποίες είχαν αξία 0.17 xGoals. Θα μπορούσε να πετύχει ακόμα ένα γκολ στο 71ο λεπτό, όταν "προσπέρασε" τον Κλέιμαν αλλά γλίστρησε και δεν πρόλαβε να εκτελέσει.

Είναι σε φόρμα και "τρέχει" για πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος

Ο Αλμέιδα πίστευε εξ αρχής ότι ο Γκαρσία μπορεί να παίξει στην κορυφή ως δίδυμο με τον Αραούχο και γι' αυτό το λόγο τον καθιέρωσε ως σέντερ φορ, χρησιμοποιώντας κυρίως σε αυτή τη θέση στον πρώτο γύρο.

Ωστόσο κόντρα στον Βόλο έπαιξε στα δεξιά, μιας και ο Φαν Βερτ είναι πλέον διαθέσιμος ενώ υπήρχαν αρκετές απουσίες στα δεξιά. Με την έλευση του Φερνάντες αλλά και τη μεγαλύτερη ετοιμότητα των Τσούμπερ - Άμραμπατ το πιθανότερο είναι εκ νέου να μονιμοποιηθεί στην κορυφή της επίθεσης.

Το ζητούμενο για τον Γκαρσία ήταν να μειώσει τις τελικές προσπάθειες που χρειάζεται για να σκοράρει, κάτι που στα πρώτα ματς μετά τη διακοπή δείχνει να το κατορθώνει και αν μη τι άλλο βοηθάει και την ίδια την ΑΕΚ για την κρίσιμη συνέχεια και τον ίδιο για τη μάχη των σκόρερ.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ