ΕΛΛΑΔΑ

"Κλειδί" το rapid test για τον αθλητισμό

Δωρεάν rapid test από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Νέα Παραλία
Δωρεάν rapid test από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Νέα Παραλία EUROKINISSI

Η επόμενη μέρα του αθλητισμού μετά τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι μετέωρη. Τα rapid test μπορούν να αποτελέσουν μια ενδεδειγμένη λύση, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και στήριξη οικονομική.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας για τον επόμενο μήνα, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού και να επέλθει μια ομαλότητα όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρεάστος και θα δοκιμαστεί αρκετά. Στόχος είναι να βγει με όσο το δυνατόν λιγότερες "πληγές", προκειμένου να επανέλθει σε μια κανονικότητα που δεν θα τον έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε το γενικότερο πλαίσιο για το τι θα ισχύει, εντούτοις στο Sport24.gr καταγράψαμε ποια είναι τα δεδομένα που θα ισχύουν.

ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως όσα πρωταθλήματα μπορούν να εγγυηθούν το εβδομαδιαίο τεστ για τον κορονοϊό και την τήρηση πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων, θα μπορούν να συνεχίσουν κανονικά και αυτό δεν αφορά μονάχα τη Super League 1 και τη Basket League, αλλά και αθλήματα όπως το βόλεϊ, το πόλο και το χάντμπολ. Ο σκοπός είναι να μην διαταραχθούν οι ομάδες ενόψει και των ευρωπαϊκών τους αγώνων.

Επίσης, οι προπονήσεις σε ανοιχτούς αθλητικούς χώρους θα επιτρέπονται σε ορισμένες κατηγορίες αθλημάτων όπως είναι η σκοποβολή, η τοξοβολία, αλλά και στην κωπηλασία και την ιστιοπλοΐα μέχρι δύο άτομα. Παράλληλα, θα υπάρξει εξαίρεση για τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που προετοιμάζονται για Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Ο ΚΟΜΒΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ RAPID TEST

Το θετικό στην περίπτωση του αθλητισμού είναι πως δεν καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τον συνολικό αριθμό και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία της αθλητικής ηγεσίας με τον ΕΟΔΥ.

"Κλειδί" στην προσπάθεια να συνεχιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αθλητική δράση είναι το rapid test. Πολύ φθηνότερο, αποδεικνύεται πως είναι αξιόπιστο και αποτελεσματικό και γίνεται προσπάθεια να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις αθλητικές διοργανώσεις.

Βέβαια, επειδή το rapid test είναι χαμηλού κόστους και θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να το προμηθεύεται πολύ εύκολα, θα πρέπει να καταγράφονται όλα τα αποτελέσματα και να μην βγαίνουν αυθαίρετα οι ομάδες και να ανακοινώνουν ότι δεν έχουν κρούσματα. Θα πρέπει να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος και η υγειονομική επιτροπή να παίρνει στα χέρια της όλα τα αποτελέσματα. Πάντως, δείχνει διάθεση να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Εξάλλου, είναι γνωστό πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και μάλιστα ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει τονίσει πως τα χρήματα προορίζονται για τα σωματεία, αρκεί αυτά να είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο αθλητικών σωματείων. Μάλιστα, υπάρχει και ένας "πόλεμος" με πολλές αθλητικές ομοσπονδίες για το θέμα αυτό.

Ένα ποσό απ' αυτά τα 12 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα τεστ κορονοϊού, προκειμένου να μην επωμιστούν το κόστος οι ομάδες που δεν έχουν τα χρήματα και έχει υπάρξει σχετική συζήτηση για το θέμα. Φυσικά, θα μπορούσε να δοθεί ένα επιπλέον κονδύλι από την κυβέρνηση για τον αθλητισμό, το οποίο να πήγαινε σε αυτόν τον σκοπό.

ΑΓΩΝΙΑ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

Ομάδες και αθλητές περιμένουν με μεγάλη αγωνία το τι μέλλει γενέσθαι, πολλοί βρίσκονται στα όριά τους και γνωρίζουν πως ένα επικείμενο "lockdown" θα αποτελούσε μέγιστο πλήγμα. Πολλά πρωταθλήματα βρίσκονται στον αέρα και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη τους σε περίπτωση που μπει προσωρινό "λουκέτο", παρ' όλα αυτά υπάρχουν κάποιες λύσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια χείρα βοηθείας...

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ