ΑΕΚ

ΑΕΚ: Από τον Σαμπανάτζοβιτς στον Κριχόβιακ με τις ευλογίες του Μόντσι

West Brom's Grzegorz Krychowiak during the English Premier League soccer match between West Bromwich Albion and Manchester City, at the Hawthorns in West Bromwich, England, Saturday, Oct. 28, 2017. (AP Photo/Rui Vieira)
West Brom's Grzegorz Krychowiak during the English Premier League soccer match between West Bromwich Albion and Manchester City, at the Hawthorns in West Bromwich, England, Saturday, Oct. 28, 2017. (AP Photo/Rui Vieira) @ 2017 RUI VIEIRA / ASSOCIATED PRESS

Γιατί η υπόθεση Κριχόβιακ θυμίζει σε ειδικά σημεία εκείνη του Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς και πως τον επέλεξε ο σπουδαίος Μόντσι στη Σεβίλλη, το 2014.

Το μακρινό 1991 η ΑΕΚ έκανε την υπέρβαση αποκτώντας έναν εν ενεργεία πρωταθλητή Ευρώπης, αφού το καλοκαίρι του ίδιου έτους κατέκτησε με τον Ερυθρό Αστέρα το βαρύτιμο τρόπαιο. Οι αναταράξεις στην υπό διάσπαση τότε -και πρώην ενωμένη στην πορεία- Γιουγκοσλαβία είχαν δημιουργήσει κλίμα αφόρητο για πολλούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που έψαχναν διέξοδο σε άλλα πρωταθλήματα.

Η ΑΕΚ κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να κάνει δικό της τον Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, παρουσιάζοντας στο ελληνικό φίλαθλο κοινό τον ποδοσφαιριστή που δίδαξε τη θέση του σύγχρονου 6αριου.

Τα αποτελέσματα γνωστά: 3 πρωταθλήματα Ελλάδος, ίσως με την καλύτερη απόδοση ελληνικής ομάδας όλων των εποχών, όπως παραδέχονται και (κάποιοι) ουδέτεροι φίλαθλοι. Παράλληλα, η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ομάδα της χώρας που μετείχε σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ με κάμποσες όμορφες στιγμές και στιβαρό πρόσωπο.

Μια άλλη εμπόλεμη κατάσταση αυτή μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, άναψε προσωρινά έστω, το πράσινο φως σε ξένους ποδοσφαιριστές αυτών των πρωταθλημάτων να συνεχίσουν την καριέρα τους σε άλλες ευρωπαϊκές (ή μη) λίγκες.

Ένας από τους αστέρες του πρωταθλήματος της Ρωσίας, ο αρχηγός της Εθνικής Πολωνίας Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ πείστηκε από το πλάνο που του παρουσίασαν οι ιθύνοντες της ΑΕΚ, ώστε να έρθει για τα play offs της Super League Interwetten και να αφήσει λίγη από τη λάμψη του. Για αρχή τουλάχιστον.

Θα είναι ευχής έργον, όσα θα βιώσει σε αυτή τη σύντομη παρουσία του στην Ελλάδα, να τον πείσουν ότι αξίζει να παρατείνει τη διαμονή του στη χώρα μας. Ο κόσμος της ΑΕΚ έχει ανάγκη από τέτοιες επιτυχίες, οι οποίες θα φέρουν ακόμη σημαντικότερες στην πορεία εφόσον κι άλλοι Κριχόβιακ, ή τέτοιου επιπέδου ποδοσφαιριστές φορέσουν τη φανέλα της και της δώσουν τη δυναμική που τόσο έχει ανάγκη ενόψει της εισόδου της στο νέο γήπεδο.

Γιατί τον επέλεξε ο Μόντσι και πώς το εξηγεί

Προκύπτουν ορισμένες απορίες αναφορικά με τη διαχείριση που κάνει ο τεχνικός διευθυντής. Ποιο είναι το χρονικό περιθώριο που πρέπει να υπάρχει για γίνει η επεξεργασία μιας λίστας παικτών, οι οποίοι είναι υποψήφιοι να αντικαταστήσουν αυτούς που ίσως αποχωρήσουν; Μέχρι ποιο σημείο πρέπει να προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για τις νέες μεταγραφές, ώστε να μη μένουν πίσω από τους ανταγωνιστές;

Αρχικά, ας εξετάσουμε την προσέγγιση του σπουδαίου -νυν αθλητικού διευθυντή της Σεβίλλης- Μόντσι, πως εστιάζει στον στόχο, πώς αξιολογεί και πώς αποφασίζει ποιον παίκτη θα κλείσει. Εξηγεί στο βιβλίο του «Μέθοδος Μόντσι», το οποίο έγραψε ο Ντανιέλ Πινίγια και μετέφρασε στα ελληνικά ο συνάδελφος Βασίλης Τεμπέλης το πώς λειτούργησε μέχρι να φτάσει στην επιλογή του Κριχόβιακ, το καλοκαίρι του 2014.

"Μαζί μου δουλεύουν περισσότεροι από 20 άνθρωποι και έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε διοργάνωση. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μοιράζονται κατά τον εξής τρόπο: κάθε μήνα, οι προπονητές φτιάχνουν το top-11 κάθε τουρνουά και το θέτουν υπό παρακολούθηση.

Αυτό συμβαίνει έως τον Δεκέμβριο, που είναι η στιγμή να εντάξουμε εκ νέου πολλούς παίκτες στη βάση δεδομένων μας. Εν συνεχεία, χρησιμοποιούμε φίλτρα για να φτάσουμε στον Απρίλιο με 120 ονόματα, 11 ή 12 για κάθε θέση. Έπειτα εμβαθύνουμε στο προφίλ κάθε ποδοσφαιριστή, συντάσσοντας μια τεχνική-τακτική, οικονομική και προσωπική έκθεση. Αυτά τα τρία κομμάτια είναι ιδιαίτερα σημαντικά: στο πρώτο μέρος αναλύονται αντικειμενικά ζητήματα, τα οποία αξιολογούνται ως “καλό”, “κακό”, “νορμάλ”, αντί για αριθμητικά - η κεφαλιά, η πάσα, η χρήση του καλού ποδιού.

Από εκεί βγαίνουν τα πρώτα συμπεράσματα ‒ εάν ο παίκτης “περνά” το πρώτο φίλτρο ή όχι. Κατόπιν, ο ποδοσφαιριστής αξιολογείται σε σχέση με το κόστος της μεταγραφής του και μελετάμε εάν η τιμή του είναι συμφέρουσα. Τέλος, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τι άνθρωπος είναι, τα κίνητρά του, τον τρόπο που δουλεύει στο πλαίσιο της ομάδας, αν ελέγχει το “εγώ” του, την υπευθυνότητά του.

Από αυτούς τους 11 προκύπτουν ορισμένοι “εκλεκτοί”, τους οποίους παρακολουθούμε επισταμένως - αυτή είναι η δεύτερη φάση της διαδικασίας. Για να ελαχιστοποιήσουμε το περιθώριο λάθους, έως επτά προπονητές τσεκάρουν κάθε ποδοσφαιριστή.

Ακολούθως, μένουν 8 με 10 παίκτες για κάθε θέση, που κατηγοριοποιούνται από το Α έως το Ε. Ο Α είναι ποδοσφαιριστής που πρέπει να αποκτήσουμε άμεσα, ο Β ένας πολύ ενδιαφέρων παίκτης, τον Γ πρέπει να τον παρακολουθούμε, τον Δ να τον απορρίψουμε και ο Ε είναι αυτός που, όπως συνηθίζω να λέω, οφείλει να αφιερωθεί στις σπουδές του!

Όταν μου προτείνουν έναν παίκτη, συνήθως αυτός έχει αξιολογηθεί προηγουμένως από τους συνεργάτες μου. Αυτός που συγκεντρώνει τα περισσότερα Α, όπως, στη δική του περίπτωση, ο Κριχόβιακ, έρχεται στην ομάδα μας".

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ