ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιππασία

Ιππασία
New Image

Άθλημα για γαλαζοαίματος, άθλημα για φιλόζωους ή άθλημα για πλούσιους;

Η ιππασία με τη σημερινή της μορφή πρωτοεμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912. Τότε η ΔΟΕ σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία (FEI) κατέληξαν στα εξής τρία αγωνίσματα: Ιππική δεξιοτεχνία (dressage), Yπερπήδηση εμποδίων (showjumping) και Ιππικό τρίαθλο (περιλαμβάνει το cross country, την ιππική δεξιοτεχνία και την υπερπήδηση εμποδίων).
Στην πραγματικότητα η ιππασία έκανε ντεμπούτο στο ολυμπιακό πρόγραμμα, στο Παρίσι το 1900. Οι Γάλλοι παρακολούθησαν τέσσερα αγωνίσματα, ανάμεσα στα οποία ήταν και το άλμα εις μήκος. Κέρδισε ο Βέλγος Κόνσταντ Βαν Λάνγκεντοκ με το άλογο Extra Dry που πραγματοποίησε άλμα στα 6.10μ!

Οδηγίες για αρχάριους
Η ιππασία είναι το μοναδικό άθλημα που χρησιμοποιούνται ζώα. Η αξία των τετράποδων πρωταθλητών (που αντί για μετάλλιο κερδίζουν κορδέλα και… τιμητικό δίπλωμα) είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά τα ψηλά άλογα που χρησιμοποιούνται στην υπερπήδηση εμποδίων κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ!

Επίσης η ιππασία είναι το μοναδικό άθλημα που άνδρες και γυναίκες ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Στα τρία αγωνίσματα «τρέχουν» ταυτόχρονα δύο τελικοί: Το ατομικό και το ομαδικό. Μία ομάδα αποτελείται από τέσσερις ιππείς. Στο τέλος μετράει η βαθμολογία των τριών καλύτερων. Απονέμονται δηλαδή έξι χρυσά μετάλλια. Τα ιππικά αγωνίσματα δεν θα γίνουν στο Πεκίνο, αλλά στο Χονγκ Κονγκ.

Ιππικό τρίαθλο
Σκεφτείτε ότι είναι τόσο επίπονο όσο το τρίαθλο. Απαιτούνται άλογα-αθλητές και καθένας ιππέας έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ένα και στις τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσουν οι αγώνες.

Η πρώτη δοκιμασία θα είναι η ιππική δεξιοτεχνία. Τα άλογα με την καθοδήγηση ιππέων και αμαζόνων θα πρέπει να εκτελέσουν 21 βασικές κινήσεις. Το υψηλότερο ποσοστό (π.χ 71% κερδίζει).

Θα ακολουθήσει το cross country, μία κούρσα στη… φύση και κατά τη διάρκεια της διαδρομής τα άλογα πρέπει να ξεπερνούν εμπόδια, λιμνούλες, φράχτες και χαντάκια. Ο ιππέας που θα κάνει τον μικρότερο χρόνο, κερδίζει.

Η τρίτη δοκιμασία, αυτή που κρίνει τα μετάλλια, είναι η υπερπήδηση εμποδίων. Δύο φορές θα πρέπει να αγωνιστούν τα άλογα. Η πρώτη είναι για το ομαδικό, η δεύτερη είναι για το ατομικό. Εκεί θα λάβουν μέρος οι 25 πρώτοι της συνολικής βαθμολογίας.

Ιππική Δεξιοτεχνία
Τα άλογα κάνουν… μπαλέτο. Εδώ προτιμούνται οι φοράδες γιατί είναι… περισσότερο ήρεμες σε σύγκριση με τους επιβήτορες (ή τα ευνουχισμένα άλογα). Δύο ημέρες διαρκεί το ντρεσάζ. Ο πρώτος αγώνας λέγεται Grand Prix και το πρόγραμμα τεστ. Γιατί τέστ; Διότι τα άλογα πρέπει να εκτελέσουν 38 διαφορετικές υποχρεωτικές ασκήσεις!

Χρησιμεύει ως προκριματικός για το ατομικό και τελικός για το ομαδικό. Την επόμενη μέρα διεξάγεται το Grand Prix Special, μία πιο «συνοπτική» μορφή του Grand Prix. Οι πρώτοι 15 συνεχίζουν την επόμενη μέρα στο Grand Prix Freestyle, πρόγραμμα με μουσική!

Υπερπήδηση Εμποδίων
Τέσσερις ημέρες διαρκεί το σημαντικότερο αγώνισμα της ιππασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την πρώτη ημέρα διεξάγεται ο πρώτος προκριματικός και χρησιμεύει ως κριτήριο για τον ατομικό τελικό και καθορίζει τη σειρά… εκκίνησης στο ομαδικό.

Τις επόμενες δύο ημέρες τη σκυτάλη παίρνει ο ομαδικός αγώνας. Δύο φορές μπαίνουν στην αρένα οι ιππείς. Στον πρώτο γύρο συμμετέχουν όλες οι ομάδες, αλλά στον δεύτερο μόνο οι δέκα καλύτερες.

Την τελευταία ημέρα κρίνονται τα ατομικά μετάλλια με δύο γύρους. Στον δεύτερο (Round B) αγωνίζονται οι είκοσι καλύτεροι αναβάτες.

Κερδίζουν οι ιππείς που έχουν ρίξει τα λιγότερα εμπόδια. Αφαιρούνται βαθμοί και στην περίπτωση που οι ιππείς έχουν ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο που έχουν στη διάθεση τους.

Ένα όνομα, μία ιστορία
Ο Γερμανός Ράινερ Κλίμκε (στο ντρεσάζ) έχει κερδίσει τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Συνολικά οκτώ. Ακολουθεί ο συμπατριώτης του Χανς Γκούντερ Βίνκλερ με επτά.

Τις περισσότερες συμμετοχές (οκτώ) έχουν τα αδέρφια Ραϊμόντο και Πιέρο Ντ’Ιντζέο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τους έφτασε και ο Καναδός Ίαν Μίλαρ.

Η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε μετάλλιο στην ιππασία ήταν η Δανή Λις Χάρτελ. Ήταν δεύτερη στην ιππική δεξιοτεχνία και χρειάστηκε βοήθεια για να ανέβει στο βάθρο.

Βλέπετε, σε νεαρή ηλικία προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα και δεν κατάφερε ποτέ να επανακτήσει την πλήρη λειτουργία των μυών της κάτω από το γόνατο.

Οι διασημότητες του Πεκίνου
Εξι μετάλλια έχουν κερδίσει στην ιππική δεξιοτεχνία η Ολλανδέζα Άνκι Φαν Γκρούνσβεν και η Γερμανίδα Ίζαμπελ Γουέρθ.

Η τελευταία δεν συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου η Άνκι κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση το χρυσό μετάλλιο στο ατομικό.

Ο 67χρονος Ιάπωνος Χιρόσι Χοκέτσου εξασφάλισε την πρόκριση και θα αγωνιστεί 44 χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Επίσης, στο Χονγκ Κονγκ θα λάβει μέρος και ο πρώτος μαύρος ιππέας στην ιστορία του ντρεσάζ: Ο Βραζιλιάνος Ροζέριο Κλεμεντίνο που φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος χρυσός ολυμπιονίκης των «καριόκας» σε αυτό το αγώνισμα.

Ο σπουδαιότερος ιππέας στην ιστορία του αθλήματος, ο Μαρκ Τοντ, επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες οκτώ χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή του. Εχει κατακτήσει τέσσερα μετάλλια, ανάμεσα τους το χρυσό στο ατομικό στο ιππικό τρίαθλο το 1984 και το 1988.

Στην υπερπήδηση εμποδίων συμμετέχει ο «Ντόντα», ο σύζυγος της Αθηνάς Ωνάση. Δεν βρίσκεται ανάμεσα στις μεγάλες μορφές του αγωνίσματος.

Αυτές είναι ο Βραζιλιάνος «χρυσός» Ολυμπιονίκης Ροδρίγκο Πεσόα και ο Γερμανός κάτοχος τεσσάρων μεταλλίων Λούντγκερ Μπέερμπαουμ, καθώς και η… κουνιάδα του και πρώην Αμερικανίδα Μέρεντιθ Μάικλς Μπέερμπαουμ. Ο Καναδός Ίαν Μίλαρ θα βρεθεί για 9η φορά στην καριέρα του στο… ολυμπιακό χωριό. Μεγάλο και μοναδικό ρεκόρ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ελλάδα στον κόσμο της ολυμπιακής ιππασίας
Η χώρα μας αναπτύσσει μεγάλη δράση ειδικά στην ιππική δεξιοτεχνία τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ωστόσο μία αμαζόνα του ιππικού τριάθλου, η Χάιντι Αντικατζίδη έβαλε την Ελλάδα στον ολυμπιακό χάρτη.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ διεκδίκησε μέχρι την τελευταία ημέρα ένα μετάλλιο, αλλά δεν τα κατάφερε. Πριν από τέσσερα χρόνια στην Αθήνα έμεινε μακριά από τη διάκριση από την αρχή, το cross country.

Η Ελλάδα ως οικοδέσποινα συμμετείχε με ομάδα τόσο στην ιππική δεξιοτεχνία, όσο και στην υπερπήδηση εμποδίων. Μεγάλος πρωταγωνιστής από ελληνικής πλευράς ήταν ο Αντώνης Πετρής. Ο γεννημένος στην Κύπρο αναβάτης έγινε ο πρώτος Έλληνας που συμμετείχε στον τελικό της υπερπήδησης εμποδίων. Μεγάλη υπόθεση.

Η ελληνική ιππασία δεν θα εκπροσωπηθεί στο Χονγκ Κονγκ. Ο Αυγερινός Λινάρδος διεκδίκησε όσο μπορούσαν οι δυνάμεις του την πρόκριση, αλλά δεν τα κατάφερε.






























































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ