ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Χρυσό" ρεκόρ ο Μπγιορντάλεν

"Χρυσό" ρεκόρ ο Μπγιορντάλεν

Στα 40 του χρόνια ο Νορβηγός Όλε Έιναρ Μπγιορντάλεν κατέκτησε το 12ο μετάλλιο στην ολυμπιακή καριέρα του, φτάνοντας τον κορυφαίο όλων, Μπγιορν Ντάλι (πίνακας).

Ένας αγώνας, πολλά ρεκόρ για τον Όλε Έιναρ Μπγιορντάλεν. Ο Νορβηγός πρωταθλητής του διάθλου νίκησε στα 10χλμ. σπριντ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Έφτασε τα 12 μετάλλια στην ολυμπιακή καριέρα του και έπιασε στην πρώτη θέση τον Μπγιορν Ντάλι.

Σαράντα χρονών ήδη ο Μπγιορντάλεν έγινε ο γηραιότερος χρυσός Ολυμπιονίκης σε ατομικό αγώνισμα και με το έβδομο χρυσό του μετάλλιο, βρίσκεται ένα μακριά από το απόλυτο ρεκόρ του Ντάλι.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία χρυσός Ολυμπιονίκης ήταν ο Καναδός Νταφ Γκίμπσον στο Τορίνο. Σε ηλικία 39 χρονών και 190 ημερών είχε κατακτήσει το χρυσό στο σκέλετον το 2006.

Αυτός ήταν ο 22ος αγώνας του Μπγιορντάλεν σε έξι ολυμπιακές συμμετοχές. Το απόλυτο ρεκόρ κρατάει η Ιταλίδα Γκαμπριέλα Παρούτσι με 25.

"Χρυσό" ρεκόρ ο Μπγιορντάλεν

Εν τω μεταξύ το πρωί στα 15χλμ σκιάθλον η συμπατριώτισσα του Μπγιορντάλεν, Μάριτ Μπγιόργκεν κατέκτησε το τέταρτο χρυσό της μετάλλιο και έγινε η έκτη πιο επιτυχημένη αθλήτρια στην ιστορία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι αθλητές με τα περισσότερα μετάλλια

ΑΘΛΗΤΗΣ ΧΩΡΑ ΑΘΛΗΜΑ ΧΡΥΣΑ ΣΥΝΟΛΟ
Μπγιορν Ντάλι Νορβηγία Σκι αντοχής 8 12
Όλε Έιναρ Μπγιορντάλεν Νορβηγία Δίαθλο 7 12
Ράισα Σμετάνινα Σοβιετική Ένωση Σκι αντοχής 4 10
Στεφάνια Μπελμόντο Ιταλία Σκι αντοχής 2 10
Λιούμποβ Γεγκόροβα Ρωσία Σκι αντοχής 6 9
Κλαούντια Πεχστάιν Γερμανία Πατινάζ ταχύτητας 5 9
Σίξτεν Γέρνμπεργκ Σουηδία Σκι αντοχής 4 9
Ουσλ Ντισλ Γερμανία Δίαθλο 2 9
Ρίκο Γκρος Γερμανία Δίαθλο 4 8
Μάριτ Μπγιόργκεν Νορβηγία Σκι αντοχής 4 8
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ