ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΕ: "Αντισυνταγματική η αναδρομικότητα"

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο ζητά από τον Λευτέρη Αυγενάκη να επανεξετάσει συγκεκριμένα τμήματα του σχεδίου νόμου που αφορούν την αναδρομικότητα των διοικήσεων.

Την αντίθεσή της με μέρος του σχεδίου του αθλητικού νόμου εξέφρασε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή η οποία προχώρησε σε ψήφισμα. Σε αυτό τονίζεται ότι τμήματα που αφορούν την αναδρομικότητα των θητειών των Ομοσπονδιών είναι αντισυνταγματικά.

Μάλιστα, τονίζεται ότι "Καταστρατηγείται η αρχή του «αυτοδιοίκητου» των αθλητικών φορέων".

Αναλυτικά όσα αναφέρει: "Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε να εκδώσει το εξής ψήφισμα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

1. Η Ε.Ο.Ε. θεωρεί ότι η κατάθεση του επίμαχου Σχεδίου Νόμου προς διαβούλευση, στην «καρδιά» των θερινών διακοπών τη στιγμή που όλα τα στελέχη του αθλητικού κινήματος της χώρας βρίσκονται σε διακοπές ενώ το σύνολο σχεδόν των αθλητικών φ Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε την έκδοση του παρόντος ψηφισματοορέων υπολειτουργούν δεν δίνει την δυνατότητα για ευρεία συμμετοχή στη διαβούλευση των αθλητικών φορέων, των στελεχών, των προπονητών, των αθλητών αλλά και των πολιτών στην διαμόρφωση του μέλλοντος τους.

2. Σε δεύτερη ανάγνωση το Σχέδιο νόμου, διακρίνεται για α ν τ ι σ υ ν τ α γ μ α τ ι κ ό τ η τ α με την επανάληψη διατάξεων αναδρομικής ισχύος (!). Η ΕΟΕ δηλώνει ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση αντίθετη με την θεσμοθέτηση περιορισμού θητειών αρκεί να τίθεται εντός του πλαισίου της καταστατικής ελευθερίας του κάθε αθλητικού φορέα (αυτορρύθμιση). Πλέον αυτού οι εν λόγω ρυθμίσεις πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τα ισχύοντα στα καταστατικά των Παγκόσμιων Αθλητικών Ομοσπονδιών του κάθε αθλήματος.

3. Για την αναδρομικότητα των θητειών παραγνωρίζεται η εκπεφρασμένη παντοιοτρόπως αντίθετη θέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) που έχει δηλωθεί γραπτά και προφορικά με σαφήνεια από όλα τα κλιμάκια της, μη εξαιρουμένου του ίδιου του Προέδρου της.

4. Καταστρατηγείται η αρχή του «αυτοδιοίκητου» των αθλητικών φορέων που έχει θεσπισθεί με την υπ αριθμό 5 θεμελιώδη αρχή του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη της Δ.Ο.Ε. με την θέσπιση διατάξεων πολιτικής παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο του Αθλητισμού και ειδικότερα στις εκλογικές διαδικασίες των αθλητικών φορέων.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή κ α λ ε ί τον Υφυπουργό Αθλητισμού να επανεξετάσει τις επίμαχες διατάξεις και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την αναδρομικότητα στις θητείες του Σχεδίου Νόμου στη διάρκεια της διαβούλευσης αλλά και της συζήτησης του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποδεικνύοντας ότι επιθυμία δική του αλλά και της Κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει ένα σύγχρονο καταστατικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων του αθλητικού κινήματος το οποίο θα είναι λειτουργικό, διαφανές και πλήρως εναρμονισμένο με τους ισχύοντες κανόνες του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη (Ο.Κ.Χ.).

Ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο λειτουργίας αρμόζει και αξίζει στον Ελληνικό αθλητισμό που το έχει κερδίσει εδώ και πολλές 10ετίες με τις μάχες και τις διακρίσεις του και που τον έχουν καταστήσει το πιο έγκυρο και αξιόπιστο πρεσβευτή της πατρίδας μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ