ΜΠΑΣΚΕΤ

Το ταξίδι του "Δράκου"

Το ταξίδι του "Δράκου"
Γιαννάκης

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μίλησε στο SPORT 24 για τους Κουφό, Σπανούλη, Βουγιούκα, Γλυνιαδάκη

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου η οικογένεια Γιαννάκη (ο Παναγιώτης Γιαννάκης με τη σύζυγό του Ευγενία και την κόρη τους Κέλλυ – ο γιος του Δημήτρης έμεινε στην Αθήνα λόγω σπουδών) αναχώρησε με προορισμό το Λας Βέγκας. Για όποιον έχει ταξιδέψει στην "West Coast" των Ηνωμένων Πολιτειών, θα γνωρίζει ότι αν για τη Νέα Υόρκη χρειάζονται εννέα ώρες αεροπορικώς (από κάποιον ενδιάμεσο ευρωπαϊκό σταθμό τύπου Φρανκφούρτης), για την "πόλη του τζόγου" πρέπει να υπολογίσει κανείς άλλη μια... δεκάωρη πτήση!
Το κίνητρο, όμως, του 56ου All Star Game ήταν τόσο ισχυρό, ώστε η δεδομένη κούραση δεν θα μπορούσε να υπερβεί τη λαχτάρα για τη μεγαλύτερη γιορτή του αμερικανικού μπάσκετ. Για τον ομοσπονδιακό προπονητή, πάντως, δεν ήταν η πρώτη φορά που επρόκειτο να παρακολουθήσει από κοντά τις εκδηλώσεις του εντυπωσιακού τριήμερου.

"Πριν από δέκα χρόνια ήμουν στο All Star Game του Κλίβελαντ, την επόμενη χρονιά, το 1998, είχα πάει στη Νέα Υόρκη, γενικώς είχα την τύχη να βρεθώ σε αυτή τη γιορτή, αν και για μένα το All Star Game δεν σημαίνει μόνο θέαμα, καρφώματα και τρίποντα", μας είπε ο "Δράκος" του ελληνικού μπάσκετ εξηγώντας ότι "πηγαίνω εκεί για να συναντήσω και να συνομιλήσω με ανθρώπους του μπάσκετ, χρησιμοποιώ το All Star ως μέσο επικοινωνίας. Ανταλλάσσουμε απόψεις με προπονητές, παράγοντες του αθλήματος και παίρνω ιδέες για το πώς πρέπει να μεταδίδεται το μπάσκετ στον κόσμο"...

Αυτή τη φορά ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν πήγε στην Αμερική ως ένας εκ των σπουδαιότερων παικτών που έχει αναδείξει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ούτε καν ως ο μοναδικός Ευρωπαίος που έχει κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ως παίκτης και ως προπονητής. Για τους Αμερικανούς ήταν αυτός που κέρδισε τον Μάικ Σιζέφσκι στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, ένας άνθρωπος πολύ σημαντικός, που όλοι ήθελαν να του σφίξουν το χέρι.

"Οπου και αν βρεθήκαμε με την οικογένειά μου υπήρχε σεβασμός προς το πρόσωπό μου. Αυτό θα ικανοποιούσε οποιονδήποτε και αν βρισκόταν στη θέση μου", εκμυστηρεύτηκε με μετριοπάθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο του All Star Game συναντήθηκε με τον προπονητή των Φοίνιξ Σανς (και ασίσταντ κόουτς της εθνικής ΗΠΑ) Μάικ Ντ' Αντόνι, ο οποίος έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, προσκάλεσε τον "Δράκο" στην Αριζόνα για να παρακολουθήσει αγώνες και προπονήσεις των Σανς για... όσο διάστημα επιθυμεί! "Μελέτησε το πρόγραμμά σου και όποτε το αποφασίσεις, εμείς θα σε περιμένουμε", του είπε ο Ντ' Αντόνι...

Στου... Κουφού την πόρτα

Μετά το Λας Βέγκας ο 48χρονος προπονητής ταξίδεψε στο Κλίβελαντ, όπου παρακολούθησε τον αγώνα των Καβαλίερς με τους Τορόντο Ράπτορς, ωστόσο δεν ήταν αυτός ο λόγος της επίσκεψής του στα λημέρια του Λεμπρόν Τζέιμς. Στο Κέντον (γράφεται "Canton", αλλά οι Αμερικανοί το προφέρουν "Κέντον"), μια περιοχή του Οχάιο κοντά στο Κλίβελαντ ( "μια ώρα με το αυτοκίνητο", διευκρίνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής), ζει με την οικογένειά του ένας από τους πιο ελπιδοφόρους Ελληνες μπασκετμπολίστες και ο Παναγιώτης Γιαννάκης ήθελε να τον δει και να γνωρίσει αυτόν και την οικογένειά του!

Ο "Δράκος", λοιπόν, κτύπησε στου... (Κώστα) Κουφού την πόρτα και εκείνη αμέσως άνοιξε, μόνο που τα 216 εκατοστά του νεαρού σέντερ (άλλοι τον δίνουν 7 και άλλοι 7,2 πόδια τουτέστιν 2,13 μ. – 2,19 μ.. Εμείς κρατήσαμε τον μέσον όρο!) δεν χωρούσαν να περάσουν το κατώφλι! "Το σημαντικό είναι ότι το παιδί μιλάει ελληνικά και μπορούσαμε να συνεννοηθούμε", σχολίασε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος παρακολούθησε και έναν αγώνα του Κουφού στο "Canton Memorial Civic Center", όπου ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο πιτσιρικάς είχε άγχος γνωρίζοντας ότι πάνω του ήταν στραμμένο το βλέμμα του προπονητή της φιναλίστ κόσμου!

Στη συνάντηση με την οικογένεια Κουφού μετείχε και ο νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας μπάσκετ, Γιώργος Κόνιαρης, ο οποίος είχε μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση ελληνικού διαβατηρίου. "Ο λόγος της επίσκεψής μας ήταν ότι θέλαμε να ξέρουν οι άνθρωποι πού έρχεται το παιδί τους", θα πει ο ομοσπονδιακός τεχνικός προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή του νεαρού σέντερ στην εθνική εφήβων, που θα πάρει μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ισπανίας (3-12/8).

"Είναι ένα παιδί που ενδιαφέρει την Ομοσπονδία και το ελληνικό μπάσκετ. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα. Οι ικανότητές του είναι δεδομένες", θα προσθέσει ο Γιαννάκης για τον 17χρονο Κουφό, ο οποίος από την επόμενη χρονιά θα αγωνίζεται στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ ( NCAA) με τη φανέλα του Οχάιο Στέιτ. Αυτά για τον Κουφό, ο οποίος αν θέλει να προκόψει, θα πρέπει να κωφεύει όταν οι ειδικοί του ΝΒΑ τον συγκρίνουν από τώρα με τον Ντιρκ Νοβίτσκι. Τη δουλειά τους κάνουν και εκείνος θα πρέπει να κοιτάζει τη δική του. "Mind your own business!", που λένε και στα μέρη του...

"Βελτιωμένος ο Βουγιούκας"

Ο επόμενος σταθμός του ταξιδιού (και ενώ η σύζυγος και η κόρη του έκαναν "shopping therapy" στη φημισμένη 5η Λεωφόρο του Μανχάταν) ήταν το Σεντ Λιούις, μια πόλη που βρίσκεται στον άξονα Σικάγο – Μέμφις, για την ακρίβεια... κάτω από το Σικάγο όπως κοιτάζει κανείς τον χάρτη των ΗΠΑ. Ποιος αγωνίζεται στην κολεγιακή ομάδα του Σέντ Λιούις; Ο Ιαν Βουγιούκας, ο πιο βελτιωμένος παίκτης των Μπίλικενς τα δύο τελευταία χρόνια!

"Είναι πράγματι βελτιωμένος", επιβεβαίωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής γνωρίζοντας ότι ο 22χρονος σέντερ τελειώνει φέτος τις σπουδές του και όπως όλοι οι συνομήλικοί του στις ΗΠΑ ονειρεύεται να δει το όνομά του στον πίνακα του ντραφτ του ΝΒΑ. Το σίγουρο είναι ότι τον υπολογίζει ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να μπορεί να επιλέξει μεταξύ τουλάχιστον έξι ποιοτικών σέντερ με γνώμονα όχι μόνο την ομάδα του 2007, αλλά κυρίως τις ομάδες του μέλλοντος.

Σπανούλης και Γλυνιαδάκης


" Δεν δουλεύουμε για το σήμερα, αλλά για το αύριο του ελληνικού μπάσκετ!", ξεκαθάρισε ο "Δράκος", ο οποίος δυστυχώς δεν κατάφερε να συναντηθεί με τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη. Εκτιμά, όμως, την προσπάθεια που καταβάλλει στις ΗΠΑ προτιμώντας να αγωνιστεί στο NBDL από το να ενδώσει σε καλύτερες οικονομικές προσφορές που έφτασαν στα χέρια του από την Ευρώπη. "Ο Ανδρέας απέδειξε ότι λατρεύει αυτό που κάνει και δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί. Το παλεύει και μπράβο του!", ήταν τα λόγια του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Οσο για τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος έχει λίγο χρόνο συμμετοχής στους αγώνες των Χιούστον Ρόκετς; " Μόνο ο ίδιος μπορεί να κρίνει τι είναι καλό για τον εαυτό του. Το θέμα είναι να αισθάνεται καλά μέσα του", σχολίασε ο ομοσπονδιακός προπονητής, ο οποίος δεν πρόκειται να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά του σχετικά με το ποιοι θα κληθούν και ποιοι όχι στην προετοιμασία της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Χαμογέλασε ωστόσο όταν του είπαμε... "κόουτς, δεν πιστεύουμε να ανακάλυψες στην Αμερική κανένα θηρίο 2,20 και να μας τον κρύβεις»! «Οχι, όχι! Παιδιά με τέτοιο ύψος δεν κρύβονται εύκολα! Θα το ξέρατε!", αποκρίθηκε επιζητώντας λίγη ξεκούραση μετά το κοπιαστικό ταξίδι και τις τόσες μετακινήσεις από πόλη σε πόλη. Αξιζε βέβαια τον κόπο...

Μια γεύση από το ταλέντο του 17χρονου Κώστα Κουφού







































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ