ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Τάσος Δώνης: "Μπορούμε να το πάρουμε από την Παρί!"

Τάσος Δώνης: "Μπορούμε να το πάρουμε από την Παρί!"
Δώνης

Ο επιθετικός της Νις, Τάσος Δώνης, μιλά στο Sport24.gr για την απίθανη πορεία της ομάδας του στο γαλλικό πρωτάθλημα, τη συνύπαρξη με τον Μάριο Μπαλοτέλι, τη ζωή στη Νίκαια, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, την οικογένειά του και τα ποδοσφαιρικά του όνειρα. (PHOTOS, VIDEO).

Ο Τάσος Δώνης αγωνίζεται στην έκπληξη του γαλλικού πρωταθλήματος, τη Νις, η οποία ύστερα από 19 αγωνιστικές είναι στην 1η θέση! Ο 20χρονος επιθετικός ζει σε μια πανέμορφη πόλη, αγωνίζεται σε κορυφαίο επίπεδο και έχει συμπαίκτες σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως τον Μπαλοτέλι, τον Πλεά, τον Μπελχαντά και τον Ντάντε.

Τον περασμένο Ιούλιο, η ομάδα της Νίκαιας τον ζήτησε από τη Γιουβέντους, η οποία συμφώνησε και της τον παραχώρησε δανεικό για ένα χρόνο. Στο συμβόλαιο που υπέγραψε υπάρχει οψιόν αγοράς 2 εκατ. ευρώ, ενώ αν η ιταλική ομάδα θελήσει μελλοντικά να τον επαναφέρει στο δυναμικό της, θα πρέπει να δώσει στους Γάλλους 4 εκατ. ευρώ.

Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα ο Δώνης έχει πάρει χρόνο σε 12 παιχνίδια. Τα οκτώ στο Σαμπιονά, τα τρία στο Europa League και ένα στο Κύπελλο. Διόλου άσχημα για έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή, ο οποίος σε μικρή ηλικία αγωνίζεται στην ομάδα που διατηρεί την πρωτοπορία σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Πριν από τη Νις, η ακαδημία του Παναθηναϊκού, το άλμα στην ακαδημία της Γιουβέντους, με την οποία συμμετείχε στο UEFA Youth League, η ιταλική Σασουόλο και η ελβετική Λουγκάνο, την οποία βοήθησε να φτάσει σε τελικό Κυπέλλου ύστερα από 23 χρόνια, αλλά και να αποφύγει τον υποβιβασμό, με απολογισμό (πέρυσι) 29 συμμετοχές, 8 γκολ και 7 ασίστ σε πρωτάθλημα - Κύπελλο.

Τάσος Δώνης: "Μπορούμε να το πάρουμε από την Παρί!"

Ο διεθνής με την Εθνική Ελπίδων επιθετικός μιλά στο Sport24.gr για τη ζωή στη Νίκαια, τον τρόπο που κυλά η καθημερινότητά του, τη συνύπαρξη με τον διάσημο Ιταλό στράικερ, Μάριο Μπαλοτέλι. Μιλά, ακόμα, για τα όνειρα που έχει στο ποδόσφαιρο, τον παίκτη που θαυμάζει περισσότερο, αλλά και για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, προτρέποντας τους παράγοντες των ομάδων μας να τους στηρίξουν.

Αναφέρεται στην οικογένειά του, στον πατέρα του Γιώργο και στον αδερφό του Χρήστο, αλλά και στη μητέρα του που τον "έτρεχε" στα γήπεδα, λέγοντας ότι θεωρεί εαυτόν τυχερό που μεγάλωσε με αυτούς τους ανθρώπους στο πλευρό του. Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της πορείας του, η ομάδα στην οποία πήρε τα περισσότερα εφόδια, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του ως ποδοσφαιριστής; Οι απαντήσεις από τον ίδιο...

"ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ"

- Πώς είναι η ζωή σου στη Γαλλία; Μίλησέ μας για την πόλη και για τον κόσμο...

"Αισθάνομαι τυχερός γιατί ζω σε μια πολύ ωραία πόλη, με φανταστικές τοποθεσίες και πολλά πράγματα να δεις σε κοντινή ακτίνα. Είναι μια πόλη με ζωντάνια και ο κόσμος είναι φιλικός και ευχάριστος".

- Πώς περνάς τη μέρα σου; Περιέγραψέ μας μια "συνηθισμένη" μέρα σου.

"Εχουμε συνήθως απόγευμα προπόνηση, άρα προσαρμόζω την μέρα γύρω από αυτό. Το πρωί και μέχρι την ώρα που ξεκινώ για προπόνηση, μένω στο σπίτι. Προσέχω την διατροφή και τις ώρες των γευμάτων μου καθώς και το να είμαι ξεκούραστος, Είμαι του σπιτιού γενικά. Για εμένα λοιπόν, επίσκεψη στην πόλη σημαίνει ένα φαγητό και μια βόλτα στο κέντρο όταν έχω ελεύθερο χρόνο".

- Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στην πόλη; Εκεί που σου αρέσει να συχνάζεις...

"Tο κέντρο της πόλης στην παραλιακή. Πηγαίνω συχνά στο Hard Rock Café ένα μαγαζί που συνδυάζει καφέ, ριλάξ αλλά και καλό φαγητό".

Τάσος Δώνης: "Μπορούμε να το πάρουμε από την Παρί!"

- Πώς βιώνεις το γεγονός ότι η ομάδα σου είναι στην 1η θέση του Σαμπιονά; Το περιμένατε ότι θα κάνατε τέτοια πορεία;

"Στην αρχή δεν το περιμέναμε. Είχαμε βάλει στόχο βέβαια τις πρώτες θέσεις και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Την πρωτιά δεν την δηλώναμε. Τώρα που είδα όλους τους αντιπάλους, πιστεύω ότι μπορούμε να την διεκδικήσουμε! Έχουμε πολύ καλή ομάδα και πολύ καλούς παίκτες".

- Υπάρχει πίεση έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα για να αντέξετε και να μείνετε πρώτοι;

"Ολοι μας θεωρούν ακόμα και τώρα αουτσάιντερ. Εμείς προχωράμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ‘φορτωνόμαστε’ με πίεση".

- Πώς είναι οι σχέσεις με τους συμπαίκτες σου; Με ποιον κάνεις περισσότερη παρέα;

"Με όλους τους συμπαίκτες μου. Είμαστε μια οικογένεια στην ομάδα. Ήρθαμε πολλοί νέοι παίκτες φέτος και αυτό με βοήθησε στην προσαρμογή μου".

ΤΥΧΕΡΟΣ ΜΕ ΜΠΑΛΟΤΕΛΙ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΣ

- Η συνύπαρξη με έναν ιδιαίτερο ποδοσφαιριστή, όπως είναι ο Μάριο Μπαλοτέλι, πώς είναι; Κάνετε παρέα; Τι χαρακτήρας είναι;

"Καταρχήν νιώθω πολύ τυχερός που έχω τον Μπαλοτέλι συμπαίκτη. Μαθαίνω πολλά πράγματα από αυτόν. Ο Μάριο έχει δείξει ένα εξαιρετικό πρόσωπο και είναι πολύ σοβαρός μέσα στην ομάδα".

- Παρότι είσαι μικρός, έχεις περάσει από σημαντικές ομάδες. Σε ποια εκτιμάς ότι πήρες τα περισσότερα εφόδια;

"Μεγάλο σχολείο η Γιουβέντους και κυρίως σου περνά ένα ιδιαίτερο dna, σε αυτή την ομάδα μαθαίνεις κυρίως να νικάς. Αλλά στην Λουγκάνο ήταν που πέρασα από το εφηβικό πρωτάθλημα στο ανδρικό. Αυτό θεωρώ πως ήταν το μεγαλύτερο εφόδιο, πήρα πολλά πράγματα. Μέσα από αυτήν πήρα μετεγγραφή στην Νις".

Τάσος Δώνης: "Μπορούμε να το πάρουμε από την Παρί!"
THIS CONTENT IS SUBJECT TO COPYRIGHT.

- Σε ποιους τομείς θεωρείς ότι χρειάζεσαι να βελτιωθείς;

"Σε αυτό το επίπεδο πρέπει να δουλέψω πολύ και σε πολλά πράγματα. Αρκετή δουλειά πρέπει να κάνω στα τελειώματα των φάσεων".

- Ποια εκτιμάς ότι είναι τα πλεονεκτήματά σου ως ποδοσφαιριστής;

"Η ταχύτητα, η δύναμη, το 1 εναντίον 1, ότι μπορώ να αγωνιστώ σε πολλές θέσεις στην επίθεση".

"ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ, Ο ΠΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"

- Ποιο είναι το ποδοσφαιρικό σου όνειρο;

"Να αγωνιστώ στο Τσάμπιονς Λιγκ και στην Εθνική ομάδα".

- Ποιος ξένος παίκτης είναι το πρότυπό σου; Αυτός που θαυμάζεις και για ποιον λόγο.

"Ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Τον θαυμάζω γιατί έχει πετύχει τα πάντα μέσα από την σκληρή δουλειά, την προπόνηση, την καλή ζωή που κάνει, τις θυσίες που έχει κάνει για όλα αυτά. Είναι ο πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο".

Τάσος Δώνης: "Μπορούμε να το πάρουμε από την Παρί!"

- Ποιον Έλληνα παίκτης-ες έχεις σε εκτίμηση; Έχει κάποιον ως πρότυπο;

"Είμαι φαν του Έλληνα παίκτη. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλό επίπεδο ποδοσφαιριστών. Φανταστείτε ότι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής ό,τι έχει πετύχει το έχει κάνει με λίγα μέσα και μέσα από δύσκολες καταστάσεις και ερχόμενος από ένα πρωτάθλημα που δεν το κατατάσσεις στα καλύτερα της Ευρώπης.

Οι δυσκολίες πολλές λοιπόν, άρα το ταλέντο δοκιμάζεται, όπως και ο χαρακτήρας και η ψυχή του Έλληνα ποδοσφαιριστή και θεωρώ ότι όλοι οι παίκτες μας που κάνουν καριέρα είναι άξιοι θαυμασμού".

- Ποια ήταν η πιο ιδιαίτερη στιγμή στη μέχρι σήμερα καριέρα σου;

"Η κατάκτηση του Σούπερ Καπ Πριμαβέρα εναντίον της Λάτσιο μέσα στο Ολίμπικο με γκολ δικό μου στο τελευταίο λεπτό".

- Θα σκεφτόσουν ποτέ να επιστρέψεις στην Ελλάδα για κάποια ομάδα;

"Προς το παρόν δεν το σκέφτομαι, όπως και δεν αποκλείω τίποτα για το μέλλον".

"ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΟ ΣΑΜΠΙΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΜΠΙΟΝΑΤΟ"

- Το γαλλικό ποδόσφαιρο πού στηρίζεται; Είναι πιο ποιοτικό αυτό ή το ιταλικό; Που το κατατάσσεις σε σχέση με Αγγλία, Ισπανία και Γερμανία;

"Το γαλλικό είναι στο τοπ 5 της Ευρώπης μαζί με τα πρωταθλήματα που αναφέρατε. Θεωρώ ότι το γαλλικό είναι ανώτερο του ιταλικού γιατί δίνει περισσότερο θέαμα. Επιπλέον, οι ομάδες χρησιμοποιούν πιο εύκολα νέους σε ηλικία ποδοσφαιριστές. Όλες οι ομάδες στο Σαμπιονά δίνουν ευκαιρίες στους νέους και ταλαντούχους παίκτες τους".

Τάσος Δώνης: "Μπορούμε να το πάρουμε από την Παρί!"

- Προέρχεσαι από ποδοσφαιρική οικογένεια. Πώς είναι η σχέση σου με τον πατέρα σου; Είστε σε καθημερινή επαφή ή λόγω υποχρεώσεων δεν το καταφέρνετε; Του ζητάς συμβουλές;

"Είμαστε σε καθημερινή επαφή φυσικά. Ο πατέρας μου με έχει βοηθήσει και με βοηθά σε πάρα πολλά πράγματα. Έχει εμπειρία, γνώσεις, μου δείχνει και μια άλλη οπτική μέσα από το ποδόσφαιρο, όπως για παράδειγμα πώς βλέπει τα πράγματα ένας προπονητής και αυτό με βοηθά πολύ.

Είναι και πολύ δίκαιος ως άνθρωπος και ξέρει να μου βάζει τα πράγματα σε μια ζυγαριά. Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου που έχω αυτή την οικογένεια. Η μητέρα μου, που με τρέχει από μικρό παιδί στα γήπεδα, ο αδερφός μου ο Χρήστος, που είναι πολύ σοβαρός επαγγελματίας και με καλή σκέψη πάνω στο ποδόσφαιρο, μου έχουν δώσει εφόδια".

- Επειδή έχεις ζήσει και έχεις παίξει σε προηγμένα πρωταθλήματα, ποια συμβουλή θα ήθελες να δώσεις σε αυτούς που ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο (παίκτες - παράγοντες), προκειμένου αυτό να καλυτερεύσει;

"Να προσέξουν και να προωθήσουν περισσότερο τον Έλληνα παίκτη. Από τις μικρές ηλικίες. Τα υπόλοιπα που πρέπει να γίνουν, είναι λίγο πολύ γνωστά".

Follow me on twitter: Dimitris Samolis

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ