NFL

Η χρονιά των ρούκι quarterbacks

Η χρονιά των ρούκι quarterbacks

RG3, Andrew Luck και Russell Wilson οδηγούν τις ομάδες τους σε σπουδαίες νίκες, καθώς οι Giants νιώθουν την ανάσα των Redskins. 4 ομάδες εξασφαλίζουν είσοδο στα πλέι-οφ.

Τα αδέρφια Harbaugh βιώνουν μια σπάνια κοινή βραδιά ήττας, οι Redskins αρχίζουν να σπέρνουν τρόμο και μόνο στην υποψία πως θα προλάβουν τα πλέι-οφ, οι Falcons εξευτελίζουν τον Drew Brees τη νέμεσή τους, οι Jets με τους Cardinals τρολάρουν το NFL, οι Chiefs αντιμετωπίζουν μια αληθινή τραγωδία ύστερα από την αυτοκτονία ενός παίχτη τους, και η αγωνιστική ολοκληρώνεται καθώς 3 νεαροί quarterbacks αφήνουν την υπόσχεση πως η φετινή τάξη του NFL μπορεί πραγματικά να γράψει ιστορία.

Η ιστορία τριών ρούκι quarterbacks

Ο Robert Griffin ο τρίτος: Redskins-Giants 17-16

Η χρονιά των ρούκι quarterbacks

Ο RG3 σα να έχει αρχίσει να το μαθαίνει πώς λειτουργεί αυτό το πράγμα, ε; Ήταν εντυπωσιακός από την αρχή, αλλά τις τελευταίες 3-4 αγωνιστικές είναι πρακτικά αλάνθααστος. Οι Redskins είναι συναρπαστικοί και επικίνδυνοι, με την επιστροφή του Garcon ο Griffin βρίσκει εξαιρετικές λύσεις στην πάσα, όταν τρέχει φοβάσαι. Έγινε ο πρώτος ρούκι quarterback που πέταξε 4 πάσες για touchdown σε 2 συνεχόμενα παιχνίδια (κάτι που ακολούθησε ο Luck λίγες μέρες αργότερα), καταφέρνοντας κάτι απίστευτο: Να έρχονται οι Giants σε αυτό το παιχνίδι, όντας πρωταθλητές, κι έχοντας μόλις διαλύσει τους Packers μια βδομάδα πριν, και να αισθάνονται παρόλ’αυτά φόβο.

Φαινόταν και στον αγωνιστικό χώρο, όχι μόνο στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα: Οι Giants έπαιζαν συντηρητικά στην επίθεση με στόχο να κρατήσουν τον RG3 όσο λιγότερο χρόνο γινόταν στο γήπεδο (με τρόπο που θύμησε παιχνίδια στρατηγικών ομάδων εναντίον των Broncos του Manning) και στο τέλος το πλήρωσαν. Παρόλο που τα λάθη των Redskins ήταν που κρατούσαν το παιχνίδι σε απόσταση βολής για τους Giants (ένα fumble μες στο red zone ύστερα από φοβερό τρέξιμο του RG3) ήταν εξαρχής εμφανές ποιος είχε το πάνω χέρι.

Στην Ουάσινγκτον ο Griffin ήδη λατρεύεται σαν ήρωας, σε ένα είδος ενθουσιασμού που είναι χαρακτηριστικό για τέτοιου είδους πρωτοετείς quarterbacks. (Τα είδαμε και πέρσι με τον Cam Newton.) Υποθέτω πως απόδοση σε τέτοιο επίπεδο δεν είναι κάτι που μπορεί να διατηρηθεί, αλλά όσο αυτό συμβαίνει, οι Redskins είναι μακράν η πιο επικίνδυνη ομάδα από όσες κυνηγούν να μπουν στα πλέι-οφ αυτή τη στιγμή.

O Andrew Luck: Lions-Colts 33-35

Η χρονιά των ρούκι quarterbacks

O RG3 είναι ο πιο εντυπωσιακός κι έχει τα καλύτερα νούμερα (και μάλλον θα βγει Επιθετικός Ρούκι της Χρονιάς) αλλά ο Luck κάνει κάτι απίστευτο. Οδηγεί μια ομάδα του 2-14 σε ένα αδιανόητο και παρατεταμένο overperform, όντας ρούκι quarterback που πασάρει σε ένα μάτσο πιτσιρίκια και τον γίγαντα Reggie Wayne (σε μια ξεκάθαρη career season), την ώρα που η άμυνα δε μπορεί να σταματήσει ούτε γερασμένο ελέφαντα (τελευταία απέναντι στο τρέξιμο, προτελευταία απέναντι στην πάσα).

Πιο εντυπωσιακό από το ότι οι Colts κερδίζουν όλα τα must-win παιχνίδια τους ως τώρα (και σε ένα κάθε άλλο παρά εύκολο πρόγραμμα) είναι το πώς το κάνουν. Πάρε το παιχνίδι στο Ντιτρόι: Oι Colts είναι πίσω στο σκορ 12 πόντους (άρα οπωσδήποτε χρειάζονται δύο touchdowns), είμαστε στο τελευταίο δεκάλεπτο του παιχνιδιού, κι ο Luck ρίχνει interception. Εκεί το παιχνίδι τελειώνει κανονικά, όμως ο ρούκι όχι απλά ενορχήστρωσε στη συνέχεια ένα νικητήριο drive (τέτοια φέτος έχει κάνει πολλά, δείχνοντας χαρακτήρα νικητή με τη μία), αλλά πρόλαβε να οδηγήσει τους Colts σε δύο touchdown drives μέσα στα τελευταία 3.30 λεπτά του αγώνα. (Και μάλιστα μακρινά, και το δεύτερο εξ αυτών με λιγότερο από ένα λεπτό στο ρολόι.)

Οι Colts κάνουν φανταστικά πράγματα φέτος, κι ο Luck έχει ανταπεξέλθει ως ηγέτης, καθώς έγινε ο πρώτος #1 draft quarterback στην ιστορία του NFL πετυχαίνει 8 νίκες στην ρούκι σεζόν του. Υπάρχει λόγος γι’αυτό το στατιστικό: Για να έχεις το #1 pick, η ομάδα σου θα είναι κακή. (Όπως είναι οι Colts.) Ακόμα κι ο Peyton Manning να είσαι, δεν μπορείς μια κακή ομάδα να την οδηγήσεις σε θετική σεζόν όντας ρούκι. (Κυριολεκτικά. Ούτε ο Manning τα είχε καταφέρει.) Μέχρι τον Luck.

O Russell Wilson: Bears-Seahawks 17-23 (OT)

Η χρονιά των ρούκι quarterbacks

Θυμάστε εκείνα τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν που η άμυνα των Seahawks κουβάλαγε την ομάδα κι όλοι αναρωτιούντο αν θα παίξει κι ο Matt Flynn μήπως η ομάδα πάρει μπροστά και επιθετικά; Ναι, πάνε αυτά. Ο Wilson φαίνεται να έχει πιάσει ένα απίθανο μάξιμουμ αυτή τη στιγμή, κερδίζοντας παιχνίδι στην τελευταία επίθεση σαν από ρουτίνα, διατηρώντας το 3ο μεγαλύτερο passer rating 4ης περιόδου στην ιστορία του NFL, και παραμένοντας πάντα με το ίδιο πρόσωπο ηρεμίας και ψυχραιμίας.

Έχεις την αίσθηση πως τίποτα δε μπορεί να τον πανικοβάλει, ακόμα κι όταν οδηγεί την ομάδα του στην παράταση σε μια δύσκολη έδρα (και σε μια χρονιά όπου οι Seahawks δεν αποδίδουν τόσο καλά εκτός έδρας), για να κερδίσει χειρουργικά το παιχνίδι στην παράταση, με κινήσεις, άπλωμα του παιχνιδιού και συγκαλυμμένα τρεξίματα που θα έκαναν οποιονδήποτε quarterback να ζηλέψει. Οποιονδήποτε όμως, όχι απλά ρούκι. Το bold prediction μας αυτή τη στιγμή (και κρατήστε το bookmark να επιστρέψουμε σε αυτή τη σελίδα σε καμιά 20αριά χρόνια αν υπάρχει ακόμα ίντερνετ) είναι πως ο Wilson θα κερδίσει περισσότερα Super Bowls από τον RG3 και τον Luck μαζί.

Σε πρώτη φάση, μάλλον θα τελειώσει την ρούκι σεζόν του με το καλύτερο ρεκόρ από όλους: Οι Seahawks έχουν 3 εντός έδρας παιχνίδια από τα εναπομείναντα 4, και παραμένουν φαβορί για την πρόκριση στα πλέι-οφ.

Η 13η αγωνιστική

Jets-Cardinals 7-6

EAST RUTHERFORD, NJ - DECEMBER 02:  LaRon Landry #30 of the New York Jets intercepts a pass thrown by  Ryan Lindley #14 of the Arizona Cardinals during their game at at MetLife Stadium on December 2, 2012 in East Rutherford, New Jersey.  (Photo by Al Bello/Getty Images)
EAST RUTHERFORD, NJ - DECEMBER 02: LaRon Landry #30 of the New York Jets intercepts a pass thrown by Ryan Lindley #14 of the Arizona Cardinals during their game at at MetLife Stadium on December 2, 2012 in East Rutherford, New Jersey. (Photo by Al Bello/Getty Images) GETTY IMAGES

Ξέρετε κάτι; Δε θα το επιχειρήσω καν. Αυτό το παιχνίδι με ξεπερνά. Υποτάσσομαι στο μεγαλείο του. Παραδέχομαι την ήττα. Επιτέλους, ήρθε φέτος εκείνο το ματς που καταφέρνει να αφήσει τη στήλη δίχως λόγια. ( Αλλά δεν άφησε χωρίς λόγια αυτόν. Απολαύστε.)

Για ένα μεγάλο διάστημα αυτής της παρωδίας φούτμπολ (ημίχρονο: 0-3, μια χαρά για ποδοσφαρικό παιχνίδι ή έστω για πόλο) έμοιαζε πως οι Jets του Mark Sanchez θα έχαναν εντός έδρας από τους φρικτούς Cardinals του Ryan Lindley υπό τις εκκωφαντικές γιούχες 70,000 εξοργισμένων νιουτζερζιανών, όμως τότε ο Rex Ryan έβαλε στο παιχνίδι τον αναπληρωματικό του αναπληρωματικού (και τραυματία) Tim Tebow, και κάπως έτσι καταλήξαμε να παρακολουθούμε μια παρωδία τιτανομαχίας ανάμεσα σε δύο ομάδες με αρνητικά ρεκόρ (και σχεδόν αρνητικές γυάρδες) που αγωνίζονταν με τους 3ους quarterbacks τους.

Αλήθεια. Και δεν έχει σημασία ποιος κέρδισε. Είμαστε όλοι μας χαμένοι.

Η χρονιά των ρούκι quarterbacks

Chiefs-Panthers 27-21

Μοιάζει παράδοξο το ότι σε ένα άθλημα τόσο περίπλοκο και πολυεπίπεδο όπως το φούτμπολ, όπου το αποτέλεσμα εξαρτάται από χίλια δυο διαφορετικά πράγματα, τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τόσο συχνά τη συναισθηματική ανάγκη των ομάδων, όμως συμβαίνει σχεδόν πάντα. Όταν πέρσι πέθανε ο Al Davis, οι Raiders κέρδισαν τους Texans. Φέτος με την περιπέτεια της υγείας του Pagano, οι Colts κέρδισαν τους Packers. Τώρα, μετά το σοκ της αυτοκτονίας του Belcher (περισσότερα παρακάτω), οι Chiefs έκαναν νίκη-ανατροπή εις βάρος των Panthers. Μπορώ να σκεφτώ μία εξήγηση: Ακριβώς επειδή το φούτμπολ έχει χίλια κινούμενα γρανάζια, είναι κάτι τέτοιο εφικτό. Στο πρόσωπο μιας τέτοιας απώλειας, κάθε ένας από τους παίκτες δίνει το 100% της προσπάθειας που έχει μέσα του, και στη μεγάλη εικόνα αυτά τα κατοστάρια κάνουν τεράστια διαφορά. Η ουσία είναι πως οι Chiefs νίκησαν έναν αγώνα που έπαιξαν μια μέρα μετά το άκουσμα της τραγικότερης δυνατής είδησης.

Falcons-Saints 23-13

Η χρονιά των ρούκι quarterbacks

Αυτό θα πει εκδίκηση με τα όλα της: Οι Falcons όχι απλά κέρδισαν το κλασικό ντέρμπι του division (το οποίο συνήθως χάνουν, επί Brees), αλλά κατάφεραν το αδιανόητο. Να κρατήσουν δίχως πάσα για touchdown τον Brees, σταματώντας το ιστορικό σερί του. Γλυκιά εκδίκηση απέναντι σε μια ομάδα που πριν λίγες αγωνιστικές είχε επιφέρει την πρώτη ήττα των Falcons για φέτος (κάτι που πολλοί είχαμε δει ως ισχυρή απόδειξη πως οι Falcons δεν έχουν αυτό που χρειάζεται για να κάνουν την υπέρβαση) κι απέναντι στον quarterback που πέρσι ήταν σε αυτό ακριβώς το παιχνίδι που είχε κάνει το ρεκόρ γυαρδών σε μία σεζόν, ταπεινώνοντας τους μεγάλους αντιπάλους.

Το φοβερό είναι πως οι Falcons γρήγορα έμειναν χωρίς τον καλύτερό τους cornerback, τον Samuel, όμως ο αντικαταστάτης του αποδείχθηκε εξίσου επικίνδυνος κι αποτελεσματικός, δίνοντας το έναυσμα για μια απίστευτη αμυντική επίδοση: Οι Falcons όχι απλά περιόρισαν την επιθετική μηχανή των Saints στο απολύτως ελάχιστον, αλλά με μια φρενήρη πίεση στην πάσα υποχρέωσαν τον Brees σε 5 (!) interceptions, μη αφήνοντάς τον καν να πάρει μπροστά στο β’ ημίχρονο, πάνω ακριβώς στη στιγμή που έμοιαζε πως οι Saints (μετά την αρχική ψυχρολουσία του 17-0) θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο παιχνίδι.

Rams-49ers 16-13 (OT)

Αυτό είναι απίστευτο. Απείχαμε λίγα δευτερόλεπτα από το να δούμε 2η κοντινή χρονικά ισοπαλία στο NFL, και μάλιστα ανάμεσα στις ίδιες ομάδες. Όμως οι Rams 2 λεπτά πριν τη λήξη της παράτασης κατάφεραν να φτάσουν ένα drive έστω στα όρια του εύρους του Zuerlein (του ρούκι kicker του που κουβαλά το παρατσούκλι Legatron) κι έτσι να νικήσουν. Για να φτάσει εκεί το παιχνίδι χρειάστηκε οι μέτριοι 49ers να χαραμίσουν ένα μικρό αλλά σταθερό προβάδισμά τους, χαρίζοντας τους 10 πόντους της ισοφάρισης στους αντιπάλους τους: Ένα intentional grounding απειρίας από τον Kaepernick κι ένα φρικτό fumble, όταν ύστερα από το snap ο quarterback των Niners έστειλε τη μπάλα κατευθείαν προς την end zone της ομάδας του. Κάποιος θα μπορούσε μέχρι και να πει πως ο Kaeprnick έδωσε το παιχνίδι, αλλά αυτός ο κάποιος θα ήταν αχρείαστα κακός. Λάθη γίνονται, ειδικά από νέους παίχτες, και ήταν σημαντικό να γίνουν τώρα ώστε να υπάρξει η κατάλληλη διαχείριση.

Ravens-Steelers 20-23

Pittsburgh Steelers quarterback Charlie Batch looks for an opening to pass during the second half of an NFL football game against the Baltimore Ravens in Baltimore, Sunday, Dec. 2, 2012. (AP Photo/Patrick Semansky)
Pittsburgh Steelers quarterback Charlie Batch looks for an opening to pass during the second half of an NFL football game against the Baltimore Ravens in Baltimore, Sunday, Dec. 2, 2012. (AP Photo/Patrick Semansky) ASSOCIATED PRESS

Κι όμως, οι Ravens έχασαν για πρώτη φορά από τους Steelers δίχως τον Big Ben στο κέντρο. Με νίκη τους εδώ θα είχαν καθαρίσει το division, αντ’αυτού οι Ravens μπήκαν τώρα σε περιπέτειες. Και δικαίως, διότι δεν αξίζεις καλύτερα όταν χάνεις από την γερασμένη αρμάδα τους Charlie Batch, του μέτριου 37χρονου quarterback που οδήγησε το Πίτσμπουργκ σε drive ανατροπή διαρκείας 7 λεπτών στην 4η περίοδο, πριν το σφύριγμα της λήξης τον βρει να κλαίει στις αγκαλιές των συμπαικτών του. Αυτή είναι η πρώτη ήττα των Ravens μέσα στο division από το 2010, και δε μπορούσε να έρθει σε χειρότερο σημείο, όταν βαστούν με νύχια και με δόντια ένα seed που τώρα θα δουν να τους ξεγλυστρά.

Packers-Vikings 23-14

πηγή

Νομίζω υπήρξε μια συλλογική στιγμή ξεφυσήματος από όλους τους θεατές σε ένα σημείο του αγώνα, όταν ο Adrian Peterson έκανε ένα ακόμα εξωφρενικό τρέξιμο, έφερε τη μπάλα στο red zone των Packers, κι ο Christian Ponder πέταξε interception. Απλά φέρτε έναν quarterback στην ομάδα, είναι κρίμα για αυτό τον άνθρωπο να πηγαίνουν έτσι χαμένοι οι κόποι του.

Cowboys-Eagles 38-33

Ένα επικό ματς παραμένει επικό ματς αν κανείς δεν είναι εκεί για να το δει;

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα

Η χρονιά των ρούκι quarterbacks

Οι Raiders έχασαν και απ’τους Browns, οι Chargers συνέχισαν να χάνουν, οι Patriots βάρεσαν κάρτα στο Μαϊάμι, οι Texans στο Τενεσί, οι Broncos καθάρισαν και τους Buccaneers, ενώ οι Jaguars επέστρεψαν στη γνωστή τους κατάσταση, δηλαδή ότι συνεχίζουν να υπάρχουν.

Raiders-Browns 17-20

Chargers-Bengals 13-20

Bills-Jaguars 34-18

Dolphins-Patriots 16-23

Titans-Texans 10-24

Broncos-Buccaneers 31-23

Μια φάση

O Peyton Manning πλέον δε χρειάζεται καν να είναι όρθιος ο receiver του. Πετυχαίνοντας τον Knowshon Moreno για ένα 1st down, φέρνει σε άλλα επίπεδα την φράση “τους κερδίζουμε και καθιστοί”.

Οι πρώτες προκρίσεις

Η χρονιά των ρούκι quarterbacks
2011 GETTY IMAGES

Αυτή τη βδομάδα είχαμε τις πρώτες προκρίσεις στα πλέι-οφ και μαθηματικά, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά στις πρώτες ομάδες που εξασφάλισαν την παρουσία τους και τον Γενάρη.

Houston Texans (11-1): Δεν έχουν και το πιο εύκολο πρόγραμμα του κόσμου τον τελευταίο μήνα, αλλά εκτός απροόπτου θα εξασφαλίσουν το bye του πρώτου γύρου αν όχι το #1 seed. Με νίκη επί των Patriots (οι άμεσοι κυνηγοί τους) όλα τελειώνουν, αλλά με ήττα μπλέκουν. Τους απομένουν ακόμα ένα παιχνίδι με τους Vikings (εύκολο) και ένα μέσα-έξω με τους Colts, οι οποίοι -θεωρητικά- ακόμα τους κυνηγούν για τον τίτλο του division. Η αλήθεια είναι πως η εικόνα των Texans μαρτυρά πως 3 νίκες ακόμα θα τις κάνουν, θα πάρουν το #1 της AFC, θα υποδεχτούν τίποτα αποδεκατισμένους Ravens και θα φτάσουν με ευκολία στον τελικό της περιφέρειας. Από εκεί, θα απέχουν μία εντός έδρας νίκη από το πρώτο Super Bowl της ιστορίας τους. Μπορούν.

Atlanta Falcons (11-1): Το division το πήραν και τώρα χρειάζονται 1-2 νίκες για να κλειδώσουν και το #1 seed. (Είναι 2.5 νίκες μπροστά από τους 49ers.) Οι νίκες αυτές θα έρθουν εύκολα ή δύσκολα (μάλλον δύσκολα αν κρίνουμε από τα πεπραγμένα) γιατί ο τελευταίος μήνας περιλαμβάνει παιχνίδια με Panthers και Lions. Τα 2 υπόλοιπα ματς είναι λίγο πιο ζόρικα, απέναντι σε Giants και Buccaneers, τη στιγμή που και οι δύο ομάδες θα καίγονται για νίκες που ίσως τις στείλουν στα πλέι-οφ. Με το #1 seed θα παίξουν όλα τα πλέι-οφ στην πολύ δυνατή έδρα τους, όμως αν το πρώτο τους ματς εκεί είναι εναντίον των Giants, τα πράγματα θα ζορίσουν άμεσα για την Ατλάντα. (Εναλλακτικά, θα έχουν να υποδεχτούν τους Redskins του RG3. Όχι και πολύ πιο ελκυστικό ενδεχόμενο.) Ακολούθως, αν τα καταφέρουν, θα τους περιμένει κάποιος εκ των Bears/Packers/49ers. Γενικά πολύ δύσκολα τα πράγματα φέτος στην NFC.

New England Patriots (9-3): Κλείδωσαν το division αλλά βρίσκονται σε τριπλή ισοβαθμία για το #2 seed που ακροβατεί σε μια κλωστή. Κι αν οι 2 τελευταίοι τους αγώνες είναι εύκολοι (Jaguars και Dolphins), ως τότε θα πρέπει να περάσουν ασφαλείς από το σκόπελο Texans/49ers για να κρατήσουν το πολύτιμο 1st round bye τους. Καραδοκούν οι Broncos για να τους το αρπάξουν. Πάντως αν υπάρχει μια ομάδα στο NFL που μπορείς δίχως να έχεις καμία άλλη σταθερά, να πεις πως ναι, μπορεί να φτάσει ως το τέλος, είναι αυτή. Όταν έρθει η ώρα των πλέι-οφ θα είναι ξανά πλήρης, και ειδικά αν έχει κάποιο πλεονέκτημα έδρας ή/και bye, θα είναι αχτύπητη. Αν όμως μείνουν στο 3ο seed;

Denver Broncos (9-3): Μοιάζει σαν πέρσι που οι Broncos είχαν μια φρικτή wildcat επίθεση και πέρασαν στα πλέι-οφ μέσα από ισοβαθμίες στο 8-8. Α, ναι, ήταν πέρσι. Ο Manning πήρε αυτή την ομάδα και την οδηγεί προς ένα ενδεχόμενο σερί 11 νικών για να κλείσει τη σεζόν (4 τελευταία παιχνίδια: Raiders, Ravens, Browns, Chiefs, γίνεται και παραγίνεται), κάτι που θα φέρει τους Broncos στο 13-3 και πολύ πιθανά στο #2 seed της AFC. Που θα πει, Broncos-Patriots στο Κολοράντο, για τα ημιτελικά της περιφέρειας. Κάτι μας λέει ότι αυτό το ματς δε θα μοιάζει πολύ με εκείνο το μακρινό Patriots-Broncos του φθινοπώρου. Όποιος ακόμα αμφισβητεί το contender status των Broncos, να περάσει έξω. Είναι αληθινότατοι.

Μια τραγωδία

Η χρονιά των ρούκι quarterbacks
PHOTOGRAPH: DAVE KAUP/REUTERS

Μια μέρα πριν τον αγώνα των Chiefs με τους Panthers, συνέβη κάτι ανείπωτα και αδιανόητα τραγικό στο χώρο του σταδίου. Από την είδηση στο Sport24,

Ένας παίκτης της ομάδας, ο 25χρονος Τζοβάν Μπέλτσερ αφαίρεσε τη ζωή του μπροστά στα μάτια του προπονητή του, Ρόμεο Κρενελ, του τζένεραλ μάνατζερ Σκοτ Πιόλι και άλλων υπαλλήλων της ομάδας, οι οποίοι προσπάθησαν να μεταπείσουν τον αναπληρωματικό linebacker.

Λίγη ώρα νωρίτερα νωρίτερα ο Μπέλτσερ είχε δολοφονήσει την 22χρονη σύντροφο και μητέρα του τριών μηνών παιδιού του, Κασάντρα Πέρκινς.

Ο Belcher σε αντίθεση με πολλούς από τους αθλητές που περνάνε τυπικά από το κολέγιο απλώς παίζοντας καλά, ήταν πολύ δυνατός στις σπουδές του. Σύμφωνα με τη wikipedia, “αποφοίτησε από το Μέιν με δίπλωμα στις ‘child development and family relations’.” Το προηγούμενο βράδυ σύμφωνα με φίλους του, ο Belcher αστειευόταν δείχνοντας το όπλο του.

Το γεγονός και μόνο ότι οι πάντες σκέφτηκαν το ίδιο πράγμα (ότι ευθύνονται οι διασείσεις) υπογραμμίζει ένα τεράστιο ζήτημα για το NFL. Τραγικό, σε κάθε περίπτωση.

MVP Watch

Η χρονιά των ρούκι quarterbacks

Ένας μήνας απέμεινε. Πώς πάνε οι εκτιμήσεις για τον πιο πολύτιμο παίχτη της χρονιάς;

1. Peyton Manning: Έχει κάνει το τέλειο να μοιάζει με χτύπημα κάρτας. Και στην επόμενη νίκη του, θα γίνει ο quarterback με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία. Μοιάζει μια καλή συγκυρία για τον quarterback που θα έχει και τα περισσότερα MVP στην ιστορία.

2. JJ Watt: Οι άνθρωποι υποτιμούν πάρα πολύ την επιρροή ενός τέτοιου αμυντικού στο παιχνίδι. Οι Texans έχουν πολύ στιβαρή επίθεση, αλλά όλα ξεκινούν από το γεγονός πως δεν υπάρχει quarterback που να μην τρέμει κάθε φορά που θέλει να πετάξει μια πάσα πάνω από το κεφάλι του Watt. Πάνω που πολλοί είχαν αρχίσει να ξεχνάν τη δυναμική του, απέναντι στους Lions είχε 5 τάκλιν, 3 sacks και 2 αλλοιωμένες πάσες. Αυτό είναι εξωφρενικό. Αν ήμουν quarterback θα φοβόμουν να ξεμυτίσω από το pocket. Ένας παίχτης σαν τον Watt αλλάζει το παιχνίδι.

3. Tom Brady: Χαλάει την πιάτσα. Παίρνουμε δεδομένα αυτά που κάνει. Και φέτος χωρίς καν να έχει πολλές επιλογές (ιδίως για μακρινό παιχνίδι, ανύπαρκτο για τους Patriots). Αν συνεχίσει έτσι θα τελειώσει το πρωτάθλημα με την καλύτερη TD:interception αναλογία εδώ και χρόνια.

4. Andrew Luck: Συγγνώμη. Αλλά θα το ξαναπούμε. Πήρε ομάδα του 2-14, γεμάτη πρωτοετείες επιθετικούς και τη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος, και την οδηγεί στα πλέι-οφ έχοντας ήδη 8 νίκες, εκ των οποίων στις 5 πάσαρε για το νικητήριο touchdown στο τελευταίο drive. Ηγείται της λίγκας σε επιτυχημένες πάσες 20+ γυαρδών, τη στιγμή που ερχόμενος από το κολέγιο η ακρίβεια στις βαθιές πάσες ήταν υποτίθεται η αχίλλειος πτέρνα του. Έχουμε χάσει το μέτρημα για τις φορές που τον έχουμε δει να πασάρει για touchdown (ή κρίσιμο 3rd down) τη στιγμή που κάποιος defensive end κρέμεται πάνω του. Ο άνθρωπος είναι τεράστιος.

5. Adrian Peterson: Το ξέρω ότι δεν πρόκειται. Η ομάδα του δε θα μπει καν στα πλέι-οφ. Αλλά τα runs που έκανε αυτή τη βδομάδα... Ο Peterson δεν είναι άνθρωπος, είναι κάτι άλλο. Δώστε του έναν quarterback, σπαράζει η καρδιά μας να τον βλέπουμε να χαραμίζεται σαν άλλος Larry Fitzgerald.

Η κατάταξη

4 αγώνες πριν το τέλος, έχουμε τα πρώτα τελειωμένα divisions. (Νικητές με κεφαλαία.)

NFC East

1. New York Giants (7-5), 2. Washington Redskins (6-6), 3. Dallas Cowboys (6-6), 4. Philadelphia Eagles (3-9)

Έκπληξη, έκπληξη! Το NFC East θα κριθεί στο νήμα!

NFC North

1. Green Bay Packers (8-4), 2. Chicago Bears (8-4), 3. Μinnesota Vikings (6-6), 4. Detroit Lions (4-8)

Πάλι οι Packers μπροστά. Μέχρι το τέλος της σεζόν έτσι θα πηγαίνει αυτό. Οι Vikings έχουν τελειώσει.

NFC West

1. San Francisco 49ers (8-3-1), 2. Seattle Seahawks (7-5), 3. St. Louis Rams (5-6-1), 4. Arizona Cardinals (4-8)

Μήπως βιαστήκαμε να το λήξουμε αυτό; Οι 49ers έχουν ακόμα να παίξουν με τους Patriots προτού τους υποδεχτούν οι Seahawks στο Σιάτλ. Χμ.

NFC South

1. Atlanta Falcons (11-1), 2. Tampa Bay Buccaneers (6-6), 3. New Orleans Saints (5-7), 4. Carolina Panthers (3-9)

Το division επιστρέφει στους Falcons, διατηρώντας την παράδοση που το θέλει να μην κερδίζεται ποτέ από την ίδια ομάδα για 2 διαδοχικές σεζόν.

AFC East

1. New England Patriots (9-3), 2. Miami Dolphins (5-7), 3. New York Jets (5-7), 4. Buffalo Bills (5-7)

Επόμενος.

AFC North

1. Baltimore Ravens (9-3), 2. Pittsburgh Steelers (7-5), 3. Cincinnati Bengals (7-5), 4. Cleveland Browns (4-8)

Οι Ravens έχασαν την ευκαιρία να το κλειδώσουν, και τώρα κινδυνεύουν να το χάσουν, βάσει -πολύ δύσκολου- προγράμματος. Βέβαια οι Steelers εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα στο QB.

AFC West

1. Denver Broncos (9-3), 2. San Diego Chargers (4-8), 3. Oakland Raiders (3-9), 4. Kansas City Chiefs (2-10)

Για όποιον κρατάει σκορ, νίκες Broncos = νίκες υπόλοιπου AFC West μαζί. Λαμπρά.

AFC South

1. Houston Texans (11-1), 2. Indianapolis Colts (8-4), 3. Tennessee Titans (4-8), 4. Jacksonville Jaguars (2-10)

Τo division πλέον θα κριθεί -ποιος να το έλεγε- στα μέσα-έξω των δύο πρωτοπόρων.

Η εικόνα των πλέι-οφ

Στην NFC είχαμε τη Μία Νίκη που ίσως καθαρίζει το τοπίο (των Seahawks) την ώρα που η AFC στριμώχνεται μετά την ήττα των Ravens και το φοβερό διπλό των Colts..

AFC

Η χρονιά των ρούκι quarterbacks

Η γνωστή 6άδα, αλλά τώρα με ελαφρώς διαφορετική σειρά.

1. Texans 11-1, 2. Patriots 9-3, 3. Ravens 9-3, 4. Broncos 9-3, 5. Colts 8-4, 6. Steelers 7-5

Κάποια στιγμή θα συνέβαινε: Οι Ravens έκαναν μια ήττα, και οι Patriots τους προσπέρασαν στην ισοβαθμία για το κρίσιμο #2 seed. Αυτή η σειρά θα αλλάξει ξανά. Στο μεταξύ οι Colts αντέχουν ακόμα στο #5, όπως κι οι Steelers κρατούν με νύχια και με δόντια το #6.

Στο κυνήγι

Bengals 7-5

Όπως κι εξελιχθούν οι 2 επόμενες αγωνιστικές, θα είναι δύσκολο αυτή η θέση να μην κριθεί στην προτελευταία βδομάδα, όπου οι Steelers παίζουν τους Bengals. Καλό για τους Colts αυτό, που πιθανότατα να κάνουν 2 ήττες από τους Texans.

NFC

Η χρονιά των ρούκι quarterbacks

Έκαναν την νίκη-κλειδί οι Seahawks; Μπορεί.

1. Falcons 11-1, 2. 49ers 8-3-1, 3. Packers 8-4, 4. Giants 7-5, 5. Bears 8-4, 6. Seahawks 7-5

“Αυτή την ανταλλαγή Bears-Packers ας την ψιλοσυνηθίσουμε γενικά, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να συμβαίνει.” Πράγματι. Όμως την ίδια ώρα οι Falcons ισχυροποιούνται στο #1 και οι Seahawks στο #6, με τους άμεσους διώκτες τους να ηττώνται.

Στο κυνήγι

Buccaneers 6-6, Vikings 6-6, Cowboys 6-6, Redskins 6-6

Βάσει προγράμματος, Vikings και Cowboys είναι τελειωμένοι, αλλά οι καυτότατοι Redskins και Buccaneers προλαβαίνουν ακόμα (παρά την ήττα των δεύτερων).

Επόμενη αγωνιστική

Είναι πιθανότατα η πιο αδιάφορη αγωνιστική που θα μπορούσε να μας προκύψει σε αυτό το σημείο. Με το κυάλι ψάχνεις αγώνα ανάμεσα σε δύο ομάδες με θετικό ρεκόρ και δε βρίσκεις τίποτα, πέραν του ντέρμπι των ντέρμπι στην AFC, Patriots-Texans τη Δευτέρα το βράδυ. Από τα υπόλοιπα παιχνίδια τα τρία που ξεχωρίζουν είναι τα Bengals-Cowboys (κάποιου οι ελπίδες για πλέι-οφ λήγουν εδώ και τώρα), Giants-Saints (κάποιος από τους δύο θα πρέπει να ανακάμψει εντυπωσιακά) και Redskins-Ravens (οι Ravens ποτέ δε χάνουν 2ο σερί παιχνίδι). Αυτά. Είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε. Βασικά η επόμενη Κυριακή σας είναι ελεύθερη. Εκτός αν παίζετε fantasy, οπότε μέσα από αυτή την αδιάφορη αγωνιστική, ίσως και να κρίνετε η χρονιά σας. Οκέι, καλή διασκέδαση.

TAGS NFL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ