EURO

Ιταλία - Κροατία 1-1 (video)

POZNAN, POLAND - JUNE 14:  Stipe Pletikosa of Croatia  fails to stop a goal from a Andrea Pirlo of Italy (not pictured) freekick during the UEFA EURO 2012 group C match between Italy and Croatia at The Municipal Stadium on June 14, 2012 in Poznan, Poland.  (Photo by Claudio Villa/Getty Images)
POZNAN, POLAND - JUNE 14: Stipe Pletikosa of Croatia fails to stop a goal from a Andrea Pirlo of Italy (not pictured) freekick during the UEFA EURO 2012 group C match between Italy and Croatia at The Municipal Stadium on June 14, 2012 in Poznan, Poland. (Photo by Claudio Villa/Getty Images) GETTY IMAGES

Ισόπαλες με 1-1 αναδείχθηκαν Ιταλία και Κροατία στο Πόζναν. Καλύτερη η "σκουάντρα ατζούρα" στο πρώτο ημίχρονο προηγήθηκε με τον Πίρλο (39'), απάντησε η "χρβάτσκα" στην επανάληψη με τον Μάντζουκιτς (72') που έφτασε τα 3 γκολ στη διοργάνωση.

Η παράδοση που θέλει την Ιταλία να μην νικάει την Κροατία εδώ και ...70 χρόνια συνεχίστηκε και στο Πόζναν, σε έναν αγώνα που το τελικό 1-1 αδικεί την "σκουάντρα ατζούρα" που ήταν πολύ καλύτερη, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Εκεί όπου ο Πίρλο έδωσε σώου, σκοράροντας και το μοναδικό γκολ της ομάδας του στο 39' με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Ωστόσο η Ιταλία πήγε στα αποδυτήρια μόνο με 1-0, καθώς οι παίκτες της είτε ήταν άστοχοι είτε έπεσαν πάνω στον εξαιρετικό Πλετίκοσα. Και το πλήρωσαν στην επανάληψη.

"Θύτης" των Ατζούρι ο Μάντζουκιτς που εκμεταλλεύτηκε την μοναδική αδράνεια στην άμυνά τους και "εκτέλεσε" τον Μπουφόν στο 72' σε ένα δεύτερο ημίχρονο χωρίς ρυθμό και χωρίς κάποια από τις δύο ομάδες να μπορεί να επιβάλλει τον ρυθμό της.

Πλέον μετά την ισοπαλία, η Ιταλία παραμένει δύο βαθμούς πίσω από τους Κροάτες οι οποίοι και οπισθοχώρησαν στα τελευταία λεπτά για να κρατήσουν τον πόντο. Η ομάδα του Πραντέλι έφτασε τους 2 πόντους, με αυτή του Μπίλιτς να ανεβαίνει στους 4.

Και όπως αναφέραμε, η Ιταλία έμεινε χωρίς νίκη κόντρα στους Κροάτες από το 1942! Μετά από εκείνο το 4-0 στη Γένοβα, στα επόμενα 6 ματς έχουμε 3 ισοπαλίες και 3 νίκες της "χρβάτσκα". Επιπλέον οι γείτονες έμειναν και χωρίς νίκη και σε μεγάλη διοργάνωση για 6ο σερί ματς!

Τα στοιχεία του ματς

Γήπεδο: "Municipal Stadium", Πόζναν

Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

Ιταλία (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Μπονούτσι, Ντε Ρόσι, Κιελίνι, Μάτζο, Μαρκίζιο, Πίρλο, Τιάγκο Μότα (Μοντολίβο 63'), Τζακερίνι, Κασάνο (Τζοβίνκο 83'), Μπαλοτέλι (Ντι Νατάλε 70').

Κροατία (Σλάβεν Μπίλιτς): Πλετίκοσα, Σρνα, Τσόρλουκα, Σίλντενφελντ, Στρίνιτς, Βουκόγεβιτς, Μόντριτς, Ράκιτιτς, Πέρισιτς (Πράνιτς 68'), Μάντζουκιτς (Κράνιτσαρ 90+4'), Γέλαβιτς (Εντουάρντο 83').

Σκόρερ: Πίρλο 39' - Μάντζουκιτς 72'

Κίτρινες: Τιάγκο Μότα 56', Μοντολίβο 80' - Σίλντενφελντ 86'

Πως παρατάχθηκαν

Χωρίς αλλαγές σε σχέση με την Ισπανία παρέταξε την ομάδα ο Τσέζαρε Πραντέλι, τόσο στα πρόσωπα όσο και στο σύστημα. Ξανά λοιπόν 3-5-2 με τερματοφύλακα τον Μπουφόν και τριάδα στην άμυνα τους Ντε Ρόσι, Κιελίνι και Μπονούτσι.

Μάτζο και Τζακερίνι είχαν την ευθύνη όλης της πλευράς για τη "σκουάντρα ατζούρα" (δεξιά και αριστερά αντίστοιχα), με την τριάδα στα χαφ να αποτελούν οι Πίρλο, Μαρκίζιο, Τιάγκο Μότα. Και μπροστά οι δύο "τρελοί" του ιταλικού ποδοσφαίρου, Αντόνιο Κασάνο και Μάριο Μπαλοτέλι.

Την ίδια ενδεκάδα σε σχέση με την Ιρλανδία παρέταξε και ο Σλάβεν Μπίλιτς. Στο τέρμα ο Πλετίκοσα, και στην άμυνα στο 4-1-3-2, δεξιά ο Σρνα, αριστερά ο Στρίνιτς με στόπερ τους Τσόρλουκα και Σίλντενφελντ.

Αμυντικό χαφ ο Βουκόγεβιτς, δεξιά του ο Ράκιτιτς, μπροστά του ο Μόντριτς και αριστερά του ο Πέρισιτς, ενώ στην επίθεση οι Μάντζουκιτς και Γέλαβιτς.

Ιταλία - Κροατία 1-1 (video)

Η εξέλιξη του ματς

Μονόλογος της "σκουάντρα ατζούρα" με σώου Πίρλο τα πρώτα 45 λεπτά της αναμέτρησης. Οι Ιταλοί γνώριζαν ότι θα έμπλεκαν σε μπελάδες αν δεν επικρατούσαν της Κροατίας και μπήκαν αποφασισμένοι στον αγωνιστικό χώρο. Αρχικά ο Μπαλοτέλι βρέθηκε σε θέση βολής στο 3', με το σουτ που δοκίμασε να φεύγει δίπλα από το δεξί δοκάρι του Πλετίκοσα. Ακολούθησε η βολίδα του Μαρκίζιο στο 11' που πέρασε μόλις λίγο πάνω από τα δοκάρια για να έρθει ο Μπαλοτέλι στο 16' και να σημαδέψει από ιδανική θέση τον Κροάτη πορτιέρο.

Μετά το 20' οι παίκτες του Μπίλιτς ισορρόπησαν για λίγο τον αγώνα, ωστόσο η Ιταλία πήρε και πάλι τα ηνία μετά το μισάωρο και πίεσε την εστία τους. Στο 33' ο Κασάνο και αυτός από θέση βολής έστειλε την μπάλα άουτ, ενώ στο 37' ο Πίρλο έβγαλε έξοχη κάθετη πάσα στον Μαρκίζιο, με τον Πλετίκοσα να τον σταματάει εξ' επαφής δύο φορές.

Το γκολ του Πίρλο ήταν το 200ο της Ιταλίας σε Euro (μαζί με τα προκριματικά). Και το πρώτο με φάουλ σε τελικά μετά του Χάιντς στο Τσεχία-Γερμανία το 2004!

Ωστόσο ο Κροάτης πορτιέρο δεν είχε απάντηση δύο λεπτά αργότερα (39'), όταν ο Πίρλο εκτέλεσε άψογα ένα φάουλ από πλάγια αριστερά στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα! Και λίγο έλειψε στο 43' να γίνει το 2-0, όταν από κόρνερ του 33χρονου χαφ της "Γιούβε", ο Κασάνο πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι στέλνοντας την μπάλα άουτ.

Ακολούθησε στις καθυστερήσεις ένα σουτ του Μάντζουκιτς που δεν ανησύχησε καθόλου τον Μπουφόν ο οποίος μπλόκαρε την μπάλα σταθερά, στην 3η μόλις τελική της Κροατίας στο πρώτο ημίχρονο. Αντίθετα οι ποδοσφαιριστές του Πραντέλι πήγαν στα αποδυτήρια στην ανάπαυλα με 11 τελικές και την κατοχή υπέρ τους (56-44%).

Για 23" δευτερόλεπτα η κάμερα έμεινε πάνω σε μία φίλαθλο στην εξέδρα της Κροατίας. Και όχι άδικα! Δείτε στο video το γιατί...

Το δεύτερο ημίχρονο

Στην επανάληψη η εικόνα του αγώνα άλλαξε, καθώς η Ιταλία δεν μπορούσε να συνεχίσει να πιέζει στον ίδιο ρυθμό. Ο Πίρλο είχε κουραστεί και πλέον το βάρος έπεσε στην άμυνα για να κρατηθεί το πολύτιμο 1-0. Οι Κροάτες προσπάθησαν στην αρχή να απειλήσουν με τον Μόντριτς (46', 49'), αλλά στη συνέχεια δεν μπορούσαν να βρουν διαδρόμους προς την εστία του Μπουφόν. Ένα σουτ του Μπαλοτέλι ήταν και η πρώτη καλή στιγμή των "ατζούρι" στο 61'.

Το ματς συνεχιζόταν σε αργό τέμπο και οι περισσότεροι πόνταραν ότι δεν θα σημειωθεί άλλο τέρμα. Ωστόσο οι Ιταλοί την πάτησαν στην κυριολεξία από το πουθενά, από μία στιγμιαία αδράνεια της άμυνάς τους.

Ο Μάριο Μάντζουκιτς έφτασε τα 3 γκολ στο Euro πιάνοντας στην κορυφή των σκόρερ τους Γκόμεθ και Ντζαγκόεβ. Το εκπληκτικό; Έχοντας 4 τελικές!

Η σέντρα που έφτασε στην περιοχή του Μπουφόν στο 72', ήταν μία από τις πολλές που είχαν "καθαρίσει" εύκολα μέχρι εκείνη τη στιγμή οι αμυντικοί του Πραντέλι. Αυτή τη φορά όμως η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο Μάντζουκιτς που είχε όλο το χρόνο από το ύψος της μικρής περιοχής να κοντρολάρει (έστω και ...άτσαλα) και να προλάβει τον Μπουφόν στέλνοντας πρώτα την μπάλα στο δοκάρι και μετά στα δίχτυα.

Μετά το 1-1 οι Κροάτες οπισθοχώρησαν γνωρίζοντας ότι αν το κρατήσουν θα παραμείνουν 2 βαθμούς μπροστά από την Ιταλία έχοντας πλεονέκτημα για την πρόκριση στους "8". Και τα κατάφεραν σχετικά εύκολα καθώς μέχρι το φινάλε απειλήθηκαν μόνο 76' με το σουτ του Μοντολίβο που έδιωξε με υπερένταση ο Πλετίκοσα.

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ