ΤΡΙΑΘΛΟ

''Η μαγεία του Spetsathlon''

''Η μαγεία του Spetsathlon''

Αθανασία Τσουμελέκα, Ντενίζ Δημάκη, Χρήστος Μποφίλιος και Χρήστος Βαξεβάνης μιλούν στο Sport24.gr για τον 3ο αγώνα Spetsathlon, που θα γίνει από 24 έως 26 Απριλίου στις Σπέτσες. (VIDEO)

Δέκα μέρες έχουν απομείνει για την έναρξη του 3ου αγώνα Spetsathlon και σπουδαίοι αθλητές και άνθρωποι του τριάθλου, που θα δώσουν το παρών στη διοργάνωση (24-26 Απριλίου) των Σπετσών, μιλούν στο Spoρτ24.gr τόσο για τον προσεχή αγώνα, αλλά και γενικά για το άθλημα του τριάθλου στη χώρα μας.

Τσουμελέκα: ''Από εδώ ξεκίνησε ο... έρωτας για το τρίαθλο''

Η Αθανασία Τσουμελέκα, πρώην αθλήτρια του στίβου στο αγώνισμα του βάδην, η οποία ασφαλώς κατέκτησε την πρώτη θέση στην απόσταση των 20 χιλιομέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είπε για των αγώνα των Σπετσών: ' 'Εξ αρχής ήταν πολύ δύσκολο να οργανώσεις έναν τέτοιο αγώνα. Μπορεί τον πρώτο καιρό να υπήρχε μια διστακτικότητα, αλλά τώρα όλοι στις Σπέτσες έχουν αγκαλιάσει τη διοργάνωση. Το πόσο καλό κάνει στο νησί το Spetsathlon, αλλά και το Spetses Marathon, δεν αφορά μονάχα στην αγορά που κινείται, αλλά και στην ψυχολογία των παιδιών που συμμετέχουν. Από εδώ ξεκίνησε ο... έρωτάς μου με το τρίαθλο. Οι αγωνιστικές εμπειρίες που παίρνεις είναι εξαιρετικές, καθώς αγωνίζεσαι απέναντι σε χιλιάδες άτομα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν άτομα όπως η Μαρίνα (σ. η Κουταρέλλη) που διοργανώνουν τέτοιους αγώνες. Πέρα από το αγωνιστικό σκέλος, μαθαίνεις κανόνες, αναπτύσσεις φιλίες, μαθαίνεις να γυμνάζεσαι σωστά και να μην κάνεις υπερβολές''.

''Η μαγεία του Spetsathlon''

Για την ίδια και για το πώς είναι πλέον η ζωή της μετά την Ολυμπιάδα της Αθήνας σχολίασε: ''Με το Νίκο Δημητριάδη είμαστε στο ''my athlete'', στη Γλυφάδα, όπου εκεί προπονώ δρομείς. Άλλους που είναι ήδη καταξιωμένοι και άλλους που θέλουν τώρα να ξεκινήσουν. Έχω ζήσει πολλά στον αθλητισμό και με διασκεδάζει να έχουν έναν στόχο στη ζωή μου''.

Δημάκη: ''Αξίζει τον κόπο να συμμετάσχει κανείς στο Spetsathlon''

''Η μαγεία του Spetsathlon''

Η επί σειρά ετών πρωταθλήτρια Ελλάδος, Ντενίζ Δημάκη, που μάλιστα συμμετείχε το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, είναι η πρώτη γυναίκα αθλήτρια Τριάθλου Olympian στην Ελλάδα. Δήλωσε αρχικά για το Spetsathlon: ' 'Από την πρώτη χρονιά που ήμασταν εδώ, φάνηκε ότι πρόκειται για αγώνα με μεγάλη επιτυχία. Οι Σπέτσες είναι πανέμορφο νησί. Οι εθελοντές και γενικά όλοι οι κάτοικοι δημιουργούν μια εξαιρετική διοργάνωση και η οργάνωση είναι άψογη. Όσο περνούν τα χρόνια η συμμετοχή των αθλητών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Αξίζει τον κόπο να έρθει κανείς για να αγωνιστεί''.

Αναφέρθηκε στο τρίαθλο στην Ελλάδα: ' 'Στη χώρα μας η ανάπτυξη του αθλήματος έγινε με καθυστέρηση, αλλά θεωρώ ότι το Spetsathlon θα δώσει μεγάλη ώθηση στη διάδοσή του. Εδώ στην Ελλάδα το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και μπορείς να αθλείσαι 6-8 μήνες στο τρίαθλο. Πολλές ομοσπονδίες έχουν πολλά προβλήματα και ασφαλώς αυτή του τριάθλου δεν αποτελεί εξαίρεση. Ως άθλημα είναι δύσκολο να το οργανώσεις, ενώ υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Πρέπει να συνεργαστούν αρκετοί φορείς για να γίνουν όλα όπως πρέπει. Η ένωση των τριών αθλημάτων (ποδηλασία, κολύμβηση, τρέξιμο) κρατά σε εγρήγορση τον κάθε αθλητή. Είναι πανέμορφο άθλημα. Η ομοσπονδία φυτοζωεί, αλλά έχουμε καταφέρει ως χώρα να πάμε σε Ολυμπιάδες. Και το 2000, ασφαλώς το 2004, αλλά και το 2008, όταν πήγα εγώ. Παρά τις δυσκολίες, έχουμε διεθνείς παρουσίες και υπάρχει ένας Ελληνοαυστραλός, ο Τζέιμς Χρόνης, που έχει πολλές πιθανότητες να διακρθεί''.

Μποφίλιος: ''Μοναδική ατμόσφαιρα στο Spetsathlon''

Ο πρωταθλητής κολύμβησης, προπονητής πλέον του Πανελληνίου και personal trainer, Χρήστος Μποφίλιος, ανέφερε αρχικά για τo Spetsathlon. ''Το spetsathlon είναι μια εξαιρετική διοργάνωση που σου προσφέρει πολλά. Μπορεί κάποιος να αγωνιστεί δίπλα σε κορυφαία ονόματα του τριάθλου ή να δημιουργήσει την δικιά του ομάδα σκυτάλης. Οι Σπετσιώτες έχουν αγκαλιάσει τον θεσμό και κάθε φορά γίνεται όλο και καλύτερος, όλο και περισσότερο οργανωμένος. Πράγμα που δύσκολα συναντά κανείς. Φέτος θα αγωνιστώ με νέα ομάδα σκυτάλης. Παρέα με την Αθανασία Τσουμελεκα και τον Μάριο Κοκολάκη θα συμμετάσχουμε με την ομάδα της ''HOLMES PLACE'' στην μεγάλη απόσταση (endurance)''.

''Η μαγεία του Spetsathlon''

- Ένα σχόλιο για την κολύμβηση την οποία γνωρίζεις καλά...

''Αφαιρώντας τα πρώτα 3 χρόνια απο τότε που γεννήθηκα, η κολύμβηση ειναι όλη μου η ζωή. Δεν ειναι απαραίτητο κάποιος να κολυμπάει αγωνιστικά για να ασχοληθεί με την κολύμβηση. Πλέον μου αρέσει να περνάω τις γνώσεις μου σε όσους ξεκινάνε κολύμπι και πάνω απ' όλα να το αγαπήσουν όπως το αγάπησα κι εγώ''.

- Πόσο σημαντική είναι η διοργάνωση για το νησί;

''Όλο το νησί κινείται στους ρυθμούς του αγώνα και όλοι μαζί οι Σπετσιώτες δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα''.

-Η πρώτη συμβουλή που θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την κολύμβηση και το τρίαθλο;

''Για να ασχοληθεί κάποιος με το τρίαθλο πιστεύω ότι πρέπει να ασχοληθεί αρκετά και με την κολύμβηση, πράγμα που θέλει πολύ όρεξη και υπομονή. Παρόλα αυτά είναι τρία αθλήματα που κρύβουν την δικιά τους ομορφιά βγαίνοντας έξω από γυμναστήρια και κλειστούς χώρους, απολαμβάνοντας την φύση''.

Βαξεβάνης: ''Μαγικό άθλημα το τρίαθλο''

Ο Χρήστος Βαξεβάνης είναι ο τεχνικός διευθυντής της ελληνικής ομοσπονδίας τριάθλου και ανέφερε για το Spetsathlon: '' Το Spetsathlon παντρεύει μια πανένορφη περιοχή με ένα αγώνισμα που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς. Πολλοί ντόπιοι παρασύρονται και ασχολούνται με τον αθλητισμό. Μέσα από τη διοργάνωση αυτή έχει σημειωθεί ανάπτυξη του τουρισμού. Σε επίπεδο πρωταθλητισμού, είναι πολύ δύσκολο αγώνισμα. Πρέπει ένα παιδί να ξεκινήσει από μικρή ηλικία και να έχει στήριξη και από το σχολείο αλλά και από τους γονείς. Η ελληνική ομοσπονδία τριάθλου δεν έχει καμία επιχορήγηση και λειτουργεί με εθελοντικό τρόπο. Κατά καιρούς, ωστόσο, έχουν σημειωθεί αρκετές επιτυχίες. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, κανείς ξεκινά από τα 16-17 το τρίαθλο, ενώ στο εξωτερικό από τα 6-7. Υπάρχουν ταλέντα στη χώρα μας, αλλά μένουν αναξιοποίητα''.

''Η μαγεία του Spetsathlon''

Κατέληξε λέγοντας: ''Τέσσερα χρόνια τώρα έχω γνωρίσει εθελοντές στις Σπέτσες, που συγκινούν με τη δοτικότητά τους. Το τρίαθλο προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις. Δεν υπάρχει μονοτονία. Από το ποδήλατο αλλάζεις περιβάλλον, κάνεις τρέξιμο και κολύμπι. Αυτή η διαρκής αλλαγή παραστάσεων είναι που κάνει το άθλημα μαγικό''.

TAGS ΤΡΙΑΘΛΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ