EUROLEAGUE

Βατούτιν: ''Σαν το Σέλτικς - Λέικερς!''

Βατούτιν: ''Σαν το Σέλτικς - Λέικερς!''

O πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ, Αντρέι Βατούτιν, μιλάει αποκλειστικά στο Euroleague Greece για τη σειρά με τον Παναθηναϊκό, την ''ομάδα του στρατού'' και την ήττα από τον Ολυμπιακό στην Πόλη.

Ο Αντρέι Βατούτιν δεν έχει απωθημένα. Είναι ένας κομψός άνθρωπος, ρεαλιστής, που ζει και αναπνέει για την ''ομάδα του στρατού''. Στα 40 του χρόνια, διοικεί έναν οργανισμό με το τεράστιο βάρος και τη σημασία που έχει το όνομα της ΤΣΣΚΑ για το ρωσικό μπάσκετ.

Παράλληλα, είναι ο πρόεδρος που δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι κάποιοι παίκτες της ομάδας του πανηγύριζαν πριν ακόμα τελειώσει ο συγκλονιστικός τελικός με τον Ολυμπιακό ενώ μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Παναθηναϊκό και την ιστορία του!

To Euroleague Greece βρέθηκε χθες στα αποδυτήρια της ΤΣΣΚΑ πριν από το εναρκτήριο τζάμπολ με τον Παναθηναϊκό και συνομίλησε με τον Αντρέι Βατούτιν για τα πάντα! Τις χαρές και τις κρίσεις που αντιμετώπισε ως πρόεδρος, το τι χρειάζεται για να ''χτίσεις'' μια δυναστεία, τη μεγαλύτερη ανακρίβεια που γράφτηκε ποτέ για την ομάδα του, τον Έτορε Μεσίνα και τον φίλο Θοδωρή Παπαλουκά.

Η ΤΣΣΚΑ είναι η καλύτερη εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Euroleague εδώ και δεκαετίες. Αλήθεια, τι είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τον Αντρέι Βατούτιν;

''Η ζωή μου! Δουλεύω για αυτή την ομάδα 24 ώρες, κάθε μέρα! Είμαι στις υπηρεσίες της ΤΣΣΚΑ τα Σάββατα, τις Κυριακές, συνέχεια! Ο οργανισμός είναι ο τρόπος ζωής μου. Μάλιστα, έχω τον προσωπικό μου χώρο στα αποδυτήρια της ομάδας! Κάνω προπονήσεις κάθε μέρα στην ΤΣΣΚΑ, όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά στο κολύμπι και στην άρση βαρών. Σήμερα (σ.σ. χθες), πριν από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, έκανα κολύμπι δύο χιλιόμετρα κι έπειτα, μια ώρα άρση βαρών. Μου αρέσει το μπάσκετ και αγαπώ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Δεν είναι απλώς μια δουλειά. Είναι η οικογένειά μου. Μια οικογένεια ανθρώπων που δουλεύουν για τον οργανισμό''.

Όλα αυτά τα χρόνια, ποια ήταν η μεγαλύτερη χαρά και, συγχρόνως, η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίσατε ως πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας;

''Πολλές καλές στιγμές! Πολλές θετικές στιγμές! Και σίγουρα δεν μιλάω μόνο για τις νίκες και τους τίτλους. Έχουμε ζήσει έντονα συναισθήματα τα τελευταία χρόνια. Όμορφες και άσχημες στιγμές. Γιατί, έτσι ακριβώς είναι η ζωή. Κάθε μέρα συμβαίνει και κάτι διαφορετικό. Νομίζω ότι είναι ανόητο να έχουμε στο μυαλό μας όλη τη σεζόν μόνο τον τίτλο στην Euroleague! Όλα είναι εμπειρίες. Σίγουρα θυμάμαι το Final-4 στη Μαδρίτη (σ.σ. 2008). Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο αποκλεισμός στη regular season και η ήττα στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι είναι η ζωή! Δεν μπορώ να ξεχωρίσω θετικά και αρνητικά. Όπως είπα και πριν, είναι όλα εμπειρίες''.

''Δεν είναι καθόλου εύκολο να παίζεις στην ΤΣΣΚΑ''

Πως καταφέρνετε και διατηρείτε υψηλό το κίνητρο σε παίκτες και προπονητές της ΤΣΣΚΑ ώστε η ομάδα να προκρίνεται σχεδόν κάθε χρόνο στο Final-4 της Euroleague;

''Νομίζω ότι κάθε παίκτης που έρχεται στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει κίνητρο. Όλοι όσοι έρχονται στην ομάδα καταλαβαίνουν από την πρώτη στιγμή ότι στόχος του οργανισμού είναι πάντα η κορυφή. Δουλεύουμε κάθε μέρα προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω πως αν κάποιος παίκτης σκέφτεται διαφορετικά κι έχει διαφορετικούς στόχους, τότε κάτι δεν πάει καλά. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να δουλεύεις ή να παίζεις στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πραγματικά, πολύ μεγάλη πίεση!''.

Βατούτιν: ''Σαν το Σέλτικς - Λέικερς!''


Ο Αντρέι Βατούτιν εξηγεί στον συντάκτη του Euroleague Greece, Γιάννη Σταυρουλάκη, τις συνθήκες πίεσης που επικρατούν στην ΤΣΣΚΑ

Κάθε χρόνο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας λογίζεται ως φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague. Πόση πίεση επιτρέπεται στον εαυτό σας να αντέξει;

''Η ζωή μου είναι υπό πίεση. Κάθε μέρα. Στη Ρωσία είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Αν, για παράδειγμα, η ΤΣΣΚΑ χάσει ένα παιχνίδι, είναι κάτι που πρέπει να προσέξεις. Αν χάσει δυο παιχνίδια, όλοι θα αρχίσουν να σκέφτονται ότι έρχεται η συντριβή! Έπειτα από τρεις ήττες, ο κόσμος σκέφτεται ότι ήλθε το τέλος! Καταστροφή, καταστροφή! Κακός κόουτς, κακοί παίκτες, κακό management, κακός πρόεδρος! Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι φίλαθλοί μας περιμένουν μια μόνο θέση. Την κορυφή. Σίγουρα, όταν κερδίζεις όλα πάνε καλά. Αν χάσεις, ο κόσμος αρχίζει να σου επιτίθεται''.

Συνέβη κάτι ανάλογο μετά τον αποκλεισμό στο κύπελλο από τον ''Κόκκινο Οκτώβρη'';

''Τίποτα ιδιαίτερο, τίποτα ιδιαίτερο. Η αλήθεια είναι ότι σοκαρίστηκα λίγο όμως πιστεύω ότι είναι αδύνατο να κερδίζεις τα πάντα! Αδύνατο! Κερδίζεις συνεχώς εμπειρίες και ξεκινάς να κατανοείς πράγματα, όπως ίσως ότι οι παίκτες δεν είχαν κίνητρο στο ρωσικό κύπελλο. Μετά από αυτό υπάρχει πίεση στην ομάδα. Αν θυμάσαι, είχαμε ένα σερί νικών στην VTB United League και στην Euroleague. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι έγινε στο παρελθόν για το καλό της ομάδας''.

''Αν ο τίτλος κρινόταν σε σειρά best-of-five, η ΤΣΣΚΑ θα ήταν πρωταθλήτρια!''

Τι σκέφτεστε όταν έρχεται στο μυαλό σας η ήττα από τον Ολυμπιακό στον τελικό της Κωνσταντινούπολης;

''Ήταν ένα καλό μάθημα για όλους μας. Σέβομαι πολύ τη νίκη του Ολυμπιακού. Ξέρεις, ο Ολυμπιακός ήταν κάτι σαν Σταχτοπούτα, με πολλούς νέους παίκτες, σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για αυτούς. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό και τον κόουτς Ίβκοβιτς για ό,τι πέτυχαν. Αν ο τίτλος κρινόταν σε σειρά best-of-five ή best-of-seven, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα ήταν πρωταθλήτρια. Όμως ήταν μόνο ένα παιχνίδι και νομίζω ότι κάποιοι παίκτες μας είχαν ξεκινήσει τους πανηγυρισμούς πριν τελειώσει ο αγώνας. Όλα αυτά είναι παρελθόν. Κακό παρελθόν. Προτιμώ να σκέφτομαι αυτά που ακολουθούν κι όχι αυτά που έγιναν''.

Βατούτιν: ''Σαν το Σέλτικς - Λέικερς!''


Η ήττα στον τελικό της Πόλης από τον Ολυμπιακό ήταν ένα καλό μάθημα για όλους σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤΣΣΚΑ

''Το μεγαλύτερο κομμάτι των back2back τίτλων στον Σπανούλη''

Πιστεύετε ότι η περίπτωση του back2back πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού με το χαμηλό μπάτζετ ήταν απλώς η εξαίρεση στον κανόνα ή το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ομάδες της Euroleague;

''Νομίζω ότι στον αθλητισμό είναι πολύ δύσκολο να ακολουθείς κάποια μοντέλα. Θα έλεγα απίθανο! Τώρα όσον αφορά το back2back, νομίζω ότι το μεγαλύτερο κομμάτι οφείλεται στον Βασίλη Σπανούλη. Είναι πραγματικός ηγέτης, τον ξέρω προσωπικά. Τον σέβομαι πολύ, είναι πραγματικός ηγέτης, πραγματικός sportsman και σπουδαίος άνθρωπος! Νομίζω πως σε αυτόν οφείλονται κυρίως οι δυο τίτλοι του Ολυμπιακού''.

Η σειρά βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη όμως θα ήθελα τη γνώμη σας για τον Παναθηναϊκό.

''Σέβομαι τον Παναθηναϊκό και την ιστορία του στην Euroleague. Είναι μια ομάδα με παράδοση στη διοργάνωση. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ ενδιαφέρουσα και δύσκολη σειρά για την πρόκριση στο Final-4.Νομίζω ότι οι αναμετρήσεις της ΤΣΣΚΑ με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό είναι σαν το Σέλτικς-Λέικερς!''.

''Στην Ευρώπη δεν μπορείς να μιλάς για δυναστείες''

Τελικά, τι χρειάζεται ώστε μια ομάδα να δημιουργήσει δυναστεία στην Euroleague;

''Έχω μια ερώτηση για εσάς. Η Μακάμπι κατέκτησε back2back τίτλους. Αυτό είναι δυναστεία ή όχι; Ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός που συμμετέχει σε Final-4… Για μένα, είναι δύσκολο να μιλάει κανείς για δυναστεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Νομίζω ότι δυναστεία έκαναν οι Μπουλς, οι Λέικερς και οι Σέλτικς. Στην Ευρώπη, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Κάποιος μπορεί να πει ότι η ΤΣΣΚΑ έχει δημιουργήσει δυναστεία, με τη λογική ότι δίνει το παρών συνεχώς σε Final-4 κτλ κτλ όμως μιλάμε μόνο για δυο τίτλους. Στην Πράγα και στην Μαδρίτη''.

''Οι φήμες είναι μέρος της δουλειάς''

Ποιο ήταν το σενάριο ή η μεγαλύτερη ανακρίβεια που γράφτηκε για την ΤΣΣΚΑ και σας ενόχλησε περισσότερο τα τελευταία χρόνια;

''Πολλές φήμες. Πριν από μια εβδομάδα, άκουσα ότι ο Μεσίνα θα πάει στο ΝΒΑ και ότι ο Μπλατ θα έλθει στην ΤΣΣΚΑ. Ξέρεις, τον Απρίλιο και τον Μάιο ξεκινούν οι φήμες για τους παίκτες, τους προπονητές και το σταφ. Είναι φυσιολογικό. Τίποτα ξεχωριστό. Συμβαίνει πάντα. Οι φήμες είναι μέρος της δουλειάς. Για παράδειγμα, όλοι λένε ότι η ΤΣΣΚΑ έχει τεράστιο μπάτζετ στην Euroleague. Είναι δύσκολο να συγκρίνεις. Δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση για τα μπάτζετ του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ. Καμία πληροφορία. Είναι εύκολο να μιλάς. Ξέρω πάνω-κάτω τα μπάτζετ τους όμως όχι επίσημα. Οι οπαδοί στην Ευρώπη αρέσκονται να μιλάνε για μισθούς, μεταγραφές. Είναι ενδιαφέρον για αυτούς''.

Η σχέση σας με τον Έτορε Μεσίνα; Φίλος κι έπειτα κόουτς;

''Σίγουρα, έχουμε πολύ φιλικές σχέσεις με τον κόουτς Μεσίνα. Για μένα, ο Έτορε δεν είναι μόνο προπονητής. Είναι ένας έξυπνος και πολύ ευγενικός άνθρωπος. Μου αρέσει να μιλάω μαζί του, όχι μόνο για το μπάσκετ αλλά γενικά για τη ζωή. Την ίδια στιγμή, προσπαθώ να μην ξεχνάω ότι είμαι ο πρόεδρος και ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του οργανισμού. Ο Έτορε είναι ο άνθρωπος που δεν ξεχνάει ποτέ τη σχέση προέδρου-προπονητή. Είμαστε φίλοι όμως ξέρω ότι αυτός είναι ο κόουτς κι εγώ ο πρόεδρος. Τον σέβομαι, με σέβεται ενώ η συνεργασία μου με τους προπονητές είναι πάντα η ίδια. Με τον Βουγιόσεβιτς, τον Πασούτιν''.

Βατούτιν: ''Σαν το Σέλτικς - Λέικερς!''
INTIME SPORTS


Ο κόουτς Μεσίνα δεν ξεχνάει ποτέ τη σχέση προέδρου-προπονητή

Θοδωρής Παπαλουκάς...

''Φίλος κι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία της ΤΣΣΚΑ. Μας βοήθησε πολύ πέρσι. Ήταν όνειρό του να κατακτήσει έναν ακόμα τίτλο στην Euroleague. Ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος''.

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ