CHAMPIONS LEAGUE

Λούκας Μόουρα: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ήρωα της Τότεναμ

Tottenham's Lucas Moura celebrates after scoring his side's third goal during the Champions League semifinal second leg soccer match between Ajax and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 8, 2019. (AP Photo/Peter Dejong)
Tottenham's Lucas Moura celebrates after scoring his side's third goal during the Champions League semifinal second leg soccer match between Ajax and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 8, 2019. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Ο Λούκας Μόουρα πέτυχε χατ-τρικ και ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ιστορικής πρόκρισης της Τότεναμ στον τελικό του Champions League. Το Sport24.gr περιγράφει σημαντικά στοιχεία της ζωής και της καριέρας του.

Η Τότεναμ προκρίθηκε στον τελικό του Champions League, έπειτα από μία τεράστια ανατροπή απέναντι στον Άγιαξ. Ο Αίαντας ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0 στο ημίχρονο και σε συνδυασμό με το 0-1 του Λονδίνου, τα "σπιρούνια" είχαν μηδαμινές ελπίδες.

Όμως ο Λούκας Μόουρα βρήκε τρεις φορές δίκτυα και έφερε τούμπα την αναμέτρηση. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα 5 πιο σημαντικά στοιχεία της καριέρας του μεγάλου ήρωα της Τότεναμ.

1. ΤΟ ΧΑΤ-ΤΡΙΚ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Ο Λούκας Μόουρα πέρασε την Τετάρτη (8/5) μία βραδιά που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ στη ζωή του. Η Τότεναμ δεν είχε προκριθεί ποτέ στην ιστορία της σε τελικό του Champions League, πράγμα που έγινε με τον πιο τρομερό τρόπο και την υπογραφή του Βραζιλιάνου εξτρέμ.

Η Τότεναμ δεν είχε άλλη επιλογή στο δεύτερο ημίχρονο απ΄το να τα δώσει όλα. Πήρε την κατοχή και δημιούργησε ευκαιρίες της οποίες μετουσίωσε σε γκολ ο Λούκας. Πρώτα χτύπησε στο 55' και μετά τέσσερα λεπτά αργότερα. Στο τέλος του αγώνα με "buzzer-beater" στο 90+5' έστειλε τους Λονδρέζους στα ουράνια.

Ο ίδιος στη μικτή ζώνη βούρκωσε όταν ένας συμπατριώτης του δημοσιογράφος του έδειξε την περιγραφή του τρίτου του τέρματος. Πώς δεν μπορούσε να μην κλάψει έστω και λίγο άλλωστε, όταν οι στιγμές από την επιτυχία ήταν τόσο φορτισμένες συναισθηματικά.

2. ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Η ζωή του δεν ήταν καθόλου εύκολη στην παιδική του ηλικία, αφού μεγάλωσε σε μία φτωχή οικογένεια στο Σάο Πάολο. Αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι μόλις στα 13 του χρόνια, για να κυνηγήσει το όνειρο του, να κάνει καριέρα στο ποδόσφαιρο. Η Κορίνθιανς ήταν η πρώτη ομάδα που τον προσέγγισε, βλέποντας το ταλέντο του στα παιδικά πρωταθλήματα.

Τα πράγματα εκεί ήταν δύσκολα. Έπρεπε να διαβάζει και να προπονείται πολύ σκληρά, ενώ αντιμετώπιζε και προβλήματα με την διατροφή του. Ακόμη, το γήπεδο ήταν αρκετά μακριά από το σπίτι του, πράγμα που δυσκόλευε την μετακίνησή του. Οι γονείς του ζήτησαν από την Κορίνθιανς να παρέχουν στο γιο τους έναν διατροφολόγο και στέγη, με την ομάδα να αρνείται.

Έτσι, ο Λούκας δοκίμασε την τύχη του στη Σάο Πάολο. Πέρασε τα τεστ, όμως θα έπρεπε να μετακομίσει στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Εκεί κυριαρχούσαν το έγκλημα, οι συμμορίες και τα ναρκωτικά. Παρά τις δυσκολίες όμως συνέχιζε να προοδεύει και το 2010 σε ηλικία 18 ετών έκανε το ντεμπούτο του στην μεγάλη ομάδα της Σάο Πάολο, όπου έμεινε για τρία χρόνια.

3. Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Η φτωχική ζωή της Βραζιλίας έδωσε της θέση της στην πόλη του φωτός, το Παρίσι. Η Παρί Σεν Ζερμέν εντυπωσιάστηκε από την εικόνα του Λούκας στη Σάο Πάολο και τον αγόρασε τον Ιανουάριο το 2013 για 40.000.000 ευρώ. Η πρώτη του χρονιά ήταν μεταβατική, όπου μέτρησε 10 συμμετοχές στη Ligue 1, όμως το ίδιο δεν συνέβη και την επόμενη.

Από τη σεζόν 2013/2014 έδειξε την αξία του και ήταν βασικός στην 11άδα των Παριζιάνων πετυχαίνοντας και 5 γκολ στο πρωτάθλημα. Στην επίθεση σχημάτιζε ένα τρομερό σχήμα με Λαβέτσι και Ιμπραχίμοβιτς. Στην Παρί κατέφθαναν και άλλα αστέρια, όπως ο Ντι Μαρία και ο Καβάνι, όμως ο Λούκας δύσκολα έχανε τη θέση του. Το 2016/2017 σημείωσε την καλύτερη του αγωνιστική περίοδο με 37 συμμετοχές και 12 γκολ στο γαλλικό πρωτάθλημα.

AS Roma's Radja Nainggolan, right, and Paris Saint-Germain's Lucas Moura try to control the ball during the second half of the International Champions Cup soccer match Wednesday, July 19, 2017, in Detroit. (AP Photo/Carlos Osorio)
AS Roma's Radja Nainggolan, right, and Paris Saint-Germain's Lucas Moura try to control the ball during the second half of the International Champions Cup soccer match Wednesday, July 19, 2017, in Detroit. (AP Photo/Carlos Osorio) AP

Στην Παρί Σεν Ζερμέν γέμισε την τροπαιοθήκη του, αφού οι Παριζιάνοι κυριάρχησαν απόλυτα στις γαλλικές διοργανώσεις. Πέντε πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και πέντε Λιγκ Καπ σήκωσε ο Λούκας στον ουρανό του "Παρκ Ντε Πρενς".

4. Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΟΣ

Οι καλές σεζόν στην Παρί έδωσαν τη θέση τους στον αγωνιστικό παραγκωνισμό. Με τους Νεϊμάρ και Κίλιαν Εμπαπέ να έχουν πια πρωταγωνιστικό ρόλο στους Παριζιάνους, ο Λούκας δεν έβρισκε χώρο στην βασική ενδεκάδα. Παίκτες σαν τον Μόουρα δεν χωρούσαν στα πλάνα της Παρί για επιτυχίες στο Champions League, άρα ήταν επόμενο να μείνει στον πάγκο.

Έτσι τη σεζόν 2017/2018 συμπλήρωσε μονάχα 5 ολιγόλεπτες συμμετοχές στο γαλλικό πρωτάθλημα. Τον Ιανουάριο του 2018 άρχιζαν ήδη να ακούγονται οι πρώτοι ψίθυροι από Αγγλία.

5. Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕΝΑΜ

Η Τότεναμ ήταν η ομάδα που εμπιστεύτηκε τον Λούκας Μόουρα και τον αγόρασε από την Παρί την χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2018 για 28.400.000 ευρώ. Ο αγγλικός Τύπος έβλεπε στο πρόσωπο του τον Θίο Γουόλκοτ των "σπιρουνιών", εξαιτίας της κοινής τους θέσης στο γήπεδο.

Όπως είναι φυσικό, η πρώτη του, μισή, σεζόν στη Τότεναμ δεν είχε πολλές συμμετοχές, αφού πάτησε μόλις 10 φορές το χορτάρι του "Γουέμπλεϊ". Άλλωστε ήταν πίσω σε αγωνιστική κατάσταση, εξαιτίας του παραγκωνισμού του από την Παρί Σεν Ζερμέν στο πρώτο μέρος της χρονιάς.

Tottenham's Lucas Moura celebrates after scoring a goal during the Champions League semifinal second leg soccer match between Ajax and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 8, 2019. (AP Photo/Martin Meissner)
Tottenham's Lucas Moura celebrates after scoring a goal during the Champions League semifinal second leg soccer match between Ajax and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 8, 2019. (AP Photo/Martin Meissner) AP

Η συνέχεια, όμως, συνοδεύτηκε με την αναγέννηση του Λούκας Μόουρα. Φέτος, είναι από τους εκλεκτούς του Ποτσετίνο, αφού μετράει 31 συμμετοχές στην Premier League, 11 στο Champions League και 5 σε Κύπελλο και Λιγκ Καπ, ενώ έχει βρει δίκτυα 15 φορές σε όλες τις διοργανώσεις.

Τώρα, ο Μόουρα έχει ραντεβού με το πεπρωμένο τη νύχτα της 1ης Ιουνίου. Εκεί δίνεται η ευκαιρία να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Τότεναμ, όπως φυσικά και οι άλλοι παίκτες των "σπιρουνιών", και να σηκώσει στο "Γουάντα Μετροπολιτάνο" την κούπα με τα "μεγάλα αυτιά".

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ