CHAMPIONS LEAGUE

Φαν Ντε Μπέεκ: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον "χρυσό" σκόρερ του Άγιαξ

Ajax's Donny van de Beek, who scored his side's only goal, flashes a thumbs up after winning the Champions League semifinal first leg soccer match between Tottenham Hotspur and Ajax with a 1-0 score at the Tottenham Hotspur stadium in London, Tuesday, April 30, 2019. (AP Photo/Frank Augstein)
Ajax's Donny van de Beek, who scored his side's only goal, flashes a thumbs up after winning the Champions League semifinal first leg soccer match between Tottenham Hotspur and Ajax with a 1-0 score at the Tottenham Hotspur stadium in London, Tuesday, April 30, 2019. (AP Photo/Frank Augstein) AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Ο Ντόνι Φαν Ντε Μπέεκ σκόραρε χθες ένα σημαντικό γκολ απέναντι στην Τότεναμ, ο Άγιαξ έκανε ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για την πρόκριση στον τελικό του Champions League και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον 22χρονο μέσο του Άγιαξ.

Ο ποδοσφαιρικός κόσμος έχει πάθει πλάκα με τα “μωρά” του Άγιαξ που κάνουν τρομερή πορεία στο Champions League. Την Τρίτη (30/4) νίκησαν τη Τότεναμ με 1-0 εκτός έδρας και έκαναν το αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Σε κάθε παιχνίδι και ένα ταλέντο του Αίαντα πρωταγωνιστεί. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Ντόνι Φαν Ντε Μπέεκ, ο οποίος σκόραρε το γκολ των Ολλανδών και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα στοιχεία της ζωής του και της καριέρας του.

1. Ο ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Φαν Ντε Μπέεκ ερωτεύθηκε με το ποδόσφαιρο σε πάρα πολύ μικρή ηλικία. Αιτία ήταν ο πατέρας του, ο οποίος τον πήγε να παρακολουθήσει έναν αγώνα στο “Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα”. Τότε ο Ντόνι ήταν μόλις 4 ετών. Αγάπησε το άθλημα αμέσως και τον έγραψε στην πρώτη του ακαδημία τους Φέενσε Μπόις. Ήταν μάλιστα η ομάδα που έπαιζε ο ίδιος ο πατέρας του, ενώ ο μικρός του αδερφός, Ρόντι, αγωνίζεται μέχρι σήμερα εκεί.

Οι εμφανίσεις του στους Φέενσε ήταν εκπληκτικές και έτσι συγκέντρωσε τα βλέμματα των ανθρώπων της μεγαλύτερης ομάδας της Ολλανδίας, του Άγιαξ. Ο Φαν Ντε Μπέεκ μετακόμισε στο Άμστερνταμ στην ηλικία των 11 και από εκεί και πέρα ξεκίνησε το καταπλητικό του ταξίδι.

2. Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΡΓΚΑΜΠ

Σημαντικός άνθρωπος στην ανάδειξη του ταλέντου του Φαν ντε Μπέεκ ήταν ο θρυλικός Ολλανδός παίκτης, Ντένις Μπέργκαμπ. O “μη-Ιπτάμενος Ολλανδός”, όπως είναι το παρατσούκλι του, ήταν υπεύθυνος στα τμήματα υποδομής του Άγιαξ, όταν ο μικρός Ντόνι μετακόμιζε στο Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με τον Ντε Μπουρ, ο Μπέργκαμπ μιλούσε συνεχώς για το ταλέντο του Φαν Ντε Μπέεκ, καθώς του θύμιζε τον εαυτό του σε μικρή ηλικία: “Ο Ντένις μιλούσε συνεχώς με ενθουσιαμό για ένα ταλέντο στην μικρή ομάδα. Ήταν ένα παιδί που του θύμιζε εκείνον σε μικρή ηλικία. Μου είπε τον παρακολουθώ. Αυτός ήταν ο Ντόνι”.

Πράγματι, ο Μπέργκαμπ επιβεβαιώθηκε. Ο Φαν Ντε Μπέεκ έκανε πράγματα και θαύματα με τις μικρές ομάδες του Αίντα και μάλιστα την σεζόν 2014-2015 κέρδισε το βραβείο του ταλέντου του μέλλοντος που απονέμεται κάθε χρονιά σε νεαρούς ποδοσφαιριστές του Άγιαξ. Σημαντικές εμφανίσεις έκανε και με την φανέλα της χώρας του. Μάλιστα το 2014 έφτασε με τους “οράνιε” μέχρι με τον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ17, όπου ηττήθηκε από την Αγγλία.

Ο Ντε Μπουρ τον προβίβασε στην πρώτη ομάδα του Άγιαξ τον Φεβρουάριο του 2016, γεγονός που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Μπάγερν Μονάχου και της Μπαρτσελόνα, σύμφωνα με τα Μέσα, όμως ο Ντόνι παρέμεινε πιστός στην ολλανδική ομάδα.

3. ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

Το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Ντε Μπέεκ έγινε κόντρα στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2016-2017 στα προκριματικά του Champions League. O Ντόνι αγωνίστηκε για 77 ολόκληρα λεπτά στην ισοπαλία του Άγιαξ με 1-1 απέναντι στον Δικέφαλο στο “Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα”. Ο Αίαντας προκρίθηκε με 2-1 στην Τούμπα, με τον μικρό Ολλανδό να μένει στον πάγκο.

Εκείνη τη σεζόν, ο Φαν Ντε Μπέεκ έφτασε κοντά στο να εξασφαλίσει την πρώτη του ευρωπαϊκή κούπα. Ο Άγιαξ έκανε καταπληκτική πορεία στο Europa League και έφτασε μέχρι τον τελικό. Εκεί αντιμετώπισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ηττήθηκε με 2-0. Ο Ντόνι αγωνίστηκε για 20 λεπτά.

Νωρίτερα στην διοργάνωση, ο Ντε Μπέεκ βρήκε απέναντι του και τον Παναθηναϊκό στη Φάση των ομίλων παίζοντας κόντρα στους “πρασίνους” ολόκληρο τον αγώνα.

4. ΤΟ ΓΚΟΛ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

Ο Φαν Ντε Μπέεκ σκόραρε το πρώτο του γκολ στη Φάση των ομίλων του φετινού Champions League απέναντι στην ΑΕΚ. Ο Ντόνι έγραψε το 2-0 εκπληκτικό πλασέ, έπειτα από σέντρα του Ντούσαν Τάντιτς.

Δεν ήταν το πρώτο στη διοργάνωση, αφού είχε πετύχει ήδη ένα στα προκριματικά, όμως είχε τη δική του σημασία και ιστορία. Το γκολ αυτό έγινε Viral στην Ολλανδία, αφού είχε πετύχει ένα ίδιο όταν ήταν πιτσιρικός και αγωνιζόταν με τα χρώματα της ακαδημίας Φέενσε Μπόις.

5. ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE

Τώρα πια ο Φαν Ντε Μπέεκ έχει κάθε δικαιώμα στο όνειρο και φυσικά αυτό είναι η κατάκτηση του Champions League. Αυτό έδειξε με την καλύτερη του ευρωπαϊκή εμφάνιση μέχρι στιγμής με τη φανέλα του Άγιαξ στο παιχνίδι της Τρίτης (30/4) κόντρα στη Τότεναμ.

Όχι μόνο σκόραρε το “χρυσό” γκολ, αλλά αποτέλεσε και πονοκέφαλο της άμυνας της Τότεναμ, αφού πήγε να την πληγώσει σε αρκετές περιπτώσεις. Αν κανείς κοιτάξει τα νούμερα του Ντόνι στον αγώνα θα διαπιστώσει την καταπληκτική του δουλειά, στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Εκτός από το τέρμα, ολοκλήρωσε 23 πάσες, 3 σουτ, δημιούργησε 2 ευκαιρίες, είχε 4 επιτυχημένα τάκλιν (100% επιτυχία) και 2 κλεψίματα. Με λίγα λόγια δεν συνείσφερε στον Άγιαξ μόνο επιθετικά, αλλά αμύνθηκε σωστά όποτε χρειάστηκε.

Photo Credits: AP Photo/Frank Augstein

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ