ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ράγκμπι στη Λεωφόρο μισό αιώνα μετά

Ράγκμπι στη Λεωφόρο μισό αιώνα μετά

Την Κυριακή (19.00) ο Παναθηναϊκός θα δώσει τον πρώτο του αγώνα στη Λεωφόρο με το "Απόστολος Νικολαΐδης" να φιλοξενεί αγώνα ράγκμπι μετά από 52 χρόνια. Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε.

Μια διαφορετική εμπειρία θα ζήσουν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού αλλά και αυτοί του ράγκμπι γενικότερα. Το νεοσύστατο τμήμα ράγκμπι του "τριφυλλιού" θα δώσει έναν αγώνα κόντρα στην Άττικα Σπρινγκμποξ στο γήπεδο της Λεωφόρου.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 19.00, δηλαδή δύο ώρες μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Εργοτέλη.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όποιον θέλει να παρακολουθήσει την αναμέτρηση με τους ανθρώπους του Ερασιτέχνη να θέλουν να βοηθήσουν στη διάδοση του αθλήματος. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο τμήμα.

Ράγκμπι στη Λεωφόρο μισό αιώνα μετά

Κατά την παρουσίαση του στις 7/11 ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Α.Ο. είχε τονίσει χαρακτηριστικά: "Σας καλωσορίζω στην οικογένεια του Παναθηναϊκού και σας εύχομαι πολλές επιτυχίες με το “τριφύλλι” στο στήθος. Είμαστε άνθρωποι που θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά και παρά την κρίση που περνάει η πατρίδα μας και όλες οι δυσκολίες τις οποίες σίγουρα έχουμε όλοι στις δουλειές μας, εμείς εδώ στον Παναθηναϊκό τα τμήματα που καλλιεργούμε θέλουμε να πάνε όσο δυνατόν πιο μπροστά.

Καλωσορίζουμε το ράγκμπι, λοιπόν, στην οικογένεια του Παναθηναϊκού, καλωσορίζουμε και εσάς στον Παναθηναϊκό, σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε και για το μεγάλωμα του Παναθηναϊκού, αλλά και για την εξάπλωση του ράγκμπι στην Ελλάδα, διότι το ράγκμπι εγώ προσωπικά το ξέρω αρκετά λόγω των σπουδών μου στην Αγγλία, είναι ένα άθλημα το οποίο πιστεύω ταιριάζει πολύ στον Έλληνα και μέσω του Παναθηναϊκού και του ονόματος του Παναθηναϊκού θα διαδοθεί ακόμα περισσότερο".

Ράγκμπι στη Λεωφόρο μισό αιώνα μετά

Από την πλευρά του, ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Τσατσαρώνης, τόνισε: "Το ότι ανήκουμε στον Παναθηναϊκό είναι μεγάλη τιμή και δείχνει μεγάλη ανάπτυξη για την ομάδα. Καταλαβαίνετε όλοι το βάρος σε αυτό που κάνουμε. Να βγούμε και να παίξουμε για την πλάκα μας πιστεύω πως ο πρόεδρος δεν το θέλει και ούτε εμείς το θέλουμε, δεν το θέλαμε ποτέ, ειδικά τώρα, κομμένα τα αστεία. Τα πράγματα σοβαρεύουν, περιμένω περισσότερα απ' όλους, περιμένετε περισσότερα από μένα, έχουμε να αποδείξουμε κάτι στους εαυτούς μας πρώτα και μετά στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Θα δώσουμε την ψυχή μας για να τελειώσουμε νικηφόρα και να ακουστεί το όνομα του Παναθηναϊκού και στο ράγκμπι".

Το ρόστερ:
1. Βενιαμήν Δαβίδης
2. Πάνος Μαρμαράς
3. Άγγελος Γεωργαντής
4. Νίκος Τζουμάκας
5. Δημήτρης Ρούσσος
6. Βαγγέλης Νάστας
7. Δημήτρης Κατσαφράκης
8. Φίλιππος Σωτηριάδης (αρχηγός)
9. Κώστας Κικίδης
10. Γιώργος Τσατσαρώνης
11. Γιάννης Ρίζος
12. Βασιλης Καραμπατσος
13. Γιάννης Παπακωστόπουλος
14. Κώστας Ραφτόπουλος
15. Δημήτρης Καραμπάτσος

Οι προηγούμενοι αγώνες στη Λεωφόρο

Το Μάρτιο του 1930 ο σύλλογος «Οδυσσέας» που είχε συγκροτηθεί από Άγγλους πάροικους υπήρξε ο πρώτος σύλλογος που εισήγαγε το άθλημα του ράγκπι στην Ελλάδα. Τα μέλη του Οδυσσέα ζήτησαν από τον Παναθηναϊκό να παραχωρήσει στο σύλλογο τους το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για να γίνουν αγώνες παρουσίασης του ράγκμπι.

Ο Παναθηναϊκός στάθηκε αρωγός στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του αθλήματος η οποία περιελάμβανε αναμετρήσεις μεταξύ των αθλητών του Οδυσσέα καθώς την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ούτε ανταγωνίστριες ομάδες ώστε να διεξαγχθεί πρωτάθλημα.

Ράγκμπι στη Λεωφόρο μισό αιώνα μετά

Στις 8 Μαρτίου του 1962 το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο φιλοξένησε για 2η φορά αναμετρήσεις του ράγκμπι. Δύο ομάδες του βρετανικού στόλου έδωσαν αγώνα επίδειξης του αθλήματος. Την αναμέτρηση ακολούθησαν αγώνες του Παναθηναϊκού απέναντι στο βρετανικό στόλο στο ποδόσφαιρο και στην πυγμαχία.

Το Νοέμβριο του 2013 ο Παναθηναϊκός με πρωτοβουλία του προέδρου του Ηλία Μιχαλαριά ανακοίνωσε τη δημιουργία τμήματος ράγκμπι. Ο πρώτος αγώνας της ομάδας διεξήχθη στις 9 Νοεμβρίου του 2013 με αντίπαλο την Άττικα Σπρινγκμποξ.

Το ράγκμπι στην Ελλάδα

Ράγκμπι γιούνιον

Στην Ελλάδα το άθλημα έχει μικρή διάδοση. Εποπτεύεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ράγκμπι ή (ΕΟΡ), που ιδρύθηκε μόλις το 2004 και ανήκει στη Διεθνή Ομοσπονδία Ράγκμπι (IRB), διεθνή έκφραση του ράγκμπι γιούνιον (15 παικτών). Η εθνική ομάδα ράγκμπι ανδρών συγκροτήθηκε το 2005 και μετέχει στην κατηγορία 3C της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (FIRA).

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ράγκμπι διοργανώνει τα εξής πρωταθλήματα:

Πανελλήνιο πρωτάθλημα ράγκμπι αντρών: από τη σεζόν 2005-06.

Πανελλήνιο πρωτάθλημα ράγκμπι σέβενς: από τη σεζόν 2007-08.

Ράγκμπι λιγκ

Το Νοέμβριο του 2002 έγινε η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ομάδας ράγκμπι λιγκ (13 παικτών) στην Ελλάδα από τον ελληνοαυστραλό Κόλιν Μυλωνά (Colin Mylonas).

Το 2003 δημιουργήθηκε άτυπη ελληνική εθνική ομάδα ράγκμπι λιγκ, στηριγμένη σε Έλληνες μετανάστες από την Αυστραλία, η οποία έγινε μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ράγκμπι Λιγκ (RLIF) και έδωσε διάφορα διεθνή ματς στο έδαφος της Αυστραλίας. Το 2006 δόθηκε το πρώτο διεθνές ματς σε ελληνικό έδαφος, όπου η άτυπη εθνική ομάδα, νίκησε τη Σερβία.

Ακολούθως, έγινε προσπάθεια δημιουργίας ελληνικού πρωταθλήματος. Όμως, δεν έγινε εφικτό να ιδρυθούν τέσσερις σύλλογοι στην Ελλάδα, ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται ώστε να διεξαχθεί πρωτάθλημα και να αναγνωριστεί ομοσπονδία από την ευρωπαϊκή αντίστοιχη. Επίσης, δεν ιδρύθηκε επίσημη Ομοσπονδία από τα ελληνικά δικαστήρια.

Έτσι, η προσπάθεια ατόνησε και η ομάδα που ασκούσε το άθλημα, οι Κολοσσοί Ρόδου, εντάχθηκαν στην ΕΟΡ, που προωθεί το ράγκμπι ούνιον (15 παικτών). Το καλοκαίρι του 2011 σχηματίστηκε νέα άτυπη Εθνική Ομάδα, αποτελούμενη από αθλητές των Κολοσσών Ρόδου και των Ιπποτών Ρόδου και αγωνίστηκε εναντίον ομάδας Φοιτητών της Αγγλίας (Pioneers).

Τώρα διεξάγεται ένα τουρνουά με τη συμμετοχή επτά ομάδων.

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι:

1.Άττικα Σπρινγκμποκς
2.Lions Θεσσαλονίκη
3.Παναθηναϊκός Α.Ο
4.Spartans
5.Πάτρα
6.Τιτάνες Καβάλας
7.Περιστέρι

Σε ότι αφορά τους αγώνες, η σειρά αυτών ολοκληρώνεται στις 24-25 Μαΐου (συνολικά 14 Αγωνιστικές) και θα ακολουθήσουν οι ημιτελικοί (1ος – 4ος και 2ος – 3ος στις 7-8 Ιουνίου). Η σεζόν θα κλείσει με τον μεγάλο τελικό στις 21-22 Ιουνίου.

Τι πρέπει να ξέρετε

Το ράγκμπι ή ράγκμπι φούτμπολ είναι ένα διαδεδομένο, πολύ παλιό ομαδικό άθλημα, το οποίο παίζεται από ανδρικές ομάδες και από το 1982 και από γυναικείες. Υπάρχει το παιχνίδι με ομάδες των 15 παικτών (ράγκμπι γιούνιον), αλλά είναι διαδεδομένες επίσης μορφές ράγκμπι με ομάδες 13 παικτών (ράγκμπι λιγκ) και 7 παικτών (σύντομης διάρκειας).

Το άθλημα έχει κοινή καταγωγή με το ποδόσφαιρο, ενώ από το ράγκμπι έχουν προέλθει διάφορα άλλα αθλήματα, που αποτελούν τοπικές παραλλαγές του. Πιο γνωστά είναι το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και το αυστραλιανό ποδόσφαιρο. Το ράγκμπι είναι ολυμπιακό άθλημα. Εμπνευστής του αθλήματος θεωρείται ο Άγγλος καθηγητής Γουίλιαμ Γουέμπ Έλις (William Webb Ellis), ο οποίος το 1823, όταν ήταν μαθητής στο σχολείο του Rugby της Αγγλίας, ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο, πήρε την μπάλα στα χέρια του και άρχισε να τρέχει.

Ράγκμπι στη Λεωφόρο μισό αιώνα μετά

Ως τότε στους διάφορους τύπους ποδοσφαίρου επιτρεπόταν το χτύπημα της μπάλας με το χέρι, αλλά όχι η μεταφορά της. Έπειτα από την ενέργεια του Έλις καθιερώθηκε σταδιακά μια διαφορετική μορφή ποδοσφαίρου, το ράγκμπι φούτμπολ. Από την πόλη που πρωτοπαίχτηκε προήλθε το όνομα του αθλήματος, το οποίο για πολλές δεκαετίες παιζόταν από κοινού με το ποδόσφαιρο. Κατά το 19ο αιώνα πολλοί σύλλογοι είχαν ομάδες ράγκμπι και ποδοσφαίρου, στις οποίες αγωνίζονταν οι ίδιοι παίκτες και ανάλογα με τον αντίπαλο έπαιζαν με τα χέρια ή χωρίς.

Ως το 1871 που ιδρύθηκε η Αγγλική Ομοσπονδία Ράγκμπι (Rugby Football Union) η μορφή του αθλήματος άλλαξε πολλές φορές. Η ομοσπονδία καθιέρωσε για πρώτη φορά κανονισμούς, οι οποίοι από τότε παρέμειναν σταθεροί στα βασικά σημεία τους και διαμόρφωσαν τη σημερινή μορφή του αθλήματος. Θεωρείται το δεύτερο πιο διαδεδομένο ομαδικό άθλημα στον κόσμο καθώς παίζεται σε περισσότερες από 120 χώρες. Ως το 1995 ήταν ερασιτεχνικό, αλλά από τότε υπάρχει και επαγγελματικό.

Πώς παίζεται

Ο αγωνιστικός χώρος του ράγκμπι είναι ο ίδιος με αυτόν ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Έχει διαστάσεις 100 x 70 μ. αλλά υπάρχει μία επιπλέον περιοχή 5 ως 10 μ. πίσω από τα τέρματα, στις δύο άκρες του γηπέδου. Τα τέρματα του ράγκμπι έχουν σχήμα κεφαλαίου ήτα: Η.

Τα κάθετα δοκάρια απέχουν μεταξύ τους 5,60 μ. και το οριζόντιο δοκάρι βρίσκεται σε ύψος 3 μ. από το έδαφος. Τα κάθετα δοκάρια προεκτείνονται πάνω από το οριζόντιο σχηματίζοντας ένα Η και μπορούν να έχουν απεριόριστο ύψος. Η γραμμή του τέρματος προεκτείνεται αριστερά και δεξιά ως το άκρο του γηπέδου και καλείται τελική γραμμή. Η μπάλα του ράγκμπι έχει σχήμα ωοειδές ώστε να μπορεί να πιάνεται με ευκολία. Κάθε ομάδα αποτελείται από 15 παίκτες, ενώ μπορούν να υπάρχουν άλλοι 7 παίκτες για τις αλλαγές (συνολικά 22).

Ράγκμπι στη Λεωφόρο μισό αιώνα μετά

Τον αγώνα διευθύνει ένας διαιτητής, τον οποίο βοηθούν δύο επόπτες γραμμών. Η διάρκεια του αγώνα είναι 80 λεπτά και διαιρείται σε δύο 40λεπτα ημίχρονα. Στόχος της κάθε ομάδας είναι κάποιος παίκτης της να προσπεράσει την αμυντική γραμμή των αντιπάλων κρατώντας τη μπάλα στα χέρια και να σκοράρει περνώντας την τελική γραμμή του γηπέδου. Το σκοράρισμα με αυτό τον τρόπο λέγεται τράι (try). Κάθε τράι μετράει για πέντε πόντους.

Η ομάδα που θα πετύχει τράι, έχει την ευκαιρία να κερδίσει δύο ακόμη πόντους, το λεγόμενο κονβέρσιον (conversion), περνώντας τη μπάλα με λάκτισμα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι και ανάμεσα στα δύο κάθετα δοκάρια (στο πάνω τμήμα του Η). Για το λάκτισμα η μπάλα τοποθετείται σε συγκεκριμένη απόσταση από την τελική γραμμή, στο ύψος που ο επιθετικός πέτυχε το τράι.

Γι’ αυτό οι παίκτες όταν πετύχουν τράι, ακουμπούν την μπάλα όσο γίνεται πιο κοντά στην εστία, ώστε να μην εκτελέσουν το κονβέρσιον από πολύ πλάγια. Επίσης, μια ομάδα κερδίζει τρεις πόντους αν στη διάρκεια του παιχνιδιού ένας παίκτης της καταφέρει να περάσει με λάκτισμα τη μπάλα ανάμεσα στα δοκάρια της αντίπαλης ομάδας.

Βασικός κανόνας του ράγκμπι είναι ότι η πάσα με τα χέρια γίνεται πάντα προς τα πλάγια ή προς τα πίσω και ποτέ μπροστά. Αν δοθεί πάσα με τα χέρια προς τα μπροστά, η μπάλα δίνεται στην αντίπαλη ομάδα.

Όμως, οι παίκτες μπορούν να κλωτσήσουν τη μπάλα προς την αντίπαλη περιοχή, απομακρύνοντάς την από την περιοχή τους, χωρίς ωστόσο να μπορούν να τη διεκδικήσουν οι συμπαίκτες τους που βρίσκονται πιο μπροστά τους, οι οποίοι θεωρούνται σε θέση οφσάιντ. Όταν μια ομάδα κλωτσήσει την μπάλα εκτός γηπέδου, το παιχνίδι τότε συνεχίζεται με την εκτέλεση πλαγίου (line out) από τους αντιπάλους.

Με αυτό τον τρόπο παραχωρείται η μπάλα στον αντίπαλο αλλά η ομάδα κερδίζει έδαφος. Στο Ράγκμπι απαγορεύεται το τάκλιν με τα πόδια. Επιτρέπεται τάκλιν στον αντίπαλο μόνο με τα χέρια και μόνο εφόσον ο αντίπαλος παίκτης έχει τη μπάλα στα χέρια του. Απαγορεύονται τα τάκλιν σε παίκτες χωρίς μπάλα, καθώς και τα χτυπήματα πάνω από την περιοχή των ώμων. Όταν ο παίκτης με τη μπάλα πέσει στο έδαφος, πρέπει να την αφήσει, αλλιώς ο αγώνας διακόπτεται και ο διαιτητής δίνει την κατοχή της μπάλας στην αντίπαλη ομάδα.

Ράγκμπι στη Λεωφόρο μισό αιώνα μετά

Ο αγώνας διακόπτεται επίσης όταν η μπάλα πέσει από τα χέρια του παίκτη (ή αν δεν μπορέσει να πιάσει την πάσα προς αυτόν) και η μπάλα αλλάζει κατοχή. Το παιχνίδι ξεκινά με ένα ελεύθερο χτύπημα (drop kick) της μπάλας προς τον αντίπαλο, στο οποίο η μπάλα πρέπει να διανύσει μια απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.

Τρόποι σκοραρίσματος

1. Τράι (try): 5 πόντοι: όταν ο επιθετικός μεταφέρει την μπάλα και την ακουμπήσει στο έδαφος πίσω από την τελική γραμμή.

2. Γκολ (conversion): 2 πόντοι: λάκτισμα της μπάλας από σταθερό σημείο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του τέρματος και ανάμεσα στα κάθετα (στο πάνω μέρος του Η). Εκτελείται είτε έπειτα από τράι είτε έπειτα από καταλογισμό πέναλτι.

3. Φιλντ γκολ (field goal): 3 πόντοι: με λάκτισμα της μπάλας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ανάμεσα στα κάθετα δοκάρια του τέρματος (στη ράγκμπι λιγκ μετράει μόνον ένας πόντος).

ΠΗΓΗ: Wikipedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ