ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυγενάκης προς ΔΟΕ: "Δεν παραβιάζουμε τίποτα"

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντά στην επιστολή της ΔΟΕ και στη σύστασή της να μην ισχύσουν αναδρομικά τα χρονικά όρια για την θητείες, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία παραβίαση.

Η ΔΟΕ πήρε θέση ενόψει του αθλητικoύ Νομοσχεδίου και ζήτησε με επιστολή της στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να μην ισχύσουν αναδρομικά τα χρονικά όρια για την θητείες. Η επιστολή αυτή έχει την υπογραφή του Τζέιμς Μακλάουντ, Διευθυντή της Ολυμπιακής Αλληλεγγύης και των Σχέσεων της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής:

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υφυπουργός Αθλητισμού από τη Βήμα της Βουλής θα τονίσει ότι γίνεται προσπάθεια να γίνει η ΔΟΕ "κολυμπήθρα του Σιλωάμ", ενώ θα διευκρινιστεί σε όλους τους τόνους πως "δεν είναι επιστολή Μπαχ, αλλά υπηρεσιακού στελέχους της ΔΟΕ, του Τζέιμς Μακλάουντ, για να βγει η υποχρέωση της πίεσης από μέλη της ΕΟΕ".

Μάλιστα, θα αναφερθεί από την πλευρά του κ. Αυγενάκη για τον κ. Μακλάουντ πως "επαναλαμβάνει γενικόλογα περί αυτονομίας του αθλητικού κινήματος και σεβασμού στην Ολυμπιακή Χάρτα, χωρίς κάπου να λέει ρητά ότι τα παραβιάζουμε. Γιατί απλά δεν παραβιάζουμε τίποτα σε ό,τι αφορά στην ΕΟΕ.

Αναφέρεται σε θητείες λες και θα ψηφιστούν τώρα, ενώ είναι ήδη ψηφισμένη διάταξη από τον περασμένο Νοέμβριο. Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στον ν.4639/2019. Αποδέχεται ότι μπορούμε να θέτουμε ως Πολιτεία «λογικές προϋποθέσεις» νομοθετώντας, προκειμένου κατόπιν οι αθλητικοί οργανισμοί να δικαιούνται κρατική επιχορήγηση. Μα, αυτό κάναμε.

Και φυσικά δεν φαίνεται να ξέρει ότι ενώ όλες οι Ομοσπονδίες έλεγαν ότι θα αλλάξουν τα καταστατικά τους και θα εναρμονιστούν με εκείνα των διεθνών τους Ομοσπονδιών ως τον περασμένο Μάιο (ψήφισμα ΕΟΕ πέρσι τον Νοέμβριο, άρα είναι ΜΗ εναρμονισμένες σ’ αυτά τα ζητήματα) δεν το έκαναν ποτέ!"

Μάλιστα, θα αναρωτηθεί ο υφυπουργός αν τον ενημέρωσαν τον κ. Μακλάουντ σχετικά και θα τονίσει ακόμα ότι είναι μια κλασική δέσμευση από πλευράς ΕΟΕ και κάποιων μακροχρόνιων διοικήσεων Ομοσπονδιών. Όποτε άνοιγε η κουβέντα αυτή έλεγαν, επέμεναν για αυτορρύθμιση αλλά έμεναν μέχρι εκεί. Έτσι και τώρα.

"Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε κυρίαρχο Κράτος. Ποινές δεν μπορεί να βάζει η ΔΟΕ σε κράτος μέλος της, ειδικά όταν δεν παρεμβαίνουμε αρνητικά στο καταστατικό της ΕΟΕ. Απεναντίας, εναρμονίστηκε η Ελλάδα στις απαιτήσεις της ΔΟΕ και ΠΛΕΟΝ η ΕΟΕ είναι ΝΠΙΔ. Χρόνια το ζητούσαν, το κάναμε τον Νοέμβριο, το ολοκληρώνουμε σε αυτό το νομοσχέδιο.

Επαναλαμβάνουμε, δεν λέμε στη διάταξη που περάσαμε τον Νοέμβριο για αναδρομικότητα, όπως συνεχώς αναφέρεται, αλλά για άμεση ισχύ, όποτε ορισθούν αρχαιρεσίες, του κωλύματος για μέλη της διοίκησης με εκτελεστική εξουσία για έως δύο συνεχόμενες θητείες. Δεν ξέρω πόσο καλά ενημερωμένοι είναι στη ΔΟΕ για την ανάγκη ανανέωσης θητειών των Ολυμπιακών Αθλητικών Ομοσπονδιών της χώρας μας.

Κάτι που δημόσια στηρίζουν Ολυμπιονίκες εν ενεργεία και μη, Παραολυμπιονίκες, αθλητές, ερασιτεχνικά σωματεία και γονείς που έχουν διαπιστώσει από πρώτο χέρι την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την μακροχρόνια παραμονή ίδιων προσώπων στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών" , θα τονίσει ακόμα η πλευρά του Λευτέρη Αυγενάκη.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός θα αναφερθεί σε μερικά αποσπάσματα από την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020 και συγκεκριμένα για την σύσταση 28. Εκεί τονίζεται χαρακτηριστικά πως "η αυτονομία των αθλητικών οργανισμών δεν σημαίνει ότι οι οργανισμοί αυτοί ενεργούν μεμονωμένα, εκτός του εθνικού πλαισίου στο οποίο είναι εγκαταστημένοι.

Αντιθέτως, ο αθλητισμός και οι αθλητικοί οργανισμοί αποτελούν πλήρως μέρος του πλαισίου της τοπικής κοινωνίας και του ευρύτερου πλαισίου, σεβόμενοι παράλληλα τις οικουμενικές αξίες που τις χαρακτηρίζουν. Αυτή είναι η αρχή της ενότητας στην πολυμορφία. Κατά την εκπόνηση και την αναθεώρηση των κανόνων του καταστατικού τους και στο πλαίσιο των δικών τους ευθυνών, οι αθλητικοί οργανισμοί πρέπει να περιλαμβάνουν και να σέβονται τις βασικές αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της ηθικής.

Έπειτα από τη συζήτηση που έγινε κατά άρθρο, το αθλητικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, μόνο από το κυβερνών κόμμα. Τα υπόλοιπα το καταψήφισαν ενώ η «\Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου επιφυλάχθηκε ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια και της ψήφισής του, την Πέμπτη (17/9).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ