ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Αρχαία Ολυμπία η 58η Διεθνής Σύνοδος της ΔΟΑ

58η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΟΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
58η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΟΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη της 58ης Διεθνούς Συνόδου της ΔΟΑ για Νέους Μετέχοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος κήρυξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την έναρξη των εργασιών της 58ης Διεθνούς Συνόδου για Νέους Μετέχοντες που θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία ως τις 30 Ιουνίου.

Η Σύνοδος έχει θέμα "Ο Αθλητής ως Πρότυπο" και ειδικό θέμα: "Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας Ολυμπιακός αθλητής προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ως προτύπου" και τις εργασίες της θα παρακολουθήσουν 170 νέοι και νέες από 90 χώρες.

Στην Τελετή Εναρξης παρέστησαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων “PyeongChang 2018” Lee Hee Beom, το επίτιμο μέλος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ και πολλές προσωπικότητες από τον αθλητικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος επισήμανε: «Ο ρόλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας μέσα στο Ολυμπιακό Κίνημα είναι η συντήρηση και η ενδυνάμωση της Ολυμπιακής Παιδείας και η διάδοση με κάθε πρόσφορη δράση των Αξιών και των Ιδεωδών του Ολυμπισμού, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε παρεκτροπή από τις βασικές Αρχές του. Αυτό οραματίστηκε ο Pierre de Coubertin, αυτό μας ανέθεσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να κάνουμε και αυτό προσπαθούμε μεθοδικά να υλοποιήσουμε.

Κάθε χρόνο, περισσότερα από χίλια άτομα, μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές, επιστήμονες και έμπειροι ομιλητές, αθλητές και προπονητές, μέλη της ευρύτερης Ολυμπιακής Οικογένειας, διαβαίνουν το κατώφλι της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία, προσθέτοντας ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτό που με συνέπεια κτίζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι εμείς στη ΔΟΑ, είμαστε πολύ υπερήφανοι, που δουλεύουμε ενωμένοι με στόχο τη διάδοση των Ολυμπιακών Αξιών.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και οι υπερήφανοι χορηγοί μας, όπως έχουν επιλέξει οι ίδιοι να αποκαλούνται, στηρίζουν το έργο μας και τους ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή τους στις δράσεις μας.»

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε: «Στην εποχή μας, την εποχή των social media, είναι εξαιρετικά εύκολο κάθε ενέργεια και πληροφορία να φτάνει άμεσα στον ενδιαφερόμενο. Είναι πλέον κανόνας, άνθρωποι, όπως οι κορυφαίοι αθλητές παγκοσμίως, να συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη δράση τους, γεγονός που συνιστά μια νέα πρόκληση στην προσπάθεια να φανούν συνεπείς στην εκπλήρωση της εν λόγω υποχρέωσής τους. Άλλωστε, ο Ολυμπισμός δεν είναι μόνο άθληση και συναγωνισμός, αλλά και φιλοσοφία ζωής, ένα σύστημα αξιών, με τους αθλητές να αποτελούν παράδειγμα και να συμβάλουν με τη στάση τους στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον. Η αυξανόμενη δυναμική του αθλητικού κινήματος παγκοσμίως έχει αποδείξει περίτρανα ότι ο αθλητισμός αποτελεί μέσο εξέλιξης της ανθρώπινης προσωπικότητας. Στόχος όλων μας, τόσο των πολιτικών ηγεσιών, αλλά και όσων συγκροτούν το αθλητικό οικοδόμημα, είναι η βελτίωση των συνθηκών, μία υπεύθυνη και συνεπής αθλητική πολιτική που θα αντιμετωπίσει τον αθλητισμό ως ζωντανό οργανισμό και θα αξιοποιήσει το έμψυχο δυναμικό του σε κάθε επίπεδο.»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος στο χαιρετισμό του ανέφερε: «Τα συμπεράσματα που καλείστε να βγάλετε δεν πρέπει να είναι επιφανειακά, ούτε φυσικά δεν είναι εύκολα. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ίδιος ο Βαρώνος Πιερ ντε Κουμπερτέν είχε δώσει στο Ολυμπιακό Κίνημα τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπισή του θέματος.

Θέτοντας τον Ολυμπισμό ως «φιλοσοφία ζωής» που προάγει μια συγκεκριμένη άποψη της σωστής ζωής και της σωστής κοινωνίας, ο Κουμπερτέν αναφέρεται στο σεβασμό των «καθολικών θεμελιωδών ηθικών αρχών» όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ανεκτικότητα, που βρίσκονται στην καρδιά του Ολυμπισμού και παρέχουν την ηθική βάση για την ηθική θεμελίωση της υποχρέωσης του προτύπου.

Αγαπητοί νέες και νέοι, φίλοι μας από όλο τον κόσμο.

Τις επόμενες ημέρες της ζωής, στο περιβάλλον που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εσείς θα αναλάβετε το ιδιαιτέρως σημαντικό έργο της διάδοσης των Ολυμπιακών αξιών, προκειμένου να δημιουργήσετε τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο, με σεβασμό στο συνάνθρωπο και πίστη στην ειρήνη και τη Δημοκρατία

Αφουγκραστείτε την αύρα των Αρχαίων Ελλήνων, εμβαθύνετε στην Ολυμπιακή κληρονομιά και ζήστε την εμπειρία, προκειμένου στο τέλος της Συνόδου να μεταφέρετε σε ολόκληρη την Ολυμπιακή οικογένεια ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, ένα μήνυμα στήριξης των αθλητών κι ένα μήνυμα παραδειγματισμού από τη στάση και τη συμπεριφορά τους, για ολόκληρη την οικουμένη.»

Το μήνυμα του Προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ μετέφερε το επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε απονομή της τιμητικής διάκρισης «Δελφοί» της ΔΟΑ, στον κ. Μπάρι Μάϊστερ, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τη Νέα Ζηλανδία, ενώ απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση «Αθηνά», στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ιαπωνίας.

Επίσης η τιμητική διάκριση «Αθήνα» δόθηκε στον Καθηγητή Δρα Stephen G. Miller, τέως πρόεδρο του Συλλόγου για την αναβίωση των Νεμέων Αγώνων, Ομότιμο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ και τέως Διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Τέλος, η τιμητική διάκριση «Ολυμπία» απονεμήθηκε στον Καθηγητή Δρα Ingomar Weiler, Ομότιμο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Καρλ Φρανζενς του Γκρατζ στην Αυστρία.

Τα μουσικά μέρη της εκδήλωσης ερμήνευσε η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση της Kωνσταντίνας Πιτσιάκου και τη συνόδευσε η πιανίστα Ειρήνη Αντωνιάδου. Tην προσαρμογή για παιδική χορωδία του Ολυμπιακού και Εθνικού Ύμνου έχει πραγματοποιήσει ο Γιάννης Μπελώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ