EUROLEAGUE

Ξέρουμε τι κάνατε πέρυσι τον Μάιο

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ φιλοξενεί τη Ρεάλ Μαδρίτης (29/01) στο remake του περσινού τελικού του Final Four. Ενός τελικού που κράτησε σε αγωνία μέχρι τέλους τον κόσμο και κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Δείτε το video.

Οι αναμετρήσεις ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μακάμπι Τελ Αβίβ ανέκαθεν είχαν κάτι το ιδιαίτερο. Κάτι η ιστορία που κουβαλούν οι δύο σύλλογοι, κάτι τα τρόπαια που έχουν (8 οι Μαδριλένοι, 6 οι Ισραηλινοί) κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστό το ζευγάρι. Μιας και αναφερθήκαμε στα τρόπαια, όμως, ας γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω.

Όχι πολύ. Στις 18 Μαϊου του 2014, για την ακρίβεια. Τότε που οι δυο ομάδες κοντράρονταν στον τελικό του Final Four, το οποίο διεξαγόταν στο Mediolanum Forum του Μιλάνο. Νωρίτερα, στα Play offs, η μεν Μακάμπι είχε αποκλείσει την οικοδέσποινα, Αρμάνι Μιλάνο, ενώ οι Μαδριλένοι τον Ολυμπιακό.

Η Μακάμπι, με τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο της είχε πραγματοποιήσει μια εξαιρετική σεζόν. Είχε καταφέρει να πάρει την πρόκριση στον τελικό, μετά από μια συγκλονιστική νίκη στον ημιτελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 67-68, χάρη σε lay up του Τάιρις Ράις. Η "βασίλισσα" από την πλευρά της, έκανε περίπατο στον ισπανικό εμφύλιο απέναντι στην Μπαρτσελόνα, την οποία συνέτριψε με 100-62.

Φτάσαμε, λοιπόν, στη μέρα του τελικού. Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν με όλα τα όπλα τους. Ράις, Σμιθ, Μπλου, Χίκμαν, Ινγκλς, Σχορτσανίτης από τη μία, Ρούντι, Σέρχιο, Μίροτιτς, Ντάρντεν, Σλότερ, Μπουρούσης από την άλλη.

Το παιχνίδι τα είχε όλα: Εναλλαγές στο σκορ, μεγάλα σουτ, αγωνία, θετικούς και αρνητικούς πρωταγωνιστές και έναν μεγάλο νικητή: Την Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία κατάφερε στην παράταση να πάρει τη νίκη με 98-86, κατακτώντας για έκτη φορά στην -πλούσια- ιστορία της το βαρύτιμο τρόπαιο. Ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε πετύχει τον στόχο του. Η Σταχτοπούτα έγινε πριγκίπισσα.

Τίποτα δεν θα είχε συμβεί, όμως, εάν ο πολυτιμότερος παίκτης του Final Four, ο Τάιρις Ράις, δεν έκανε το παν για να δώσει τον τίτλο στην ομάδα του. Οι 26 πόντοι του τελικού ήταν αυτοί που έκαναν τη διαφορά στην αναμέτρηση. Δεν ήταν, όμως, μόνος. Ο Χίκμαν πέτυχε 18, ο Σμιθ πρόσθεσε 16, όμως η μεγάλη διαφορά ήρθε από τον Ντέιβιντ Μπλου. Ο αρχηγός της "ομάδας του λαού" σταμάτησε στους 14 πόντους, όντας ο παίκτης-αποκάλυψη του Ντέιβιντ Μπλατ.

Από την άλλη πλευρά, η Ρεάλ Μαδρίτης, που όλη τη χρονιά έπαιζε μπάσκετ ο οποίο τρόμαζε τον αντίπαλο, στα τελευταία κρίσιμα σημεία λύγισε. Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, MVP της Euroleague, πέτυχε 21 πόντους, αλλά δεν είχε τις απαραίτητες βοήθειες, με τον Ρουντι Φερνάντεθ να προσθέτει 15 πόντους.

Όσο για την μάχη των Ελλήνων; Οι 9 πόντοι-3 ριμπάουντ-1 ασίστ του Σοφοκλή Σχορτσανίτη επιβλήθηκαν των 12 πόντων-9 ριμπάουντ του Γιάννη Μπουρούση. Αμφότεροι, μάλιστα, ξεκίνησαν βασικοί τον τελικό. Ένας, όμως, χαμογέλασε και αυτός ήταν ο "Σόφο".

Για να θυμηθείτε, όμως όλες τις μεγάλες στιγμές του τελικού του Final Four της Euroleague, μπορείτε να δείτε το video που ακολουθεί:

Μερικούς μήνες αργότερα οι δύο ομάδες εμφανίζονται διαφορετικές. Κυρίως η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ της. Η Ρεάλ, από την πλευρά της, θέλει εκδίκηση για τον χαμένο τελικό. Θα τα καταφέρει; Απαντήσεις θα δοθούν σε λίγες ώρες...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ