ΑΠΟΣΤΟΛΗ EUROBASKET

Το SPORT24 στα ανοιχτά γήπεδα του Λούκα Ντόντσιτς στη Λιουμπλιάνα

Το SPORT24 στα ανοιχτά γήπεδα του Λούκα Ντόντσιτς στη Λιουμπλιάνα
SPORT24 / ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Η Λιουμπλιάνα είναι ο επόμενος σταθμός του van του SPORT24 στον δρόμο για το EuroBasket 2022. Ο λόγος που η πρωτεύουσα της Σλοβενίας συμπεριλήφθηκε στο road trip είναι προφανής.

Από τη χώρα του Ντράζεν Πέτροβιτς (Κροατία) σε αυτή του Λούκα Ντόντσιτς (Σλοβενία) το van του SPORT24 συνεχίζει το ταξίδι με προορισμό το Μιλάνο για το EuroBasket 2022 παρέα με τη Stoiximan. Όχι, δεν προσπαθούμε να συγκρίνουμε τους δύο παίκτες, ούτε να τους ταυτίσουμε αγωνιστικά. Απλά η επίδραση που είχαν/έχουν αμφότεροι στην πατρίδα τους είναι παρόμοια, με τον 23χρονο γκαρντ των Ντάλας Μάβερικς να αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια το "πρόσωπο" του αθλήματος στη χώρα.

Για την ακρίβεια, χάρη σε αυτόν η Λιουμπλιάνα έγινε διάσημη ανά την υφήλιο. Έπαιξε βέβαια ρόλο κι η επίδραση που είχε στο EuroBasket 2017, το οποίο κατέκτησε η Σλοβενία χάρη (και) στα δικά του πεπραγμένα. Δίπλα στον Γκόραν Ντράγκιτς αποτέλεσε τον κατάλληλο σύμμαχο, το alter ego του "μεγάλου ονόματος" της χώρας προ πενταετίας. Πλέον οι ρόλοι αντιστράφηκαν, με τον Γκόραν Ντράγκιτς να συμπράττει επί της ουσίας. Όπως είχε δηλώσει άλλωστε ο ίδιος πρόσφατα: "Τότε ήμουν εγώ ο Μπάτμαν κι αυτός ο Ρόμπιν, πλέον εγώ είμαι ο Ρόμπιν δίπλα στον Μπάτμαν".

Σε εκείνη τη διοργάνωση βέβαια, αν και... Ρόμπιν, ο Λούκα Ντόντσιτς σήκωσε την ομάδα (κι ένα ολόκληρο έθνος) στις πλάτες του. Γι αυτό κιόλας, όταν ήρθε η ώρα να τους χρειαστεί, οι συμπαίκτες του ανταπέδωσαν. Τον σήκωσαν στα χέρια. Κυριολεκτικά. Ο τραυματισμός που υπέστη στη διάρκεια του τελικού με τη Σερβία δεν του επέτρεπε να περπατάει με άνεση στη διάρκεια της απονομής των μεταλλίων, οπότε οι συμπαίκτες του ανέλαβαν το (ιερό) χρέος να τον οδηγήσουν στη μεγάλη σκηνή.

Αυτό κι αν είναι απόδειξη σεβασμού!

Το SPORT24 στα ανοιχτά γήπεδα του Λούκα Ντόντσιτς στη Λιουμπλιάνα

Για να επιστρέψουμε όμως στο παρόν, η "σφραγίδα" του Λούκα Ντόντσιτς στην Σλοβενία είναι πασιφανής. Για να μην υπάρχει μάλιστα όλο αυτό μόνο στα λόγια, φρόντισε να αφήσει κάτι (επί της ουσίας) πίσω του. Τα ανοιχτά γήπεδα που φέρουν το όνομά του. Πριν από ένα χρόνο, ο Λούκα Ντόντσιτς παρουσίασε στο κοινό τη νέα μορφή που πήραν τα ανοιχτά γήπεδα στα οποία έπαιξε για πρώτη φορά. Στο Savsko Naselje Sports Park, εκεί που περνούσε τις περισσότερες ώρες των νεανικών του χρόνων. Εκεί που ξεδίπλωσε σε πρώτο χρόνο το ταλέντο του, πριν έρθει το κάλεσμα από τη Ρεάλ Μαδρίτης για να ενταχθεί στα τμήματα υποδομής της.

Τι έκανε λοιπόν; Σε συνεργασία με τους Ντάλας Μάβερικς και το 2Κ Foundation, προχώρησε σε ολική αλλαγή της εικόνας που είχαν τα ανοιχτά γήπεδα, στα οποία γαλουχήθηκε. Έβαλε τη φαντασία του να δουλέψει, έδωσε τις καλλιτεχνικές κατευθύνσεις και ο Νέιτς Πρα τις έκανε πράξη.

Το logo του Λούκα Ντόντσιτς στο κέντρο του γηπέδου
Το logo του Λούκα Ντόντσιτς στο κέντρο του γηπέδου SPORT24 / ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Ως βάση μπήκε το μπλε χρώμα, λόγω των Ντάλας Μάβερικς, ενώ στο κέντρο είναι σχηματισμένο το "77", αριθμός τον οποίο φοράει στο ΝΒΑ.

Ο ίδιος είχε δηλώσει πως "αυτά είναι τα γήπεδα που έπαιζα μικρός, εδώ όπου έμαθα τα μυστικά του αθλήματος κι έκανα προπονήσεις. Είναι τιμή για μένα να είμαι σε θέση να δώσω πίσω στην πόλη και τη χώρα την αγάπη που μου έδωσαν. Η ευκαιρία για τα νέα παιδιά να παίζουν στα ίδια γήπεδα και να κυνηγούν τα ίδια όνειρα είναι κάτι για το οποίο είμαι ενθουσιασμένος.

Το van του SPORT24 έκανε μια στάση στη Λιουμπλιάνα για χάρη του Λούκα Ντόντσιτς, δεδομένου πως πρόκειται για μια basketball city, λίγο διαφορετική από τις άλλες. Θα έλεγε κανείς πως... ξύπνησε πάλι τις πορτοκαλί αναμνήσεις του παρελθόντος χάρη σε εκείνον.

Η υπογραφή του Λούκα Ντόντσιτς στο γήπεδο που έφτιαξε ο ίδιος πριν από ένα χρόνο
Η υπογραφή του Λούκα Ντόντσιτς στο γήπεδο που έφτιαξε ο ίδιος πριν από ένα χρόνο SPORT24 / ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Οπότε, από την στιγμή που το πρόγραμμα περιλάμβανε το πέρασμα από την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, δεν θα μπορούσε να μην αφορά -και- στα ανοιχτά γήπεδα του Λούκα Ντόντσιτς.

Μέσα σε στο πράσινο που κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή, αυτή η μπλε πινελιά αρκεί για να δώσει το κάτι παραπάνω στο Savsko Naselje Sports Park. Κι αντίστοιχα, για να εξελιχθεί σε τόπο συνάντησης των νέων της πόλης, με την ελπίδα πως κάποια μέρα θα μπορέσουν να προσεγγίσουν τον μύθο του Λούκα Ντόντσιτς. Ή έστω, θα καταφέρουν να φορέσουν τη φανέλα της Εθνικής Σλοβενίας και να πετύχουν κάτι μεγάλο σε διεθνή διοργάνωση.

Σε πρώτο πλάνο μάλιστα στα ανοιχτά γήπεδα του Luka Magic είδαμε έναν πιτσιρικά να παίζει μαζί με τον πατέρα του, σε μια πραγματικά όμορφη εικόνα που καταδεικνύει την πραγματική κληρονομιά που αφήνει πίσω του. Γιατί πάνω απ όλα, το μείζον για τον ίδιο δεν είναι (μόνο) πόσους τίτλους θα κατακτήσει ή πόσους πόντους θα "γράψει" στο ΝΒΑ, αλλά πόσο θα εμπνεύσει τους πιτσιρικάδες της Σλοβενίας να πιάσουν μια μπάλα και να βγουν στα ανοιχτά να παίξουν. Με την ελπίδα πως θα πλησιάσουν το μύθο του.

Μέχρι τότε όμως, θα τον απολαμβάνουν με κάθε αφορμή, προσδοκώντας σε ακόμη ένα μετάλλιο στο EuroBasket 2022. Όσο για το χρώμα; Είναι το έλασσον μπροστά σε αυτά που έχει δώσει ο Λούκα Ντόντσιτς στην πατρίδα του -δεν μετριούνται.

Τα υπόλοιπα έρχονται προσεχώς, με το van του SPORT24 να ταξιδεύει μέχρι το Μιλάνο για το Eurobasket, παρέα με τη Stoiximan!

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ