NFL

Όταν έκλεισαν τα φώτα: Οι Baltimore Ravens νικητές στο Super Bowl!

Όταν έκλεισαν τα φώτα: Οι Baltimore Ravens νικητές στο Super Bowl!

Το Super Bowl XLVII κυλούσε μονότονα και δίχως σασπένς. Μέχρι που το γήπεδο βυθίστηκε στο σκοτάδι για 30 λεπτά. Το ημίχρονο που ακολούθησε έγραψε ιστορία.

Οι Baltimore Ravens επικράτησαν με 34-31 των San Francisco 49ers για να κερδίσουν το δεύτερο Super Bowl στην ιστορία τους. Ο John Harbaugh κέρδισε τον αδερφό του Jim και πάλι, φορώντας για πρώτη φορά το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.

Ο Ray Lewis σήκωσε το Lombardi στο τελευταίο του παιχνίδι. Και μόνο βάσει αυτών των προδιαγεγραμμένων αφηγήσεων το Super Bowl XLVII θα ήταν ενδιαφέρον, όμως η ιστορία θα το καταγράψει εξίσου και για τα όσα μοναδικά συνέβησαν δίχως κανείς να τα περιμένει.

Η σύνοψη θα έλεγε πως οι Ravens κυριάρχησαν από την πρώτη στιγμή, στέλνοντας διαρκώς blitzes προς τον Kaepernick και εκμεταλλευόμενοι τα δύο καίρια λάθη των 49ers στην επίθεση, ξέφυγαν με ένα μεγάλο προβάδισμα 22 πόντων. Οι 49ers ξύπνησαν, έστησαν μια μανιασμένη αντεπίθεση, σκοράροντας 17 πόντους σε 4μιση λεπτά, και φτάνοντας 5 γυάρδες από την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης ανατροπής στην ιστορία του Super Bowl, όμως ξέμειναν από προσπάθειες στα downs.

Η Beyonce έβαλε φωτιά στο Half-time Show του Super Bowl #47 και μάλιστα Live

Και κάπως έτσι, η Βαλτιμόρη, ντυμένη στα μωβ, γιορτάζει.

Όμως αυτό δεν διηγείται επαρκώς την ιστορία αυτού του τόσο παράξενου φετινού Super Bowl, όσο το πετυχαίνουν οι διάφορες στιγμές που το έκαναν ξεχωριστό. Ας τις θυμηθούμε, μία προς μία, επανασχηματίζοντας τη ροή αυτού του δεδομένα κλασικού παιχνιδιού.

Fake field goal

Με το σκορ στο 14-3 υπέρ τους, οι Ravens έφτασαν στο red zone μην καταφέρνοντας το 1st down. Αντί να αφήσει τον Tucker να χτυπήσει το field goal για να πάει τη διαφορά στα 2 touchdowns, o John Harbaugh τη φανταστική απόφαση να μπλοφάρει, βάζοντας τον Tucker να τρέξει για το 1st down. Δεν τα κατάφερε για μια γυάρδα, όμως η ιδέα του ήταν εξαιρετική: Αν το έκανε, τότε το παιχνίδι εν δυνάμει πήγαινε νωρίς-νωρίς στις 3 κατοχές διαφορά. Αν όχι, όπως κι έγινε, τότε απλώς οι 49ers θα έπαιρναν τη μπάλα σε πολύ άσχημη για τους ίδιους θέση στο γήπεδο.

Super Bowl 2013: Οι celebrities που αγαπούν την μπάλα (και τα πάρτι φυσικά)

Οι Ravens πήραν γρήγορα πίσω τη μπάλα, πράγματι, προλαβαίνοντας να σκοράρουν ξανά, για να πάνε τη διαφορά στο 21-3. Ήταν ένα play σίγουρα ανορθόδοξο- εξάλλου ήταν το πρώτο fake field goal στην ιστορία του Super Bowl. Ο John Harbaugh ήδη έγραφε ιστορία.

Ο ανέγγιχτος Jacoby Jones

Αυτό το touchdown. Το ξεμαρκάσιμα του Jones, η υποδοχή του, το ότι ανέγγιχτος, σηκώνεται από το έδαφος και τρέχει προς το end zone, αποφεύγοντας με σκληρές πιρουέτες όλα τα τάκλιν. Το πρώτο σπουδαίο στιγμιότυπο της βραδιάς.

Η Beyonce στο σόου του ημιχρόνου

Όταν έκλεισαν τα φώτα: Οι Baltimore Ravens νικητές στο Super Bowl!

Ναι.

Οι 108 γυάρδες του Jacoby Jones

Ναι, ξανά αυτός. (Πραγματικά έπρεπε να έχει αναδειχτεί MVP του αγώνα. Το πήρε ο Joe Flacco. Καλή καρδιά. Τον αγαπάμε κι αυτόν.)

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου πέτυχε το μακρύτερο σκοράρισμα στην ιστορία του Super Bowl. Στέλνοντας τη διαφορά στους 22 πόντους, εκεί από όπου ποτέ καμία ομάδα δεν έχει επιστρέψει. Η μεγαλύτερη ανατροπή που έχει γίνει σε Super Bowl; Οι 10 πόντοι από τους οποίου επέστρεψαν οι Saints εναντίον των Colts.

Και οι 49ers θα έπρεπε να μαζέψουν 22. Κάτι έπρεπε να συμβεί.

Όταν έσβησαν τα φώτα

Και συνέβη. Αυτό. Η στιγμή είναι εντυπωσιακή όταν βλέπεις το μπλακ άουτ καθώς συμβαίνει- και είναι ανατριχιαστική όταν ακούς τους χιλιάδες οπαδούς των Ravens να ψέλνουν τον υιοθετημένο τους ύμνο, το ρυθμό δηλαδή του “Seven Nation Army” των White Stripes.

Επίσης, άλλαξε τα πάντα.

Ίσως μάλιστα ναι είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις όπου η συλλογική μνήμη θα ξεγελαστεί. Σε δεκαετίες από τώρα, όλοι θα θυμούνται σαν φυσικό, και θεματικό, ημίχρονο, το μπλακ άουτ. Πριν από αυτό το επιμέρους σκορ ήταν 28-6 για τους Ravens. Ύστερα, 6-25. Η ανατροπή έμεινε ανολοκλήρωτη, αλλά επιχειρήθηκε με αξιώσεις, καθώς ένα μέτριο παιχνίδι μετατρεπόταν σε κλασικό.

Το μπλοκ-οργή του Walker

Στο πλαίσιο της εμπνευσμένης ανατροπής των 49ers, οι οποίοι πέτυχαν 17 αναπάντητους πόντους μέσα σε 4μιση λεπτά, ξεχωρίζει το μαγικό μπλοκ του Walker, που κράτησε το διάδρομο ανοιχτό για τον Gore και το touchdown που θεμελίωσε το γεγονός πως ναι, έχουμε επιτέλους μάχη.

Αλλά βασικά, ΤΟ ΜΠΛΟΚ.

Η δεύτερη ευκαιρία του Akers

Πέρσι φανταστικός, φέτος ξεκίνησε ισοφαρίζοντας το ρεκόρ ιστορία του NFL με το field goal του εναντίον των Packers από τις 63 γυάρδες. Κι ύστερα, καταστροφή. Η εφιαλτική χρονιά του Akers πάρα λίγο να επισφραγιστεί με τον χειρότερο τρόπο. Πάνω δηλαδή που η ομάδα του χτίζει την απόλυτη ανατροπή, θα μπορούσε να έχει φρενάρει τη φόρα τους με τον πιο απογοητευτικό τρόπο, χάνοντας ένα σουτ από τις 39 γυάρδες κι αφήνοντας το drive άποντο.

Όμως χάρη σε ένα αυστηρό πέναλτι για παρεμπόδιση του kicker από τους αντιπάλους, οι 49ers κέρδισαν 5 γυάρδες στο γήπεδο, κι αυτή τη φορά ο Akers ευστόχησε από τις 34, μειώνοντας τη διαφορά των δύο ομάδων στο ένα touchdown. Και έτσι κατέληξε να έχει 3/3 field goals στο Super Bowl.

Ο Cylon / Video Game / Superhero ξαναχτυπά

Ο Kaepernick έκανε ένα τρομερό παιχνίδι, με σχεδόν 14 γυάρδες ανά πάσα, με εξαιρετικές αποφάσεις (πλην μιας πολύ λάθος πάσας που κατέληξε σε interception, το πρώτο στην Super Bowl ιστορία των 49ers!) και με τέλεια εκτέλεση της pistol offense στο απαραίτητο σημείο: Τρέχοντας ο ίδιος για touchdown, μείωσε στους 2 πόντους τη διαφορά, με το μεγαλύτερο τρέξιμο για touchdown από quarterback στην ιστορία του Super Bowl.

Οι 49ers έχασαν την προσπάθεια για 2-point conversion που θα ισοφάριζε το παιχνίδι αλλάζοντας τελείως τα δεδομένα των τελευταίων drives.

Η υποδοχή του Boldin

Κράτησε ζωντανό το τελευταίο drive των Ravens. Με τη διαφορά στους 2 πόντους, φρόντισαν να σβήσουν αρκετό χρόνο από το ρολόι με στόχο: a) Ιδανικά ένα touchdown που, με τη διαφορά στους 9, πρακτικά έληγε το παιχνίδι ή b) Ένα field goal που θα σήμαινε τουλάχιστον πως οι Niners μετά θα ήθελαν υποχρεωτικά touchdown. Συνέβη τελικά το δεύτερο, αλλά όχι πριν ένα φανταστικό catch του Boldin σε κρίσιμο 3rd down, δίχως το οποίο οι 49ers θα είδαν κερδίσει το παιχνίδι στο ακόλουθο drive τους.

Κακές αποφάσεις

Στους 5 πόντους μπροστά, οι Ravens έπρεπε απλά να κρατήσουν τους 49ers από το να πετύχουν άλλο touchdown. Και τα κατάφεραν με τον πιο δραματικό τρόπο. Ύστερα από ένα φανταστικό drive, όπου σε ένα λεπτό ο Kaepernick έφερε τους 49ers στις 7 γυάρδες από το end zone, η ομάδα του Jim Harbaugh κόλλησε στα κρίσιμα. Με ένα σερί κάκιστων επιθετικών σχεδιασμών, εντελώς μη χαρακτηριστικών της ομάδας και του κόουτς, οι 49ers αναγκάστηκαν να παραδόσουν τη μπάλα πίσω στους Ravens, στις 5 γυάρδες τους.

Στην τελευταία τους προσπάθεια υπήρχε πιθανό pass interference υπέρ του Crabtree που δε σφυρίχτηκε, και το οποίο εκτός συνταρακτικού απροόπτου θα έδινε το Super Bowl στο Σαν Φρανσίσκο. Αλλά με αυτά ζεις, συμβαίνουν. Προσωπικά κλίνω πάντα λίγο παραπάνω προς το no-call σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά οι απόψεις διίστανται.

Ο Jim Harbaugh έκανε τη δική του σαφέστατη.

Intentional safety

Επειδή δεν είχε ήδη αρκετές πρωτιές αυτό το Super Bowl, o John Harbaugh μας χάρισε άλλο ένα. Αντιγράφοντας 100% το αντίστοιχο πλάνο του Pete Carroll από παιχνίδι των Seahawks ενάντια στους Panthers μες στη σεζόν, ο κόουτς των Ravens διέταξε τον punter του να κάνει επίτηδες safety, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ σε Super Bowl.

Γιατί; Γιατί αυτό του κέρδισε το παιχνίδι.

Η διαφορά είναι στους 5 υπέρ των Ravens, οι οποίοι κάνουν 3-and-out και πρέπει να χτυπήσουν punt. Είναι ένα δύσκολο punt, από μέσα από το end zone τους, και με τα καλά special teams των 49ers αυτό θα σήμαινε πολύ καλή θέση στο γήπεδο για το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο θα είχε στη διάθεσή του 10” για να επιχειρήσει 2-3 πάσες με απώτερο σκοπό ένα hail Mary.

Γιατί να το ρισκάρεις και να μην σκεφτείς δημιουργικά; Ειδικά όταν είσαι ένας Harbaugh;

Όταν έκλεισαν τα φώτα: Οι Baltimore Ravens νικητές στο Super Bowl!

Έτσι ο John έβαλε τον punter του να σκοτώσει όσο χρόνο μπορούσε μες στο red zone, αποδεχόμενος το safety. Αυτό ναι μεν μείωσε τη διαφορά στους 3 (άρα ένα field goal απόσταση) όμως πέτυχε δύο τινά:

a) Άφησε μόλις 4 μίζερα δευτερόλεπτα στο ρολόι.

b) Επέτρεψε στους Ravens να διώξουν τη μπάλα όχι υπό πίεση μέσα από το end zone τους, αλλά φυσιολογικά.

Αυτά τα δύο μαζί σημαίνουν πως πρακτικά οι 49ers είτε θα δοκίμαζαν ένα hail Mary από τις 30 γυάρδες τους (απίθανο), είτε θα πόνταραν σε μια επιστροφή για touchdown από τον Ginn. Καμία άλλη πιθανότητα. Πήγαν με το δεύτερο, δεν τα κατάφεραν, το παιχνίδι τελείωσε, οι Ravens στέφθηκαν πρωταθλητές για 2η φορά στη σύντομη ιστορία τους, ο John έγινε ο πρώτος των Harbaugh που έφερε δαχτυλίδι στο σπίτι.

Πόσο όμως δίκαιο που ένα Super Bowl ανάμεσα στους 2 από τους καλύτερους προπονητές της λίγκας, και το οποίο ξεχώρισε σαν ιστορία για την παρουσία αυτών ακριβώς των προπονητών, έληξε όχι με κάποιο σπουδαίο play, αλλά με την προπονητική πονηριά ενός εκ των δύο κόουτς;

Ελίτ Joe Flacco

Ο Joe βγήκε MVP του αγώνα- το πρώτο του ημίχρονο ήταν αψεγάδιαστο και όλη του η πορεία στα πλέι-οφ είναι επιπέδου μεγάλου quarterback. Αλάνθαστος, με μεγάλες πάσες, υπό πίεση και τεράστια drives σε ελάχιστους χρόνους, χτίζουν έναν franchise quarterback που οι Ravens τώρα θα πρέπει να χρυσοπληρώσουν για νέο συμβόλαιο.

Αλλά εμείς θα τον αγαπάμε για πάντα επειδή, με χαμόγελο παιδιού, ακούστηκε μπροστά στις κάμερες να αγκαλιάζει τους συμπαίκτες του λέγοντας this is fucking awesome. Είναι, Joe.

Harbaugh συγχαίρει Harbaugh

Τα δύο αδέρφια δίνουν χειραψία μετά το τέλος του αγώνα. “Μου είπε πως με αγαπάει,” λέει ο John Harbaugh παίρνοντας στα χέρια του το πολυπόθητο Lombardi Trophy.

Οι σκηνές στο Superdome της Νέας Ορλεάνης είναι πανέμορφες.

Για 10η φορά στην 47ετή ιστορία του, το μεγάλο παιχνίδι φιλοξενείται στην δοκιμασμένη πόλη. Αλλά είναι η πρώτη μετά την καταστροφή της Κατρίνα. Το ότι αυτή η επιστροφή συνοδεύτηκε από παρατεταμένη πτώση του ρεύματος, μπορεί κανείς να το εκλάβει μόνο ως κοινωνική ποίηση.

Το ότι όλα έγιναν πιο συναρπαστικά αμέσως μετά, είναι απλώς αθλητική.

Σοβαρά, ήταν ένα τρελό παιχνίδι. Κι αυτό θα το οφείλουμε για πάντα στη στιγμή που έπεσαν τα φώτα στο Superdome.

Όταν έκλεισαν τα φώτα: Οι Baltimore Ravens νικητές στο Super Bowl!
TAGS NFL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ