ΑΕΚ

ΑΕΚ: Ένα σχέδιο που πρέπει να έχει μέσα τον Γκαρσία για να λειτουργήσει

Ο Λιβάι Γκαρσία
Ο Λιβάι Γκαρσία EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ εισήλθε στην τελική ευθεία για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μάχη της σεζόν, στο Άμστερνταμ κόντρα στον Άγιαξ (14/12) κι ελπίζει ότι θα έχει τον πραγματικό Λιβάι Γκαρσία στη σύνθεσή της για να τα καταφέρει.

Από τη δεύτερη κιόλας αγωνιστική του γκρουπ, όταν η ΑΕΚ δεν κατάφερε να νικήσει τον Άγιαξ στη Νέα Φιλαδέλφεια, μένοντας στο ισόπαλο 1-1 μετά και από εκείνη την τεράστια χαμένη ευκαιρία του Γιόνσον στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, όλοι μιλούσαν για έναν πιθανό "τελικό", ο οποίος θα έκρινε τη συνέχεια των δύο ομάδων στην Ευρώπη. Όπως και συμβαίνει.

Ήταν άλλωστε και το προφανές. Ο Άγιαξ έμοιαζε τότε στα χαμένα κι η Ένωση δεν είχε την αποτελεσματικότητα που θα τη βοηθούσε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να 'τελειώσει' νωρίτερα με την τρίτη θέση, η οποία θα μπορούσε να είναι ήδη δική της.

Τώρα, καλείται να μην ηττηθεί στην ''Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα'' κόντρα σε έναν αντίπαλο, ο οποίος έχει βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του από τότε που στον πάγκο του κάθισε ο Τζον Φαν Σιπ.

Με τον ''Αίαντα'' να μετρά έξι νίκες και μία ισοπαλία στα τελευταία επτά παιχνίδια πρωταθλήματος στην Ολλανδία αλλά και μια σπουδαία προσπάθεια με δέκα ποδοσφαιριστές για σημαντικό διάστημα, στην ήττα με 3-4 από τη Μαρσέιγ στη Μασσαλία, το μομέντουμ της επερχόμενης αναμέτρησης μοιάζει πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με εκείνο του αγώνα στην OPAP Arena, στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη.

Αυτή θα είναι η πιο δύσκολη αποστολή που η ΑΕΚ είχε έως σήμερα στον συγκεκριμένο όμιλο, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο ''πρέπει'' απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει συνέλθει και σίγουρα ξέρει από τέτοια παιχνίδια, είναι στο DNA του.

Ασφαλώς, άγχος και πίεση θα νιώθουν εξίσου οι παίκτες του Άγιαξ, καθώς η μη πρόκριση θα συνεπάγεται για εκείνους πλήρη αποτυχία. Για την Ένωση θα συνιστά απλά μια χαμένη ευκαιρία για υπέρβαση.

Ο πιο κομβικός όλων

Στην Ελλάδα, κουτσά-στραβά, με πολλούς διαφορετικούς πρωταγωνιστές καθώς οι μέσοι και οι αμυντικοί βοηθούν πολύ στο σκοράρισμα, η ΑΕΚ τα καταφέρνει.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, η Ένωση πορεύεται με καλύτερους στον συγκεκριμένο τομέα τον Ντομαγκόι Βίντα και τον Σέρχιο Αραούχο που έχουν πετύχει από δύο τέρματα. Ο δεύτερος, μάλιστα, δεν θα συμμετέχει στον αγώνα της Πέμπτης (14/12) στο Άμστερνταμ.

Αυτό, πρέπει να γίνει το ματς του Λιβάι Γκαρσία. Ο ταλαιπωρημένος από τα διαδοχικά ''μπες-βγες'' λόγω ασταμάτητων μυϊκών τραυματισμών επιθετικός, έχει να παίξει από τις 12/11 και το παιχνίδι με τη Λαμία (στο οποίο πέτυχε και το μοναδικό έως τώρα τέρμα του στη σεζόν), δηλαδή είναι ήδη έναν μήνα εκτός αγωνιστικού ρυθμού.

Προπονείται κανονικά από την περασμένη Δευτέρα και την Πέμπτη θα έχει συμπληρώσει ένα δεκαήμερο εντατικής δουλειάς για το συγκεκριμένο ματς.

Δίχως εκείνον βασικό και σε καλό βράδυ, η ΑΕΚ θα έχει σημαντικά ''ψαλιδισμένες'' πιθανότητες για να τα καταφέρει, παρόλο που έχει συνηθίσει (και όχι μάθει) πλέον να παίζει δίχως τον Γκαρσία.

Είναι όμως, τέτοια η συνθήκη του παιχνιδιού και τόσο επιδραστικός ο τρόπος με τον οποίο οι κεντρικοί αμυντικοί του Άγιαξ (Σούταλο και Χάτο, ή εκ περιτροπής οι Ρεντς και Άβιλα) συμμετέχουν στο παιχνίδι της ομάδας, που τον καθιστά απαραίτητο.

Εκεί θέλει η Ένωση τον Γκαρσία, ανάμεσά τους, να μην τους επιτρέπει να αναπνεύσουν και να μην είναι σε θέση να προβλέψουν από πού θα τους φύγει. Αυτό είναι το παιχνίδι που όλος ο οργανισμός περιμένει από τον Λιβάι.

Δεν είναι ζήτημα εξιλέωσης, αλλά πλήρους κατανόησης ότι με εκείνον παρόντα, σε καλή κατάσταση, η ΑΕΚ θα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσει στην Ευρώπη μέσα από τη μάχη του Άμστερνταμ.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ