EURO

Τσεχία - Πορτογαλία 0-1

Cristiano Ronaldo of Portugal celebrates scoring a goal during their UEFA EURO 2012 quarter-final against the Czech Republic
Cristiano Ronaldo of Portugal celebrates scoring a goal during their UEFA EURO 2012 quarter-final against the Czech Republic AFP/GETTY IMAGES

Με γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο η Πορτογαλία νίκησε 1-0 την Τσεχία και έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στα ημιτελικά του Euro 2012. Οι Ίβηρες περιμένουν αντίπαλο από το ζευγάρι, Ισπανία - Γαλλία (video)

Η Πορτογαλία νίκησε με 1-0 την Τσεχία στον πρώτο προημιτελικό του Euro 2012 και πλέον περιμένει στα ημιτελικά τον νικητή του ζευγαριού, Ισπανία - Γαλλία.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν ξανά ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, καθώς πέτυχε το μοναδικό γκολ στο 79' με "καρφωτή" κεφαλιά, ενώ είχε και δύο δοκάρια.

Η Τσεχία γενικά δεν απείλησε σε καμία περίπτωση τους Πορτογάλους, οι οποίοι ήταν ανώτεροι και προκρίθηκαν δίκαια στα ημιτελικά για 4η φορά στην ιστορία τους (1984, 2000, 2004 και 2012).

Από την άλλη οι Τσέχοι στην 5η τους σερί διοργάνωση μετά την διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας πέρασαν για 5η φορά (100%) στους "8", αλλά δεν κατόρθωσαν για 3η φορά να πάνε στα ημιτελικά (1996 και 2004).

Τα στοιχεία του ματς

Σκόρερ: 79' Κρ. Ρονάλντο

Γήπεδο: "National Stadium", Βαρσοβία

Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

ΤΣΕΧΙΑ: Τσεχ, Γκέμπρε Σελάσιε, Σίβοκ, Κάντλετς, Λιμπέρσκι, Χούμπσμαν (86' Πέχαρτ), Πλάζιλ, Γιράτσεκ, Πίλαρ, Νταρίντα (61' Ρέζεκ), Μπάρος.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρουί Πατρίσιο, Ζοάο Περέιρα, Πέπε, Μπρούνο Άλβες, Φάμπιο Κοεντράο, Μιγκέλ Βελόζο, Ζοάο Μοουτίνιο, Ραούλ Μεϊρέλες (88' Ρολάντο), Νανί (84' Κουστόντιο), Κριστιάνο Ρονάλντο, Έλντερ Ποστίγκα (40' Ούγκο Αλμέιδα).

*κίτρινες κάρτες: 90' Λιμπέρσκι / 26' Νανί, 27' Μιγκέλ Βελόζο

**κόκκινες κάρτες: -

Πως παρατάχθηκαν Τσεχία και Πορτογαλία

Ο Τόμας Ροζίτσκι δεν κατάφερε και πάλι να είναι σε κατάσταση να αγωνιστεί και ο Μίχαλ Μπίλεκ έκανε την έκπληξη, καθώς αντί του Κόλαρ (είχε καλύψει το κενό του Ροζίτσκι κόντρα στην Πολωνία) προτίμησε να βάλει τον Νταρίντα στο κέντρο.

Πρόκειται για 21άχρονο που αρχικά είχε καλέσει ως back-up σε περίπτωση που ο Ροζίτσκι δεν θα ήταν στην τελική 23άδα, όμως τον εντυπωσίασε στις προπονήσεις και τον πήρε στην αποστολή, αφήνοντας εκτός τον Ντάνιελ Πούντιλ, ο οποίος αρχικά ήταν στην 23άδα!

Όσον αφορά λοιπόν στην 11άδα της Τσεχίας, ο Τσεχ είναι φυσικά στο τέρμα, δεξί μπακ ο Γκέμπρε Σελάσιε, αριστερό ο Λιμπέρσκι και στόπερς οι Σίβοκ και Κάντλετς.

Αμυντικά χαφ οι Χούμπσμαν και Πλάζιλ, δεξιά ο Γιράτσεκ, αριστερά ο Πίλαρ, στο κέντρο ο Νταρίντα και στράικερ ο Μπάρος.

Ίδια 11άδα για την Πορτογαλία και στο 4ο ματς της στο Euro 2012. Τερματοφύλακας ο Ρουί Πατρίσιο, στο κέντρο της άμυνας ο Μπρούνο Άλβες με τον Πέπε, δεξί μπακ ο Ζοάο Περέιρα και αριστερό ο Φάμπιο Κοεντράο.

Στο κέντρο τριάδα οι Μιγκέλ Βελόζο, Ζοάο Μοουτίνιο και Ραούλ Μεϊρέλες, δεξιά ο Νανί, αριστερά ο Κριστιάνο Ρονάλντο και στην κορυφή της επίθεσης ο Έλντερ Ποστίγκα.

Η εξέλιξη της αναμέτρησης

Ο Μιγκέλ Βελόζο κόντραρε στο 7' το σουτ του Γιράτσεκ, έτσι στην πραγματικότητα το πρώτο σουτ στο ματς έκανε στο 12' ο Ζοάο Μοουτίνιο, αλλά ο Πετρ Τσεχ μπλόκαρε άνετα.

Προσπάθησε να αιφνιδιάσει ο Φάμπιο Κοεντράο τον Τσεχ στο 24' με σέντρα-σουτ, αλλά ο τερματοφύλακας της Τσέλσι με δύο βήματα προς τα πίσω μπλόκαρε την μπάλα.

MVP: Κριστιάνο Ρονάλντο

Έπρεπε να φτάσουμε στο 33ο λεπτό για την πρώτη καλή ευκαιρία στο ματς, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να αστοχεί σε ανάποδο "ψαλίδι", μετά από πάσα του Πέπε, ενώ λίγο άουτ πέρασε η μπάλα από την πρώτη εκτέλεση φάουλ του CR7 στο 35'.

Στο 39' ο Έλντερ Ποστίγκα υπέστη τράβηγμα στον δεξιό δικέφαλο και έτσι ο Πάουλο Μπέντο υποχρεώθηκε να κάνει αλλαγή, περνώντας στο ματς τον Ούγκο Αλμέιδα.

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με μία σπουδαία ευκαιρία για την Πορτογαλία, καθώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο στόπαρε άψογα την μπάλα με το στήθος δεξιά μέσα στην περιοχή, γύρισε ιδανικά το σώμα του και σούταρε στην κίνηση αποφεύγοντας το μαρκάρισμα του Κάντλετς, αλλά η μπάλα χτύπησε στην ρίζα του δοκαριού του Τσεχ.

Το δεύτερο ημίχρονο

Ο Ούγκο Αλμέιδα έγινε απειλητικός για πρώτη φορά με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, με τον επιθετικό της Μπεσικτάς να αστοχεί σε κοντινή κεφαλιά, μετά την σέντρα του Ραούλ Μεϊρέλες από αριστερά.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο εκτέλεσε απευθείας μακρινό φάουλ και η μπάλα χτύπησε χαμηλά στο δεξί δοκάρι του Τσεχ. Αυτό ήταν το 2ο δοκάρι του άσου της Ρεάλ στο ματς και 4ο στην διοργάνωση, αλλά ο Τσεχ είχε βρει την μπάλα, έτσι ουσιαστικά παραχώρησε κόρνερ, το οποίο δεν είδαν διαιτητής και βοηθοί.

Από εξαιρετική πάσα του Ραούλ Μεϊρέλες ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπήκε στην περιοχή στο 54', αλλά η μπάλα μετά το σουτ του πέρασε ψηλά άουτ, όπως και σε αυτό του Ραούλ Μεϊρέλες δύο λεπτά αργότερα.

Ο Τσεχ απέκρουσε το μακρινό σουτ του Νανί στο 58', ενώ στο ίδιο λεπτό ο Ούγκο Αλμέιδα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, όμως το γκολ σωστά δεν κατοχυρώθηκε λόγω οφ-σάιντ.

Αδύναμος κρίκος: Μίλαν Μπάρος

Το πρώτο σουτ (με εξαίρεση αυτό στο 7' που κόντραρε) της Τσεχίας στο ματς έκανε ο Μίλαν Μπάρος στο 63' και αστόχησε απελπιστικά, ενώ στο 64' ο Πετρ Τσεχ στην απέναντι εστία απόκρουσε εντυπωσιακά το σουτ του Ζοάο Μοουτίνιο.

Ο Ρονάλντο στο 72' "έστρωσε" στον Ραούλ Μεϊρέλες, αλλά ο μέσος της Τσέλσι με δεξί σουτ αστόχησε, ενώ στο 74' τροφοδότησε τον Νανί, αυτός σούταρε μέσα από την περιοχή, αλλά ο Κάντλετς "έσωσε" την Τσεχία βάζοντας κόντρα στο σουτ και παραχώρησε κόρνερ.

Στο 79' ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατάφερε να ανοίξει το σκορ για την Πορτογαλία με "καρφωτή" κεφαλιά. Ο Νανί τροφοδότησε τον Ζοάο Μοουτίνιο και αυτός από δεξιά έκανε την σέντρα για να νικήσει με κεφαλιά ο Ρονάλντο τον Τσεχ για το 1-0.

Ο Τσεχ στο 83' απέκρουσε το δυνατό σουτ του Ζοάο Περέιρα και αυτή ήταν ουσιαστικά η τελευταία σπουδαία ευκαιρία του ματς.

Τσεχία - Πορτογαλία 0-1

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ