PREMIER LEAGUE

Paradise Papers: Μέτοχος της Άρσεναλ φέρεται να ελέγχει την Έβερτον

Paradise Papers: Μέτοχος της Άρσεναλ φέρεται να ελέγχει την Έβερτον

Ο πρώην μέτοχος της Άρσεναλ, Φαρχάντ Μοσίρι, φέρεται να εξαγόρασε την Έβερτον με χρήματα που του δώρισε ο συνεργάτης του και μέτοχος των Λονδρέζων, Άλισερ Ουσμάνοβ, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Paradise Papers.

Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις από τη διαρροή των Paradise Papers αγγίζουν και τον αθλητικό τομέα, εγείροντας απορίες σχετικά με το πραγματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς της Έβερτον και τους μετοχικούς συσχετισμούς που υφίστανται με την Άρσεναλ.

Ο μεγαλομέτοχος των "ζαχαρωτών", Φαρχάντ Μοσίρι, κάτοχος του 49,9% του μετοχικού πακέτου από τον Φεβρουάριο του 2016, φέρεται να απέκτησε κεφάλαιο για την αγορά του ποσοστού από "δώρο" του μετόχου της Άρσεναλ κατά 30,4% και πρώην συνεργάτη του, Άλισερ Ουσμάνοβ.

Η ΚΟΙΝΗ ΕΞΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΡΣΕΝΑΛ

Οι δύο επιχειρηματίες άρχισαν τη συνεργασία τους όταν ο Μοσίρι ανέλαβε λογιστής σε επιχειρήσεις του Ουζμπέκου μεγιστάνα, ο οποίος απέκτησε την οικονομική ισχύ του αρχίζοντας από πλαστικά και μεταλλεύματα, ωστόσο πλέον ο κύριος όγκος των επιχειρήσεών του αφορά τα social media, την κινητή τηλεφωνία και τις εκδόσεις.

Τον Αύγουστο του 2007, μέσω της offshore εταιρίας "Red & White Holdings", οι δύο συνεργάτες εξαγόρασαν το 14,65% των μετοχών της Άρσεναλ από τον αντιπρόεδρο Ντέιβιντ Ντέιν. Στις 18 Σεπτεμβρίου αύξησαν το ποσοστό τους στο 21%, στις 28 του ίδιου μήνα στο 23%, με τον Μοσίρι να δηλώνει ότι επιθυμεί συμμετοχή της εταιρίας άνω του 25% στους Λονδρέζους.

Τον Ιούνιο του 2012 η συνεχιζόμενη εξαγορά ποσοστού από τους μικρομετόχους, οδήγησε σε αύξηση του δικού τους μεριδίου σε 29,72%, ενώ το ανώτερο ποσοστό στο οποίο έφτασαν μαζί ήταν το 30,4%.

Τον Φεβρουάριο του 2016, ο Μοσίρι παραχώρησε το μερίδιό του στον συνεργάτη του, ώστε να αποκτήσει το κεφάλαιο για την εξαγορά της Έβερτον. Στις 27 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους ανακοινώθηκε ότι έγινε ο ισχυρός άντρας των "ζαχαρωτών", ωστόσο οι αποκαλύψεις των Paradise Papers αμφισβητούν αυτήν την εξέλιξη.

ΤΟ "ΔΩΡΟ" ΤΟΥ ΟΥΣΜΑΝΟΒ ΣΤΟΝ ΜΟΣΙΡΙ

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του "BBC Panorama", τα χρήματα του Μοσίρι για την αγορά του αρχικού 14,65% της Άρσεναλ προήλθαν από την εταιρία "Epion Holdings", το επιχειρηματικό όχημα του Ουσμάνοβ.

 

Ένα από τα έγγραφα αναφέρει στην πηγή πλουτισμού του Μοσίρι: "Μερίσματα της 'Gallagher Holdings Limited' στον Άλισερ Ουσμάνοβ, ο οποίος κατόπιν θα τα δωρίσει στον Μοσίρι, ο οποίος με τη σειρά του θα επενδύσει στην εταιρία. Η χρηματοδότηση της 'Red and White' προήλθε από την "Epion Holdings United'".

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον 62χρονο γεννημένο στο Ιράν αλλά πολιτογραφημένο Βρετανό επιχειρηματία, αρχικά αρνήθηκαν ότι το κεφάλαιο προήλθε από την "Epion", αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκαν την πηγή, ωστόσο πρόσθεσαν ότι ο Μοσίρι επέστρεψε στον Ουσμάνοβ τα χρήματα που πήρε.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΟΥΣΜΑΝΟΒ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ

Τον Φεβρουάριο του 2016, ο Μοσίρι πούλησε τις μετοχές της Άρσεναλ που κατείχε, με αγοραστή τον συνεργάτη του στην "Red & White Holdings", μία αγοραπωλησία ύψους 87.500.000 λιρών, της οποίας τον έλεγχο ανέλαβε η εταιρία "Appleby". Έγγραφα από τα Paradise Papers επιβεβαιώνουν την εξέλιξη αυτή: "Τον Φεβρουάριο του 2016, ο Πελάτης πούλησε το μερίδιό του από την 'Arsenal Football Club' στον συνεργάτη του στη 'Red & White Holdings', Ουσμάνοβ, ώστε να συλλέξει το απαιτούμενο κεφάλαιο για να επενδύσει στην 'Everton Football Club'. Στις 27 Φεβρουαρίου, ο σύλλογος επιβεβαίωσε επίσημα την απόκτηση από τον Μοσίρι του 49,9% των μετοχών του συλλόγου".

 

Την περίοδο αυτή, μάλιστα, ένας ρωσικός όμιλος ΜΜΕ με στενές διασυνδέσεις με την πλευρά Ουσμάνοβ σύμφωνα με το "BBC", είχε παρουσιάσει αρχικά την εξέλιξη αυτή με τίτλο "ο Ρώσος επιχειρηματίας Άλισερ Ουσμάνοβ έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της Έβερτον". Το κείμενο κατέβηκε σύντομα από το διαδίκτυο.

Την εξαγορά της Έβερτον πραγματοποίησε η εταιρία "Bridgewaters Limited", με έδρα τον βρετανικό φορολογικό παράδεισο Νησί του Μαν. Σύμφωνα με άλλα έγγραφα των Paradise Papers, η εν λόγω εταιρία πέρασε στην ιδιοκτησία του Ουσμάνοβ σε μυστικό deal το 2011, ωστόσο και οι δύο πλευρές διαψεύδουν κάτι τέτοιο.

Όταν ολοκληρώθηκε η αγοραπωλησία του συλλόγου του Μέρσεϊσαϊντ, νέα ιδιοκτήτρια εταιρία κατέστη η "Blue Heaven Holdings", η οποία δηλώνει ως έδρα των γραφείων της τη διεύθυνση της "Bridgewaters Limited". Μάλιστα, ο ένας από τους δύο διευθυντές της "Blue Heaven Holdings" είναι υπάλληλος της "Bridgewaters Limited" και ο έτερος διευθυντής εργάζεται στην "USM Holdings", εταιρία του Ουσμάνοβ.

Τον Ιανουάριο του 2017, η "USM Holdings" έγινε χορηγός των προπονητικών εγκαταστάσεων της Έβερτον Φιντς Φαρμ, που μετονομάστηκαν σε "USM Finch Farm".

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Το "BBC Panorama" ζήτησε το σχόλιο του Μοσίρι για το εάν ο Ουσμάνοβ ελέγχει την Έβερτον και η απάντηση ήταν κατηγορηματική: "Είστε τρελοί; Έχετε δει ψυχίατρο; Εάν ήταν δάνειο, οφείλεις τα χρήματα σε αυτόν. Εάν ήταν δώρο, είναι δικά σου. Δεν είναι κανένα από τα δύο, επειδή εγώ πλήρωσα".

Ο Μοσίρι αποκάλεσε "λάθος" την αναφορά ως "δώρο" των χρημάτων με τα οποία αγόρασε το αρχικό ποσοστό του στην Άρσεναλ, ενώ οι δικηγόροι του προσθέτουν ότι η Premier League πέρασε από το "μικροσκόπιο" τη διαδικασία εξαγοράς καθώς και τον τρόπο χρηματοδότησης, με τον πελάτη τους να περνάει επιτυχώς όλους τους ελέγχους.

 Ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Άλισερ Ουσμάνοβ (Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Παρόμοια στάση κρατούν οι δικηγόροι του Ουσμάνοβ, που κάνουν λόγο για "λάθη στα στοιχεία και στη μετάφραση", προσθέτοντας ότι "ο πελάτης μας δεν είναι υποχρεωμένος σε καμία περίπτωση να σας βοηθήσει στις έρευνές σας. Δεν είναι δικό του ζήτημα να κάνει τις δημοσιογραφικές έρευνές σας, που αρχικά μοιάζουν προκατειλημμένες".

Όσο για την Premier League, αρνείται να δώσει στοιχεία για την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι "δεν αποκαλύπτει εμπιστευτικές πληροφορίες για συλλόγους ή άτομα".

ΤΡΕΙΣ ΝΙΚΕΣ Η ΑΡΣΕΝΑΛ, ΜΙΑ Η ΕΒΕΡΤΟΝ

Από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Έβερτον από τον Μοσίρι, τον Φεβρουάριο του 2016, έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις αγώνες με την Άρσεναλ, όλοι για το πρωτάθλημα. Ο πρώτος διεξήχθη λιγότερο από ένα μήνα μετά από τη... μετακίνηση του Μοσίρι από την Άρσεναλ στην Έβερτον, στις 19 Μαρτίου του 2016, με τους "κανονιέρηδες" να επικρατούν με 2-0.

Το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων τη σεζόν 2016-2017 πραγματοποιήθηκε στο "Γκούντισον Παρκ", με τους γηπεδούχους να επικρατούν με 2-1 μετά από ανατροπή, με τον Άσλεϊ Γουίλιαμς στο 86' να σημειώνει το νικητήριο τέρμα.

 (Peter Byrne/PA via AP)

Στη ρεβάνς του Μαΐου, τελευταία αγωνιστική της σεζόν, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ "καιγόταν" για τη νίκη, παλεύοντας για μία θέση στην τετράδα και την 20ή σερί σεζόν στο Champions League. Ο Λοράν Κοσιελνί αντίκρισε κόκκινη κάρτα μόλις στο 14' κι ενώ το σκορ ήταν 1-0 και τελικά η Άρσεναλ επικράτησε με 3-1, ωστόσο το "τρίποντο" δεν ήταν αρκετό.

Φέτος, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες στο Λίβερπουλ, με την Άρσεναλ να παίρνει μία εντυπωσιακή νίκη με 5-2 και τρία τέρματα να σημειώνονται στις καθυστερήσεις.

Τα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung", η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και ένα δίκτυο περισσότερων από 380 δημοσιογράφων σε 67 χώρες. Στην Ελλάδα οι έρευνες δημοσιεύονται αποκλειστικά από την 24MEDIA και την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, που είχαν πρόσβαση στα δεδομένα της διαρροής.

Photo credits: Peter Byrne/PA via AP

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24