FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ και Αραούχο ήταν δραστήριοι και πιεστικοί, αλλά όχι απειλητικοί

Ο Σέρχιο Αραούχο
Ο Σέρχιο Αραούχο PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η ΑΕΚ ήταν κυριάρχη κόντρα στον Παναθηναϊκό στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού, όμως δεν ήταν απειλητική και κυρίως αποτελεσματική για να πάρει το τρίποντο. Το ίδιο και ο Αραούχο που έκανε τα πάντα σωστά, εκτός από την τελική προσπάθεια.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε με ισοπαλία τα playoffs κόντρα στον Παναθηναϊκό, με την Ένωση να χάνει αρκετές τελικές προσπάθειες, στην προσπάθειά της να φύγει με το διπλό από τη Λεωφόρο και να συνεχίσει με άλλον αέρα την προσπάθειά της για έξοδο στην Ευρώπη.

Ο Άμραμπατ ήταν ψύχραιμος από την άσπρη βούλα και ο βασικός δημιουργός της Ένωσης στο 1/3 του τριφυλλιού, ενώ ο Αραούχο ως συνήθως ήταν η ο πιο απειλητικός και η αιχμή του δόρατος για την ΑΕΚ. Ωστόσο οι 18 τελικές δεν ήταν αρκετές για να πετύχει και δεύτερο γκολ και υπάρχει ερμηνεία γι' αυτό.

Η Ένωση ήταν πιεστική, αλλά όχι απειλητική

Από τα 18 σουτ της ΑΕΚ, μόλις τα τρία ήταν προς την εστία του Διούδη. Και αν η κατάληξή τους δεν είχε τόσο σημασία, είχε η απειλή τους. Συνολικά οι τελικές των παικτών του Οφρυδόπουλου κόντρα στον Παναθηναϊκό είχαν "αξία" 1.68 xGoals, όπως φαίνεται στο γράφημα της Opta Stats/Perform.

Ωστόσο αν "αφαιρεθεί" η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Άμραμπατ, θα δούμε ότι οι υπόλοιπες 17 τελικές της ΑΕΚ είχαν "αξία" 0.89 xGoals. Η συγκεκριμένη επίδοση είναι χαμηλή, κάτι που δείχνει ότι η ΑΕΚ ήταν μεν πιεστική κόντρα στον Παναθηναϊκό, δημιουργώντας αρκετές τελικές (και) εντός περιοχής, που δεν αποτελούσαν όμως μεγάλη απειλή.

Το τριφύλλι με μόλις τέσσερις τελικές είχε 0.47 xGoals, δηλαδή με αρκετά λιγότερα σουτ (η αναλογία είναι 1/4.5 σουτ), είχε πάνω από τη "μισή απειλή" σε σχέση με την Ένωση.

Αλλά και σε σχέση με τον ίδιο της τον εαυτό, η ΑΕΚ κατέγραψε χαμηλή επίδοση. Στην κανονική διάρκεια της Super League Interwetten, σε μόλις πέντε παιχνίδια είχε περισσότερες από 18 τελικές και σε άλλα δύο συνολικά 18 τελικές. Και στις επτά αυτές αναμετρήσεις ήταν πιο απειλητική, δηλαδή τα Expected Goals ήταν μεγαλύτερα, χωρίς να συνυπολογίζονται τα πέναλτι.

Την ίδια στιγμή σε 14 παιχνίδια της κανονικής διάρκειας με λιγότερες τελικές (από τις 18) ήταν πιο απειλητική. Τα μόνα παιχνίδια που είχε λιγότερα xGoals, χωρίς να υπολογίζονται τα πέναλτι ήταν: με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (0.85 xGoals), τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (0.48 xGoals), τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης (0.47 xGoals), τον Άρη στο ΟΑΚΑ (0.44 xGoals) και με τον Αστέρα στην Τρίπολη (0.24 xGoals), ένα παιχνίδι που διεξήχθη σε άσχημες συνθήκες, λόγω της βροχόπτωσης. Και στα πέντε αυτά ματς δημιούργησε κάτω από 18 τελικές (οι περισσότερες ήταν με τον ΟΦΗ συνολικά 12).

Στην ίδια "μοίρα" και ο Αραούχο, που ήταν καλός σε όλα τα υπόλοιπα

Δυστυχώς για την ΑΕΚ, ο Αραούχο στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό έκανε τα πάντα εκτός από το να σκοράρει. Πρώτον και κύριον, κέρδισε το πέναλτι με το οποίο ο Άμραμπατ έφερε το παιχνίδι στα ίσια.

Ο Αργεντινός επιθετικός είχε οκτώ ενέργειες στην περιοχή του Διούδη, ισοφαρίζοντας το ατομικό του ρεκόρ. Σε άλλα τρία παιχνίδια είχε τον ίδιο αριθμό ενεργειών, με Απόλλωνα, ΟΦΗ και Λαμία και τα τρία παιχνίδια στο ΟΑΚΑ.

Όπως βλέπετε στο παραπάνω γράφημα, από τις οκτώ ενέργειες, οι τέσσερις είναι σουτ, με τις δύο να αποκρούονται από τον Διούδη, ένα να κόβεται από την άμυνα και ένα να καταλήγει άουτ.

Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αραούχο έκανε τέσσερα σουτ εντός περιοχής. Έχει κάνει και περισσότερα (έξι) και μάλιστα δύο φορές. Ωστόσο κόντρα στον Παναθηναϊκό οι τελικές του είχαν τη μικρότερη "αξία", μόλις 0.28 xGoals, σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια που είχε τουλάχιστον τέσσερις τελικές εντός περιοχής. Λίγο πιο απειλητικός ήταν με τον Βόλο στο ΟΑΚΑ, έχοντας 0.34 xGoals με τέσσερις τελικές εντός περιοχής.

Την ίδια στιγμή συμμετείχε και στο κομμάτι της δημιουργίας, δίνοντας δύο πάσες που "έφτιαξαν" τελικές, όντας πίσω μόνο από τον σκόρερ Άμραμπατ, που μοίρασε τρεις, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα. Ο Ολλανδομαροκινός ήταν άλλωστε ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ με τις περισσότερες πάσες στο 1/3 του Παναθηναϊκού (συνολικά 16 πάσες) και τις περισσότερες πάσες στην αντίπαλη περιοχή, συνολικά οκτώ.

Ο "Τσίνο" ξεχώρισε και στο ανασταλτικό κομμάτι, καθώς ανέκτησε την κατοχή της μπάλας για την ΑΕΚ, πέντε φορές, όντας πίσω μόνο από τον Μοχαμάντι που είχε έξι. Τόσες ανακτήσεις είχε κάνει μόνο στο παιχνίδι με τον Άρη στο Βικελίδης. Σε όλα τα παιχνίδια είχε λιγότερες ή καθόλου ανακτήσεις κατοχής.

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο Αραούχο τα έκανε όλα όπως πρέπει εκτός από την τελική προσπάθεια. Ήταν δραστήριος, έκανε την άμυνα του Παναθηναϊκού να τον 'νιώσει", όμως δεν σκόραρε, κάτι που "δικαιολογείται" από τα Expected Goals του. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση σε γενικές γραμμές. Πάλεψε, πίεσε, κυνήγησε το τρίποντο, περιορίζοντας παράλληλα τον Παναθηναϊκό, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, έχοντας όμως θέμα στην τελική προσπάθεια.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ