ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αποστόλης Κτίστης, από το φέρι μποτ… στο Καραϊσκάκης, την OPAP Arena, το ΟΑΚΑ και το La Bombonera

Αποστόλης Κτίστης, από το φέρι μποτ… στο Καραϊσκάκης, την OPAP Arena, το ΟΑΚΑ και το La Bombonera
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Αποστόλης Κτίστης άνοιξε την πόρτα του δωματίου-εργαστηρίου του στο SPORT24 και τη Μαρία Κουβέλη, μίλησε για το πάθος του για το ποδόσφαιρο, τις εντυπωσιακές μακέτες γηπέδων. Πόσο χρόνο χρειάστηκε για το καμάρι του, το Καραϊσκάκης; Πώς το έφτιαξε σε μία εποχή με δύσκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο; Πόσο διαρκεί σήμερα η κατασκευή ενός γηπέδου; Ποιο τον δυσκόλεψε περισσότερο; Ποια γήπεδα είναι στη λίστα του;

Τυχαίο ή όχι; Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Το σίγουρο όμως, είναι πως ο Αποστόλης ακολούθησε την... κληρονομιά που του επεφύλασσε το επίθετό του. Κτίστης, Αποστόλης Κτίστης!

Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, αλλά όσοι τον ξέρουν λίγο καλύτερα θα πουν πως πρόκειται για έναν άνθρωπο παθιασμένο με το ποδόσφαιρο, τα γήπεδα και τις χειροτεχνίες.

Για κάποιον που λατρεύει τον ελεύθερό του χρόνο να τον αφιερώνει στο να δημιουργεί μακέτες γηπέδων.

Δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο. Ο Αποστόλης Κτίστης ξεκίνησε από ένα φέρι μποτ στο Γυμνάσιο κι έφτασε να έχει στο παλμαρέ του μεταξύ άλλων το Καραϊσκάκης, την OPAP Arena, το Άνφιλντ, La Bombonera, το ΟΑΚΑ και πολλά ακόμη.

Ο Αποστόλης Κτίστης με τη Μαρία Κουβέλη
Ο Αποστόλης Κτίστης με τη Μαρία Κουβέλη ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Ο Αποστόλης Κτίστης άνοιξε το εργαστήριό του στην κάμερα του SPORT24 και τη Μαρία Κουβέλη. Πόσο χρόνο χρειάστηκε για το καμάρι του, το Καραϊσκάκης; Πώς το έφτιαξε σε μία εποχή με δύσκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο; Πόσο διαρκεί σήμερα η κατασκευή ενός γηπέδου; Ποιο τον δυσκόλεψε περισσότερο; Ποια γήπεδα είναι στη λίστα του;

Πόσο εύκολο είναι τελικά; Εμείς δοκιμάσαμε και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας.

Η Μαρία Κουβέλη τοποθετεί το τέρμα στη μακέτα της OPAP Arena
Η Μαρία Κουβέλη τοποθετεί το τέρμα στη μακέτα της OPAP Arena ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


"Κατασκευάζω μινιατούρες γηπέδων κι είναι η αγάπη που έχω για τη χειροτεχνεία και το ποδόσφαιρο. Οπότε βρήκα τον τρόπο να τα συνδυάσω. Ξεκίνησα να το κάνω όταν ήμουν Β' Γυμνασίου, περίπου στα 14.

Στο μάθημα της τεχνολογίας στην Α' Γυμνασίου κατασκευάσαμε με τον πατέρα μου ένα φέρι μποτ. Αυτός μου έδειξε κάποια πιο ιδιαίτερα υλικά, όπως το μακετόχαρτο και κάποια πιο σκληρά υλικά, που εγώ δεν τα ήξερα κι από εκεί πήρα την τεχνική, τα πρώτα βήματα και το εξέλιξα μόνος μου πάνω σ' αυτό που μου άρεσε, στα γήπεδα.

Η πάνοψη του Καραϊσκάκη στη μακέτα
Η πάνοψη του Καραϊσκάκη στη μακέτα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Έναν χρόνο μετά ξεκίνησα το Καραϊσκάκης, το οποίο το τελείωσα μετά από τέσσερα χρόνια. Σήμερα για να φτιάξω ένα γήπεδο θα χρειαστώ 1-1,5 μήνα, ανάλογα τη δυσκολία του κάθε γηπέδου.

Τις καθημερινές θα ασχοληθώ περίπου 2-3 ώρες. Έχει τύχει όμως, πολλά Σαββατοκύριακα να κάτσω από το πρωί και να τελειώσω το απόγευμα.

Η μακέτα του Καραϊσκάκη
Η μακέτα του Καραϊσκάκη ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Έχω φτιάξει μόνο ένα γήπεδο μπάσκετ, το κλειστό του ΟΑΚΑ, το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Έχω στα πλάνα να κάνω και το ΣΕΦ, είναι ένα εντυπωσιακό γήπεδο, θα έχει γυάλινη οροφή και φωτισμό μέσα

Η Αλιάντζ Αρένα, που είχε φωτισμό μέσα και με ένα κοντρόλ άλλαζες και την ένταση του φωτισμού και το χρώμα, με παίδεψε περισσότερο. Είναι και γήπεδο μεγάλο, έχει τρία διαζώματα, και γενικότερα έχει αρκετή δουλειά.

Η πάνοψη της μακέτας της Αλλιάντζ Αρένα
Η πάνοψη της μακέτας της Αλλιάντζ Αρένα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Μου πήρε κι αυτό 1,5 μήνα, απλά είχε περισσότερη δυσκολία, όπως και το Άνφιλντ, που είχα κάνει στο παρελθόν, λόγω του ότι έχει τέσσερα διαφορετικά σταντ, το καθένα με διαφορετικά στέγαστρα από πάνω κι είναι κι αυτό αρκετά δύσκολο στην κατασκευή του.

Έχω αφήσει πάρα πολλές εκκρεμότητες. Σίγουρα από Ευρώπη το πρώτο που θέλω πολύ να ξεκινήσω είναι το Ολντ Τράφορντ, το γήπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

.

Η μακέτα του Άνφιλντ
Η μακέτα του Άνφιλντ ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το Χάιμπουρι, το παλιό γήπεδο της Άρσεναλ, το οποίο έχω κάνει μόνο μία κερκίδα και θέλω πολύ να το κάνω όλο. Όπως θα με ενδιέφερε να κάνω και το Έμιρεϊτς.

Έχω κατασκευάσει επίσης, το Καμπ Νόου και θα ήθελα να κάνω το καινούριο Μπερναμπέου, να πάρει πρώτα την τελική του μορφή, να το δω πρώτα και μετά.

Ο Αποστόλης Κτίστης φωτογραφίζεται στο εργαστήριό του για το SPORT24
Ο Αποστόλης Κτίστης φωτογραφίζεται στο εργαστήριό του για το SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Εκτός Ευρώπης έχω κάνει το La Bombonera της Μπόκα Τζούνιορς. Αυτό ήταν το κύριο που θέλω να κάνω και κατ' επεκτάση το Μαρακανά, σαν ιστορικό γήπεδο. Αυτή τη στιγμή φτιάχνω το γήπεδο της Νιούκαστλ και είναι σε εξέλιξη και το γήπεδο του Παναιτωλικού".

Το "καμάρι", μου είναι το πρώτο γήπεδο που έφτιαξα, το Καραϊσκάκης

Παρόλο που οπτικά δεν έχει σχέση με τα υπόλοιπα που έχω κατασκευάσει, καθώς ήμουν μικρός τότε που το ξεκίνησα.

Είναι όμως, το πρώτο που έφτιαξα κι αυτό που με παίδεψε περισσότερο. Έχει συναισθηματική αξία, γι' αυτό το έχω και το κρατάω ακόμη. Δεν πρόκειται να το δώσω.

Η μακέτα της Θύρας 13
Η μακέτα της Θύρας 13 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Για να το φτιάξω χρησιμοποιούσα αφίσες που κυκλοφορούσαν τότε και κάποια περιοδικά, που είχαν φωτογραφίες από το Καραϊσκάκης. Τα έσκιζα και τα κρατούσα.

Έτσι, γίνεται ακόμη, ως ένα σημείο βέβαια, γιατί το Internet παρέχει μεγάλη βοήθεια σε μένα, γιατί μπορώ και βλέπω το γήπεδο γύρω γύρω, εξωτερικά, εσωτερικά, από πάνω, και γιατί στα περισσότερα γήπεδα δεν έχει τύχει να πάω κιόλας. Έχω πάει μόνο σε δύο, στην Αλιάντζ Αρένα και το Καραϊσκάκης.

Το πιο δύσκολο κομμάτι όταν ξεκινάς να φτιάχνεις ένα γήπεδο σίγουρα είναι ο σχεδιασμός

Όταν θα αποφασίσω ποιο γήπεδο θα φτιάξω, μου τρώει αρκετό καιρό να βρω τις φωτογραφίες που θέλω, αυτές που θα με βοηθήσουν και στην τελική του μορφή τις διαστάσεις του, δηλαδή τι ύψος θα έχει το τελικό αποτέλεσμα, ώστε να είναι το αποτέλεσμα ρεαλιστικό και να φαίνεται όπως το κανονικό γήπεδο.

Ο Αποστόλης Κτίστης κατά τη διάρκεια της κατασκευής της μακέτας του γηπέδου της Νιούκαστλ
Ο Αποστόλης Κτίστης κατά τη διάρκεια της κατασκευής της μακέτας του γηπέδου της Νιούκαστλ ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Έχω σκεφτεί να φτιάξω κάποιο γήπεδο μιας ομάδας της οποίας η πόλη έχει μία συγκεκριμένη αρχιτεκτονική κι αντίστοιχα με αυτή την αρχιτεκτονική να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί το γήπεδο. Κάποια στιγμή πιστεύω θα το κάνω.

Έχω κερδίσει μέσα από όλο αυτό μεγάλη επαφή με τον κόσμο. Από τότε που ξεκίνησα και προέβαλα τη δουλειά μου στα social media, υπάρχει αρκετή αλληλεπίδραση με τον κόσμο κι ολοένα και μεγαλώνει.

Η μακέτα της OPAP Arena
Η μακέτα της OPAP Arena ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Είναι πολύ όμορφο να ακούς και να μαθαίνεις ή να σου λένε πολύ καλά λόγια γι' αυτό που κάνεις. Είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή, πέρα από το οικονομικό.

Όταν ακούς κάποια πολύ όμορφα λόγια από κάποιον παίρνεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ψυχολογία για να συνεχίσεις να φτιάχνεις".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΡΣΕΝΑΛ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΑΓΓΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE BUNDESLIGA PREMIER LEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ OPAP ARENA ΟΑΚΑ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ