ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

ΤΣΣΚΑ: Το "ευχαριστώ" του Αντρέι Βατούτιν στον Ολυμπιακό και το πρόβλημα με τον Μάικ Τζέιμς

ΤΣΣΚΑ: Το "ευχαριστώ" του Αντρέι Βατούτιν στον Ολυμπιακό και το πρόβλημα με τον Μάικ Τζέιμς
PHOTO CREDITS: INTIME SPORTS

Ο Αντρέι Βατούτιν έδωσε μια απολαυστική συνέντευξη στο BasketNews της Λιθουανίας, όπου μίλησε -μεταξύ άλλων- για τα απόνερα της ήττας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας από τον Ολυμπιακό στο Final Four της Κωνσταντινούπολης, τον χαρακτήρα του Δημήτρη Ιτούδη, αλλά και όσα συνέβησαν πέρσι με τον Μάικ Τζέιμς.

Ο Αντρέι Βατούτιν δεν μιλάει συχνά στον Τύπο, όταν το κάνει όμως το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Το αφεντικό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μίλησε στο BasketNews και αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα που απασχόλησαν στο παρελθόν την "αρκούδα". Όπως η ήττα από τον Ολυμπιακό στο Final Four της Κωνσταντινούπολης, η επιλογή για τη μακροημέρευση του Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο και όσα συνέβησαν πέρσι με τον Μάικ Τζέιμς.

Αναλυτικά όσα είπε στον Ντονάτας Ουρμπόνας:

Για τα συστατικά προκειμένου μια ομάδα να κατακτήσει την EuroLeague: "Δεν υπάρχει απάντηση γι αυτό. Δεν έχω κάποια συνταγή. Κάθε σεζόν υπάρχει μια διαφορετική ιστορία. Χρειάζεσαι ένα σύνολο ηγετών, προσωπικοτήτων και λίγη τύχη. Αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή, γιατί μιλάμε για διαφορετικούς τίτλους κάθε φορά. Θυμάσαι τον τελικό της Κωνσταντινούπολης με τον Ολυμπιακό; Η ομάδα μας ήταν εξαιρετικά καλή. Σε επίπεδο προσώπων, ήταν ίσως η καλύτερη ομάδα στην ιστορία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αλλά χάσαμε για έναν πόντο. Μπορώ να σου πω ότι αν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κέρδιζε εκείνον τον τίτλο, ήμουν έτοιμος να φύγω από την ομάδα για άλλο προορισμό. Τους Μπρούκλιν Νετς.

Είχαμε τον τίτλο στην τσέπη, αλλά αυτή η ήττα με κράτησε εδώ (σ.σ.: στη Μόσχα) και τώρα λέω "ευχαριστώ" στον Ολυμπιακό. Γιατί τα δέκα χρόνια που ακολούθησαν ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα και μου έφεραν πολλή χαρά. Ήταν ένα κεφάλαιο γεμάτο τίτλους, ανθρώπους και σπουδαίους αγώνες. Θα ξαναπώ το "ευχαριστώ" στον Ολυμπιακό (γελάει). Αλλά αυτό αφορά τη δική μου πλευρά. Για τον Γιόνας Καζλάουσκας, τους παίκτες, τους φιλάθλους, για όλους, ήταν μια τραγωδία. Εντάξει, ακόμη και για μένα ήταν ένα πολύ δυνατό χτύπημα, αλλά μετά από δέκα χρόνια μπορώ να ευχαριστήσω τον Θεό που με κράτησε στην ΤΣΣΚΑ".

Για το πιο σημαντικό κομμάτι στο "χτίσιμο" μιας ομάδας: "Αν ξεκινάς να δημιουργείς μια ομάδα, το Νο1 είναι ο προπονητής. Κανείς παίκτης δεν μπορεί να αποκτηθεί χωρίς τη συναίνεση του προπονητή. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο Εβγκένι Πασούτιν, ο Γιόνας Καζλάουσκας, ο Έτορε Μεσίνα. Κάναμε πάντα σπουδαία δουλειά στο recruiting μαζί με τον εκάστοτε προπονητή. Καθόμαστε πάντα με τον head coach, συζητάμε για την αγορά, αναλύουμε τον προϋπολογισμό. Ο προπονητής λοιπόν είναι το Νο1. Είναι μια διαφορετική ιστορία σε σχέση με το ΝΒΑ. Εκεί ο GM κλείνει παίκτες και μετά τον προπονητή. Δουλεύουν σε μια διαφορετική κατεύθυνση".

Για την πολυετή συνεργασία με τον Δημήτρη Ιτούδη: "Ο προπονητής τελεί πάντα υπό πίεση. Αν μια ομάδα αρχίσει να χάνει, τότε δημιουργούνται ερωτηματικά. Ο Δημήτρης Ιτούδης είναι ένας επιτυχημένος προπονητής για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Κάθε σεζόν η ομάδα κατακτά τον τίτλο στη VTB League και είναι στο Final Four της EuroLeague. Δεν υπάρχει άλλος προπονητής που μπορεί να εγγυηθεί καλύτερο αποτέλεσμα. Ξέρει το σύστημα, τους παίκτες, είναι πάντα πεινασμένος και έχει φέρει στην ομάδα τον Τόρνικε Σενγκέλια, τον Γουίλ Κλάιμπερν και τον Ντάνιελ Χάκετ. Άξιζε ακόμη δύο χρόνια για να υλοποιήσει τις ιδέες του. Ο Δημήτρης Ιτούδης είναι ένας πατριώτης για την ΤΣΣΚΑ. Είναι πραγματικά πεινασμένος, ένας μαχητής. Ελπίζω αυτή κι η επόμενη σεζόν να είναι επιτυχημένες για μας".

Για τον Μάικ Τζέιμς: "Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη για όλους, ειδικά για μένα. Στη θέση μου, πρέπει να σκεφτείς τη φήμη του προπονητή, του συλλόγου, την ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια, τα αποτελέσματα. Ο Μάικ Τζέιμς είναι ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης, που μπορεί να σου φέρει αποτελέσματα. Όπως επίσης, οφείλεις να σκεφτείς το οικονομικό κομμάτι που υπάρχει, γιατί είχε συμβόλαιο για ακόμη δύο χρόνια. Η κατάσταση λοιπόν ήταν πολύ δύσκολη. Δυστυχώς, ήταν αδύνατο να παρθεί μια καλή απόφαση για όλους. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου για δύο μήνες, έκανα μεγάλη προσπάθεια να βρω μια συμβιβαστική λύση. Ναι, να μείνουν κι οι δύο (ο Μάικ Τζέιμς και ο Δημήτρης Ιτούδης) στην ομάδα.

Θεωρητικά, πρέπει να επιλέξεις την πλευρά του προπονητή σε τέτοια θέματα. Γιατί αν κάποιος παίκτης, όχι συγκεκριμένα ο Μάικ Τζέιμς, δείξουν ασέβεια προς το πρόσωπο του προπονητή, τότε κάποιος άλλος μπορεί να κάνει το ίδιο την επόμενη μέρα. Πώς μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει ένας προπονητής μετά από κάτι τέτοιο; Είναι αδύνατο. Για περίπου δύο μήνες έψαχνα τρόπο να βρω έναν συμβιβασμό για την κατάσταση, αλλά μια μέρα κατάλαβα ότι δεν θα δούλευε όλο αυτό. Νιώθω λυπημένος γι αυτό. Επειδή πιστεύω πως με τον Μάικ Τζέιμς, είχαμε μια πολύ καλή πιθανότητα να κατακτήσουμε την EuroLeague στην Κολωνία. Τώρα, ο Μάικ Τζέιμς βρίσκεται στη Μονακό και όλα τα άλλα είναι απλά ιστορία".

Για τη γενικότερη κατάσταση που δημιουργήθηκε: "Κάθε σεζόν υπάρχουν κόντρες. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Η διαφορά είναι πως αυτή η ιστορία έγινε δημόσια. Ο Μάικ είναι ένας σπουδαίος παίκτης και σίγουρα όχι ένας κακός τύπος. Διατηρούμε φυσιολογικές σχέσεις μαζί του. Φυσικά, μετανιώνω για τον τρόπο με τον οποίο ολοκληρώθηκε η σχέση μας. Γιατί η ΤΣΣΚΑ με ή χωρίς τον Μάικ Τζέιμς έχει δύο διαφορετικά πρόσωπα. Δεν θα πω "χειρότερο" ή "καλύτερο". Θα πω απλά διαφορετικό. Αλλά έτσι είναι η κατάσταση. Ήταν συνολικά μια πολύ απρόβλεπτη κατάστση. Ίσως είναι αδύνατο να προβλέψεις την κόντρα ανάμεσα σε δύο εγωισμούς. Ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Μάικ Τζέιμς έχουν μεγάλους εγωισμούς. Όταν ένα άτομο δίνει σημάδια ασέβειας, όχι μόνο για τον Δημήτρη, αλλά για όλη την ομάδα, πώς θα βρεις έναν συμβιβασμό; Κι αντίστοιχα, πώς μπορείς να προβλέψεις τι μπορεί να γίνει; Ήταν μια πολύ δύσκολη οικογενειακή κατάσταση για τον Μάικ Τζέιμς. Κατανόησα πως ήταν δύσκολο για εκείνον να παίξει κόντρα στην Μπαρτσελόνα και τη Φενέρμπαχτσε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αλλά "έσκασε" σαν βόμβα.

Πριν συμβεί το συγκεκριμένο περιστατικό, ουδείς είχε την αίσθηση πως αυτή η κόντρα εμφανιζόταν. Έγινε απλά μέσα σε μια στιγμή, δυστυχώς. Δεν ήταν τόσο απλό (σ.σ.: το θέμα με την άδεια που ζήτησε για τον θάνατο του παππού του). Ζήτησε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ μια συγκεκριμένη μέρα. Ο κόουτς τού εξήγησε πως έχουμε μεγάλους αγώνες μπροστά μας και συμφώνησε να μείνει στη Μόσχα για δυο - τρεις μέρςε ακόμη. Μίλησα με τον Μάικ Τζέιμς μετά από αυτό. Τον ρώτησα γιατί δεν με πήρε τηλέφωνο να μου εξηγήσει γιατί ήταν τόσο πλύ σημαντικό για εκείνον να πάει στην κηδεία. Δεν ήξερα πως ο παππούς ήταν σαν πατέρας για εκείνον. Δεν μου το είπε. Φυσικά, αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από τους αγώνες με τη Φενέρμπαχτσε και την Μπαρτσελόνα. Πολύ πιο σημαντικό. Αλλά δεν μου το πε. Διαφορετικά, η απάντησή μου θα ήταν ξεκάθαρη: "Φυσικά, πήγαινε στις ΗΠΑ". Όπως ακριβώς κάναμε όταν ένα άλλο παρόμοιο οικογενειακό θέμα προέκυψε για τον Μάικ, λίγο αργότερα. Ο Δημήτρης (Ιτούδης) τού έδωσε μια διαφορετική επιλογή, ο Μάικ την αποδέχθηκε και... Αυτά έχει η ζωή".

Για την καθαίρεση του Τζόρντι Μπερτομέου και τα προβλήματα της EuroLeague: "Το βασικό θέμα δεν είναι το Final Four. Υπάρχουν δύο άλλα ζητήματα. Πρώτα απ' όλα, τα χρήματα. Στην Ευρώπη, χάνουμε λεφτά κάθε μέρα. Αν κερδίσεις έναν αγώνα στην EuroLeague, λαμβάνεις περίπου 40 χιλ. ευρώ, αλλά ξοδεύεις περισσότερα στο ταξίδι και τα λοιπά έξοδα για να πας σε ένα γήπεδο. Δεν μιλάω καν για τους μισθούς των παικτών. Είναι σαν φιλανθρωπία όλο αυτό. Όλες οι ομάδες αξίζουν περισσότερα χρήματα και πιστεύω πως είναι πιθανό να τα νρβούμε. Δεύτερον, είναι τα εθνικά πρωταθλήματα. Είναι πολύ δύσκολο για τους προπονητές και τους παίκτες να παίζουν δύο αγώνες την εβδομάδα στην Ευρώπη και μετά να έχουν ακόμη έναν αγώνα για το εθνικό πρωτάθλημα. Είναι πολλά τα παιχνίδια. Πιστεύω πως θα ήταν ιδανικό για όλους να έχουν δύο ομάδες. Μία να παίζει στην EuroLeague κι άλλη μία να συμμετέχει στο εθνικό πρωτάθλημα. Κι ίσως η "βασική" ομάδα να μπαίνει στα playoffs του εθνικού πρωταθλήματος".

TAGS ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ