ΟΑΚΑ

Άγνωστο πότε θα ανοίξει το ΟΑΚΑ, πιθανότατα κλειστό όλο το 2024

Η πανοραμική άποψη του ΟΑΚΑ
Η πανοραμική άποψη του ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου για το κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου και του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου λόγω στατικής ανεπάρκειας των στεγάστρων Καλατράβα και αναφέρθηκε στο τι μέλλει γενέσθαι με το κεντρικό ΟΑΚΑ, το οποίο αναμένεται να μείνει κλειστό όλο το 2024, ενώ τόνισε πως η Πολιτεία θα είναι δίπλα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, λόγω στατικής ανεπάρκειας, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, προέβη σε ανακοινώσεις αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας του Σταδίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο υπουργός, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως θα διατεθούν 57 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ενώ τόνισε ότι κατά 30% αυξάνονται οι μεταβιβάσεις του Υπουργείου Αθλητισμού, με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

"Έγιναν συνεννοήσεις, διευθετήσεις με τους αθλητικούς συλλόγους, που φιλοξενούνταν μέχρι πρότινος στο ΟΑΚΑ. Ευελπιστούμε ότι μέσα στο 2024 τουλάχιστον θα ανοίξει το Ποδηλατοδρόμιο", είπε μεταξυ άλλων ο κύριος Βρούτσης.

Αναφορικά με τον Παναθηναϊκό (ποδοσφαιρικοί αγώνες στο Europa League) και την ΑΕΚ (αγώνες χάντμπολ στο Γ. Κασσιμάτης) που χρησιμοποιούν το ΟΑΚΑ ο υφυπουργός δήλωσε ότι "θα είμαι δίπλα τους. Δεν χάνουμε ούτε δευτερόλεπτο".

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο υπουργός:

"Βρισκόμαστε εδώ στο ΟΑΚΑ που χτυπούσε, που συνεχίζει να χτυπά παρά τα προβλήματα και που θα εξακολουθεί να χτυπά η καρδιά του αθλητισμού μας. Στο ΟΑΚΑ, που όπως δεσμεύτηκε το καλοκαίρι του 2021 ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το Master Plan της αναβάθμισής του, θα ξαναγίνει τοπόσημο της Ελλάδας και του παγκόσμιου αθλητισμού, θα ξαναποκτήσει τη λάμψη και την αίγλη που του αξίζει, όπως το 2004 που φιλοξενήσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το ΟΑΚΑ των χιλίων στρεμμάτων, με το Ολυμπιακό του Στάδιο, με το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού στίβου και τις 12 πλέον πισίνες του, όπου και φιλοξενούμαστε, με το σπουδαίο κλειστό του γυμναστήριο, με το Ολυμπιακό συγκρότημα τένις, με τα προπονητήρια του στίβου και τόσα άλλα σε εγκαταστάσεις.

Το ΟΑΚΑ, που η Κυβέρνηση πέτυχε να ενταχθεί στα εμβληματικά έργα όλης της χώρας, παρά το ότι αρχικά δεν συμπεριλαμβανόταν, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις ύψους 57 εκατ. ευρώ για να αλλάξει τελείως η εικόνα του, να αναβαθμιστεί. Το ΟΑΚΑ που τελευταίο εντάχθηκε σ’ αυτή τη λίστα και πρώτο ολοκλήρωσε τις απαραίτητες διαδικασίες για να τρέξουν τα Έργα.

Ο προκάτοχός μου, Υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης και η Διοίκηση του Σταδίου, σε συνεργασία με το ΤΑΪΠΕΔ, ολοκλήρωσαν στη διετία από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι σήμερα, την πρώτη φάση με μεγάλη επιτυχία.

Συνέταξαν τους απαραίτητους φακέλους και δρομολόγησαν την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και τη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των πέντε μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα, που δεν είχαν ως σήμερα συντηρηθεί, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και το 2014 επί Κυβέρνησης Σαμαρά, με Υφυπουργό τότε τον Γιάννη Ανδριανό.

Για πρώτη φορά μία ελληνική Κυβέρνηση έχει πια ολοκληρωμένες Μελέτες για την ολιστική αναβάθμιση του ΟΑΚΑ. Και εξασφαλισμένα χρήματα για να το κάνει!

Όπως ήδη ξέρετε, η Μελέτη, που διήρκησε 10 μήνες –από τα τέλη Νοεμβρίου του 2022, μας παραδόθηκε προ μερικών ημερών και αναφέρει ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Αντίθετα, στην Αγορά, στο Τείχος των Εθνών και στις Πύλες ΔΕΝ καταγράφηκε τέτοιο σοβαρό ζήτημα.

Αμέσως, με αίσθημα ευθύνης, αναστείλαμε από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο, καθώς πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων, φιλάθλων και εργαζομένων.

Προχτές Σάββατο αποστάλθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η σχετική Μελέτη, προκειμένου να συγκροτηθεί τάχιστα ομάδα ειδικών, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες.

Όπως καταλαβαίνετε η αναστολή λειτουργίας δημιουργεί σωρεία ζητημάτων στην απρόσκοπτη συνέχεια της αγωνιστικής δραστηριότητας των δεκάδων Ομοσπονδιών και Σωματείων, των εκατοντάδων αθλητριών και αθλητών που χρησιμοποιούσαν τις δύο εγκαταστάσεις:

 • στο Ποδηλατοδρόμιο, που είναι και το μοναδικό κλειστό στη χώρα, για τις Εθνικές Ομάδες Πίστας και σωματεία ποδηλασίας,

 • στο Κεντρικό Στάδιο, για τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο,

 • στην Αίθουσα Κασιμάτης για

 • το Χάντμπολ (την ΑΕΚ -άνδρες και γυναίκες-, αρκετά άλλα σωματεία, αλλά και τα Κλιμάκια Εθνικών Ομάδων)

 • το Βόλεϊ (ΑΕΚ στις γυναίκες)

 • το Τσιρλίντινγκ

 • το Χόκεϊ επί χόρτου κλπ.

Επιπλέον, στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο υπάρχουν γραφεία Ομοσπονδιών και φυσικά της Διοίκησης και των Υπηρεσιών του ΟΑΚΑ.

Έπρεπε, λοιπόν, να αναζητηθούν και να δρομολογηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση οι βέλτιστες δυνατές λύσεις. Μαζί με τον Γενικό μου Γραμματέα, Γιώργο Μαυρωτά, είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις, με όλη την αθλητική κοινότητα, το Σάββατο και την Κυριακή.

Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, με τους επικεφαλής Ομοσπονδιών και Σωματείων, με τις διοικήσεις των αθλητικών μας κέντρων στην Αττική (ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Ολυμπιακό Χωριό, Άγιος Κοσμάς).
Με αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία αντιμετωπίσαμε τα οργανωτικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Συγκεκριμένα:

Δώσαμε λύσεις για τη μεταφορά προγραμματισμένων διοργανώσεων όπως

 • Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας, που θα γινόταν στο Ποδηλατοδρόμιο (14-17 Δεκεμβρίου 2023), θα γίνει σε αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου του ΟΑΚΑ, έπειτα από συνεννόηση με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, που την ευχαριστώ θερμά.

 • Τα δύο πρωταθλήματα Ταεκβοντό τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023, που θα διεξάγονταν στο Ποδηλατοδρόμιο, θα γίνουν στο Κλειστό γυμναστήριο του Ολυμπιακού Χωριού.

Δώσαμε λύσεις για την μεταφορά της προπονητικής και αγωνιστικής δραστηριότητας σε άλλες εθνικές ή δημοτικές εγκαταστάσεις εντός Αττικής μετά από συνεννόηση και με Δημάρχους

 • Οι Εθνικές Ομάδες Τσιρλίντινγκ θα έχουν ώρες προπόνησης σε κλειστό στη Γλυφάδα, μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου, τον οποίο ευχαριστώ θερμά.

 • Η Εθνική Ομάδα Χόκεϊ επί Χόρτου θα προπονείται στο «μπαλόνι» του ΣΕΦ.

Επιπλέον, ενισχύεται οικονομικά η Ομοσπονδία Ποδηλασίας με 150.000€ για να στείλει την Προολυμπιακή ομάδα στα αγωνίσματα της πίστας-στο εξωτερικό (στη Βουλγαρία) για προπονήσεις ως τον επόμενο Ιούνιο, καθώς όπως προείπα δεν έχει άλλο κλειστό Ποδηλατοδρόμιο η Ελλάδα.

Εκκρεμεί ακόμα το ζήτημα της έδρας της ΑΕΚ στο χάντμπολ. Έχουν γίνει επικοινωνίες και νομίζω ότι είναι ζήτημα ημερών να δοθεί λύση και σ’ αυτό το ζήτημα, ενώ η γυναικεία ομάδα του βόλεϊ της ΑΕΚ θα μπορεί να αγωνιστεί στο ΕΑΚ Ολυμπιακού Χωριού.

Και, βέβαια, όσον αφορά στο ποδόσφαιρο του Παναθηναϊκού, έχω δεσμευθεί πως θα είμαι αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί.

Σε ότι αφορά στα γραφεία των Ομοσπονδιών, αλλά και των εργαζομένων, μεταφέρονται σε άλλους χώρους εντός του Ολυμπιακού Συγκροτήματος, κυρίως σε χώρους στο Κέντρο Υγρού Στίβου, που τώρα βρισκόμαστε.

Και σ’ αυτό το σημείο θέλω ξανά να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία και το πνεύμα κατανόησης όλη την αθλητική κοινότητα, τους εργαζομένους στο ΟΑΚΑ και φυσικά τις διοικήσεις των αθλητικών μας κέντρων. Άπαντες από την πρώτη στιγμή συστρατεύτηκαν για να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους αρμοδίους συναδέλφους στην Κυβέρνηση και με την έγκριση του Πρωθυπουργού,

 • επιταχύνεται η κατασκευή του νέου Πολυδύναμου Κλειστού Γυμναστηρίου (Σπύρου Λούη και Κύμης), που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες στέγασης των Εθνικών Ομάδων Ξιφασκίας, Χάντμπολ και Τσιρλίντινγκ και άλλων αθλημάτων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 7.500.000€

 • αυξάνεται κατά 30% ο ετήσιος προϋπολογισμός της κατηγορίας Μεταβιβάσεων του Υπουργείου Αθλητισμού. Δηλαδή αυξάνεται ετησίως κατά 13.500.000€
  Ήτοι:

 • τα 10.000.000€ θα διατίθενται για την αναβάθμιση των εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων,

 • τα 3.500.000€ θα ενισχύουν περαιτέρω τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΟΑΚΑ

 • τα Ολυμπιακά Κλειστά του Τάεκβοντο και του Μπάντμιντον θα διατίθενται πλέον ΚΑΙ για τις ανάγκες του αθλητισμού,

 • διατίθεται 1.000.000€ για την πυροπροστασία και άλλες αναγκαίες βελτιώσεις στο Καυτανζόγλειο Στάδιο,

 • στο κλειστό προπονητήριο στίβου του ΟΑΚΑ θα διατεθούν 150.000€ για μόνωση στέγης, επιδιόρθωση ταρτάν κλπ.

 • και επιπλέον, 350.000€ για τις Μελέτες, την αδειοδότηση και τους βοηθητικούς χώρους στη δημιουργία του Ολυμπιακού Κέντρου Αναρρίχησης (θυμίζω ότι οι αγωνιστικοί Τοίχοι Αναρρίχησης είναι χορηγία).

Όπως είπα και νωρίτερα, προχτές Σάββατο έστειλα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας -τον θεσμικό Σύμβουλο του Κράτους σ’ αυτά τα θέματα- τη σχετική Μελέτη που παραλάβαμε, προκειμένου να συγκροτηθεί τάχιστα ομάδα ειδικών, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες.

Έως ότου να έχουμε το πόρισμά τους, το ΤΑΪΠΕΔ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, για να εκκινήσουν αμέσως οι όποιες ενέργειες απαιτηθούν.
Ειδικά για το Ποδηλατοδρόμιο, ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο, η αποκατάσταση του, όπως μας ενημέρωσε το ΤΑΪΠΕΔ, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Η ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον για την Κυβέρνησή μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Στο πλαίσιο αυτό και πολύ πριν δημιουργηθεί το θέμα με τα Στέγαστρα Καλατράβα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψα στις 31 Αυγούστου 2023, για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, δεν επιτρέπεται πλέον η διεξαγωγή αγώνων σε κλειστά γυμναστήρια και ανοιχτά γήπεδα άνω των 2.000 θεατών, εάν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας και άδεια στατικότητας.

Επιπλέον, με επιστολή μου στις 11 Σεπτεμβρίου προς τα 17 Αθλητικά Κέντρα που εποπτεύει το Υπουργείο Αθλητισμού, ζήτησα να ενημερώσουν αναλυτικά σχετικά με τις εκκρεμότητες, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες τεχνικών παρεμβάσεων στις αθλητικές τους εγκαταστάσεις, όπως:

 • για τις ισχύουσες άδειες λειτουργίας (αριθμό, ημερομηνία έκδοσης, διάρκεια ισχύος),

 • για τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στα πρακτικά ελέγχου των εγκαταστάσεων, καθώς και τους όρους που τίθενται στις προσωρινές άδειες λειτουργίας,

 • για τα εν ισχύ πιστοποιητικά πυροπροστασίας ή τις σχετικές εκκρεμότητες (αν υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες πυροπροστασίας ή χρειάζεται να εκπονηθούν, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μελετών αυτών κλπ.),

 • για τις εν ισχύ περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων, καθώς και την ύπαρξη ή ανάγκη εκπόνησης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις,

 • για τις ελλείψεις των αθλητικών εγκαταστάσεων αρμοδιότητάς τους, οι οποίες σχετίζονται με την αδειοδότησή τους, καθώς και την πορεία των εργασιών αποκατάστασής τους (πολεοδομικές εκκρεμότητες υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών, ανάγκη εκπόνησης ή εφαρμογής μελετών στατικής επάρκειας, ύπαρξη ή όχι βεβαίωσης στατικής επάρκειας κλπ.),

 • για τα λοιπά τεχνικά έργα που τυχόν απαιτούνται για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η ανάπτυξη του αθλητισμού της χώρας μας είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας. Και συνδέεται αποφασιστικά με την προσήλωση μας στην τεχνικές προδιαγραφές των αθλητικών μας εγκαταστάσεων και στην ασφάλεια των αθλητριών και των αθλητών μας. Είναι μόνιμες πυξίδες στις πολιτικές μας αποφάσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ!

TAGS ΟΑΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ