NFL

Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο του φετινού NFL, μέρος 1

Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο του φετινού NFL, μέρος 1

Σχεδόν όλες οι ομάδες τελείωσαν με τα ρεπό τους και τώρα, 10 αγώνες μετά, προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη από το απρόβλεπτο φετινό NFL.

Όταν λέμε “ξεκαθαρίζοντας” στον τίτλο, αυτό που μάλλον εννοούμε είναι “προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουμε”. Γιατί μετά την περσινή κούρσα για δύο (ή, στην πραγματικότητα, για ένα) άλογα, φέτος το NFL μοιάζει μια τεράστια μουτζούρα. Δεν υπάρχουν οι ευθείες γραμμές, οι λογικές εξηγήσεις, η φυσική συνέχεια και συνέπεια από το ένα αποτέλεσμα στο άλλο. Είναι μια πανέμορφη αφηρημένη τέχνη, χρώματα που διαχέονται το ένα μες στο άλλο με τρόπους ακανόνιστους, δίχως κανόνες, δίχως ακολουθία. Κι εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιτάμε τη ζωγραφιά και να προσπαθούμε, σχεδόν ανήμποροι, να διακρίνουμε ένα μοτίβο. Ένα οποιοδήποτε μοτίβο.

Μετά την 11η αγωνιστική δύο πράγματα συνέβησαν που μπορεί κανείς να τα θεωρήσει ως σημείο πέραν του οποίου γίνεται λίγο πιο συγκεκριμένη η συζήτηση.

1, Σχεδόν όλες οι ομάδες τελείωσαν με τα ρεπό τους. Πλην Steelers και Panthers, άπαντες έχουν παίξει 10 αγώνες και χρωστούν άλλους 6, και εξαιρώντας μια ενοχλητική ισοπαλία ανάμεσα στους Βengals και τους Panthers, τα ρεκόρ όλων των ομάδων είναι πλέον απολύτως συγκρίσιμα σε ευθείες αντιπαραθέσεις.

2, Και οι δύο περιφέρειες έχουν πλέον, επιτέλους, μια ομάδα να ξεχωρίζει, τουλάχιστον σε θέμα ρεκόρ, στο κυνήγι του #1 seed των πλέι-οφ.

H 11η αγωνιστική περιελάμβανε 3-4 πολύ δυνατά ντέρμπι αλλά κατά τα άλλα κύλησε ησύχως, με τη μόνη αληθινά μεγάλη έκπληξη να έρχεται στο Σαιν Λούις, όπου οι Rams με κάποιο τρόπο κέρδισαν τους Broncos, κρατώντας την επίθεση των ρεκόρ του Peyton Manning σε μόλις 7 πόντους. Οι Rams τώρα έχουν κερδίσει και τους δύο φιναλίστ του περσινού Super Bowl (συν τους 49ers) και είναι τελευταίοι στο division τους. Στο μεταξύ, οι Atlanta Falcons και οι New Orleans Saints βρίσκονται αμφότεροι στο 4-6 και παλεύουν για την είσοδο στα πλέι-οφ.

Δεν είναι υπέροχο το NFL;

Εδώ λοιπόν είναι συνοπτικά τα χθεσινά αποτελέσματα και με την 11η βδομάδα και τα ρεπό πλέον πίσω μας, πάμε να ξεκαθαρίσουμε -να προσπαθήσουμε δηλαδή- την εικόνα των πλέι-οφ στις δύο περιφέρειες. Επειδή η εικόνα είναι χαοτική, θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε νόημα ακολουθώντας την ίδια τη λογική της πρόκρισης στα πλέι-οφ: Ανα division και ύστερα ψάχνοντας τα επικρατέστερα wild cards ανά περιφέρεια.

Σήμερα στο πρώτο μέρος, πιάνουμε την NFC που είναι σχετικά τακτοποιημένη.

NFC West

Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο του φετινού NFL, μέρος 1

Προκρίνονται: Arizona Cardinals (9-1)

Στο κυνήγι: Seattle Seahawks (6-4), San Francisco 49ers (6-4)

Το -ακόμα- καλύτερο division του NFL έχει δύο ομάδες-αποδεδειγμένους διεκδικητές να κοιτούν με το κυάλι την ομάδα με το #1 ρεκόρ του NFL, και ως 4η και καταϊδρωμένη έχει την ομάδα που έχει νικήσει ήδη τρεις φιναλίστ των δύο τελευταίων Super Bowl. Είναι προφανές πως έχει ακόμα πολύ δρόμο.

Ωστόσο. Οι Cardinals, που πέρσι τελείωσαν τη χρονιά ως μια από τις πιο καυτές ομάδες της λίγκας, συνέχισαν το σερί τους και φέτος, παραδίδοντας μία και μοναδική ήττα όλη τη χρονιά, στους Broncos, τους οποίους έπαιζαν με τον τρίτο τους quarterback και είχαν σε απόσταση ενός σκοραρίσματος καθώς μπαίναμε στην 4η περίοδο. Ας πούμε πως δε θα τη λυγίσει κανείς εύκολα αυτή την ομάδα.

Ο Bruce Arians είναι το φαβορί για να (ξανά)πάρει το Coach of the Year σπίτι του, ειδικά αν οι Eagles δεν κερδίσουν το division τους (περισσότερα σε λίγο) καθώς ήρθε πριν 2 χρόνια στο πιο σκληρό division του NFL απέναντι σε αυτό που οι περισσότεροι θεωρούσαμε τις δύο καλύτερες ομάδες όλου του πρωταθλήματος, έφτιαξε ένα νεανικό ρόστερ, πήρε quarterback τον Carson Palmer, και με κάποιο μαγικό τρόπο κατάφερε πέρσι να κάνει 10 νίκες και να χάσει τα πλέι-οφ στην ισοβαθμία, και φέτος να έχει το καλύτερο ρεκόρ του πρωταθλήματος.

Οι Cardinals έχασαν την περασμένη βδομάδα τον Palmer για το υπόλοιπο της σεζόν και ετούτη τη βδομάδα έπαιζαν με τον αναπληρωματικό Drew Stanton για την πρώτη θέση της NFC με τους αναγεννημένους Lions- φυσικά κέρδισαν, βασιζόμενοι σε δύο εκρηκτικά plays στην πρώτη περίοδο και μια τρομερή απόδοση της άμυνάς τους στο υπόλοιπο του παιχνιδιού, που δεν άφησε τους Lions να κατέβουν το γήπεδο.

Το πρόγραμμα είναι πολύ δύσκολο για την Αριζόνα στα υπόλοιπα 6 παιχνίδια (@Σιάτλ, @Ατλάντα, Κάνσας, @Σαιν Λούις, Σιάτλ, @Σαν Φρανσίσκο), αλλά όταν το λέμε αυτό θα πρέπει να μην ξεχνάμε να προσθέτουμε πως όλη τη χρονιά δύσκολο ήταν. Έχουν κερδίσει Eagles, Cowboys, Lions, 49ers, νίκες απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους που συν τοις άλλοις τους δίνουν και το πλεονέκτημα στην οποιαδήποτε ισοβαθμία προκύψει. Το ότι η μοναδική τους ήττα ήρθε στα χέρια ομάδας της άλλης περιφέρειας είναι σημαντικό γιατί σημαίνει πως εντός της NFC είναι αήττητοι- άρα κερδίζουν και την πιθανή ισοβαθμία με τους Packers. Ακόμα κι αν χάσουν το άλλο παιχνίδι από τους 49ers, η πιθανή ισοβαθμία θα τους βγάζει από πάνω, γιατί το Σαν Φρανσκίσκο στην περιφέρεια είναι 5-3. Οι Seahawks είναι 4-2 στην περιφέρεια.

Τόσο το Σιάτλ όσο και το Σαν Φρανσίσκο (ασταθέστατες και οι δύο ομάδες) είναι λοιπόν 3 παιχνίδια πίσω και πιθανότατα από κάτω και στην ενδεχόμενη ισοβαθμία. Αυτό σημαίνει πως, με 6 ακόμα παιχνίδια ως τη λήξη, το να προλάβει κάποιος την Αριζόνα μες στο NFC West είναι σχεδόν απίθανο. Αν η Αριζόνα κερδίσει μες στο Σιάτλ (όπως έκανε πέρσι, να θυμίσουμε) την επόμενη αγωνιστική, το division πρακτικά έληξε υπέρ των Cardinals, αλλά ακόμα κι αν έρθει η ήττα, η ομάδα του Arians θα έχει πολλές ακόμα ευκαιρίες να κρατήσει τον τίτλο που έχει στα χέρια της. Κι αν έχει δείξει κάτι μέχρι τώρα, είναι πως έχει τον τρόπο να διαχειρίζεται όλες τις καταστάσεις με ψυχραιμαία και αποτελεσματικότητα.

NFC East

Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο του φετινού NFL, μέρος 1

Προκρίνονται: Philadelphia Eagles (7-3)

Στο κυνήγι: Dallas Cowboys (7-3)

Οι Eagles έχουν παίξει κατά διαστήματα πανέμορφο φούτμπολ και φέτος, και είναι η έταιρη ομάδα-θαύμα-αποτέλεσμα δουλειάς πανέξυπνου κόουτς που υποφέρει με τον τραυματισμό του βασικού της quarterback. O Nick Foles, που έτσι κι αλλιώς δεν έπαιζε όπως πέρσι, χάνει τουλάχιστον την κανονική σεζόν και στη θέση του μπήκε ο Mark Sanchez, που αισθάνεται σίγουρα πιο καλά λειτουργώντας μέσα στο “πάρε-βάλε” επιθετικό σύστημα του Chip Kelly από ό,τι στην αργόσυρτη επίθεση των Jets.

Ωστόσο το κλειδί στη φετινή επιτυχία των Eagles είναι η άμυνά τους, προκαλώντας λάθη και κερδίζοντας έξτρα κατοχές σε όλα τα φετινά παιχνίδια της ομάδας, με τρομερό ρυθμό και συνέπεια.

Αντιστοίχως, στους Cowboys η μεγάλη μεταστροφή έγινε παράλληλα με την αφοσίωση στο παιχνίδι τρεξίματος, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την ιδέα πως με έναν στιβαρό και υγιή DeMarco Murray, αυτή η ομάδα είναι ικανή για πολλά και μεγάλα πράγματα.

Η ισορροπία είναι εύθραυστη, αφενός επειδή έχουμε δύο ομάδες που παρά τους περιορισμούς τους και τις κατά τόπους κακές βδομάδες τους, παίζουν πολύ καλά σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, και αφετέρου επειδή καλούμαστε να πιστέψουμε σε μια επίθεση της οποίας ηγείται ο Mark Sanchez και σε μια σεζόν των Cowboys που δε θα λήξει 8-8. Δε θα ξέρουμε τι να πούμε στα παιδιά μας πια.

Η ισορροπία περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που και οι δύο έχουν ίδιο ρεκόρ εντός περιφέρειας (4-3), την ώρα που από τα 6 ματς που απομένουν, τα 4 είναι και για τους δύο εντός του division, τα 2 εκ των οποίων μεταξύ τους. Οπότε προφανώς μπορεί να πάει προς όποια κατεύθυνση αυτός ο τίτλος. Ας πούμε πως την Πέμπτη των Ευχαριστιών, στις 27 Νοεμβρίου, θα λέμε κι εμείς “Ευχαριστώ”: Το μεσαίο από τα τρία ματς της μέρας είναι Cowboys-Eagles. (Και το νυχτερινό, 49ers-Seahawks. Προετοιμαστείτε, εκεί θέλω να καταλήξω.)

Για την ιστορία, το υπόλοιπο πρόγραμμα των δύο διεκδικητών:

Eagles: Τενεσί, @Ντάλας, Σιάτλ, Ντάλας, @Ουάσινγκτον, @Giants.

Cowboys: @Giants, Φιλαδέλφεια, @Σικάγο, @Φιλαδέλφεια, Ινδιανάπολη, @Ουάσινγκτον

Ακόμα και το πρόγραμμά τους ίδιο είναι. Από μία Ουάσινγκτον, από μία Giants, από έναν Λοιπό Ανύπαρκτο (Titans, Bears) που λογικά είναι 3+3 νίκες. Από ένα δύσκολο ματς (Seahawks, Colts) και τέλος τα δύο μεταξύ τους. Υπενθυμίζουμε πως αν η μεταξύ τους σειρά χωριστεί στη μέση με μια νίκη για την κάθε ομάδα, τότε η ισοβαθμία πάει στους Eagles λόγω καλύτερου ρεκόρ στο division. Άρα τον τίτλο θα τον πάρει είτε όποιος κερδίσει και τα δύο μεταξύ τους ματς, είτε (αν αυτά χωριστούν από ένα), όποιος δεν χάσει το ένα ματς με τον καλό αντίπαλο. Αν τα κερδίσουν και οι δύο, προκρίνονται οι Eagles.

NFC North

Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο του φετινού NFL, μέρος 1

Προκρίνονται: Detroit Lions (7-3)

Στο κυνήγι: Green Bay Packers (7-3)

Οι Packers αντιμετώπισαν συγκεκριμένα προβλήματα σε δύο παιχνίδια φέτος, τα οποία μπορείς να πεις ότι έχασαν με κατεβασμένα τα χέρια (σχετικά), στην πρεμιέρα στο Σιάτλ και πριν 2 βδομάδες στη Νέα Ορλεάνη. Seahawks και Saints έχουν προφανώς τα προβλήματά της φέτος, αλλά δεν είναι δα και κάποιο ανεξήγητο παράδοξο το να σε πετύχουν στην έδρα τους αυτές οι δύο ομάδες στην καλή τους μέρα και να σε βάλουν κάτω. Η μοναδική άλλη ήττα των Packers ήρθε σε ένα πολύ κλειστό παιχνίδι στο Ντιτρόιτ από τους καλούς φετινούς Lions. Κατά τα άλλα φυσάνε, ειδικά εντός έδρας, κάτι σημαντικό γιατί η χρονιά τελειώνει με ματς μεταξύ των δύο αυτών ομάδων στο Λάμπω Φιλντ. Ας πούμε πως οι Lions ως τότε καλό θα ήταν να έχουν πάρει διαφορά δύο αγώνων.

Μπορούν;

Οι ίδιοι οι Lions καταρχάς, φέτος επιτέλους απαλλαγμένοι από τον Jim Schwartz και με τον ρομπο-Jim Caldwell στο τιμόνι, έχουν μετατραπεί σε μια ψύχραιμη, συντηρητική, υπολογιστική ομάδα που μπορεί να εκμεταλλευτεί το τεράστιο ταλέντο που διαθέτει ώστε αν μη τι άλλο να μη σκοντάφτει διαρκώς στον εαυτό της. Το ανεξέλεγκτο παιχνίδι πάσας του Stafford έχει εξισορροπηθεί με ένα συνεπές παιχνίδι εδάφους όπου ο Joique Bell αποδεικνύεται λίρα εκατό, με αποτέλεσμα οι Lions να έχουν καταφέρει να αποδράσουν ακόμα κι από ένα σερί παιχνιδιών δίχως τον Calvin Johnson. Σε αυτό έχει βοηθήσει κι η πολύ καλή χρονιά του Golden Tate που ήρθε τσαντισμένος από το Σιάτλ θέλοντας να αποδείξει πράγματα.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για μια ευθεία κόντρα με τους καυτούς Packers για τον τίτλο του division, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι: Έχουν ηττηθεί από τους Panthers (πολύ κιόλας) κι από τους Bills, ενώ έχουν κερδίσει τους Saints με ένα απίθανο comeback από 13 πόντους πίσω και έχουν κερδίσει και τους Falcons σε ένα παιχνίδι που ειλικρινά δεν έπρεπε να έχουν κερδίσει.

(Δεν το εννοώ ως εκτίμηση, τύπου “α, τι κρίμα, δεν άξιζαν κλπ”. Εννοώ πράγματικά, είναι ανεξήγητο πώς το κέρδισαν. Οι Falcons σταματούσαν τον χρόνο με ηλίθιες ποινές ενώ είχαν το προβάδισμα κι οι Lions δεν είχαν άλλα τάιμ-άουτ, και στο εν δυνάμει νικητήριο field goal τους, ο προπονητής των Falcons ‘πάγωσε’ τον ίδιο τον kicker του. Μιλάμε για ρεσιτάλ ανοησίας. Οι Lions πήραν το σημείο της νίκης κι αυτός είναι υπέροχο για το ρεκόρ τους, αλλά όταν θέλουμε να κάνουμε εκτιμήσεις για το μέλλον, αυτό το ματς μπορεί κάλλιστα να λογίζεται ως ήττα.)

Το πρόγραμμά τους: @New England, Σικάγο, Τάμπα Μπέι, Μινεσότα, @Σικάγο, @Γκριν Μπέι. Είναι ένα καλό πρόγραμμα, γιατί υπάρχουν 4 πολύ εύκολες νίκες εκεί μέσα.

Την ίδια ώρα οι Packers έχουν: @Μινεσότα, New England, Ατλάντα, @Μπάφαλο, @Τάμπα Μπέι, Ντιτρόιτ. Η λογική λέει επίσης 4 νίκες, στη χειρότερη 3.

Οπότε έχουμε το κοινό παιχνίδι με τους Patriots και το φινάλε στο Λάμπω. Δύο νίκες διαφορά να έχουν πάρει ως τότε οι Lions είναι απίθανο- θα πρέπει να έχουν κάνει 5/5 και οι Packers να χάσουν και στους Bills και εντός από τους Patriots. Το πιθανότερο σενάριο είναι να φτάσουμε σε ένα παιχνίδι-τελικό την 17η αγωνιστική στο Γκριν Μπέι, με το division να πηγαίνει σε όποια ομάδα το κερδίσει. Δε θα ποντάραμε ενάντια στους Packers σε ένα τέτοιο σενάριο, για κανένα λόγο.

NFC South

Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο του φετινού NFL, μέρος 1

Προκρίνονται: Atlanta Falcons (4-6)

Στο κυνήγι: New Orleans Saints (4-6), Carolina Panthers (3-7-1)

Μπήκα στον πειρασμό να βάλω στο κυνήγι και τους Tampa Bay Buccaneers που είναι στο 2-8 για να φανεί το μέγεθος της θλίψης αυτού του division. Είναι ό,τι πιο υπέροχο έχει συμβεί ποτέ: Δύο ομάδες που τις τελευταίες σεζόν ανταλλάζουν 11+άρες χρονιές συν οι Panthers που μας εξέπληξαν όλους πέρσι, τώρα να σέρνονται προς ένα φινάλε σχεδόν βέβαιου αρνητικού ρεκόρ. Έτσι είναι όμως φτιαγμένο το NFL, και πολύ ορθώς: Πριν 4 χρόνια οι Seahawks πέρασαν στα πλέι-οφ με ρεκόρ 7-9 και όλοι ήταν ξεσηκωμένοι σε φάση τι είναι αυτά, ντροπή και τέτοια, και δυο χρόνια μετά οι Seahawks είχαν την καλύτερη ομάδα του NFL. Ένας κύκλος είναι η ζωή, και ο χρόνος άλλωστε. Τσάμπα τα λέει ο Ραστ Κόουλ;

Οπότε τι; Να μιλήσουμε για αυτό τον κάλαθο αχρήστων; Πρέπει;

Οι Saints είναι καλύτεροι από το ρεκόρ τους, έχουν χάσει ένα μάτσο παιχνίδια στην τελευταία επίθεση, ορισμένα εκ των οποίων δεν είχαν δουλειά να χάσουν, αλλά από την άλλη έχουν κάνει δύο διαδοχικές εντός έδρας ήττας, και κάπως εμφατικές κιόλας. Αυτή δεν είναι η ομάδα Saints των γονιών σας- ή μάλλον, για την ακρίβεια, μπορεί και να είναι. Αυτό είναι το πρόβλημα. Η επίθεση χωρίς τον Sproles είναι απίστευτα άνευρη και η άμυνα του Rob Ryan δεν είναι κοντά στα περσινά επίπεδα απόδοσης. Επιτρέπει σκοραρίσματα, δεν κλέβει μπάλες, έχει και καίριες απουσίες. Ωστόσο, είπαμε. Δεν είναι φρικτή ομάδα, θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται στο 5-5 ή στο 6-4. Όχι τίποτα για να τρομάξουν οι Patriots, αλλά να ας πούμε, είναι ακόμα ικανοί για να κερδίσουν τους Packers. Αν βρεθούν στα πλέι-οφ, με παιχνίδι μάλιστα στην έδρα τους στον πρώτο γύρο λόγω της νίκης στο division, δεν θα είναι ακριβώς υποσημείωση.

Για να βρεθούν στα πλέι-οφ θα πρέπει να υποτάξουν τους Panthers, που έχουν να κερδίσουν από τις 5 Οκτωβρίου και τους οποίους έχουν ήδη νικήσει στην Καρολίνα. Αν τους κάνουν το ριπίτ στο Superdome, τους βάζουν 2.5 παιχνίδια από κάτω, με 4 ακόμα ματς για τους Panthers. (4 διαχειρίσιμα ματς, ωστόσο: @Μινεσότα, Τάμπα Μπέι, Κλίβελαντ, @Ατλάντα.)

Και θα πρέπει να υποτάξουν τους Falcons, οι οποίοι δεν έχουν κερδίσει παιχνίδι όποτε έπαιξαν με αντίπαλο από άλλο division. *σκύβει το κεφάλι θλιμμένος* Τα επόμενα 5 παιχνίδια των Falcons είναι Κλίβελαντ, Αριζόνα, @Γκριν Μπέι, Πίτσμπουργκ, @Νέα Ορλεάνη. Είναι απολύτως ρεαλιστικό να κάνουν 5 διαδοχικές ήττες πριν κλείσουν τη σεζόν υποδεχόμενοι τους Panthers σε ένα ματς που ίσως είναι ζωής και θανάτου για τους φιλοξενούμενους.

Στο μεταξύ οι ίδιοι οι Saints έχουν απολύτως διαχειρίσιμο πρόγραμμα: Βαλτιμόρη, @Πίτσμπουργκ, Καρολίνα, @Σικάγο, Ατλάντα, @Τάμπα Μπέι. Εν ολίγοις παίχουν 2 δύσκολα ματς με ομάδες-ερωτηματικά, 2 εκτός έδρας ματς με δυο από τις χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος, και 2 εντός έδρας ματς με τους απευθείας ανταγωνιστές τους. Αν έχει απομείνει καθόλου λογική σε αυτό τον κόσμο, οι Saints καταφέρνουν φτύνοντας αίμα να τελειώσουν τη σεζόν με 8-8 και να προκριθούν στα πλέι-οφ ως πρωταθλητές αυτού του εφιαλτικού division.

Τα wild cards

Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο του φετινού NFL, μέρος 1

Στο κυνήγι: Detroit Lions (7-3), Green Bay Packers (7-3), Dallas Cowboys (7-3), Philadelphia Eagles (7-3), San Francisco 49ers (6-4), Seattle Seahawks (6-4).

Βάσει των όσων είπαμε παραπάνω, η θέση 1 είναι των Cardinals: Απέχουν 2 νίκες από Eagles, Cowboys, Lions και Packers και έχουν και την ισοβαθμία με όλους τους. (Τους τρεις πρώτους τους έχουν νικήσει, ενώ με τους Packers εισέρχεται το ρεκόρ εντός της περιφέρειας, όπου οι Cardinals έχουν 7-0 και οι Packers 5-3.) H θέση 4 πάει σε ό,τι επιβιώσει από το NFC South. Οι θέσεις 2-3 πάνε η μία στο ζευγάρι Packers/Lions κι η άλλη στο ζευγάρι Eagles/Cowboys.

Βασει αυτών, περισσεύουν 2 θέσεις πλέι-οφ για 4 ομάδες:

  • Τον δεύτερο του Detroit Lions / Green Bay Packers (7-3)
  • Τον δεύτερο του Dallas Cowboys / Philadelphia Eagles (7-3)
  • Seattle Seahawks (6-4)
  • San Francisco 49ers (6-4)

Το ένστικτο είναι η ερώτηση που τίθεται κατευθείαν να είναι, “ποιος από τους 49ers και Seahawks λέτε να μείνει έξω;”. Μόνο που:

Αν οι Lions μείνουν όντως δεύτεροι, θα το κάνουν φτάνοντας λογικά στις 11 νίκες. (Ομοίως αν μείνουν δεύτεροι οι Packers.) Οι Cowboys κι οι Eagles έχουν από 3 νίκες ακόμα (άρα φτάνουν 10) ένα ζόρικο ματς κι από ένα ματς ο ένας με τον άλλον, οπότε πάλι μιλάμε για 10-12 νίκες, το πιθανότερο ας πούμε 11 για όποιον μείνει έξω. Το όριο λοιπόν για την wild card είναι στην καλύτερη περίπτωση οι 10 νίκες, και πιθανότατα οι 11.

Πρέπει δηλαδή οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι του NFC West να κάνουν 4-5 νίκες στο υπόλοιπο της χρονιάς για να ελπίζουν.

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, το Σιατλ θα πρέπει να πετύχει αυτές τις νίκες τη στιγμή που το πρόγραμμα τους τις τελευταίες 6 αγωνιστικές περιλαμβάνει μέσα-έξω με τους Cardinals, μέσα-έξω με τους 49ers, έξω με τους Eagles και κλείσιμο με τους Rams οι οποίοι τους έχουν κερδίσει ήδη. Σας μοιάζει αυτό για πρόγραμμα από το οποίο οι Seahawks μπορούν να βγουν με 4 νίκες; Είναι πολύ δύσκολο, και για να μη γίνει απίθανο χρειάζονται δύο πράγματα οπωσδήποτε: Νίκη σε ένα έστω ματς με τους 49ers για να μην ξεφύγουν, και νίκη στο ματς με τους Eagles για την περίπτωση που ισοβαθμήσουν στο τέλος.

Για τους 49ers είναι λίγο πιο βατό διότι έχουν να παίξουν με Ουάσινγκτον και με Raiders (δύο νίκες) κι από εκεί και ύστερα έχουν μέσα-έξω με Seahawks, και κλείσιμο με μέσα Chargers και Cardinals. Είναι δηλαδή κάπως στο χέρι τους. Οι 49ers μπορούν όντως να κλείσουν τη χρονιά με 5 νίκες και να πάρουν το 5ο ή 6ο seed ή μπορεί να κάνουν δύο ήττες στα ματς με το Σιάτλ και στριμωχτούν οι Seahawks στα πλέι-οφ.

Το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο, είναι ότι ο εσωτερικός κανιβαλισμός αυτού του τρομακτικά ποιοτικού και ανταγωνιστικού division θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν και οι δύο.

Αύριο: H AFC, μετά και το αποψινό Titans-Steelers.

TAGS NFL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ