ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η επιλογή του Αλμέιδα που μετατρέπει τον Μάνταλο σε "κρυφό όπλο"

Ο Πέτρος Μάνταλος
Ο Πέτρος Μάνταλος INTIME SPORTS

Ο Πέτρος Μάνταλος δείχνει ανανεωμένος και απελευθερωμένος αγωνιστικά, προσφέροντας στον Ματίας Αλμέιδα ένα "κρυφό όπλο" στα πλάνα του ενόψει της νέας σεζόν για την ΑΕΚ.

Οι παίκτες της ΑΕΚ και ο Ματίας Αλμέιδα μετρούν πλέον αντίστροφα για την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων τους για τη νέα σεζόν. Οι "κιτρινόμαυροι" θα δώσουν ένα τελευταίο φιλικό, προπονητικού χαρακτήρα, στις 13 Αυγούστου με αντίπαλο την Προοδευτική και στη συνέχεια θα προετοιμαστούν για τον αγώνα με τη Λαμία (20/08) στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της Super League.

Η εικόνα που παρουσιάζει η Ένωση στα φιλικά έχει γεμίσει με αισιοδοξία και ενθουσιασμό τους φίλους της ομάδας, οι οποίοι βλέπουν πως η δουλειά του Ματίας Αλμέιδα βγαίνει μέσα στο γήπεδο. Η μη συμμετοχή στην Ευρώπη είναι δεδομένο πως "πλήγωσε" την Ένωση, αλλά την ίδια στιγμή έδωσε τη δυνατότητα στον Αργεντινό προπονητή να δουλέψει με μεγαλύτερη άνεση και λιγότερη πίεση πάνω στα αγωνιστικά "θέλω" του.

Η ανανεωμένη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ, αποτελούμενη από τους Γενς Γιόνσον, Ορμπελίν Πινέδα και Μίγιατ Γκατσίνοβιτς, έχει ξεχωρίσει από τα πρώτα παιχνίδια και φαίνεται πως αναβαθμίζει αγωνιστικά την ομάδα. Οι τρεις προαναφερθέντες παίκτες, συνεπικουρούμενοι από τους Ντάμιαν Σιμάνσκι και Πέτρο Μάνταλο (και τον Κώστα Γαλανόπουλο όταν επιστρέψει), δείχνουν να αλληλοσυμπληρώνονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ποιοτικοί παίκτες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά που είναι ικανοί να προσφέρουν σημαντικές λύσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Ο Πινέδα προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία στον Μάνταλο

Ωστόσο, εκείνος που μπορεί σε βάθος χρόνου να αποδειχθεί το "κρυφό όπλο" στα πλάνα του Αργεντινού τεχνικού είναι ο Πέτρος Μάνταλος. Ο 31χρονος μεσοεπιθετικός, ύστερα από μία ιδιαίτερη περσινή σεζόν, δείχνει πως βρίσκει ξανά τον εαυτό του. Φαίνεται ανανεωμένος, αλλά και πιο απελευθερωμένος τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά. Η απόφαση να παραδώσει το περιβραχιόνιο αποδεικνύεται σοφή, τουλάχιστον για τον ίδιο, αφού πλέον θα έχει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι.

Άλλωστε, ένας ποδοσφαιριστής είναι ηγέτης ανεξάρτητα από το αν φορά ή όχι το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το πιο σημαντικό, όμως, έχει να κάνει με την αγωνιστική νοοτροπία και φιλοσοφία της νέας ΑΕΚ. Ο Μάνταλος δείχνει ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα διότι έχει πλέον στο πλευρό του ποδοσφαιριστές που μπορούν να αναλάβουν ένα κομμάτι της δημιουργίας, δίχως να τα περιμένουν όλα από εκείνον.

Ήδη η απόκτηση του Πινέδα προσφέρει στον Μάνταλο τη δυνατότητα να μην κατεβαίνει χαμηλά στο γήπεδο για να παίρνει την μπάλα, καθώς ο Μεξικανός θα έχει το ρόλο να την "τρέξει" και να τη φέρει στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ο διεθνής μεσοεπιθετικός θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων μέσα στον αγωνιστικό χώρο, λιγότερη κούραση και περισσότερο καθαρό μυαλό προκειμένου να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του ή να εκτελεί ο ίδιος.

Φάνηκε, άλλωστε, και στο φιλικό με την Ομόνοια, όταν πήρε την μπάλα περίπου στα 40 μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή, εκμεταλλεύτηκε την κίνηση χωρίς την μπάλα του Πινέδα και με όμορφη ατομική ενέργεια διαμόρφωσε το 2-0.

Οι δύο επιλογές στη διάταξη του Αλμέιδα

Κι είναι ιδιαίτερα θετικό για τον Αλμέιδα και κατ' επέκταση για την ΑΕΚ ότι ο Μάνταλος μπορεί να αγωνιστεί σε δύο διαφορετικές θέσεις στη διάταξη 3-5-2 του Αργεντινού. Είτε ως "10άρι"/εσωτερικός χαφ στην τριάδα του κέντρου, είτε ως περιφερειακός επιθετικός σε δίδυμο με τον Σέρχιο Αραούχο. Μία θέση που τον δοκίμασε ο 48χρονος τεχνικός στο φιλικό με την Ομόνοια, προσφέροντάς του μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Μία απόφαση που του "βγήκε" και με το παραπάνω, αφού ο 31χρονος μεσοεπιθετικός ήταν από τους ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν με την εμφάνισή του. Η παρουσία πολλών και ποιοτικών επιλογών στη μεσαία γραμμή λύνει τα χέρια του Αλμέιδα και την ίδια στιγμή δημιουργεί μεγαλύτερο συναγωνισμό για μία θέση στη βασική ενδεκάδα. Ο Μάνταλος, πλέον, μπορεί να έρχεται κι από τον πάγκο, αποτελώντας τον x-factor σε στιγμές που η Ένωση θα χρειάζεται λύσεις από εκείνον.

Όπως και να έχει, όμως, η εικόνα είναι θετική και άκρως ενθαρρυντική. Με ή χωρίς περιβραχιόνιο, ο Μάνταλος δείχνει πιο απελευθερωμένος από ποτέ...

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ