BASKETBALL ANALYSIS

Ζάλγκιρις - Παναθηναϊκός AKTOR: Η εξάρτηση από τον Ναν, οι 41 πόντοι του Έβανς και οι 23 πεντάδες του Τρινκιέρι

Ο Κέντρικ Ναν
Ο Κέντρικ Ναν EUROKINISSI

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα του Παναθηναϊκού AKTOR από την Ζάλγκιρις. Η εξάρτηση από τον Ναν, ο Έβανς που σκόραρε το ένα προσωπικό καλάθι μετά το άλλο και οι 23 πεντάδες του Αντρέα Τρινκιέρι, που έχει αλλάξει την φιλοσοφία της Ζάλγκιρις. 

Ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν τα κατάφερε στο Κάουνας και γνώρισε την ήττα με 80-68 από την Ζάλγκιρις, παραμένοντας στην 4η θέση, αλλά πλέον έχει… συγκάτοικους την Μονακό και την Φενέρμπαχτσε.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα των “πράσινων”.

Η εξάρτηση από τον Ναν, η τακτική της Ζάλγκιρις και το απογοητευτικό νούμερο με τον Αμερικανό εκτός παρκέ

Ο Κέντρικ Ναν κουβάλησε τον Παναθηναϊκό AKTOR στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, τελειώνοντας το παιχνίδι με 26 πόντους με 10/16 σουτ (5/7 τρίποντα), 5 ασίστ (που έδωσαν άλλους 10 πόντους), αλλά και 7 λάθη, Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Αμερικανός γκαρντ είχε Usage Rate (μετάφραση: Το ποσοστό των επιθέσεων της ομάδας του που πήρε όταν βρισκόταν στο παρκέ) 37.4%, σε ένα τεράστιο νούμερο, το οποίο βέβαια δεν ήταν πολύ μεγαλύτερο από το συνηθισμένο του νούμερο (33.5% για σεζόν). Είναι όμως κάτι που δείχνει πολλά πράγματα.

Ζάλγκιρις - Παναθηναϊκός AKTOR: Η εξάρτηση από τον Ναν, οι 41 πόντοι του Έβανς και οι 23 πεντάδες του Τρινκιέρι
EUROKINISSI

*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει μία μεγάλη εξάρτηση από την ικανότητα του Ναν να δημιουργεί καταστάσεις, η οποία εκτοξεύτηκε εν τη απουσία των Κώστα Σλούκα και Λούκα Βιλντόσα. Το πόσο εξαρτημένος είναι από τον Αμερικανό ωστόσο φάνηκε κόντρα στην Ζάλγκιρις από ένα νούμερο. Στα 5 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα που ξεκουράστηκε ο Ναν, το “τριφύλλι” σημείωσε μόλις 7 πόντους σε 11 κατοχές, δηλαδή 0.63 πόντους ανά κατοχή (και αντίστοιχα δεχόταν 1.2 πόντους ανά κατοχή), σε ένα απογοητευτικό νούμερο.

Η Ζάλγκιρις επί Αντρέα Τρινκιέρι είναι μία διαφορετική ομάδα. Με τον Ιταλό στον πάγκο οι Λιθουανοί άλλαξαν αμυντική προσέγγιση. Αμύνονται συνήθως στο Pick and Roll χωρίς βοήθειες για να μην δώσουν ευκαιρία για καλή κυκλοφορία της μπάλας και ελεύθερα τρίποντα. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Ναν παίζει Pick and Roll με τον Λεσόρ, με τους τρεις άλλους παίκτες της Ζάλγκιρις (Ουλανόβας στις 45 μοίρες και Μάνεκ, Γκιεντράιτις στις γωνίες) να μένουν στους παίκτες τους.

Ζάλγκιρις - Παναθηναϊκός AKTOR: Η εξάρτηση από τον Ναν, οι 41 πόντοι του Έβανς και οι 23 πεντάδες του Τρινκιέρι
PRINTSCREEN


Ο Ναν πηγαίνει προς τα μέσα, με την Ζάλγκιρις να αμύνεται "δύο με δύο" στο Pick and Roll, μαρκάροντας στην περιφέρεια για να κόψει πιθανή πάσα.

Ζάλγκιρις - Παναθηναϊκός AKTOR: Η εξάρτηση από τον Ναν, οι 41 πόντοι του Έβανς και οι 23 πεντάδες του Τρινκιέρι
PRINTSCREEN


Ο Ναν πάει προς το καλάθι και ο Μπιρούτις τον κόβει.

Ζάλγκιρις - Παναθηναϊκός AKTOR: Η εξάρτηση από τον Ναν, οι 41 πόντοι του Έβανς και οι 23 πεντάδες του Τρινκιέρι
PRINTSCREEN

Είναι χαρακτηριστικό ότι προ Τρινκιέρι οι αντίπαλοι της Ζάλγκιρις έπαιζαν 11.5 Pick and Roll ανά αγώνα με σουτ του χειριστή της μπάλας, είχαν 13.2 κατοχές σε κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση) και 6.8 κατοχές σε Post Up (παιχνίδι με πλάτη). Με τον Ιταλό στον πάγκο, οι αντίπαλοι της Ζάλγκιρις παίρνουν σχεδόν 14 σουτ ανά αγώνα σε κατάσταση Pick and Roll με τον χειριστή της μπάλας, 10 κατοχές σε Post Up και μόλις 8.9 κατοχές σε κατάσταση Catch and Shoot.

Τίποτα από αυτά δεν έχει έρθει τυχαία. Ο Αντρέα Τρινκιέρι έχει επιλέξει να δώσει στους αντίπαλους γκαρντ το σουτ μετά από ντρίμπλα. Παράλληλα, δεν στέλνει ποτέ βοήθειες στο Post, για να μην υπάρξει κυκλοφορία της μπάλας και ελεύθερα σουτ. Αυτό έκανε και κόντρα στον Παναθηναϊκό AKTOR, βγάζοντάς τον από το παιχνίδι του.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι ο Ιταλός βγήκε από αυτή την φιλοσοφία για ένα διάστημα στην άμυνα πάνω στον Ναν, κυρίως στην τρίτη περίοδο. Σε κάποιες φάσεις έπαιξε δυναμικό Hedge Out (έβγαινε σε βοήθεια ο ψηλός), σε άλλες φάσεις έστελνε βοήθεια με τρίτο παίκτη από τις 45 μοίρες. Ο Αμερικανός να διάβασε σωστά κάποιες από αυτές τις φάσεις και το “τριφύλλι” βρήκε ελεύθερα σουτ. Ο Ναν όμως έκανε και λάθη.

Τρινκιέρι επέστρεψε κάποια στιγμή στην προηγούμενη λογική του. Φρόντισε όμως μέσα στο ματς να αλλάξει τρόπους που κάλυπτε το Pick and Roll του Ναν, ώστε να υποχρεώσει τον Αμερικανό να σκέφτεται περισσότερο σε κάποιες φάσεις. Είναι καλό για μία άμυνα να έχει αρχές και κανόνες - ειδικά με νέο προπονητή - για να μην μπερδεύονται οι παίκτες. Ο Τρινκιέρι όμως έκανε προσαρμογές, θέλησε να παίξει με το μυαλό του Ναν και τα κατάφερε.

Οι 23 πεντάδες της Ζάλγκιρις και ο καυτός Έβανς

Ο Παναθηναϊκός AKTOR πήγε για πολλοστή φορά να πάρει ένα παιχνίδι με ροτέισον 7 παικτών. Αυτό ήταν δεδομένο ότι θα έβγαζε κούραση. Ο Αντρέα Τρινκιέρι απάντησε με την λογική που έχει εφαρμόσει από το ξεκίνημα της παρουσίας του στην Ζάλγκιρις: Με ροτέισον 10 παικτών, οι οποίοι έπαιξαν από 10 λεπτά (Ντίμσα) έως 30 λεπτά (Ουλάνοβας).

Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Ζάλγκιρις παρέταξε στο παρκέ 23 διαφορετικές πεντάδες. Με εξαίρεση την αρχική της πεντάδα (Έβανς, Γκιεντράιτις, Ουλάνοβας, Μάνεκ, Μπιρούτις) που βρέθηκε στο παρκέ για 11 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα και μία ακόμα (Έβανς, Γκιεντράιτις, Μπουτκεβίτιους, Ουλάνοβας, Χέιζ) που έμεινε στο παρκέ 4 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα, καμία άλλη δεν είχε περισσότερα από 3 λεπτά χρήσης. Για την ακρίβεια, 14 διαφορετικές πεντάδες βρέθηκαν στο παρκέ μεταξύ 40 δευτερολέπτων και 2 λεπτών. Ο λόγος σαφής: Ο Ιταλός τεχνικός ήθελε να έχει ενέργεια στην άμυνα, κάνοντας την μία αλλαγή μετά την άλλη. Ήθελε να φθείρει, να κουράσει τον Παναθηναϊκό AKTOR και τα κατάφερε.

Την ίδια στιγμή βέβαια, η Ζάλγκιρις είχε την τύχη να δει τον Κίναν Έβανς να κάνει απίστευτα πράγματα με 24 πόντους και 9/11 σουτ (4/5 τρίποντα), μαζί με 7 ασίστ (που έδωσαν άλλους 14 πόντους) σε 28 λεπτά συμμετοχής. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν υπεύθυνος δηλαδή για τους 41 από τους 80 πόντους της ομάδας του και όλα αυτά έχοντας Usage Rate μόλις 24.2%.

Ζάλγκιρις - Παναθηναϊκός AKTOR: Η εξάρτηση από τον Ναν, οι 41 πόντοι του Έβανς και οι 23 πεντάδες του Τρινκιέρι
ZALGIRIS KAUNAS

*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα

Ο Έβανς έβαλε προσωπικά καλάθια. Πήρε πολλά σουτ μετά από ντρίμπλα. Και χτύπησε την άμυνα του Παναθηναϊκού AKTOR στο Pick and Roll. Οι “πράσινοι” έπαιζαν Flat στο Pick and Roll και του έδιναν το σουτ ή άφηναν τον Γκραντ να τον αντιμετωπίσει χωρίς βοήθειες, με τον Αμερικανό να μην αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ο Γκραντ έχει δείξει ότι είναι εξαιρετικός αμυντικός, αλλά υπάρχουν και βραδιές που ο αντίπαλός του μπορεί απλώς να… βάζει τα σουτ. Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Έβανς σημείωσε τους 15 από τους 24 πόντους του με αντίπαλο τον Γκραντ. Ο Παναθηναϊκός AKTOR όμως δεν μπόρεσε να βρει τρόπους να βοηθήσει τον καλύτερο αμυντικό του, με αποτέλεσμα ο Έβανς να το εκμεταλλεύεται αυτό και να σημειώνει πολλά μεγάλα - προσωπικά - καλάθια.

Ένα βήμα πίσω, αλλά δεν χάθηκε κάτι

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έκανε ένα βήμα πίσω με την ήττα του στην Λιθουανία. Οι “πράσινοι” άφησαν την Ζάλγκιρις να ελέγξει το τέμπο, να παίξει το παιχνίδι της σε άμυνα και επίθεση και αυτό τους στοίχισε. Είναι σαφές ότι η απουσία του Σλούκα και η ανετοιμότητα των Βιλντόσα και Παπαπέτρου “πονάει” το “τριφύλλι”.

Την ίδια στιγμή όμως δεν γίνεται να μην γίνει αναφορά στο γεγονός ότι ο Λεσόρ τράβηξε πάλι σχεδόν όλο το κουπί στην θέση του σέντερ, παίζοντας 34 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα. Αυτό ήταν το 10ο φετινό παιχνίδι στην EuroLeague (σε 25 αγώνες) με 30 λεπτά συμμετοχής για τον Γάλλο και 18ο με +25 λεπτά. Αν κάποιος συνυπολογίσει και τον τρόπο παιχνιδιού του, η κούραση είναι δεδομένη και ήταν εμφανής στο φινάλε του αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν έχασε πάντως πολλά από την ήττα του στην Λιθουανία. Η Ζάλγικιρς επί Τρινκιέρι είναι μία άλλη ομάδα, που μπορεί να νικήσει τον οποιοδήποτε, ειδικά στην έδρα της. Ήταν όμως μία ευκαιρία για τους “πράσινους” να πατήσουν καλύτερα στην 4αδα. Η επιστροφή του Σλούκα και η άνοδος των Βιλντόσα, Παπαπέτρου σίγουρα θα αλλάξει τα δεδομένα. Θα δώσει επιλογές στον Εργκίν Αταμάν. Ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει ακόμα την τύχη στα χέρια του στην κούρσα για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της EuroLeague. Αλλά χρειάζεται και από άλλους παίκτες να βγουν μπροστά.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ