ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠ. ΑΓΩΝΕΣ

Καμίλα Βαλίεβα: Η υπόθεση της 15χρονης που μπορεί να αλλάξει τους κανονισμούς για ντόπινγκ σε ανήλικους

Η Καμίλα Βαλίεβα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Η Καμίλα Βαλίεβα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2022 DAVID J PHILIP / AP PHOTO

Η υπόθεση της Καμίλα Βαλίεβα αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια ακόμα, ωστόσο μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στις ποινές που προβλέπονται για ντόπινγκ σε ανήλικους αθλητές.

Οι άνθρωποι της ΔΟΕ και του WADA έχουν πάρει προσωπικά την υπόθεση της Καμίλα Βαλίεβα κάτι που φάνηκε από την αρχή της.

Μπορεί η έφεσή τους για τη χορήγηση προσωρινής άδειας στη 15χρονη από τον RUSADA για να συνεχίσει να αγωνίζεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες να έπεσε στο κενό από το CAS, ωστόσο αναμένεται να παιχθούν πολλά επεισόδια ακόμα.

Φυσικά, περιμένουμε την εξέταση του δεύτερου δείγματος της αθλήτριας, αλλά και την εκδίκαση της υπόθεσης επί της βάσης της όταν έρθει η ώρα από τον Παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ.

Τα δεδομένα και ο ισχυρισμός της ρωσικής πλευράς

Σίγουρα ακόμα υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πώς φτάσαμε έως εδώ. Το βασικότερο αφορά την τεράστια καθυστέρηση που υπήρξε στην εξέταση του δείγματος.

Επιπρόσθετα η ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της δεν την βοηθάει στις αγωνιστικές της επιδόσεις σύμφωνα με τους ειδικούς. Μάλιστα, η ρωσική πλευρά υποστήριξε ότι το σκεύασμα δόθηκε κατά λάθος στην αθλήτρια και ότι προοριζόταν για τον παππού της!

Όλα αυτά θα εξεταστούν από τον WADA όταν θα καλέσουν όλους τους εμπλεκόμενους να δώσουν εξηγήσεις και το πώς φτάσαμε σε αυτό το μπάχαλο. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως σύμφωνα με τους Ρώσους όλα τα υπόλοιπα τεστ που έκανε η Βαλίεβα, τόσο πριν όσο και μετά από αυτό στο οποίο βρέθηκε να έχει κάνει χρήση της απαγορευμένης τριμεταζιδίνης, ήταν όλα αρνητικά.

Έρχονται αλλαγές από τον WADA

Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης είναι δεδομένο πως αργά ή γρήγορα θα έρθουν αλλαγές στον κώδικα του WADA και κυρίως στις τιμωρίες που υπάρχουν σε περιπτώσεις θετικών δειγμάτων σε ανήλικους αθλητές.

Χαρακτηριστικές είναι οι ατάκες δύο ανθρώπων που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις αλλαγές. Ο πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ τόνισε σε συνέντευξή του "ότι μία 15χρονη δεν θα έκανε τίποτε κακό μόνη της".

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), Βίτλοντ Μπάνκα, ο οποίος ζήτησε ισόβιο αποκλεισμό για όσους χορηγούν απαγορευμένες ουσίες σε ανήλικους.

TAGS ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠ. ΑΓΩΝΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ