ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάνε το χειμώνα καλοκαίρι

Κάνε το χειμώνα καλοκαίρι

Δείτε ποιοι είναι οι αθλητές που έχουν κερδίσει μετάλλιο σε χειμερινούς και θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποιοι είναι οι θαρραλέοι που αγωνίστηκαν δύο φορές σε μια χρονιά στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση (πίνακας).

Το όνειρο των περισσότερων αθλητών είναι να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες έστω και για μια φορά στην καριέρα τους.

Μακριά από την Ελλάδα ζουν αθλητές που ονειρεύονται να συμμετάσχουν τόσο στους χειμερινούς, όσο και στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ορισμένοι έχουν κερδίσει μετάλλια και στις δύο διοργανώσεις. Η Λόλο Τζόουνς, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα που θα λάβουν μέρος στο Σότσι, είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως αποφάσισε να αγωνιστεί στους χειμερινούς για να κατακτήσει το μετάλλιο που δεν έχει καταφέρει να κερδίσει στους θερινούς.

Η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια των ψηλών εμποδίων θα αγωνιστεί στο έλκηθρο (μπομπσλέι ή μπομπ). Τον δημοφιλέστερο συνδυασμό θερινού και χειμερινού αθλήματος με σαράντα περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί.

Οι σαράντα θα γίνουν σαράντα-πέντε στο Σότσι αφού στην ίδια ομάδα με τη Τζόουνς θα βρίσκεται η χρυσή Ολυμπιονίκης στα 4χ100μ. και σπουδαία σπρίντερ, Λορίν Γουίλιαμς, ο Βρετανός σπρίντερ Κρεγκ Πίκερινγκ, η αργυρή Ολυμπιονίκης του Πεκίνου στα 4χ100μ. Χάνα Μαριέν από το Βέλγιο και η Αυστραλή αργυρή Ολυμπιονίκης στα 400μ. εμπόδια το 2004, Γιάνα Πίτμαν.

Στην ιστορία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έχουν λάβει μέρος 128 αθλητές με συμμετοχή στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σε 47 διαφορετικούς συνδυασμούς αθλημάτων.

Οι πρώτοι των πρώτων

Ο πρώτος αθλητής που το επιχείρησε ήταν ο Βέλγος Μαξ Χούμπεν, ο οποίος αγωνίστηκε το 1920 στον στίβο και στο μπομπσλέι από το 1928 μέχρι το 1948. Τον ακολούθησε ο Αυστριακός Γιόχαν Μπάπτιστ Γκουντένους επίσης στο μπομπσλέι το 1932 και το 1936, ενώ αγωνίστηκε και στο Βερολίνο το 1936 στον στίβο.

Ακολούθησε ένα διάλειμμα πολλών ετών για να πάρει τη σκυτάλη ο Βρετανός Κόλιν Κάμπελ το 1976 στο μπομπσλέι με δύο παρουσίες στον στίβο το 1968 και το 1972, μια ιστορία που καλύφθηκε αρκετά στον Τύπο της εποχής. Τα βρετανικά ΜΜΕ αποσιώπησαν πως ο Ελβετός Έντι Χουμπάχερ είχε αγωνιστεί στον στίβο το 1968 και στο μπομπσλέι το 1972.

Όλοι οι παραπάνω δεν ήταν πρωταγωνιστές. Ο Αμερικανός Γουίλι Ντάβενπορτ ξεκίνησε τη μόδα των πρωτοκλασάτων αθλητών των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων να δοκιμάζουν στους χειμερινούς. Χρυσός Ολυμπιονίκης το 1968 στα 110μ. εμπόδια ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1976 στο Μόντρεαλ. Το 1980 στο Λέικ Πλάσιντ έλαβε μέρος για πέμπτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρώτη στους χειμερινούς.

Ακόμα μια γνωστή περίπτωση είναι ο πρώην Ανατολικογερμανός αργυρός Ολυμπιονίκης στο δέκαθλο στη Σεούλ, ο Τόρστεν Βος που επιστρατεύθηκε από την πανίσχυρη γερμανική ομάδα στο Ναγκάνο το 1998. Έλαβε μέρος στο τετραπλό μπομπ και η ομάδα του κατέλαβε την πέμπτη θέση.

Τα μοναδικά μετάλλια

Ο συνδυασμός στίβος-μπομπσλέι κυριαρχεί, αλλά μετάλλιο δεν έχει δει ακόμα κανένας αθλητής. Ίσως στο Σότσι να αλλάξει αυτό με φαβορί τη Γουίλιαμς.

Ο Αμερικανός Έντι Ίγκαν έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία το 1920 και στο μπομπσλέι το 1932. Η Καναδή Κλάρα Χιουζ πήρε δύο χάλκινα μετάλλια στην ποδηλασία στην Ατλάντα το 1996 και έχει τέσσερα μετάλλια στο πατινάζ ταχύτητας σε τρεις διοργανώσεις. Το 2006 στο Τορίνο ήταν η νικήτρια στα 5.000μ!

Η πρώην Ανατολικογερμανίδα Κρίστα Ρόδενμπεργκερ-Λούντινγκ πραγματοποίησε την αντίθετη διαδρομή. Έκανε πατινάζ ταχύτητας με τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα δύο ήταν χρυσά το 1984 και το 1988 και πείστηκε από τον άνδρα της να δοκιμάσει και στην ποδηλασία. Το 1988 κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο σπριντ. Παραμένει η μοναδική που πήρε μετάλλια σε δύο διαφορετικές διοργανώσεις την ίδια χρονιά. Μετά το 1992 δύο χρόνια μεσολαβούν ανάμεσα στους θερινούς και στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σπάνιο νταμπλ πραγματοποίησε ο Νορβηγός Γιάκομπ Τούλιν Ταμς. Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα με σκι στο Σαμονί το 1924 και δώδεκα χρόνια μετά ήταν μέλος της νορβηγικής ομάδας που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.

Αξίζει αναφορά η Γιαπωνέζα αθλήτρια της ποδηλασίας και του πατινάζ ταχύτητας, Σέικο Χασιμότο που αγωνίστηκε δύο φορές σε θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1988 στο Κάλγκαρι και στη Σεούλ και το 1992 στην Αλμπερτβίλ και στη Βαρκελώνη. Συνολικά 41 αθλητές έχουν λάβει μέρος την ίδια χρονιά σε θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ας δούμε τους 47 συνδυασμούς *

ΘΕΡΙΝΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΣΥΝΟΛΟ
Στίβος Μπομπσλέι 40
Ποδηλασία Πατινάζ ταχύτητας 16
Ποδηλασία Σκι αντοχής 9
Χόκεϊ επί χόρτου Χόκεϊ επί πάγου 7
Στίβος Σκι αντοχής 4
Ποδόσφαιρο Χόκεϊ επί πάγου 4
Στίβος Βορινό Σύνθετο 3
Ποδηλασία Πατινάζ μικρής πίστας 2
Ιππασία Μπομπσλέι 2
Χόκεϊ επί χόρτου Μπομπσλέι 2
Κωπηλασία Μπομπσλέι 2
Ιστιοπλοΐα Χόκεϊ επί πάγου 2
Στίβος Δίαθλο 1
Στίβος Καλλιτεχνικό πατινάζ 1
Στίβος Χόκεϊ επί πάγου 1
Πυγμαχία Μπομπσλέι 1
Κανόε Καγιάκ Σκι αντοχής 1
Κανόε Καγιάκ Λουτζ 1
Ποδηλασία Δίαθλο 1
Ποδηλασία Μπομπσλέι 1
Ξιφασκία Μπομπσλέι 1
Ξιφασκία Χόκεϊ επί πάγου 1
Ποδόσφαιρο Μπομπσλέι 1
Χάντμπολ Αλπικό Σκι 1
Τζούντο Μπομπσλέι 1
Μοντέρνο Πένταθλο Σκι αντοχής 1
Μοντέρνο Πένταθλο Δίαθλο 1
Μοντέρνο Πένταθλο Βορινό Σύνθετο 1
Μοντέρνο Πένταθλο Πατινάζ ταχύτητας 1
Κωπηλασία Σκι αντοχής 1
Κωπηλασία Χόκεϊ επί πάγου 1
Κωπηλασία Πατινάζ ταχύτητας 1
Κωπηλασία Λουτζ 1
Ιστιοπλοΐα Αλπικό Σκι 1
Ιστιοπλοΐα Άλμα με Σκι 1
Σκοποβολή Δίαθλο 1
Σκοποβολή Καλλιτεχνικό πατινάζ 1
Σόφτμπολ Χόκεϊ επί πάγου 1
Κολύμβηση Μπομπσλέι 1
Κολύμβηση Καλλιτεχνικό Πατινάζ 1
Κολύμβηση Άλμα με Σκι 1
Πόλο Μπομπσλέι 1
Άρση Βαρών Μπομπσλέι 1
Πάλη Μπομπσλέι 1

*Μέχρι το Σότσι

Πηγές: NBC Sports, Infostrada, Sports Reference

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ