FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Ο Αραούχο σπάει τα κοντέρ και είναι καλύτερος από τη χρονιά του τίτλου

ΑΕΚ: Ο Αραούχο σπάει τα κοντέρ και είναι καλύτερος από τη χρονιά του τίτλου
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Σέρχιο Αραούχο πραγματοποιεί μία εξαιρετική σεζόν και είναι πιο φορ από ποτέ, με καλύτερες επιδόσεις ακόμα κι από τη χρονιά που η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Η ΑΕΚ, άφησε πίσω τις ήττες από Άρη (2-1) και Βόλο (1-2), καθώς επικράτησε 3-0 του Απόλλωνα Σμύρνης για την 22η αγωνιστική της Super League Interwetten. Μεγάλος πρωταγωνιστής για την Ένωση ο Σέρχιο Αραούχο.

Ο Αργεντινός επιθετικός, που αγωνίστηκε ξανά με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο, πραγματοποίησε μία εξαιρετική εμφάνιση, άνοιξε το δρόμο προς τη νίκη με υπέροχο τελείωμα και συνδύασε με δύο γκολ την 100ή συμμετοχή του με τα κιτρινόμαυρα.

Ο 30χρονος φορ αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή το περασμένο καλοκαίρι με σκοπό να αποτελέσει το μεγάλο επιθετικό όπλο της Ένωσης. Η αλήθεια είναι πως, πέρα από τη σεζόν 2014-15 που σημείωσε 23 γκολ σε 39 συμμετοχές στη Β' Ισπανίας με τη Λας Πάλμας, ο Αραούχο είναι επιθετικός των 10-15 τερμάτων το χρόνο.

Ωστόσο, δεν γίνεται να μην παραδεχθούμε πως δηλώνει "παρών" στα μεγάλα παιχνίδια, σημειώνοντας σημαντικά γκολ απέναντι σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Άρη. Μάλιστα, όπως αποδείχθηκε και στο πρόσφατο ματς στο "Κλ. Βικελίδης", ο Αραούχο έχει την ικανότητα να πετυχαίνει τέρματα σπάνιας ομορφιάς χάρη στην κλάση του.

Πιο φορ από ποτέ

Βέβαια, εν αντιθέσει με τα τρία προηγούμενα περάσματά του από την Ελλάδα και την ΑΕΚ, ο "Τσίνο" τη φετινή σεζόν έχει καταφέρει να συνδυάσει την ποιότητα στην εκτέλεση με την ποσότητα στα γκολ. Συγκεκριμένα, δίχως να έχει ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ο Αραούχο μετράει ήδη 10 γκολ σε 17 αγώνες (1361 λεπτά συμμετοχής).

Μία εξαιρετική επίδοση αν σκεφτεί κανείς ότι τη σεζόν του πρωταθλήματος ο Αργεντινός είχε 11 τέρματα σε 23 αγώνες. Ουσιαστικά, είναι θέμα χρόνου να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ σκοραρίσματος, στοχεύοντας στα 15+ γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι χώροι που κινείται είναι πιο κοντά στη μεγάλη περιοχή και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και στο παιχνίδι του.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε το widget της Opta/Stats Perform με τις φετινές τελικές του Αργεντινού:

Όσο πιο μεγάλος είναι ο κύκλος, τόσο καλύτερη είναι η ευκαιρία. Και τα σημεία των τελικών είναι αυτά που λένε την ιστορία του. Ο Αραούχο έχει το shot map ενός μεγάλου φορ τη φετινή σεζόν. Μπορεί ο αριθμός των τελικών προσπαθειών να είναι υψηλός (57), αλλά τα τελειώματα γίνονται από καλά σημεία μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως βρίσκει με συνέπεια τις μεγάλες ευκαιρίες (10 συνολικά), έχοντας μετουσιώσει σε γκολ τις τέσσερις εξ αυτών, με τον Ελ Αραμπί να είναι ο μοναδικός με περισσότερα (5 γκολ σε 10 μεγάλες ευκαιρίες).

Παράλληλα, έχουν μειωθεί αισθητά τα μακρινά σουτ (το 24,5% των τελικών του), με τον Αραούχο να μην σπαταλά ευκαιρίες και να λειτουργεί πλέον ως καθαρόαιμος φορ. Προφανώς, η παρουσία παικτών όπως ο Τσούμπερ, ο Λιβάι Γκαρσία και ο Άμραμπατ, τον βοηθούν προκειμένου να μην βγαίνει πολλά μέτρα μακριά από τη μεγάλη περιοχή.

Οι αριθμοί, άλλωστε, ενισχύουν τα γραφόμενά μας. Ο Αργεντινός έχει 0.66 γκολ ανά 90' και είναι δεύτερος πίσω μόνο από τον Καρλίτος που έχει 0.74, ενώ είναι πρώτος σε non penalty goals με 10, μαζί με τον Τομ φαν Βερτ. Επιπλέον, οι τελικές του έχουν δώσει ως "αξία" 6.69 expected goals, με τον "Τσίνο" να τις έχει μετουσιώσει σε 10 τέρματα. Δηλαδή, δεν είναι απλά απειλητικός τη φετινή σεζόν, αλλά και ιδιαίτερα παραγωγικός.

Η συνταγή των πολλών γκολ

Και δεν είναι πως απλώς ο Αραούχο βάζει δύσκολα γκολ. Το κάνει κι αυτό, αλλά δεν είναι αυτή η συνταγή των πολλών γκολ. Οι Άγγλοι χρησιμοποιούν μία έκφραση για ποδοσφαιριστές όπως ο Σέρχιο Αραούχο: "A scorer of great goals, but not a great goal scorer".

Γνωρίζουμε από την πρώτη κιόλας θητεία του στην ΑΕΚ ότι ο Αργεντινός μπορεί να πετύχει δύσκολα και θεαματικά γκολ. Αυτό που μαθαίνουμε φέτος είναι ότι μπορεί να τα συνδυάσει με σταθερά μεγάλη απειλή, που θα αυξήσει και τον συνολικό αριθμό των τερμάτων.

Ορίστε η λίστα των πιο απειλητικών παικτών του πρωταθλήματος, εκείνων που έχουν τα περισσότερα xGoals ανά 90'.

Οι παίκτες με τα περισσότερα xGoals ανά αγώνα στη φετινή Super League Interwetten
Οι παίκτες με τα περισσότερα xGoals ανά αγώνα στη φετινή Super League Interwetten

Ο Αραούχο είναι δεύτερος, με 0.44 xG ανά 90'. Μπροστά του βρίσκεται μόνον ο Ελ Αραμπί, που άλλωστε ήταν ο πρώτος της λίστας και τις δύο προηγούμενες σεζόν.

Ταυτόχρονα, ο Αραούχο είναι και ο παίκτης με τις περισσότερες τελικές ανά παιχνίδι στη φετινή Super League Interwetten.

Οι παίκτες με τα περισσότερα σουτ ανά αγώνα στη φετινή Super League Interwetten
Οι παίκτες με τα περισσότερα σουτ ανά αγώνα στη φετινή Super League Interwetten

Κανείς δεν κάνει περισσότερα από τα 3.8 σουτ που κάνει ο Αργεντινός σε κάθε παιχνίδι. Κι όπως είδαμε στο shotmap, είναι λίγα τα σουτ που δοκιμάζει εκτός περιοχής.

Ο Αραούχο βρίσκει σταθερά πολλές και καλές εκτελέσεις εντός περιοχής, κεντρικά και μπροστά από το σημείο του πέναλτι. Αυτή η συνήθεια σε συνδυασμό με την κλάση του, είναι η συνταγή των πολλών γκολ.

Ο σταρ της ΑΕΚ βάζει τα πολύ δύσκολα (όπως αυτό με τον Ολυμπιακό και το ιστορικό πια γκολ με τον Άρη) και ταυτόχρονα βρίσκει τις εκτελέσεις ενός φορ περιοχής που τον έφεραν στον διψήφιο αριθμό τερμάτων.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ