ΑΕΚ

Το προφίλ της ΑΕΚ

Το SPORT 24 παρουσιάζει το προφίλ της ΑΕΚ που θέλει να αποδείξει οτι "τα κουρέλια τραγουδούν ακόμη"

Την ώρα που γραφόντουσαν αυτές οι γραμμές οι "κιτρινόμαυροι" δεν είχαν άρει ακόμη το εμπάργκο της ΦΙΜΠΑ (τους απαγορεύει να βγάλουν δελτία ξένων παικτών) και τα οικονομικά προβλήματα καλά κρατούν.
Παρόλα αυτά το μεράκι των παραγόντων που ασχολούνται και με τη βοήθεια της έδρας οι "κιτρινόμαυροι" φιλοδοξούν να βγουν... ασπροπρόσωποι σε μια ακόμη δύσκολη χρονιά.
Ιστορία


Η ΑΕΚ θεωρείται μια από τις ιστορικότερες ομάδες του ελληνικού μπάσκετ. Το 1968 κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία της χώρας σε ομαδικά αθλήματα νικώντας στο Κύπελλο Ευρώπης την Σπάρτα. Τελευταίο πρωτάθλημα της Ένωσης ήταν αυτό του 2002, τη μοναδική χρονιά από το 1998 κι έπειτα που δεν πανηγύρισε τον τίτλο ο Παναθηναϊκός.

Ο "δικέφαλος" έχει κατακτήσει ακόμη ένα κύπελλο Σαπόρτα (2001), ενώ την τελευταία 10ετία μετράει και δύο κύπελλα (2000, 2001). Πέρσι η ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη κατέκτησε την 9η θέση.

Το αστέρι

Ο Τορίν Γκριν ήρθε μετά... βαΐων και κλάδων στην Ένωση. Ο βραχύσωμος Αμερικανός με το "φαρμακερό" σουτ αφού κατέκτησε δύο συνεχόμενους κολεγιακούς τίτλους με το Φλόριντα, πήρε την... κρυάδα της Ευρώπης στο απαιτητικό πρωτάθλημα της Ισπανίας με τη φανέλα της Σαραγόσα.

Η πρώτη γραμμή

Οι "τρίποντοι" Δορκοφίκης και Νικολαΐδης θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, από τη στιγμή μάλιστα που είναι κι οι εμπειρότεροι της ομάδας. Από... κοντά κι ο Τορίν Φράνσις που ήταν από τους καλύτερους ξένους του περσινού πρωταθλήματος με τα "βυσσινί" της ΑΕΛ.

Μεταγραφικό παζάρι


Οι "κιτρινόμαυροι"... άλλαξαν πρόσωπο. Αποχώρησαν οι Ντι Τζέι Τόμπσον, Γιάννης Κυριακόπουλος, Φώτης Βασιλόπουλος, Νίκος Χατζής, Ίστβαν Νέμεθ, Δημήτρης Παπανικολάου, Χρήστος Ταπούτος, Τάρμο Κίκερπιλ, Τρεβόν Μπράιαντ και Μάικλ Άντερσεν. Ουσιαστικά απέμειναν ορισμένοι "μικροί" κι ο Περικλής Δορκοφίκης.

Από την άλλη επέστρεψε (για τρίτη φορά) ο Πρόδρομος Νικολαΐδης, ενώ από την ελληνική αγορά αποκτήθηκαν ακόμη οι Τουντζιαράκης και Μαρίνος.

Τις θέσεις των Αμερικανών θα καλύψουν οι Φράνσις (πέρσι στην ΑΕΛ), Γκριν (από τη Σαραγόσα) και το "κολεγιόπαιδο" Λαμόντ Μακ. Ακόμη προστέθηκαν στο ρόστερ ο πρώην γκαρντ του Αιγάλεω, Ντόνι ΜακΓκραθ κι ο σουτέρ Ρίστε Στεφάνοφ.

Προπονητής

Ο Κώστας Φλεβαράκης ανέλαβε χρέη πρώτου προπονητή στην Α1 από μικρή ηλικία πριν καν... κλείσει τα 30 (στον ΠΑΟΚ). Έκτοτε έχει προπονήσει τον Πανελλήνιο και τον Μακεδονικό. Πέρσι επέστρεψε στην Ελλάδα (βρισκόταν στον πάγκο της Πόλπακ) κάνοντας έναν καταπληκτικό πρώτο γύρο με την Ένωση. Ο Μακεδόνας τεχνικός παράλληλα είναι ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Σουηδίας.

Ρόστερ

Όνομα Εθνικότητα Θέση Ηλικία Ύψος
Τορίν Γκριν ΗΠΑ Γκαρντ 24 1.83
Πρόδρομος Νικολαΐδης Ελλάδα Γκαρντ 31 1.95
Ντόνι ΜακΓκραθ ΗΠΑ/Ιρλανδία Γκαρντ 26 1.93
Λαμόντ Μακ ΗΠΑ Φόργουορντ 2.01 23
Ρίστε Στεφάνοφ ΠΓΔΜ Γκαρντ 1.99 27
Περικλής Δορκοφίκης Ελλάδα Φόργουορντ 2.07 29
Χρήστος Μαρίνος Ελλάδα Γκαρντ 1.86 22
Τάσος Αντωνάκης Ελλάδα Φοργουορντ 2.05 17
Σταύρος Τουντζιαράκης Ελλάδα Σέντερ 2.10 24
Τορίν Φράνσις ΗΠΑ Σέντερ 2.11 27
Βαγγέλης Τζόλος Ελλάδα Γκαρντ 1.82 21




























TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ