FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Η αχίλλειος πτέρνα της Ένωσης και οι 22 χαμένοι βαθμοί

ΑΕΚ: Η αχίλλειος πτέρνα της Ένωσης και οι 22 χαμένοι βαθμοί

Η ΑΕΚ μετά την ήττα στην Τούμπα, ναι μεν κρατάει την τύχη στα χέρια της αναφορικά με την κατάκτηση του τίτλου, αλλά έδωσε την ευκαιρία και στις υπόλοιπες ομάδες του Big-4 και δη σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό να μείνουν ζωντανοί στη μάχη του πρωταθλήματος. Η Ένωση στη Θεσσαλονίκη πλήρωσε την αφέλεια που τη συντροφεύει από το ξεκίνημα της σεζόν και της έχει δώσει την πρώτη θέση σε μία διόλου τιμητική λίστα.

Το ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ την Κυριακή (28/4) το βράδυ στην Τούμπα ήταν το δέκατο στη φετινή Stoiximan Super League στο οποίο η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί το προβάδισμά που πήρε στη διάρκεια μιας αναμέτρησης με συνέπεια στο τέλος του αγώνα οι παίκτες της να αποχωρήσουν τον αγωνιστικό χώρο με σκυμμένο το κεφάλι.

Η Ένωση αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ με το γκολ του Κωνσταντέλια (3') στις αρχές του αγώνα κατάφερε να φτάσει στην ανατροπή, να πάρει προβάδισμα με τα δύο τέρματα από τους Πινέδα (9') και Βίντα στο (75') και να είναι "αγκαλιά" με το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Ο ΠΑΟΚ όμως με τον Κωνσταντέλια αρχικά στο 81' να ισοφαρίζει και τον Μπάμπα στο 90' να δίνει τη νίκη κατάφερε να φέρει τούμπα το παιχνίδι, να παίρνει το τρίποντο και να βάζει φωτιά στη μάχη του τίτλου με το Big-4 να βρίσκεται σε απόσταση πέντε βαθμών και ενώ για ΑΕΚ, Παναθηναϊκό απομένουν δύο ματς ενώ οι ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός έχουν να δώσουν τρία παιχνίδια μέχρι το φινάλε καθώς εκκρεμεί και το μεταξύ τους παιχνίδι.

Η ΑΕΚ στην Τούμπα απώλεσε ένα προβάδισμα που είχε αλλά αυτή είναι η επιδερμική ανάγνωση του αγώνα της Τούμπας, καθώς αν κάποιος ψάξει καλύτερα θα δει πως αυτό συνέβη για δέκατη φορά σε 34 παιχνίδια της φετινής Super League.

Το στατιστικό που δείχνει το τρωτό σημείο της ΑΕΚ

Ουσιαστικά το ντέρμπι των Δικέφαλων αποτελεί την ακτινογραφία ολόκληρης της σεζόν της ΑΕΚ. Μία ομάδα που πατάει γκάζι σε συγκεκριμένα κομμάτια των ματς, παίρνει προβάδισμα και μετά κατεβάζει ταχύτητα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αφέλεια και τα ατομικά λάθη που έχουν υποπέσει οι ποδοσφαιριστές της αποτελούν τον "εκρηκτικό μηχανισμό" που απειλεί να βάλει μπουρλότο στις βλέψεις του Ματίας Αλμέιδα να διατηρήσει τα εγχώρια σκήπτρα.

Οι ομάδες που έχουν χάσει τους περισσότερους βαθμούς ενώ έχουν το προβάδισμα
Οι ομάδες που έχουν χάσει τους περισσότερους βαθμούς ενώ έχουν το προβάδισμα

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του μεγέθους του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ένωση είναι το γεγονός ότι κατέχει τη πρώτη θέση στη λίστα των ομάδων που έχουν "πετάξει" τους περισσότερους βαθμούς, ενώ έχουν το προβάδισμα στο ματς.

Η ΑΕΚ έχει χάσει χάσει 22 βαθμούς από θέση οδηγού, τους περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα, με τον Παναιτωλικό να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και να είναι η δεύτερη ομάδα που έχει ξεπεράσει τους 20 χαμένους πόντους.

Στην εν λόγω λίστα από τους διεκδικητές του τίτλου υπάρχει μόνο το όνομα του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει απωλέσει 12 πόντους. Δέκα λιγότερους δηλαδή ενώ αντίθετα ο ΠΑΟΚ έχει χάσει μόλις 2 και ο Ολυμπιακός 3. Χαώδης δηλαδή η διαφορά.

Η συνήθεια που έγινε λατρεία για τους αντίπαλους

Επιστροφή στην περίπτωση της Ένωσης, καθώς για μία ομάδα με χαμηλά ταβάνια είναι λογικό οι αντίπαλοι να ανατρέπουν το σκορ, όχι όμως για την νυν πρωταθλήτρια Ελλάδας που κυνηγά το back to back μετά από 30 χρόνια.

Η αρχή για την ΑΕΚ έγινε στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν κόντρα στον Ολυμπιακό, αφού το γκολ του Εσέκιελ Πόνσε απαντήθηκε γρήγορα από τον Αγιούμπ Ελ Καμπί.

Ακολούθησε το ματς με την Κηφισιά στην Καισιαριανή, ενώ σε δύο σερί περιπτώσεις μετά τον αποκλεισμό της από την Ευρώπη (Παναιτωλικός - ΑΕΚ 2-2, Πανσερραϊκός - ΑΕΚ 2-2) η Ένωση απέδειξε τον Δεκέμβριο ότι τη φετινή σεζόν θα "παντρευτεί" το πρόβλημα του να "χάνει" το μυαλό της και συνάμα πολύτιμους βαθμούς.

Τα στραβοπατήματα απέναντι σε ομάδες μικρότερου βεληνεκούς σταμάτησαν, όχι όμως και τα ανεπιτυχή αποτελέσματα στα ντέρμπι, καθώς οι επόμενοι 11 πόντοι που πέταξε η ΑΕΚ ήταν κόντρα σε Παναθηναϊκό (δις), ΠΑΟΚ (τρεις) και Άρη.

Αναλυτικά τα ματς που έχει χάσει βαθμούς η ΑΕΚ ενώ είχε το προβάδισμα:

  • ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-1
  • Κηφισιά - ΑΕΚ 1-1
  • Παναιτωλικός - ΑΕΚ 2-2
  • Πανσερραϊκός - ΑΕΚ 2-2
  • ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 2-2
  • ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-1
  • Άρης - ΑΕΚ 3-3
  • Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 2-1
  • ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-2
  • ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 3-2

Όπως επίσης καταλαβαίνει κανείς το να χάνεις βαθμούς σε ντέρμπι που ήσουν μπροστά στο σκορ είναι κάτι που μπορεί να συμβεί καθώς όλες οι ομάδες το παλεύουν μέχρι το φινάλε. Το να χάνεις όμως βαθμούς από αντιπάλους όπως η Κηφισιά, ο Παναιτωλικός και ο Πανσερραϊκός ενώ είχες πάρει το προβάδισμα είναι κάτι το οποίο δεν το συναντάς εύκολα σε μια ομάδα που παλεύει για τον τίτλο.

Η ΑΕΚ βέβαια παραμένει σε θέση οδηγού στη μάχη του πρωταθλήματος αλλά το πρόβλημα είναι εμφανές, δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Η Ένωση παρουσιάζει αδυναμίες και τρωτά σημεία που δεν μας είχε δείξει πέρυσι, ειδικά στη διαδικασία των playoffs.

"Κρυπτονίτης" της ο ΠΑΟΚ

Όποιος θα δει προσεχτικά τη σχετική λίστα θα προσέξει πως από τα δέκα παιχνίδια στα οποία η ΑΕΚ έχει χάσει βαθμούς έχει βρεθεί μπροστά στο σκορ τα περισσότερα είναι κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Τα τρία από τα δέκα είναι απέναντι στον δικέφαλο του Βορρά με την Ένωση να έχει απωλέσει 7 από τους 22 βαθμούς στις αναμετρήσεις κόντρα στην ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, είτε στην Τούμπα, είτε στην OPAP Arena.

Επίσης το εντυπωσιακό για τον ΠΑΟΚ και αρνητικό για την ΑΕΚ είναι πως ο δικέφαλος του Βορρά σε αυτά τα τρία παιχνίδια έχει βρει γκολ στο φινάλε του αγώνα. Στο 1-1 της Τούμπας, ήταν ο Κεντζιόρα που ισοφάρισε στο 89', στο 2-2 των playoffs στην OPAP Arena ήταν ο Οζντόεφ που επίσης στο 89' ισοφάρισε σε 2-2 ενώ την Κυριακή στην Τούμπα ο Μπάμπα στο 90' έδωσε τη νίκη στον ΠΑΟΚ.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ