LOL

Η θέση των esports στο φάσμα του αθλητισμού και γιατί τα esports είναι αθλήματα

Η Κεντρική σκηνή του MSI στο League of legends, στην οποία η κινέζικη ομάδα RNG στέφθηκε κυπελλούχος.
Η Κεντρικη σκηνη του MSI στο League of legends LOLESPORTS

Πριν προβούμε σε μεσαιωνικές πράξεις με δάδες, τρόπους βασανιστηρίων και δημόσιο πετροβολισμό, θα ήθελα πρώτα να συστηθώ στον ευρύτερο κόσμο της δημοσιογραφίας ως ένας άνθρωπος ο οποίος βλέπει τα esports σαν ένα από τα κυρία αθλήματα αυτή τη στιγμή στο κόσμο για πολλούς και διάφορους λόγους και μέσω αυτού του κειμένου θα σας ιντριγκάρει να λύσουμε τις διαφορές μας με δημοκρατικό και φιλικό τρόπο, ακόμα και αν είμαι αρκετά ενθουσιώδης με τον Μεσαίωνα.

Ανεξαρτήτως της αγάπης μου λοιπόν για την ιστορία των αρχαίων και νεότερων χρόνων, δεν θα πάμε σε μακρινούς καιρούς που η κονσόλα Ατάρι βασίλευε και το Pong ήτανε το μοναδικό παιχνίδι που μπορούσες να παίξεις μαζί με το Space Invaders. Θα ξεκινήσουμε από τώρα και θα αναλύσουμε το πόσο έχει επηρεάσει την παγκόσμια αθλητική βιομηχανία, την ψυχαγωγία στον αθλητικό τύπο και την προσφορά τους στο χώρο του αθλητισμού και μη.

Τα esports σε παγκόσμια κλίμακα αυτή τη στιγμή είναι στα καλύτερα τους. Εκατομμύρια φίλαθλοι σε όλο το κόσμο απολαμβάνουν να βλέπουν Ηλεκτρονικό Αθλητισμό σχεδόν σε όλο τον ελεύθερο τους χρόνο. Φοιτητές, Μαθητές, Ενήλικες, Πατεράδες, Μητέρες, Αθλητές, διασκεδάζουν βλέποντας τα βιντεοπαιχνίδια τα οποία έπαιζαν μικροί η ακόμα και σήμερα, να έχουν εξελιχθεί σε μια τεράστια βιομηχανία δισεκατομμυρίων έχοντας ανοίξει διαφορετικούς ορίζοντες και έχοντας φυτρώσει ένα παρακλάδι του Αθλητισμού που ποτέ κανένας δεν θα περίμενε.

Και όταν λέμε Αθλητισμός γιατί ξέρω πολύ καλά ότι αυτό είναι το μεγάλο debate στο οποίο στέκονται και είναι ένας από τους λόγους που ανοίξατε να διαβάσετε αυτό εδώ το σχόλιο, αναφέρουμε τον Αθλητισμό όπως θα αναφέραμε το ποδόσφαιρο το μπάσκετ το Σκάκι, Το Μπιλιάρδο. Το ξέρω. Το ποδόσφαιρο και όλα τα σωματικά αθλήματα είναι πολύ πιο δύσκολα και απαιτητικά. Ο Κάθε αθλητής του στίβου αφιερώνει όλη την ζωή στο άθλημα του, μπορεί πολλές φόρες να έχει έναν πολύ μεγάλο τραυματισμό τον οποίο θα έχει για όλη του την ζωή, αριθμίες, ψυχολογική πίεση και άγχος, ουδέτερα σωματικά προβλήματα, άπειρα ταξίδια μέσα στο χρόνο, δυσκολία ολοκλήρωσης μια οικογενείας και και και. Ακριβώς όπως ένας αθλητής esports. Το ότι δεν υπάρχει η πλήρης σωματική άσκηση σε έναν αθλητή esports δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει ακριβώς τα ίδια προβλήματα με έναν '' κανονικό αθλητη' '.

Αμέτρητες περιπτώσεις παιχτών οι οποίοι δεν μπορούν να συνεχίσουν λόγω προβλήματος στα χεριά, αμέτρητες περιπτώσεις αθλητών που δεν μπορούν να συνεχίσουν λόγω κλεισούρας, άπειρης προπόνησης και μιας ζωής που θα έχεις πάντα ένα βάρος να αποδόσεις τα βέλτιστα. Γιατί στα esports δεν μπορείς να παίζεις για πάντα. Η Καριέρα σου μπορεί να αρχίσει από τα 15 και να τελειώσει στα 25. Στα 25 κατά πολλούς εκεί έξω, θεωρείσαι μεγάλος για να πρωταγωνιστείς στα esports. Αμέτρητες κατηγορίες αθλητών esports που τα παρατάνε στον ένα χρόνο, γιατί αυτή η ζωή δεν είναι τόσο εύκολη όσο νομίζουμε εμείς.

Η LCS Ομαδα Εvil Geniuses πρωταθλητρια του spring split 2022.
Η LCS Ομαδα Εvil Geniuses πρωταθλητρια του spring split 2022. LOL ESPORTS

Ο Χώρος των esports έχει γίνει μια υπερβιομηχανία δισεκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει ότι οι απαιτήσεις είναι πολύ περισσότερες από το να πατάς απλά καλά τα κουμπιά σου και να αποδίδεις τα βέλτιστα. Πρέπει να είσαι και ένας σταρ. Και να είσαι και κάλος στα παιχνίδια που παίζεις και να έχεις μια καλή εικόνα προς τα έξω γιατί είσαι πρότυπο στις νεαρές ηλικίες που δεν έχουν σχηματίσει ακόμα την δική τους προσωπικότητα και πρέπει να είσαι ΠΆΝΤΑ και παντού για ότι θελήσει η εταιρία. ΑΚΡΙΒΩΣ όπως ισχύει και στα υπόλοιπα αθλήματα.

Οι υποχρεώσεις του κάθε αθλητή esports έχουν πολλά κοινά στοιχεία με αυτές των κανονικών αθλητών. Ναι θα συμφωνήσω το να κανείς προπόνηση κάθε μέρα όλη μέρα είναι πολύ πιο βαρύ σωματικά, αλλά δεν σημαίνει ότι ο κάθε αθλητής esports μπορεί να έχει οποιαδήποτε φυσική κατάσταση θέλει. Οι ομάδες οι οποίες συμμετέχουν στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου, έχουν πολύ σοβαρό και αυστηρό πρόγραμμα γυμναστικής, σωματικής υγείας και διατροφής για τους παίχτες τους. Το να κάθεσαι στον υπολογιστή 12 με 15 ώρες την ήμερα δεν είναι καθόλου εύκολο. Πρέπει να είσαι σωματικά και πνευματικά υγιής για να αποδόσεις τα βέλτιστα τις περισσότερες φόρες. Το ένα λοιπόν δεν αναιρεί το άλλο. Επειδή το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και όλα τα αθλήματα τα οποία ξέρουμε μπορεί να είναι πιο απαιτητικά δεν εμποδίζουν τα esports να συγκαταλέγεται και αυτό στα αθλήματα της σύγχρονης εποχής μας.

Και θα μου πεις Αντώνη δεν είναι παρά πολύ λογικό όλα αυτά να γίνονται ελέω Καπιταλισμού και διαφήμισης;. Δεν θα μπορώ να σου πω όχι αλλά δεν θα μπορέσω και να συμφωνήσω μαζί σου καθολικά. Στις μέρες μας όλα γίνονται για να πουλήσουν λίγο παραπάνω οι χορηγοί και οι ομάδες να αρχίσουν να λειτουργούν. Και οι χορηγοί έχουν σταθεί παρά πολύ στα esports γιατί ο εξοπλισμός που χρειάζεται για να αρχίσεις να χτίζεις τα όνειρα σου τις περισσότερες φορές ειναι αρκετά ακριβός. Αλλά όλα τα αθλήματα και συγκερκιμένα τα esports είναι πολύ πιο πάνω από αυτά. Η θέληση η προσπάθεια και ο ιδρώτας που πρέπει να ρίξεις για να φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και δη στη κορυφή από τον Αθλητή esports Μέχρι τον Προπονητή και τον Αναλυτή μιας ομάδας, είναι ένας δρόμος ο οποίος είναι γεμάτος παγίδες και μισαλλοδοξία. Όλοι οι αθλητές έχουν τους ίδιους προβληματισμούς ανεξαρτήτως αθλήματος.

Η Κεντρική σκηνή του MSI στο League of legends, στην οποία η κινέζικη ομάδα RNG στέφθηκε κυπελλούχος.
Η Κεντρικη σκηνη του MSI στο League of legends LOLESPORTS

Πολύ όμορφα αυτά. Γιατί όμως τα esports αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα μεγαλύτερα αθλήματα στο κόσμο; Γιατί τα esports Κυρίες και Κύριοι είναι διασκεδαστικά, ευφυή και περπατούν στα πιο φωτεινά σοκάκια της φαντασίας. Στρατιώτες, πολεμιστές, δράκοι, τέρατα, όπλα, σπαθιά και αλλά τόσα που μικροί και μεγάλοι τα προτιμούν από ένα άθλημα το οποίο είναι ρεαλιστικό και πατάει επί γης. Γιατί στα esports θα συνδεθείς με τους φίλους και θα προσπαθήσετε να παίξετε μαζί ακόμα και αν εσύ μένεις στην Ελλάδα και εκείνος στην Βραζιλία. Γιατί τα esports παραμένουν από τα πιο υγιή αθλήματα εκεί έξω όσο αναφορά τον χουλιγκανισμό την βια και την τοξικότητα. Ναι παντού υπαρχει η τοξικότητα ακόμα και στα esports. Αλλά σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει η λέξης οπαδός η φανατικός! Μόνο φίλαθλοι που αγαπάνε τα esports γεμίζουν αρένες με χωρητικότητα 30. 000 ατόμων και οι μεταδόσεις των παγκοσμίων πρωταθλημάτων ξεπερνούν τις μεταδόσεις του ΝΒΑ και ΌΛΩΝ των άλλων αθλημάτων ανά το κόσμο.

Γιατί στα esports δυνάμωσαν από παιδιά, παίζονται κυρίως από παιδιά και εφήβους αλλά αναφέρονται σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις φυλές ανά το κόσμο και σε όλους τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Δεν διαχωρίζουν, δεν μισούν και δεν κατακρίνουν κάποιον ούτε για το χρώμα του, ούτε για το τι θέλει να κάνει στο κρεβάτι του. Τον κρίνεις μόνο για το πως παίζει και τέλος. Αυτό σε ενδιαφέρει. Ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι σε όλα τα αθλήματα ανά το κόσμο. Τα esports πρωωθούν την ισότητα και τον σεβασμό πολύ πιο πριν γίνουν μάρκετινγκ όπλα και mainstream. Αν όλοι οι οπαδοί ανά το κόσμο όπως και οι εκάστοτε ομάδες έπαιρναν παραδείγματα από μεγάλους αθλητικούς ομίλους esports, τότε όλα θα ήτανε καλύτερα.

TAGS LOL LEAGUE OF LEGENDS GAMES
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ